Кето паста със скариди и сос Алфредо

Обновена: 07.03.2024|
Кето паста със скариди Алфредо

Хубавото в кето режима на хранене е, че можем да си приготвим ароматна и богата паста, но с малко въглехидрати – като тази рецепта за кето паста със скариди и сос Алфредо.

След рецептите за Карбонара и Болонезе в кето стил, се връщаме към италианската кухня с поредното класическо предложение от тези ширини.

Ето какво ще ви бъде необходимо за приготвянето й.

 

Рецепта за кето паста със скариди и сос Алфредо

Тази вкусна нисковъглехидратна идея за кето паста със скариди ще се хареса на любителите на морските дарове и италианската кухня. Лека, но и питателна, тя ще се превърне в чест гост на трапезата.

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Насоки за това как се почистват скариди ще откриете в Кето рецепти за скариди на тиган.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 4 8 г

Необходими продукти:

  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 450 г скариди, почистени и обелени
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 120 г крема сирене
  • 100 г пармезан, настърган
  • 150 мл сметана за готвене
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 2 тиквички, настъргани във формата на нудли
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • 2 с. л. пресен магданоз, наситнен

Начин на приготвяне на кето паста със скариди:

  1. Загрейте 1 с. л. масло в тиган на средна температура, добавете скаридите и чесъна на прах. Гответе около 2 минути, след което обърнете скаридите и гответе още 1 минута до порозовяване. Оставете ги настрани.
  2. Добавете останалото масло в тигана, заедно с крема сиренето. Когато се разтопят, добавете пармезана, готварската сметана, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  3. Сложете и скаридите в тигана, заедно с нудлите от тиквички. Разбъркайте ги добре със соса и гответе около 3 минути.
  4. Сервирайте, като поръсите всяка порция кето паста със скариди с пресен магданоз.

Можете да си приготвите и само скариди Алфредо, без да добавяте нудли от тиквички. Получава се чудесно предястие за вашето меню.

Ако сте фенове на сосовете, можете да си приготвите само сос Алфредо и да го съхраните в хладилник до 5 дни. Използвайте го за:

 

Известността на италианския сос Алфредо

 

Кето паста скариди и сос Алфредо.

 

Най-известната употреба на сос Алфредо е във фетучини Alfredo. Името „сос Алфредо“ почти не се среща в Италия, въпреки че има много сосове за паста, които, по подобен начин, се основават на комбинацията от масло и пармезан.

Например яйчените юфка, ньоки и безмесни равиоли (напр. с гъби, трюфели или рикота и спанак) често се сервират с разтопено масло (понякога инфузирано с пресен градински чай) и настърган пармезан. Този начин на завършване на ястието се нарича „al burro“ – с масло.

В Рим яйчената юфка с масло и пармезан често се наричат „alla Romana“, в римски стил.

Но защо този сос е известен с името Алфредо в Северна Америка?

През 1914 г. Алфредо ди Лелио, римски ресторантьор, популярен сред американските туристи, кръщава рецептата за лингуини паста с масло и сирене на свое име.

Според историята ястието привлича вниманието на ранните холивудски актьори Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс, които били в Рим за медения си месец. Когато се върнали в САЩ, актьорите представили ястието на своите холивудски приятели, правейки го известно.

През 1943 г. Алфредо ди Лелио продава ресторанта си, но новият собственик запазва менюто и продължава да работи под името „Alfredo alla Scrofa“.

През 1950 г. Алфредо ди Лелио и синът му отварят нов ресторант на различно място и го наричат Il vero Alfredo“ – „Истинският Алфредо“, който сега се управлява от племенниците му.

И двата ресторанта са популярни сред туристите от Северна Америка, които искат да опитат оригиналната рецепта на Алфредо.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето паста със скариди и сос Алфредо.Морски продукти за здраве. Калмари на тиган. Кето скариди на тиган.

Ако скаридите са сред любимите ви морски дарове, ето още два семпли начина за приготвянето на скариди на тиган.

 

Ако това предложение за кето паста със скариди и сос Алфредо ви е харесало , можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 15:57 | Публикувана: 28 юни 2021 в 17:07 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф