Спагети Конджак с агнешка кайма
Скоро мина един от най-обичаните български празници – Гергьовден. Традиционното ястие, което слагахме на трапезата, беше именно агнешко.
В този дух споделяме една рецепта за спагети Конджак с агнешка кайма в комбинация с “тайното оръжие“ на Азиатците за сваляне на килограми – спагети Конджак.
Това е една нискокалорична, засищаща и, не на последно място, много вкусна рецепта. Крехкото месо, заедно с меката текстура на спагети Конджак направо се топят в устата.
Рецепта за спагети Конджак с агнешка кайма
Агнешкото месо е богато на протеини, витамини и минерали. Какъв е процентът на съдържание на мазнините, зависи от това каква е възрастта на животното. В състава на месото влизат още други, полезни и важни за организма, хранителни вещества и антиоксиданти.
Спагетите Конджак, направени от грудката на едноименното растение, са изключително богат източник на диетични фибри и носят многобройни ползи за състоянието на организма и външния ни вид.
Ето идея как да имплементираме това страхотно дуо в едно вкусно и засищащо ястие – спагети Конджак с агнешка кайма.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 3,9 г нетни въглехидрати 546,3 калории |
Необходими продукти:
- 200 г спагети Конджак
- 200 г агнешка кайма
- 1 с.л разтопено краве масло Гхи
- 2 с.л гръцки студено пресован зехтин
- 2 ч.л чесън на прах ( ако не сте на кето режим, може да го замените с 6 наситнени скилидки чесън)
- 5 с.л бульон (зеленчуков или телешки) или вода
- 1 ч. л. лют червен пипер (по желание)
- 100-150 г спанак
- 5 чери доматчета
- Сол
- Черен пипер
- 10 г пармезан, настърган
- Резен лимон
Начин на приготвяне:
- За направата на спагети Конджак с агнешка кайма, първо слагаме една тенджера с вода на котлона да заври, като през това време изплакваме спагетите конджак.
- Когато водата в готова, изсипваме спагетите и ги оставяме да се сварят за около 2 минути.
- Изцеждаме ги и ги слагаме в чист тиган, без мазнина, на среден огън за около 2 минути, като през цялото време ги разбъркваме внимателно, след което ги махаме и оставяме настрани.
- Слагаме каймата със зехтин в тиган на среден до силен огън. Малко преди да е готова, слагаме, нарязани на половина, чери доматите и разбъркваме до пълна готовност на каймата – за около 5 минути, след което може да изсипем каймата директно при спагетите.
- Към останалата мазнина в тигана добавяме чесъна и лютия пипер (по желание) и бъркаме, докато чесънът не придобие златист цвят.
- Когато е готов, добавяме бульона/водата, спагети Конджак с агнешка кайма и маслото в тигана с чесъна, слагаме сол, черен пипер на вкус и разбъркваме.
- Добавяме спанака и го миксираме с другите съставки, докато не омекне. Ако бульонът се изпари прекалено бързо може да добавим, без проблем, още малко, колкото да е сготви спанакът.
- Когато е готов и бульонът се изпарил, разпределяме спагетите в 2 чинии. Украсяваме с резен лимон, пармезан и малко зехтин.
Вече имаме завършени, вкусни и готови за консумация, спагети Конджак с агнешка кайма. Това е една чудесна рецепта, която комбинира традиционната японска и традиционната българска кухня.
Спагети Конджак можете да приготвите и с друг протеин по избор – кайма смес (за сос болонезе например), пилешко месо, морски дарове (скариди) и т.н.
Ако сте фенове на типичната азиатска храна, опитайте рецептата ни за кето суши с карфиолен ориз и кето сашими или супа Том Ям.
Ролята на агнешкото месо в българските традиции
Избрахме да комбинираме спагети Конджак с агнешка кайма, защото агнешкото месо заема важна роля в българските традиции. В България то се смята за символ на жертвоприношението и възкресението, и често се сервира като основно ястие по време на Великденските празници.
Традиционно в българската кухня агнешкото се използва и за супи, яхнии и всякакви видове гювечи. Най-популярната и запечатана в историята супа е курбан. Той се приготвя главно на Гергьовден.
Освен спагети Кондаж с агнешка кайма, тук може да видите още интересни рецепти с едно от най-традиционните меса у нас:
- Агнешки котлети на фурна с коричка от ядки и ароматни билки
- Aгнешко за Великден – 2 кето рецепти за крехко, ароматно месо
- Агнешка супа + яхния: 2 ароматни кето рецепти
Едно от най-популярните ястия с агнешко месо в България е агнешко с картофи и зеленчуци (клефтико). Ястието се приготвя в глинен гювеч. Агнешкото се овкусява с билки и подправки и се готви бавно на слаб огън докато месото не омекване толкова, че да се отдели само от кокала.
Като цяло агнешкото месо е важна част от българската кулинария и много българи се наслаждават на вкуса му през цялата година, особено по време на специални поводи и празници.
Още от здравословната ни кухня
Освен спагети конджак с агнешка кайма, предлагаме една вкусна салата. Тъй като лятото наближава и е време лека-полека да се ориентираме към морската храна, ако сме фенове, разбира се. Тук може да видите бързата и хранителна рецепта за питателна салата със скариди.
Ако рецептата ни за спагети конджак с агнешка кайма ви е харесала, може да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Азиатски техники се практикуват от много години назад и са доказани с времето като ефективни в сферите на здравето, красотата и кулинарията.
Спагети конджак с мастило от сепия и скариди е красива, вкусна и лесна морска рецепта.
Конджак е чудесна алтернатива на глутеновите пасти, съдържа много диетични фибри и крие много ползи за здравето и външния вид.