Спагети Конджак с агнешка кайма

Обновена: 03.01.2024|

Скоро мина един от най-обичаните български празници – Гергьовден. Традиционното ястие, което слагахме на трапезата, беше именно агнешко.

В този дух споделяме една рецепта за спагети Конджак с агнешка кайма в комбинация с “тайното оръжие“ на Азиатците за сваляне на килограми – спагети Конджак.

Това е една нискокалорична, засищаща и, не на последно място, много вкусна рецепта. Крехкото месо, заедно с меката текстура на спагети Конджак направо се топят в устата.

 

keto 02
keto banner site 01

Рецепта за спагети Конджак с агнешка кайма

Агнешкото месо е богато на протеини, витамини и минерали. Какъв е процентът на съдържание на мазнините, зависи от това каква е възрастта на животното. В състава на месото влизат още други, полезни и важни за организма, хранителни вещества и антиоксиданти.

keto 02
keto banner site 01

Спагетите Конджак, направени от грудката на едноименното растение, са изключително богат източник на диетични фибри и носят многобройни ползи за състоянието на организма и външния ни вид.

Ето идея как да имплементираме това страхотно дуо в едно вкусно и засищащо ястие – спагети Конджак с агнешка кайма.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 2 3,9 г нетни въглехидрати
546,3 калории

 

Необходими продукти:

  • 200 г спагети Конджак
  • 200 г агнешка кайма
  • 1 с.л разтопено краве масло Гхи
  • 2 с.л гръцки студено пресован зехтин
  • 2 ч.л чесън на прах ( ако не сте на кето режим, може да го замените с 6 наситнени скилидки чесън)
  • 5 с.л бульон (зеленчуков или телешки) или вода
  • 1 ч. л. лют червен пипер (по желание)
  • 100-150 г спанак
  • 5 чери доматчета
  • Сол
  • Черен пипер
  • Около 10 г люспи Пармезан (или на прах)
  • Резен лимон

 

Начин на приготвяне:

  1. За направата на спагети Конджак с агнешка кайма, първо слагаме една тенджера с вода на котлона да заври, като през това време изплакваме спагетите конджак.
  2. Когато водата в готова, изсипваме спагетите и ги оставяме да се сварят за около 2 минути.
  3. Изцеждаме ги и ги слагаме в чист тиган, без мазнина, на среден огън за около 2 минути, като през цялото време ги разбъркваме внимателно, след което ги махаме и оставяме настрани.
  4. Слагаме каймата със зехтин в тиган на среден до силен огън. Малко преди да е готова, слагаме, нарязани на половина, чери доматите и разбъркваме до пълна готовност на каймата – за около 5 минути, след което може да изсипем каймата директно при спагетите.
  5. Към останалата мазнина в тигана добавяме чесъна и лютия пипер (по желание) и бъркаме, докато чесънът не придобие златист цвят.
  6. Когато е готов, добавяме бульона/водата, спагети Конджак с агнешка кайма и маслото в тигана с чесъна, слагаме сол, черен пипер на вкус и разбъркваме.
  7. Добавяме спанака и го миксираме с другите съставки, докато не омекне. Ако бульонът се изпари прекалено бързо може да добавим, без проблем, още малко, колкото да е сготви спанакът.
  8. Когато е готов и бульонът се изпарил, разпределяме спагетите в 2 чинии. Украсяваме с резен лимон, пармезан и малко зехтин.

Вече имаме завършени, вкусни и готови за консумация, спагети Конджак с агнешка кайма. Това е една чудесна рецепта, която комбинира традиционната японска и традиционната българска кухня.

Спагети Конджак можете да приготвите и с друг протеин по избор – кайма смес (за сос болонезе например), пилешко месо, морски дарове (скариди) и т.н.

Ако сте фенове на типичната азиатска храна, опитайте рецептата ни за кето суши с карфиолен ориз и кето сашими или супа Том Ям.

 

Ролята на агнешкото месо в българските традиции

 

Спагети Конджак с агнешка кайма. Агнешко за Великден - кето рецепти.

 

Избрахме да комбинираме спагети Конджак с агнешка кайма, защото агнешкото месо заема важна роля в българските традиции. В България то се смята за символ на жертвоприношението и възкресението, и често се сервира като основно ястие по време на Великденските празници.

Традиционно в българската кухня агнешкото се използва и за супи, яхнии и всякакви видове гювечи. Най-популярната и запечатана в историята супа е курбан. Той се приготвя главно на Гергьовден.

Освен спагети Кондаж с агнешка кайма, тук може да видите още интересни рецепти с едно от най-традиционните меса у нас:

 

Едно от най-популярните ястия с агнешко месо в България е агнешко с картофи и зеленчуци (клефтико). Ястието се приготвя в глинен гювеч. Агнешкото се овкусява с билки и подправки и се готви бавно на слаб огън докато месото не омекване толкова, че да се отдели само от кокала.

Като цяло агнешкото месо е важна част от българската кулинария и много българи се наслаждават на вкуса му през цялата година, особено по време на специални поводи и празници.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шницел. Салата със скариди. Спагети конджак с агнешка кайма.

 

Лятото наближава и е време лека-полека да се ориентираме към морската храна, ако сме фенове, разбира се. Тук може да видите бързата и хранителна рецепта за питателна салата със скариди.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 5 май 2023 в 10:21 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф