Домати

Червени, узрели, сурови

Хранителна стойност на 100г

18

калории

0.88

протеин

3.83

въгл.

0.2

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
1.20 г
Нишесте
0 г
Захари
2.63 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
1.25 г
Захароза
0 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
1.37 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.10 мг
Витамин A
833 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.04 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.02 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.59 мг
Витамин B4 (Холин)
6.70 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.09 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.08 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
13.70 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.54 мг
Витамин K1
7.90 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.03 г
Аргинин
0.02 г
Аспарагинова киселина
0.14 г
Валин
0.02 г
Глицин
0.02 г
Глутамин
0.43 г
Изолевцин
0.02 г
Левцин
0.03 г
Лизин
0.03 г
Метионин
0.01 г
Пролин
0.02 г
Серин
0.03 г
Тирозин
0.01 г
Треонин
0.03 г
Триптофан
0.01 г
Фенилаланин
0.03 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.01 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.2
Мононенаситени мазнини
0.03 г
Полиненаситени мазнини
0.08 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
7 мг
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
94.52 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.50 г
Допълнителна информация

Доматът (Solanum lycopersicum) е плод от семейство пасленови, роден в Южна Америка. Въпреки че ботанически е плод, обикновено се яде, приготвя и приема като зеленчук.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Съдържанието в 100 г домат калории е изключително ниско.

  • 18 калории
  • 0.88 г протеин
  • 2.63 г въглехидрати
  • 1.20 г фибри
  • 0.20 г мазнини

 

Съдържанието на калории няма как да е високо, след като водата в доматите е около 95%. Останалите 5% се състоят основно от въглехидрати и фибри.

 

Какви витамини и минерали има?

След като установихме колко калории, мазнини, протеин и т.н. има в 100 г домати, е време да разгледаме витамините и минералите в него.

  • 833 IU витамин А
  • 6.70 мг витамин В4 (холин)
  • 13.70 мг витамин С
  • 7.90 мкг витамин К1
  • 237 мг калий
  • 24 мг фосфор

 

Също така основни растителни съединения в доматите са:

  • Ликопен
  • Бета каротин
  • Нарингенин
  • Хлорогенна киселина

 

Ползи от консумацията на домати

Съдържанието в един домат калории е ниско, както и това на мазнини и въглехидрати, което ги прави подходящи за свалянето на килограми.

Богати са на основни хранителни вещества – витамини, минерали и антиоксиданти. Те допринасят за цялостното благосъстояние и предотвратяват заболяванията.

Първо, доматите са отличен източник на витамин С, антиоксидант, който поддържа имунната функция, производството на колаген и подпомага за заздравяването на рани.

Освен това те съдържат витамин А, който насърчава здравословното зрение, кожата и имунната система. Доматите са пълни с ликопен, мощен антиоксидант, отговорен за червеният им цвят.

Ликопенът е свързан с намаляване на риска от някои видове рак, включително този на простатата, гърдата и белите дробове Доматите могат да бъдат от полза и за защита срещу сърдечни заболявания чрез понижаване на нивата на LDL холестерол.

Доматите са добър източник на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа правилната функция на мускулите и нервите.

Високото им съдържание на вода също допринася за хидратацията и поддържа здравословното храносмилане. Проучванията показват, че редовната консумация на домати може да намали възпалението и оксидативния стрес, които са свързани с хронични заболявания като артрит и диабет.

 

Алергични реакции

Доматите обикновено се понасят добре и алергията към тях е много рядка. Въпреки това, страничните ефекти и при тях не са изключени.

  • Алергични реакции – те са сравнително редки, но могат да се появят, особено при хора със съществуващи алергии към други храни от семейството на доматите.
  • Киселинен рефлукс и киселини – те са киселинни по природа, което може да предизвика или изостри симптомите на киселинен рефлукс или киселини при някои хора.
  • Храносмилателни проблеми – в някои случаи консумацията на домати може да причини стомашно-чревен дискомфорт, включително подуване на корема, газове и др.
  • Непоносимост към хистамин – доматите съдържат хистамин, съединение, участващо в алергичните реакции. То може да предизвика симптоми като главоболие, кожни обриви или назална конгестия при хора с непоносимост към хистамин.
  • Взаимодействия с лекарства – доматите съдържат съединения, които могат да взаимодействат с определени лекарства. Например, високият прием на домати или доматени продукти, богати на витамин К, може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта.
  • Дразнене на кожата – директният контакт с доматени растения или листата им може да причини дразнене на кожата или алергични реакции при някои индивиди.

Рецепти от forlife.bg