Миди с карфиолен ориз

Обновена: 06.03.2024|
Миди с карфиолен ориз - рецепта.

Миди с карфиолен ориз може да приготвим много лесно и бързо. Има различни начини и рецепти за направата на това ястие, позволяващо и индивидуални експерименти, спрямо всеки вкус. По надолу може да видите нашето предложение за миди с карфиолен ориз, подходящи за кето меню.

Карфиоленият ориз е сравнително скорошно изобретение на кулинарите, което служи за също толкова вкусна, но по-нисковъглехидратна алтернатива на традиционния бял ориз, който използваме често в кухнята.

Все още не е изяснен точния произход на ориза от карфиол, но се счита, че със сигурност се е появил покрай все по-нарастващия интерес на хората към по-нисковъглехидратното хранене – кето.

Какво по-хубаво от това да комбинираме един от най-обичаните морски дарове, заедно с новоизгряващата звезда в кулинарията – миди с карфиолен ориз.

 

husk 400
zink 600
husk 400
zink 600

Как да приготвим миди с карфиолен ориз?

Може да кажем, че рецептата за миди с карфиолен ориз е една чудесна кето вариация на познатите ни миди с ориз по бургаски.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 4

6,6 г нетни въглехидрати, 310 калории

 

Необходими продукти:

  • 1 кг миди с черупка
  • 300 г карфиолен ориз
  • 300 мл нискомаслено кокосово мляко
  • 1 с. л. нарязан зелен лук
  • 2 с. л. къри паста
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 2 с. л. краве масло ГХИ
  • 1 с. л. еритритол (пропуснете, ако сте в режим Сваляне на килограми)
  • 1 с. л. рибен сос
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо трябва хубаво да почистим мидите от “мустачките“ и да ги измием обилно под студена вода. Премахваме напуканите миди, а останалите накисваме в купа със студена вода и 1 чаена лъжичка сол.
  2. В голяма, незалепваща тенджера, на слаб огън, слагаме кокосовото масло, малко сол, зеления лук и го запържваме, докато не започне да омеква и освободи ароматите си – около 2 или 3 минути.
  3. Добавяме къри пастата, запържваме и нея, отново за около 2 минути, докато не стане ароматна.
  4. Увеличаваме температурата на котлона до средна, добавяме кокосовото мляко, еритритола, рибения сос и готвим, докато не заври – 3 минути, след което намаляваме котлона.
  5. Паралелно с това взимаме тиган, добавяме маслото и сотираме карфиола за около 5 минути.
  6. Към врящата течност добавяме миди с ориз от карфиол, увеличаваме отново до средна температура, разбъркваме и разклащаме тенджерата през около 1 минута. Готвим докато карфиолът не омекне и мидите не се отворят.
  7. Когато всичко е готово, може да поръсим чинията си с някоя любима наша зелена, нисковъглехидратна подправка, като босилек например.

Важно е да се отбележи, че ако има някои миди, които не са се отворили, трябва да ги премахнем.

 

Защо да изберем миди с карфиолен ориз?

 

Миди с карфиолен ориз - приготвяне.

 

Може да си осигурим още едно разнообразно и питателно ястие, включвайки миди с карфиолен ориз към храненето си.

Мидите, освен че са известни с аромата си, ни осигуряват основни хранителни вещества като витамини, минерали и протеини. Важно за техния състав е и наличието на омега-3 мастни киселини, отговорни за поддържането на здравето на мозъка и сърцето.

Съчетавайки миди с карфиолен ориз, алтернатива на традиционния ни познат ориз, прибавяме към морския дар още един слой хранителни ползи за организма ни.

Ориз от карфиол е богат на фибри, антиоксиданти, витамини и в това време има по-малко въглехидрати от обикновения ориз.

Комбинирайки миди с карфиолен ориз, може да разнообразим храненето си, да освободим креативността си и не на последно място, да поглезим небцето си с нова, кето ориентирана алтернатива на познатата ни морска гозба.

Подобни алтернативни и вкусни комбинации:

 

Или разгледайте секцията Ястия с морски продукти в сайта ни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Миди с карфиолен ориз - пексетарианска диета.

 

Наближаването на лятото е чудесна възможност да започнем да разнообразяваме храненето си с пресни, вкусни морски дарове. Пескетарианска диета е вид режим, който комбинира морска храна с вегетарианството.

Този начин на хранене осигурява повече гъвкавост и някои допълнителни хранителни вещества в сравнение със стандартната вегетарианска диета.

Прочетете повече за тази диета – ползи, недостатъци, история и създаване, в статията Пескетарианска диета – включване на морски дарове към вегетарианска диета.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 09:43 | Публикувана: 12 юни 2023 в 13:40 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф