С история, простираща се назад във времето до Древна Гърция и Рим, коренът от валериана е бил използван като средство за по-добър сън и облекчаване на безпокойството. Гръцките лекари Диоскурид и Гален го използвали като лек за отрова, докато през Средновековието е бил използван като лек за епилепсия. Въпреки това билката валериана става известна именно с влиянието си върху нервните разстройства.

От биологична гледна точка нервите са връзките между всички елементи на нашето тяло и външния свят. На тях дължим това, което усещаме, и начина, по който мозъкът ни го интерпретира. От емоционална гледна точка пък, нервите са синоним на безпокойство, нервно поведение, стрес и негативни емоции.

 

Защо използваме валериана при нерви?

Често се случва да кажем за нещо или някого, че ни “къса нервите”. Това обикновено значи, че човекът или случката ни ядосва. Когато сме нервни пък сме по-ирационални, действията ни са по-забързани и хаотични, по-склонни сме към нелогични и спонтанни решения и постъпки. При всички положения това състояние се характеризира с външен дразнител, който ни влияе най-вече на емоционално ниво, но може да има отражение на физическото и здравословното ни състояние.

Валериана, известна още и като лечебна дилянка, е една от най-популярните билки за нерви. Тя се използва широко, когато става дума за изнервеност, стрес и безпокойство. Учените са установили, че тя помага дори при по-сериозни заболявания, свързани с нервната система. Те не са първите, които са го научили обаче. Още древните гърци и лечителите в древен Рим са я използвали като лек срещу безсъние.

Действията на растението се дължат на голямото количество етерични масла в състава му. Ценните съставки на валериана се извличат от корените му. За щастие, то е многогодишно и нашите ширини му понасят повече от прекрасно – то се среща широко в планинските и равнинните райони.

Растението израства до лятото, като цъфти през юни и юли. Събира се обаче след цъфтежа – през октомври и ноември. Тогава земята все още не е измръзнала, но то е достигнало зрялост. Валериана има силна, характерна миризма, по която винаги може да се отличи. И макар че на вкус е горчива, полезните й свойства компенсират този незначителен недостатък.

 

Повече за нервната възбуда и нервите

 

Валериана.

 

Свикнали сме да наричаме с нарицателното и общо понятие “нерви” редица състояния: безпокойство, нервна възбуда, но и нервни смущения, които предизвикват безсъние, мускулни спазми и други физически смущения. Между тях общото е, че симптомите на всички са предизвикани от нарушена функция на невроните в тялото ни и способността им да предават импулсите от и до мозъка ни.

На всеки се случва от време на време да бъде изнервен – и това е нормално. По-продължителните периоди на изнервеност и нервна възбуда обаче могат да бъдат опасни – както за тялото, така и за психиката ни. И дори да не усетим част от последствията на момента, те могат да бъдат в нас и в даден момент, дори след години, да се отключат и да ни навредят. Много от тях нямат пряка връзка с нервите. Такива са:

 • повишено кръвно налягане;
 • язва на стомаха и възпаления на червата;
 • болки в гърба/гръдния кош/хронична мигрена;
 • пристъпи на задушаване;
 • привидно алергични обриви на нервна основа и др.

Ситуацията придобива плашещи пропорции, когато добавим, че за нервите може да има и изцяло независещи от нас причини. Такива са генетичната предразположеност и изживяванията, наслоени в детството и юношеството върху психиката. Признаци за такъв тип наслоени преживявания са раздразнение, но и гризане на нокти, повишена степен на агресия или пък безсъние.

 

Познатите свойства на валериана

Можем да говорим много за това с какво ни помага валериана. Големият плюс на валериана е естественият произход на съставката и това, че е изцяло натурален продукт.

Истината е, че през последните години, с все по-голямото натоварване върху нервната ни система, валериана, като съставка и самостоятелно вещество, придобива още по-сериозно значение. И съответно – място в ежедневието ни.

През вековете растението валериана придобива слава на:

 • седативно средство;
 • антиконвулсантно средство;
 • противомигренозно средство;
 • обезболяващо средство.

Въпреки десетилетията изследвания, учените все още не могат да постигнат консенсус кои точно съставки във валериана ни помагат. Едно е сигурно – имат облекчаващ ефект при:

 • неврози;
 • безсъние;
 • хистерия;
 • хронично безспокойство;
 • спазми на стомашно-чревния тракт;
 • повишена възбуда на нервната система.

Важно е да отбележим, че седативният ефект далеч не е силен и е по-скоро тип притъпяване на напрежението, отколкото същински седатив. И още: валериана е средство да облекчите временно нервните разстройства. Те се лекуват с много внимание, работа и постоянство. Понякога това включва психологическа помощ, ако причините за нервност се крият в ума ни. Друг начин е чрез облекчаване и забавяне на темпото на начина на живот – по-малко стрес и повече успокояващи занимания: йога, рисуване, време сред природата и други. Важно е да установите причините за нервите и начините да се справите с тях на индивидуално ниво.

 

За какво още можем да я използваме?

 

Конопено масло със стъклена пипетка, на лилав фон на цветя. Иланг-иланг. Валериана.

 

Освен за облекчаване на нервни състояния, валериана има още няколко, не толкова популярни, свойства, които също са полезни за здравето ни. Това са:

 • Облекчаване на мускулното напрежение

Естествено успокоително и спазмолитик, коренът от валериана действа като мускулен релаксант. Може да бъде особено полезен при облекчаване на менструални спазми и ефективно да облекчи тежките контракции на маточните мускули, които някои жени изпитват по време на менструация.

 •  За сърдечното здраве

Някои проучвания установяват, че валериана помага при контролиране на кръвното налягане. А балансираното кръвно има пряко и положително действие върху здравето на сърцето.

Най-често валериана се среща в комбинация с глог и мента.

 

Как да приемаме корен от валериан?

В повечето случаи, а и по-удобният вариант, е приемът на таблетки с екстракт от валериан – от 300 до 600 мг дневно, вечер, преди лягане.

Другият вариант е консумацията на чай. За приготвянето му ще са ви необходими 2 до 3 г изсушен корен от валериан, накиснат в 200 мл гореща вода за 10-15 минути. Отново е препоръчително да се изпие преди сън.

Предлагат се и етерични масла от валериан. Тяхното приложение е по-широко – може да се използва локално, за разтриване, масажи, компреси. Както и да се добавят няколко капки към ваната за по-интензивен отпускаш ефект. Маслото може да се приема и вътрешно, като се разтворят няколко капки в мед ( или според предписанието на опаковката на продукта). В повечето случаи след това е добре да изпиете една чаша кисела вода – с лимон или чай с по-кисел вкус, може и с айран. Това ще предотврати раздразването на стомашната лигавица

Етеричното масло може да се използва и за аромалампи.

 

Странични ефекти от валериана и за какво да внимаваме

Макар че няма регистрирани сериозни странични ефекти, друго уточнение, което не бива да пренебрегваме е, че трябва да следим за това дали не сме свръхчувствителни към валериана.

По-продължителната употреба също така може да причини замайване или сънливост.

Предозиране, от друга страна, може да доведе до храносмилателни смущения и проблеми с кръвосъсирването. Затова , както при всяка билка, е нужно внимание при употреба и дозировка. Специалистите не препоръчват да я приемате повече от 2-3 седмици последователно.

Не бива да се приема валериана от жени в случай на бременност и кърмене.

Желателно е да не я приемате през деня, за да избегнете сънливост, както и с алкохол. Особено внимателни бъдете, ако приемате и друг вид седативи и приспивателни, защото двата продукта неминуемо ще засилят действието си взаимно.