Миди с карфиолен ориз
Миди с карфиолен ориз може да приготвим много лесно и бързо. Има различни начини и рецепти за направата на това ястие, позволяващо и индивидуални експерименти, спрямо всеки вкус. По надолу може да видите нашето предложение за миди с карфиолен ориз, подходящи за кето меню.
Карфиоленият ориз е сравнително скорошно изобретение на кулинарите, което служи за също толкова вкусна, но по-нисковъглехидратна алтернатива на традиционния бял ориз, който използваме често в кухнята.
Все още не е изяснен точния произход на ориза от карфиол, но се счита, че със сигурност се е появил покрай все по-нарастващия интерес на хората към по-нисковъглехидратното хранене – кето.
Какво по-хубаво от това да комбинираме един от най-обичаните морски дарове, заедно с новоизгряващата звезда в кулинарията – миди с карфиолен ориз.
Как да приготвим миди с карфиолен ориз?
Може да кажем, че рецептата за миди с карфиолен ориз е една чудесна кето вариация на познатите ни миди с ориз по бургаски.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 |
6,6 г нетни въглехидрати, 310 калории |
Необходими продукти:
- 1 кг миди с черупка
- 300 г карфиолен ориз
- 300 мл нискомаслено кокосово мляко
- 1 с. л. нарязан зелен лук
- 2 с. л. къри паста
- 2 с. л. кокосово масло
- 2 с. л. краве масло ГХИ
- 1 с. л. еритритол (пропуснете, ако сте в режим Сваляне на килограми)
- 1 с. л. рибен сос
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо трябва хубаво да почистим мидите от “мустачките“ и да ги измием обилно под студена вода. Премахваме напуканите миди, а останалите накисваме в купа със студена вода и 1 чаена лъжичка сол.
- В голяма, незалепваща тенджера, на слаб огън, слагаме кокосовото масло, малко сол, зеления лук и го запържваме, докато не започне да омеква и освободи ароматите си – около 2 или 3 минути.
- Добавяме къри пастата, запържваме и нея, отново за около 2 минути, докато не стане ароматна.
- Увеличаваме температурата на котлона до средна, добавяме кокосовото мляко, еритритола, рибения сос и готвим, докато не заври – 3 минути, след което намаляваме котлона.
- Паралелно с това взимаме тиган, добавяме маслото и сотираме карфиола за около 5 минути.
- Към врящата течност добавяме миди с ориз от карфиол, увеличаваме отново до средна температура, разбъркваме и разклащаме тенджерата през около 1 минута. Готвим докато карфиолът не омекне и мидите не се отворят.
- Когато всичко е готово, може да поръсим чинията си с някоя любима наша зелена, нисковъглехидратна подправка, като босилек например.
Важно е да се отбележи, че ако има някои миди, които не са се отворили, трябва да ги премахнем.
Защо да изберем миди с карфиолен ориз?
Може да си осигурим още едно разнообразно и питателно ястие, включвайки миди с карфиолен ориз към храненето си.
Мидите, освен че са известни с аромата си, ни осигуряват основни хранителни вещества като витамини, минерали и протеини. Важно за техния състав е и наличието на омега-3 мастни киселини, отговорни за поддържането на здравето на мозъка и сърцето.
Съчетавайки миди с карфиолен ориз, алтернатива на традиционния ни познат ориз, прибавяме към морския дар още един слой хранителни ползи за организма ни.
Ориз от карфиол е богат на фибри, антиоксиданти, витамини и в това време има по-малко въглехидрати от обикновения ориз.
Комбинирайки миди с карфиолен ориз, може да разнообразим храненето си, да освободим креативността си и не на последно място, да поглезим небцето си с нова, кето ориентирана алтернатива на познатата ни морска гозба.
Подобни алтернативни и вкусни комбинации:
Или разгледайте секцията Ястия с морски продукти в сайта ни.
Още от здравословната ни кухня
Наближаването на лятото е чудесна възможност да започнем да разнообразяваме храненето си с пресни, вкусни морски дарове. Пескетарианска диета е вид режим, който комбинира морска храна с вегетарианството.
Този начин на хранене осигурява повече гъвкавост и някои допълнителни хранителни вещества в сравнение със стандартната вегетарианска диета.
Прочетете повече за тази диета – ползи, недостатъци, история и създаване, в статията Пескетарианска диета – включване на морски дарове към вегетарианска диета.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа с миди и тиквички е рецепта, от която може да си набавим хранителни вещества и чудесен вкус.
Рапани са морски охлюви, вкусни, с красиви черупки, потенциални ползи за организма и добър източник на протеин.
Миди с черупки, калмари, скариди и още много вкусни екзотични морски дарове. Няма как