Тайландска супа Том Ям със скариди

Обновена: 27.02.2024|
Тайландска супа Том Ям.

Освен че Том Ям е най-известната тайландска супа, тя е и много полезна, благодарение на билките и подправките в състава си.

Супата има имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства. Това се дължи на съдържанието на лимонена трева, листа от лайм и кориандър в рецептата. Кокосовото мляко добавя богат вкус, полезни мазнини и здравословна нотка на ястието.

Тази тайландска супа е чудесна за поднасяне, когато се борите с настинка или стомашно заболяване. Освен това е подходяща за спазващите кето диета, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Тайландска супа със скариди Том Ям

Тайландската кухня има великолепни ястия, които могат да ни изумят с невероятен вкус и аромат. Морските храни са неизменна част от тяхната култура, а пикантните подправки присъстват в почти всяка гозба.

Тайландска супа Том Ям е известна в много ориенталски ресторанти по цял свят. Разбира се, всяка държава я приготвя по свой начин. За да ви докажем това, днес ще сготвим супата, така че да бъде адаптирана към кето менюто ни.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
30 минути 4 6,85 г

Необходими продукти:

  • 1 стрък лимонена трева
  • 1 л пилешки бульон
  • ½ ч. л. чили на прах
  • 3 листа от лайм
  • 75 г гъби шийтаке, тънко нарязани
  • 12-14 средно големи скариди, обелени
  • 1 червена чушка
  • 5 чери домата, по желание
  • 400 г кокосово мляко, 17%
  • сол и черен пипер на вкус
  • стрък пресен кориандър, за гарниране
  • 4 с. л. екстра вържин зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете на ситно стръка лимонена трева.
  2. В дълбока тенджера излейте пилешкия бульон и загрейте на средно силен огън. Добавете лимонената трева и варете 5-6 минути или докато си пусне аромата.
  3. Намалете температурата на котлона и оставете сместа да къкри. Прибавете чилито, листата от лайм и гъбите шийтаке към бульона. Гответе още 5 минути.
  4. Прибавете скаридите, чушката и чери доматите. Гответе до омекване и порозовяване на скаридите за около 5-6 минути.
  5. Намалете котлона до слаб и добавете кокосовото мляко. Опитайте на вкус и подправете с черен пипер и сол или според предпочитанията си.
  6. Сервирайте в купички, гарнирайте с пресен кориандър и по желание – полейте със зехтин.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.

 

Съвети

  • Може да откриете листа от лайм, пресни или замразени, в азиатските хранителни магазини. Ако не ги намерите, използвайте пресен сок от лайм. Това леко ще промени вкуса.
  • Вместо лимонена трева, използвайте 30 г корен от джинджифил.
  • Не оставяйте кокосовото мляко да кипи.
  • Не използвайте горски гъби за приготвянето на тайландска супа Том Ям, тъй като те са много ароматни. По този начин ще повлияят на уханието на рибената супа.
  • Добавете и други морски дарове, като риба, октопод, миди, калмари. Друга опция е да замените скаридите с морски продукт по ваш вкус.
  • Заменете пилешкия бульон със зеленчуков или друг по ваш вкус.

Как да овкусим супа Том Ям?

  • За да направите тайландската супа по-пикантна, добавете още малко чили на прах.
  • Вместо сол, използвайте рибен сос. А, ако супата стане твърде солена, изстискайте малко сок от лайм.
  • Ако ястието стане твърде кисело, сложете няколко капки стевиола сироп.
  • Направете супата по-хранителна или кремообразна, като добавите още кокосово мляко. По този начин може да поправите вкуса, ако е твърде пикантен.

Варианти на тайландска супа Том Ям

  • Вегетарианска тайландска супа: Премахнете скаридите и рибения сос от рецептата. Заменете пилешкия бульон със зеленчуков.
  • С пилешко месо: добавете парчета пилешки гърди, нарязани на хапки, вместо скариди.
  • Без кокосово мляко: По желание може да не използвате кокосово мляко в рецептата, а само бульон.

 

Интересни факти за тайландската кухня

 

Тайландска супа Том Ям. Тайландска кухня.

 

Тайландската кухня предлага голямо разнообразие от вкусове и стилове на готвене – пикантни супи, къри, пресни салати и куп вкусотии. Ще споделим с вас няколко интересни факта за тайландската кухня, с които сме сигурни, че ще ви впечатлим.

  1. Култура на споделяне

В Тайланд е традиция семействата да се хранят заедно. Храната се сервира в центъра на масата и всеки член на семейството се храни от там, вместо да се поднася индивидуално в чиния.

По този начин всеки има възможност да опита разнообразие от различни рецепти. Смята се за по-учтиво храненето с малки порции от всяко ястие, вместо да се пълни чинията с храна.

  1. Всичко е в баланса

Причината, тайландската храна да е толкова вкусна, е в баланса между набор от различни солени, сладки, кисели, пикантни и горчиви съставки в ястията. Много тайландски гозби използват:

  • За подсоляване: рибен сос или паста от скариди
  • За подслаждане: плодове, палмова захар
  • За подправяне: люти чушки и пресни билки
  • За по-остър вкус: сок от лайм, тамаринд

Не всички ястия използват тези вкусове, но целта е винаги да се създаде баланс между тези от тях, които използвате в рецептите.

  1. Свежи съставки

В тайландската кухня сушените и консервирани съставки се използват по-рядко. Вместо това те са заменени с широка гама от пресни билки и подправки, зеленчуци и плодове. Това е причината тайландската храна обикновено да има толкова свеж вкус и да е пълна с питателни съставки.

  1. Оризът е традиционна храна в Тайланд

Оризът е съществена част от много тайландски ястия. Всъщност е толкова важна част от местната култура, че изразът “Gin kow reu yang?”, означаващ „Ял ли си ориз вече?“, е популярен поздрав в Тайланд.

Има много разновидности ориз, които се отглеждат и ползват в Тайланд – водещ износител на ориз в световен мащаб от 60-те години на миналия век.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Тайландска супа Том Ям. Супа от морски дарове.

Опитайте още една вкусна рецепта за кето супа от морски дарове. Апетитна, богата на полезни хранителни вещества и нисковъглехидратна.

 

Ако тази рецепта за тайландска супа Том Ям, подходяща за спазване на кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар