Омега 3 в рибеното масло – какво представлява?

Обновена: 12.03.2024|

Рибеното масло – едва ли има някой, който да не е чувал поне веднъж в живота си колко полезно е то или да е приемал омега 3 рибено масло. Ако не сте наясно със способностите му и чудодейните му ефекти в някои аспекти за организма, то вероятно асоциацията ви е с миризма на риба и морски дарове. Добрата новина е, че в съвременния свят има много по-лесни и далеч не толкова ароматни начини за прием на това вещество.

Омега-3, от своя страна, или както сме свикнали да срещаме това вещество, Омега-3 мастни киселини, е общото наименование основно на два типа киселини – DHA и EPA. Те се срещат само в два продукта, но са изключително важни за здравето ни. Единият от тях е рибеното масло. Затова и започваме от самото начало с това…

 

Какво представлява рибеното масло?

Само по себе си рибеното масло е субстанция, извлечена от тъканите на мазни видове риба. Твърди се, че най-добрите източници са рибите, живеещи в леденостудените води на планетата ни. Това са различни видове сьомга, риба тон, сардини, скумрия.

omega3 400
omega3 600

Най-ценното в него е наличието на Омега-3 мастните киселини EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (декозахексаенова киселина). Именно заради тях рибеното масло има толкова голяма стойност за здравето ни.

omega3 400
omega3 600

Сред положителните му качества се нареждат: 

  • Силата му срещу стреса и депресията
  • Супер сили за по-добро зрение
  • Подобряване на мозъчните функции и способността за взимане на решения
  • Повишаване на интелигентността
  • Намалява риска от аутизъм и церебрална парализа
  • Работи срещу сърдечно-съдовите заболявания, като повишава нивата на полезния холестерол
  • Полза за по-красива и млада кожа

И с тях докосваме едва повърхността! Всяка от тези способности крие още чудеса за всяка от засегнатите системи.

 

Омега 3 от растителен произход – възможно ли е?

 

Рибеното масло.

 

Вече е ясно колко важни са за нас Омега-3 мастните киселини – без тях не бихме имали пълноценен живот, мислейки за всичките им положителни качества. Какво се случва обаче, ако по една или друга причина не можем да ги приемаме от основния им източник – рибните продукти? 

Нерядко изключваме рибата от менюто си поради диета или пък режим. В тези случаи е важно да знаем откъде да си набавим Омега-3 от заместители. Изследвания показват, че Омега-3 от растителен произход не е мит – дори напротив! 

Вече споменахме за DHA и EPA мастните киселини, но освен тях има още един, трети вид аминокиселина, която всъщност е позната като растителната форма на Омега-3. Тя носи името алфа-линоленова киселина (ALA). Макар, че звучи странно и сложно, тя се намира в едни от най-простите и богати на вещества продукти: различни по вид семена и ядки. 

Сред тях са семената на растението лен, но и в орехите и синапа. Семената на рапицата и конопът също могат да се похвалят със завидни количества ALA, както и нережимната чия и соята, която все по-често се използва за заместител на много хранителни продукти. Количества от Омега-3 се съдържат и в неузрялата й версия, позната като едамаме. Известни количества от Омега-3 се съдържат и в растенията карфиол, зеле, карамфил, къдраво зеле, брюкселско зеле. Екзотичен източник на Омега-3 с растителен произход са и водораслите. 

Нещо повече – научно погледнато, този тип киселина се явява пряк “виновник” и отговорник за синтезирането на останалите две. Основно има противовъзпалителни свойства и действа срещу стреса и депресията. За съжаление обаче при останалите системи има много по-малка ефективност от останалите две, затова и е прието, че само чрез растителни Омега-3 киселини не можем да поддържаме тялото си в толкова добра форма, колкото с приемането на целия комплекс вещества, които рибеното масло може да ни осигури.

 

Омега 3 рибеното масло – ползи и вреди

Заради голямата си важност за цялото тяло, често може да се изкушим да прибегнем до Омега-3, ако усещаме слабост или умора. Не бива обаче да го правим без консултация с лекар за конкретните нужди на тялото ни. 

Освен всички изброени досега ползи от Омега-3 в рибеното масло, е хубаво да наблегнем още на това, че то намалява и количеството триглицериди в тялото с между 15 и 30%. Към плюсовете за кръвоносната система пък добавяме това, че поддържа нивата на тромбоцитите в кръвта на добро ниво. Така предотвратяваме образуването на съсиреци и затрудняващи кръвната циркулация образувания. 

И ако до тук Омега-3 звучи като оптималното чудо за здравето ни, то е хубаво да имаме предвид няколко неща. Рибеното масло крие опасност заради произхода си. Извлечено от конкретни видове риба и приемано за по-продължително време, то може да доведе до струпване на вредни и/или неразградими вещества в тялото ни, които са опасни за него. От значение е и къде е живяла рибата, от която е извлечено рибеното масло. Риба, изложена на токсична или замърсена среда, ще пренесе тези вреди към човека, който консумира маслото, извлечено от нея. Същото, разбира се, важи и за произхода на растителните продукти, макар че количествата Омега-3 в тях далеч не могат да се сравнят с това от рибеното масло. Именно затова малки деца, бебета, бременни и кърмещи не бива да прекаляват с консумацията на риба. Дори понякога се препоръчва да я изключат от менюто си.

При прекаляване с рибено масло може да получим т.нар. витаминна токсичност – пренасищане на организма с витамини А и D. Това важи за рибеното масло, извлечено от черен дроб на риба. Разбира се, както и при всеки друг продукт, съществува възможност за алергична реакция.

 

Омега 3 – дозировка

 

Рибеното масло. Триглицериди и рибено масло.

 

И тук еднозначен отговор на въпроса „Колко Омега-3 е хубаво да приемам?“, няма. За съжаление, за универсална дозировка на Омега-3 не може да се говори, тъй като трябва да си зададем редица въпроси преди да пристъпим към употребата на веществото. 

Първият и най-основен от тях е: за какво приемаме веществото- за поддържане на доброто здраве или специфичен проблем.

Много специалисти твърдят, че за профилактично поддържане на нивата на Омега-3 в тялото са нужни между 2.5 и 3 грама Омега-3 мазнини. Ако пък обръщате специално внимание на сърдечно-съдовата система, то е добре количеството да е до 5 грама. До 10 грама е препоръката за лечение на възпалителни процеси.

Ако решите да приемате Омега-3 от рибено масло, се препоръчва:

  • деца: да приемат по няколко капки на ден в зависимост от възрастта си;
  • тийнейджъри: до 1 чаена лъжичка на ден;
  • възрастни: 1 чаена лъжичка на ден.

Не е желателно рибено масло да се дава на съвсем малки бебета и деца, тъй като техният организъм не може да обработи правилно всички вещества в Омега-3. Не се препоръчва и при диабет, тъй като е установено, че води до по-нисък контрол над глюкозата и понижено кръвно налягане. Подробно за полезните свойства от приема на омега-3 мастни киселини можете да прочетете и в страницата по темата в нашия блог.

Категории: Хранене и видове храни, Витамини и минерали|Публикувана: 19.06.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 13:42 | Публикувана: 19 юни 2020 в 15:09 | Категория: Хранене и видове храни, Витамини и минерали