Всички сме опитвали поне веднъж в живота си спагети Болонезе. За много от нас това ястие се е превърнало в любимо. Има защо – то е питателно, ароматно и много вкусно.
В оригиналната рецепта за спагети Болонезе има много продукти с високо съдържание на въглехидрати. Това ни мотивира да създадем кето вариант на рецептата, за да може да си я хапваме дори когато сме на кето режим.
Използваме като основа тиквички – настъргани на спирали, за да приличат на спагети. А сосът приготвяме почти като оригиналния, но без захар, а с натурален подсладител – стевиола на прах.
Спагети Болонезе от тиквички с телешка кайма
Нисковъглехидратна рецепта за спагети Болонезе – лесна за приготвяне, ароматна и засищаща. Поднесете соса Болонезе върху леко запържени спагети от тиквички. Гарнирайте с настъргано сирене пармезан за кремообразна консистенция.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 10 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 20 г протеини и 405 калории. |
Необходими продукти:
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 450 г телешка кайма
- 2 домата, обелени
- 2 с. л. доматена паста
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. риган
- 1 ч. л. босилек
- 1 ч. л. стевиола на прах
- 2 ч. л. сол
- 85 мл червено вино
- ¼ ч. л. червен пипер
- 6 тиквички, настъргани на спирала
- 60 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете каймата и гответе около 4-5 минути. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица, за да раздробите каймата.
- Овкусете със солта, чесъна и лука на прах, ригана, босилека, червения пипер и стевиолата на прах.
- Добавете доматеното пюре и нарязаните на кубчета домати. Разбъркайте и покрийте тенджерата с капак. Оставете сместа да къкри за 10 минути.
- След това премахнете капака и разбъркайте отново с дървена лъжица.
- Оставете да се готви за още 20-25 минути на средно силен огън, докато сосът се сгъсти и доматите омекнат. Разбърквайте от време на време.
- Настържете на спирала тиквичките. Запържете ги в тиган със зехтин за 3-5 минути.
- Сервирайте тиквичките с готовия сос Болонезе и гарнирайте с настъргано сирене пармезан.
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. |
Произход и история на соса Болонезе
Сосът Болонезе, известен в Италия като „ragu alla bolognese“ или “ragu“, е сос на месна основа. Произхожда от Болоня, Италия. Обикновено се сервира с талиатели, традиционна паста от региона Емилия-Романя и Марке в Италия. Употребява се и за приготвяне на „лазаня ала болонезе“.
Първата препратка към рецептата за Болонезе с месо, сервирана с паста, се появява в готварската книга на Пелегрино Артуси през 1891 г.
Артуси включва рецепти от различни региони на Италия и първи издава такава книга. Наименува я „La scienza in cucina e l’arte di mangiare bane“, което в превод означава „Науката за готвенето и изкуството да се храниш добре.“
Пелегрино прекарва много време в Болоня и споделя в книгата си, че поради климата в региона, регионалната кухня е малко по-хаотична, но със сигурност полезна и вкусна.
Оригиналната рецепта за спагети Болонезе
В рецептата за Болонезе на Артуси, който я нарича „Maccheroni alla bolognese“, сосът е направен от постно телешко филе, панчета (италиански бекон), краве масло, лук и моркови.
Месото и зеленчуците трябва да се нарежат на ситно и сготвят в масло, докато месото покафенее. След това се добавя бульон, покрива се съда с капак и се оставя да се вари. Добавят се гъби и сметана, когато сосът е напълно готов. Болонезе се сервира със сварена паста и малко настърган пармезан.
Съвременната рецепта за спагети Болонезе
Няколко неща са се променили в съвременната рецепта за Болонезе – добавя се бяло вино, мляко и малко доматено пюре. Най-важният аспект на рецептата е акцентът върху различните видове месо като основен продукт. Доматите, под една или друга форма, са само допълнителна съставка.
Използва се обикновено само сол и черен пипер за овкусяване на соса. Не е необходимо да се прекалява с подправките.
В Болоня Болонезето се сервира традиционно с пресни талиатели, приготвени с яйца и меко пшенично брашно.
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си още един вариант на рецептата с тиквички, също толкова здравословен, нестандартен и много вкусен – паста от тиквички с пилешко и бадеми.
Ако тази рецепта за спагети Болонезе в кето стил ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар