Валериана – широко познатата билка за нерви

Обновена: 12.03.2024|
Валериана. Танини. Симптоми.

С история, която се простира назад във времето до Древна Гърция и Рим, коренът от валериана е бил използван като средство за по-добър сън и облекчаване на безпокойството.

Гръцките лекари Диоскурид и Гален го използвали като лек срещу отрова, докато през Средновековието – срещу епилепсия. Въпреки това, билката валериана става известна именно с влиянието си върху нервните разстройства.

От биологична гледна точка, нервите са връзките между всички елементи на нашето тяло и външния свят. На тях дължим това, което усещаме и начина, по който мозъкът ни го интерпретира.

От емоционална гледна точка пък, нервите са синоним на безпокойство, нервно поведение, стрес и различни негативни емоции.

 

zdrav sun 400
zdrav sun 600
zdrav sun 400
zdrav sun 600

Ботанически характеристики на валериана

Valeriana officinalis, по-известна като валериана или лечебна дилянка, е многогодишно тревисто растение с отличителни ботанически характеристики.

Обикновено достига височина до около 100 – 150 см. То може да се похвали с изправено стъбло, украсено със срещуположни двойки перести листа. Те са с назъбени ръбове, които допринасят за цялостния вид на растението.

Валерианата произвежда малки, ароматни цветя в гроздове в горната част на стъблото, вариращи от розов до бял цвят.

Неговите подземни структури, по-специално месестите коренища и корени, са високо ценени за медицински цели и излъчват характерна земна миризма.

Вирееща във влажни ливади и край речните брегове, валерианата е родом от Европа и Азия, проявяваща издръжливост и адаптивност към различни почвени условия.

Размножава се както чрез семена, така и чрез развитието на нови растения от своите коренища, което допринася за неговата многогодишна природа.

 

Защо използваме валериана при нерви?

 

Капки с валериана.

 

Често се случва да кажем за нещо или някого, че ни „къса нервите“. Това обикновено значи, че човекът или случката ни ядосва. Когато сме нервни сме по-ирационални, действията ни са по-забързани и хаотични.

По-склонни сме към нелогични и спонтанни решения и постъпки. При всички положения това състояние се характеризира с външен дразнител, който ни влияе най-вече на емоционално ниво, но може да има отражение на физическото и здравословното ни състояние.

Валериана, известна още и като лечебна дилянка, е една от най-популярните билки за нерви. Тя се използва широко, когато става дума за изнервеност, стрес и безпокойство. Учените установили, че тя помага дори при по-сериозни заболявания, свързани с нервната система.

Още древните гърци и лечителите в древен Рим са я използвали като лек срещу безсъние.

Действията на растението се дължат на голямото количество етерични масла в състава му. Ценните съставки на валериана се извличат от корените му. За щастие, то е многогодишно и нашите ширини му понасят повече от прекрасно – то се среща широко в планинските и равнинните райони.

Растението израства до лятото, като цъфти през юни и юли. Събира се след цъфтежа – през октомври и ноември. Тогава земята все още не е измръзнала, но то е достигнало зрялост.

Валериана има силна, характерна миризма, по която винаги може да се отличи. И макар че на вкус е горчива, полезните й свойства компенсират този незначителен недостатък.

 

Повече за нервната възбуда и нервите

 

Валериана.

 

Свикнали сме да наричаме с нарицателното и общо понятие „нерви“ редица състояния: безпокойство, нервна възбуда, но и нервни смущения, които предизвикват безсъние, мускулни спазми и други физически смущения.

Между тях общото е, че симптомите на всички са предизвикани от нарушена функция на невроните в тялото ни и способността им да предават импулсите от и до мозъка ни.

На всеки се случва от време на време да бъде изнервен – и това е нормално. По-продължителните периоди на изнервеност и нервна възбуда обаче могат да бъдат опасни – както за тялото, така и за психиката ни.

И дори да не усетим част от последствията на момента, те могат да бъдат в нас. Така в даден момент, дори след години, те могат да се отключат и да ни навредят.

Много от тях нямат пряка връзка с нервите. Такива са:

 • повишено кръвно налягане;
 • язва на стомаха и възпаления на червата;
 • болки в гърба/гръдния кош/хронична мигрена;
 • пристъпи на задушаване;
 • привидно алергични обриви на нервна основа и др.

Ситуацията придобива плашещи пропорции, когато добавим, че за нервите може да има и изцяло независещи от нас причини. Такива са генетичната предразположеност и изживяванията, наслоени в детството и юношеството върху психиката.

Признаци за такъв тип наслоени преживявания са раздразнение, но и гризане на нокти, повишена степен на агресия или безсъние. С него може да се борим с определени добавки или билки.

 

Познатите свойства на валериана

 

Валериана - лечебна дилянка.

 

Можем да говорим много за това с какво ни помага валериана. Големият плюс на валериана е естественият произход на съставката и това, че е изцяло натурален продукт.

Истината е, че през последните години, с все по-голямото натоварване върху нервната ни система, валериана, като съставка и самостоятелно вещество, придобива още по-сериозно значение. И съответно – място в ежедневието ни.

През вековете растението валериана придобива слава на:

 • Седативно средство;
 • Антиконвулсантно средство;
 • Противомигренозно средство;
 • Обезболяващо средство.

Въпреки десетилетията изследвания, учените все още не могат да постигнат консенсус кои точно съставки във валериана ни помагат. Едно е сигурно – имат облекчаващ ефект при:

 • Неврози;
 • Безсъние;
 • Хистерия;
 • Хронично безспокойство;
 • Спазми на стомашно-чревния тракт;
 • Повишена възбуда на нервната система.

Важно е да отбележим, че седативният ефект далеч не е силен и е по-скоро тип притъпяване на напрежението, отколкото същински седатив.

И още: валериана е средство да облекчите временно нервните разстройства. Те се лекуват с много внимание, работа и постоянство.

Понякога това включва психологическа помощ, ако причините за нервност се крият в ума ни. Друг начин е чрез облекчаване и забавяне на темпото на начина на живот – по-малко стрес и повече успокояващи занимания: йога,време сред природата, рисуване и други.

Важно е да установим причините за нервите и начините да се справим с тях на индивидуално ниво.

 

За какво още можем да я използваме?

 

Конопено масло със стъклена пипетка, на лилав фон на цветя. Иланг-иланг. Валериана.

 

Освен за облекчаване на нервни състояния, валериана има още няколко, не толкова популярни, свойства, които също са полезни за здравето ни.

Това са:

 • Облекчаване на мускулното напрежение

Естествено успокоително и спазмолитик, коренът от валериана действа като мускулен релаксант. Може да бъде особено полезен при облекчаване на менструални спазми и ефективно да облекчи тежките контракции на маточните мускули, които някои жени изпитват по време на менструация.

 •  За сърдечното здраве

Някои проучвания установяват, че валериана помага при контролиране на кръвното налягане. А балансираното кръвно има пряко и положително действие върху здравето на сърцето.

Най-често валериана се среща в комбинация с глог и мента.

 

Как да приемаме корен от валериан?

В повечето случаи, а и по-удобният вариант, е приемът на таблетки с екстракт от валериан – от 300 до 600 мг вечер преди лягане.

Другият вариант е консумацията на чай.

За приготвянето му ще са ви необходими 2 до 3 г изсушен корен от валериан, накиснат в 200 мл гореща вода за 10-15 минути. Отново е препоръчително да се изпие преди сън.

Предлагат се и етерични масла от лечебна дилянка. Тяхното приложение е по-широко – може да се използва локално, за разтриване, масажи, компреси. Както и да се добавят няколко капки към ваната за по-интензивен отпускаш ефект.

Маслото може да се приема и вътрешно, като се разтворят няколко капки в мед (или според предписанието на опаковката на продукта). В повечето случаи след това е добре да изпиете една чаша кисела вода – с лимон или чай с по-кисел вкус, може и с айран.

Това би предотвратило раздразването на стомашната лигавица. Етеричното масло може да се използва и за аромалампи.

 

Странични ефекти от валериана и за какво да внимаваме

 

Валериана - екстракти.

 

Макар че няма регистрирани сериозни странични ефекти има неща, които не бива да пренебрегваме

 1. Трябва да следим за това дали не сме свръхчувствителни към валериана.
 2. По-продължителната употреба също така може да причини замайване или сънливост.
 3. Предозиране би довело до храносмилателни смущения и проблеми с кръвосъсирването. Затова, както при всяка билка, е нужно внимание при употреба и дозировка. Специалистите не препоръчват да я приемате повече от 2-3 седмици последователно.
 4. Не бива да се приема валериана от жени в случай на бременност и кърмене.
 5. Желателно е да не я приемаме през деня, за да избегнем сънливост, както и с алкохол.
 6. Трябва да бъдем особено внимателни ако приемаме друг вид седативи и приспивателни, защото двата продукта неминуемо ще засилят действието си взаимно.

 

Заключение

Валерианата, известна като корен от валериана или лечебна дилянка, се е утвърдила като билково лекарство с потенциални ползи за насърчаване на релаксацията и облекчаване на проблеми, свързани със съня.

Историческата му употреба в традиционната медицина се допълва от съвременни изследвания, които предполагат леките му седативни свойства.

Способността на валериана да взаимодейства с GABA рецепторите в мозъка може да допринесе за успокояващия ефект. Въпреки че обикновено се счита за безопасна, хората трябва да бъдат внимателни и да се консултират със здравни специалисти, особено ако се комбинират с други лекарства.

Както при всяка билкова добавка, индивидуалните реакции може да варират. Въпреки това, лечебната дилянка остава обещаващ вариант за тези, които търсят естествен подход за управление на стреса и подобряване на качеството на съня.

 

 

Защо се използва валериана?

Тя се използва широко, когато става дума за изнервеност, стрес и безпокойство. Учените установили, че тя помага дори при по-сериозни заболявания, свързани с нервната система.

Какво е валериана?

Валериана, известна още и като лечебна дилянка, е една от най-популярните билки за нерви.

Как се приема валериана?

Лечебна дилянка може да се приема под формата на таблетки или чай. В някои случай, маслата от валериана също се прилагат вътрешно.

Категории: Билки|Публикувана: 02.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:13 | Публикувана: 2 октомври 2020 в 11:30 | Категория: Билки