Студените месеци често се отразяват негативно на тялото и психиката ни, затова търсим начини как да бъдем тонизирани. Независимо от това, че през тях има повече празници, отколкото през цялата останала част от годината. Тонусът и нивата ни на енергията падат, като причините за това могат да са няколко: недостатъчно витамин D, по-кратки дни с по-малко светлина, много по-малко естествени и пресни сезонни източници на витамини и минерали…

Животът обаче не спира и е естествено да потърсим добри начини да повишим както тонуса, така и енергията си. И не само през студените месеци, но винаги, когато се почувстваме отпаднали и демотивирани.

 

Как да бъдем тонизирани и да поддържаме енергийните си нива?

Тонусът и нивата на енергията ни са пряко зависими от редица фактори: начин на хранене, сезон, дали тренираме, дали приемаме медикаменти и хранителни добавки. Затова и лесен отговор на въпроса как да бъдем тонизирани няма. За да си отговорим правилно, трябва да анализираме навиците си и факторите, които споменахме в предното изречение.

В оптималния случай е нужно да:

magn 400
vitbcompl 600
 • спим достатъчно – и пълноценно;
 • да се храним балансирано спрямо нуждите си;
 • да се движим: редовно и консистентно;
 • да следим дали имаме дефицит на вещества, за да можем да започнем прием на хранителни добавки при нужда.

Следим ли тези фактори, е почти гарантирано, че ще се чувстваме тонизирани и енергични през всички сезони от годината. Разбира се, балансът на хормони и вещества в тялото също е от съществено значение. Затова и периодичните изследвания са задължителен фактор, който не бива да пренебрегваме.

 

Добрият тонус и прилив на енергия – необходимост за всеки човек

 

Как да бъдем тонизирани. Детски мултивитамини. Как да предпазим детето от вируси. Мултивитамини за деца.

 

Когато сме тонизирани и енергични, светът изглежда като по-добро място и сме способни на чудеса. Тогава можем да грабнем всяка възможност, да поставим и следваме нови цели, да вземем смели решения, които ще променят живота ни. Или поне да свършим всички домашни задължения без проблем.

Затова и не е твърде смело да кажем, че добрият тонус и приливът на енергия са абсолютна необходимост за всеки човек. Когато ги имаме в достатъчно количество, умът ни работи по-добре и това ни помага във всеки аспект от живота.

Как се стига до хронична умора?

Много хора страдат от недостиг на енергия и тонус. Когато това състояние стане постоянно, е познато като “хронична умора“. Истината е, че зад това наименование се крие много повече. Сънят не винаги е причината за загуба на тонус и енергия. Това, само по себе си, крие опасност от пренебрегване на значителни по своята важност други фактори за тялото. Затова е важно да слушаме организма си и да предприемаме мерки спрямо съвкупността от доказателства, които ни дава за състоянието си.

 

Как храненето ни помага да бъдем тонизирани

Всички храни имат определени характеристики и една от тях е това колко енергия могат да ни дадат. Това много зависи от състава им – витамини, минерали, въглехидрати и захари, протеини.

Много от преработените храни или дори тези продукти, които преминават термична обработка, нямат или губят в процеса на приготвяне много от своите полезни вещества. И въпреки това списъкът с продукти, които могат да окажат голям ефект върху нашите тонус и енергия, не е кратък.

Сред най-полезните от тях са:

 

1. Спанак, коприва, броколи 

Те са изключително богати на полезни вещества, които зареждат тялото и ума ни с енергия: сред тях са магнезий и желязо, които са сред най-важните за енергийните нива.

2. Бадеми

Всички ядки са пълни с вещества, които могат да ни помогнат да поддържаме енергичността си. Затова и се препоръчва, вместо сладки или солени продукти следобед, да похапваме ядки за стимулиране на организма. Полезен съвет е да комбинирате различни видове според целите си. Подходящи за повече енергия са и пълните с магнезий тиквени семки и сушените плодове (при които обаче трябва да внимаваме за захарта).

3. Сьомга

Това е една от най-полезните риби в света, заради високите нива на Омега-3 мастни киселини, които тялото не синтезира по естествен път, но са от голямо значение за здравето ни и за нивата на тонус.

