Всички сме опитвали поне веднъж в живота си спагети Болонезе. За много от нас това ястие се е превърнало в любимо. Има защо – то е питателно, ароматно и много вкусно.

В оригиналната рецепта за спагети Болонезе има много продукти с високо съдържание на въглехидрати. Това ни мотивира да създадем кето вариант на рецептата, за да може да си я хапваме дори когато сме на кето режим.

Използваме като основа тиквички – настъргани на спирали, за да приличат на спагети. А сосът приготвяме почти като оригиналния, но без захар, а с натурален подсладител – стевиола на прах.

Спагети Болонезе от тиквички с телешка кайма

Нисковъглехидратна рецепта за спагети Болонезе – лесна за приготвяне, ароматна и засищаща. Поднесете соса Болонезе върху леко запържени спагети от тиквички. Гарнирайте с настъргано сирене пармезан за кремообразна консистенция.

Рецептата за спагети Болонезе от тиквички е за 10 порции, всяка от които съдържа 4 г въглехидрати, 12 г мазнини, 8 г протеини и 162 калории.

Време за приготвяне: 50 минути

Необходими продукти:

  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 450 г телешка кайма
  • 2 домата, обелени
  • 2 с. л. доматена паста
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. риган
  • 1 ч. л. босилек
  • 1 ч. л. стевиола на прах
  • 2 ч. л. сол
  • 85 г червено вино
  • ¼ ч. л. червен пипер
  • 6 тиквички, настъргани на спирала
  • 60 г пармезан, настърган

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете каймата и гответе около 4-5 минути. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица, за да раздробите каймата.
  2. Овкусете със солта, чесъна и лука на прах, ригана, босилека, червения пипер и стевиолата на прах.
  3. Добавете доматеното пюре и нарязаните на кубчета домати. Разбъркайте и покрийте тенджерата с капак. Оставете сместа да къкри за 10 минути.
  4. След това премахнете капака и разбъркайте отново с дървена лъжица.
  5. Оставете да се готви за още 20-25 минути на средно силен огън, докато сосът се сгъсти и доматите омекнат. Разбърквайте от време на време.
  6. Настържете на спирала тиквичките. Запържете ги в тиган със зехтин за 3-5 минути.
  7. Сервирайте тиквичките с готовия сос Болонезе и гарнирайте с настъргано сирене пармезан.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Произход и история на соса Болонезе

Сосът Болонезе, известен в Италия като „ragu alla bolognese“ или “ragu“, е сос на месна основа. Произхожда от Болоня, Италия. Обикновено се сервира с талиатели, традиционна паста от региона Емилия-Романя и Марке в Италия. Употребява се и за приготвяне на „лазаня ала болонезе“.

Първата препратка към рецептата за Болонезе с месо, сервирана с паста, се появява в готварската книга на Пелегрино Артуси през 1891 г.

Артуси включва рецепти от различни региони на Италия и първи издава такава книга. Наименува я „La scienza in cucina e l’arte di mangiare bane“, което в превод означава „Науката за готвенето и изкуството да се храниш добре.“

Пелегрино прекарва много време в Болоня и споделя в книгата си, че поради климата в региона, регионалната кухня е малко по-хаотична, но със сигурност полезна и вкусна.

Оригиналната рецепта за спагети Болонезе

В рецептата за Болонезе на Артуси, който я нарича „Maccheroni alla bolognese“, сосът е направен от постно телешко филе, панчета (италиански бекон), краве масло, лук и моркови.

Месото и зеленчуците трябва да се нарежат на ситно и сготвят в масло, докато месото покафенее. След това се добавя бульон, покрива се съда с капак и се оставя да се вари. Добавят се гъби и сметана, когато сосът е напълно готов. Болонезе се сервира със сварена паста и малко настърган пармезан.

Съвременната рецепта за спагети Болонезе

Няколко неща са се променили в съвременната рецепта за Болонезе – добавя се бяло вино, мляко и малко доматено пюре. Най-важният аспект на рецептата е акцентът върху различните видове месо като основен продукт. Доматите, под една или друга форма, са само допълнителна съставка.

Използва се обикновено само сол и черен пипер за овкусяване на соса. Не е необходимо да се прекалява с подправките.

В Болоня Болонезето се сервира традиционно с пресни талиатели, приготвени с яйца и меко пшенично брашно.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Спагети болонезе. Нудли от тиквички.

Пригответе си още един вариант на рецептата с тиквички, също толкова здравословен, нестандартен и много вкусен – паста от тиквички с пилешко и бадеми.

 

Ако тази рецепта за спагети Болонезе в кето стил ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!