Хубавото в кето режима на хранене е, че можем да си приготвим ароматна и богата паста, но с малко въглехидрати – като тази рецепта за кето паста със скариди и сос Алфредо.

След рецептите за карбонара и болонезе в кето стил, се връщаме към италианската кухня с поредното класическо предложение от тези ширини.

Ето какво ще ви бъде необходимо за приготвянето й.

 

Рецепта за кето паста със скариди и сос Алфредо

Насоки за това как се почистват скариди ще откриете в Кето рецепти за скариди на тиган.

Порции: 4

Време за приготвяне: 30 минути

Въглехидрати в 1 порция: 8 г

Необходими продукти:

  • 2 тиквички, настъргани във формата на нудли
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 450 г скариди, почистени и обелени
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. масло Гхи
  • 150 мл течна сметана за готвене
  • 120 г крема сирене
  • 100 г настърган пармезан
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • 2 с. л. пресен магданоз, наситнен

 

Приготвяне на кето паста със скариди:

  1. Загрейте зехтина в тиган на средна температура, добавете скаридите и чесъна на прах. Гответе около 2 минути, след което обърнете скаридите и гответе още 1 минута до порозовяване. Оставете ги настрани.
  2. Добавете маслото Гхи в тигана, заедно с крема сиренето. Когато се разтопят, добавете пармезана, сметаната, овкусете със сол и пипер, и разбъркайте.
  3. Сложете и скаридите в тигана, заедно с нудлите от тиквички. Разбъркайте ги добре със соса и гответе около 3 минути.
  4. Сервирайте, като поръсите всяка порция с пресен магданоз.

Можете да си приготвите и само скариди Алфредо, без да добавяте нудли от тиквички. Получава се чудесно предястие за вашето меню.

Ако сте фенове на сосовете, можете да си приготвите само соса Алфредо и да го съхранявате в хладилник до 5 дни. Използвайте го за:

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Известността на италианския сос Алфредо

Най-известната употреба на сос Алфредо е във фетучини Alfredo. Името „сос Алфредо“ почти не се среща в Италия, въпреки че има много сосове за паста, които, по подобен начин, се основават на комбинацията от масло и пармезан.

Например яйчените юфка, ньоки и безмесни равиоли (напр. с гъби, трюфели или рикота и спанак) често се сервират с разтопено масло (понякога инфузирано с пресен градински чай) и настърган пармезан. Този начин на завършване на ястието се нарича „al burro“ – с масло.

В Рим яйчената юфка с масло и пармезан често се наричат „alla Romana“, в римски стил.

Но защо този сос е известен с името Алфредо в Северна Америка?

През 1914 г. Алфредо ди Лелио, римски ресторантьор, популярен сред американските туристи, кръщава рецептата за лингуини паста с масло и сирене на свое име.

Според историята ястието привлича вниманието на ранните холивудски актьори Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс, които били в Рим за медения си месец. Когато се върнали в САЩ, актьорите представили ястието на своите холивудски приятели, правейки го известно.

През 1943 г. Алфредо ди Лелио продава ресторанта си, но новият собственик запазва менюто и продължава да работи под името „Alfredo alla Scrofa“.

През 1950 г. Алфредо ди Лелио и синът му отварят нов ресторант на различно място и го наричат Il vero Alfredo“ – „Истинският Алфредо“, който сега се управлява от племенниците му.

И двата ресторанта са популярни сред туристите от Северна Америка, които искат да опитат оригиналната рецепта на Алфредо.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето паста със скариди и сос Алфредо.Морски продукти за здраве. Калмари на тиган. Кето скариди на тиган.

Ако скаридите са сред любимите ви морски дарове, ето още два семпли начина за приготвянето на скариди на тиган.

 

Ако това предложение за кето паста със скариди и сос Алфредо ви е харесало , можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!