Нискокалоричните палачинки с бадемово брашно и тиквички са вкусни и кето-приятелски. Този здравословен кето вариант на палачинки, поднесени с горски плодове, са перфектни за уикенда и ще се харесат на цялото семейство!
За разлика от други кето палачинки, тези от бадемово брашно и тиквички нямат прекалено силен яйчен вкус. Нарязаните тиквички в палачинките придават текстура като на добре познатите ни, пълни с въглехидрати и захар, палачинки, но в същото време са здравословни и пълни с полезни съставки!
Какво ни е необходимо за Кето палачинки с бадемово брашно и тиквички
Време за приготвяне: 55 минути
Порции: 3
Нетни въглехидрати в порция: 7 г
Съставки:
- 3 яйца
- 1/2 чаша бадемово брашно
- 1 чаша настъргани тиквички
- 2 с. л. крема сирене
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- ½ ч. л. канела на прах
- 1-2 ч. л. Стевиола прах(вижте различните видове Стевиола ТУК)
- щипка сол
- 1 ч. л. краве масло Гхи (висококачествено масло Гхи, произведено от българско мляко, разгледайте ТУК)
- бери плодове за сервиране
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. | ||
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. |
Да пристъпим към приготвянето:
- Настържете или нарежете на ситно тиквичките. Оставете ги да се отцедят от допълнителна течност за 20-30 минути.
- С миксер смесете яйцата, бадемовото брашно, крема сиренето, сол, Стевиола, бакпулвер, канела на прах и екстракт от ванилия. Разбъркайте, докато стане гладка. Опитайте сместа и ако желаете подсладете със Стевиола още малко на вкус.
- В купа за смесване сложете горното тесто и добре настърганите тиквички, и разбъркайте добре, за да смесите всички съставки до хомогенна смес. Оставете сместа да стегне за 5 минути на стайна температура.
- Сложете половин черпак от готовата смес в нагорещен тиган с масло Гхи. Пържете всяка страна на палачинката за около 1-2 минути на слаб огън. Обърнете палачинките, когато тестото започне да се сгъстява в центъра.
Поднесете намазани с крема сирене или просто посипете с бери плодове.
Бележки:
- правим малки палачинки с диаметър 10-12 см, защото това улеснява обръщането.
- ако сместа за палачинките е прекалено течна, добавяме 1-2 чаени лъжички бадемово брашно. Разбъркваме и оставяме да престои 5 минути.
Бадемовото брашно като здравословна алтернатива
Бадемовото брашно е популярна алтернатива на традиционното пшенично брашно. Идеална съставка, с която да заменим обикновеното брашно в рецептите и да ги превърнем в кето: палачинки, мъфини, брауни и много други. То е с ниско съдържание на въглехидрати, в същото време е богато на хранителни вещества и е с лек сладък вкус. Бадемовото брашно може да осигури повече ползи за здравето в сравнение с бялото брашно, като например намаляване на “лошия” LDL холестерол и инсулиновата резистентност.
Бадемовото брашно е богато на витамин Е, група от мастноразтворими съединения, които действат като антиоксиданти в тялото ви. Те предотвратяват увреждане от свободните радикали, които ускоряват стареенето и увеличават риска от сърдечни заболявания.
Магнезият е друго хранително вещество, което изобилства в бадемовото брашно. Той може да осигури няколко ползи за здравето, включително подобрен контрол на кръвната захар, намалена инсулинова резистентност и по-ниско кръвно налягане.
За тиквичките и хранителната им стойност
Тиквичките правят палачинката наистина влажна и сочна. Тъй като тиквичките са с много малко въглехидрати, те са едни от най-добрите зеленчуци, които се използват в кето храненето. Тиквичките също са богати на магнезий, мед и фосфор, омега-3 мастни киселини, цинк и фибри. Те съдържат малко калории (само 25 за 100 г), но засищат благодарение на фибрите в тях.
Споделете ни вашите снимки на вкусните кето палачинки с бадемово брашно и тиквички!
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Интересни рецепти