Червени, узрели, сурови
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 1.20 г |
Нишесте | 0 г |
Захари | 2.63 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 1.25 г |
Захароза | 0 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0 г |
Фруктоза | 1.37 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.10 мг |
Витамин A | 833 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.04 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.02 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.59 мг |
Витамин B4 (Холин) | 6.70 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.09 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.08 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 13.70 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.54 мг |
Витамин K1 | 7.90 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.03 г |
Аргинин | 0.02 г |
Аспарагинова киселина | 0.14 г |
Валин | 0.02 г |
Глицин | 0.02 г |
Глутамин | 0.43 г |
Изолевцин | 0.02 г |
Левцин | 0.03 г |
Лизин | 0.03 г |
Метионин | 0.01 г |
Пролин | 0.02 г |
Серин | 0.03 г |
Тирозин | 0.01 г |
Треонин | 0.03 г |
Триптофан | 0.01 г |
Фенилаланин | 0.03 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.01 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.2 |
Мононенаситени мазнини | 0.03 г |
Полиненаситени мазнини | 0.08 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | 7 мг |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 94.52 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.50 г |
Доматът (Solanum lycopersicum) е плод от семейство Пасленови, роден в Южна Америка. Въпреки че ботанически е плод, обикновено се яде, приготвя и приема като зеленчук.
Съдържанието в 100 г домат калории е изключително ниско.
Що се отнася до хранителните стойности на 100 г домат, то те са следните:
Съдържанието на калории в домата няма как да е високо, след като водата в него е около 95%. Останалите 5% се състоят основно от въглехидрати и фибри.
След като установихме колко калории, мазнини, протеин и т.н. има в 100 г домати е време да разгледаме витамините и минералите в него.
А те са следните:
Също така основни растителни съединения в доматите са:
Съдържанието в един домат калории е ниско, както и това на мазнини и въглехидрати, което прави този вкусен плод изключително подходящ за свалянето на килограми.
Доматите са богати и на основни хранителни вещества – витамини, минерали и антиоксиданти, които допринасят за цялостното благосъстояние на организма и предотвратяват заболяванията.
Не е за подценяване и факта, че доматите са отличен източник на витамин С – антиоксидант, който поддържа имунната функция, производството на колаген и подпомага за заздравяването на рани.
Освен това те съдържат витамин А, който насърчава здравословното зрение, кожата и имунната система. Доматите са пълни с ликопен, мощен антиоксидант, отговорен за червения им цвят.
Ликопенът е свързан с намаляване на риска от някои видове рак, включително този на простатата, гърдата и белите дробове
Доматите могат да бъдат от полза и за защита срещу сърдечни заболявания чрез понижаване на нивата на LDL холестерол и са добър източник на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа правилната функция на мускулите и нервите.
Високото им съдържание на вода също допринася за хидратацията и поддържа здравословното храносмилане. Проучванията показват, че редовната консумация на домати може да намали възпалението и оксидативния стрес, които са свързани с хронични заболявания като артрит и диабет.
Доматите обикновено се понасят добре и алергията към тях е много рядка. Въпреки това, страничните ефекти и при тях не са изключени.
В случай на поява на някой от изброените току-що симптоми препоръката ни е да се посети специалист, който да определи дали става дума за проява на някакъв вид алергична реакция към доматите.