4. Яйца

Изключително заредени с полезни вещества от целия спектър и истински съкровищници на омега-3 мастни киселини, витамини от група B и цинк;

5. Как приемът на зелени смутита ни помага да бъдем тонизирани

Не ги подценявайте, независимо от това дали ви допадат вкусово или не – те ще ви заредят с енергия за целия ден, ако не пропускате да си ги направите сутрин. Смутитата са витамини и минерали в течна форма за голямо количество тонус и енергия.

 

И още няколко продукта, които ни помагат за по-добър тонус

В днешно време имаме множество опции за зареждащо, здравословно хранене. Много нови продукти и полезни свойства на такива, които не са били познати само преди пет или десет години.

Най-полезните продукти за тонус и енергия сред тях са:

 • кокосово масло – то има немалко наситени мазнини, както и редица полезни вещества, много от които отиват директно към черния дроб и храносмилателната система и се използват за енергия по-късно;
 • матча – фино смленият зелен чай има незаменими ползи за тялото, когато стане дума за тонус: той ни дава прилив на енергия, който, за разлика от много други продукти, продължава значително по-дълго време;
 • тъмен шоколад – мнозина го наричат позволеното изкушение, защото дава енергията на сладките неща, но без вредите на захарта от тях.

И това са само малка част от продуктите, сред които можем да изберем, когато се чувстваме уморени и отпаднали. Съществуват и множество нережимни продукти, заредени с много елементи и минерали: кафяв ориз, мед, портокали, боб и други. От вашето тяло и режим зависи към кои от тях ще посегнете по пътя за повече тонус и енергия в дните си.

 

Как хранителните добавки ни помагат да бъдем тонизирани?

Когато говорим за навици и това, че понякога се налага да ги променим, за да се чувстваме по-здрави, тонизирани и енергични, осъзнаваме, че това е трудно. А когато това е така или няма как да се случи заради работата ни, насреща са хранителните добавки.

Разбира се, не е задължително да е така. Но понякога, независимо какво ядем или колко спортуваме, в тялото ни има дефицит на витамини и минерали. Затова е важно периодично да се изследваме, за да можем да уловим подобна аномалия навреме – и да се подкрепим с хранителни добавки, когато това е нужно.

Когато тонусът и нивата на енергията ни са ниски, обикновено можем да говорим за дефицит на магнезий или желязо. Не бива да пренебрегваме обаче и дефицитът на витамини от група В – те също могат да са сериозна причина за по-ниски нива на енергията. Това важи с пълна сила при недостиг на витамини B1 и B12.

Ето как действат някои от най-важните за енергийните ни нива хранителни добавки:

 • витамин B1 е известен още като витамин на бодрия дух и оптимизма, но и е познат като елементът, който е сред най-важните за нервната система;
 • витамин B12 е верен помощник срещу умората и подкрепя имунната система;
 • витамин D е нужен на цялото ни тяло – особено за нивата на тонус и енергия. Обикновено го синтезираме с помощта на слънчевите лъчи – затова през зимата и есента тонусът ни рязко пада;
 • желязото – когато е в дефицит, това се отразява негативно на организма ни и един от признаците е липсата на тонус и енергия;
 • магнезият е елементът, който най-често свързваме с енергията и тонуса си – и има защо. Той е сред най-отговорните за енергийните ни запаси.

 

Как движението ни изморява и същевременно ни помага да бъдем тонизирани?

 

Как да бъдем тонизирани. Витамини и минерали за енергия.

 

Независимо от това каква е причината за по-нисък тонус и енергия, помнете, че от вас зависи да промените това. Спортът е добър начин за промяна и повишаване на тонуса и енергията, защото всяко движение подпомага кръвоснабдяването и движението на кислорода в тялото. Иронично, движението, което по принцип би трябвало да ни уморява, всъщност ни прави по-тонизирани.

Наблюдавайте тялото си: то дава всички важни сигнали и ви насочва към това, от което имате нужда.

И не на последно място: преди да преминете към лекарствени материали и хранителни добавки, задължително се консултирайте със специалист и направете нужните изследвания. Помнете: хранителните добавки единствено допълват балансираното хранене и живота, който водим, и не могат да заместят никоя част от тях!