Дефицит на омега-3: пет симптома, по които да го разпознаем

Обновена: 01.03.2024|
Разделно хранене. Ленено семе. Кето диетата върху холестерола. Омега-3 мастни киселини за сърцето. Клетъчно хранене. Понижаване на кръвното налягане. Медоносни растения, богати на омега-3.

Ако страдаме от дефицит на омега-3 e вероятно да изпитаме многобройни неприятни симптоми. Причината за това е, че тези мастни киселини подпомагат правилното функциониране на целия ни организъм.

Те са важен компонент от мембраните на клетките ни. Също така човешкото тяло има нужда от тях, за да произвежда сигнални молекули, наречени ейкозаноиди. Те, от своя страна, подпомагат работата на имунната, белодробната, сърдечно-съдовата и ендокринната системи.

Днес ще ви разкажем какви са симптомите при недостиг на омега-3.

 

 

astaks 400
multi 600
astaks 400
multi 600

Признаци при дефицит на омега-3 мастни киселини

Омега-3 са вид полиненаситени мастни киселини. Те съдържат следните компоненти:

  • ейкозапентаенова киселина (EPA)
  • докозахексаенова киселина (DHA)
  • както и техният основен предшественик алфа-линоленова киселина (ALA)

Ако страдаме от недостиг на омега-3 това означава, че не успяваме да си ги набавим достатъчно чрез храната. Вследствие на ниски нива на тези мастни киселини има риск да получим неприятни странични ефекти.

Признаците, които ще изброим в тази статия, са базирани на предварителни изследвания. И до днес малко учени анализират признаците за дефицит на омега-3. По тази причина все още няма лабораторен тест, който да установи подобно състояние. Съществуват обаче начини, чрез които да проверим нивата на тези мастни киселини в организма.

В следващите редове ще ви представим 5 потенциални симптома за дефицит на омега-3.

 

  1. Раздразнена и суха кожа

Ако нямаме достатъчно омега-3 мастни киселини в организма, един от първите симптоми ще бъде нездравословното състояние на кожата. В случай, че тя става по-чувствителна, суха или дори акнеична, това може да е знак, че страдаме от дефицит на омега-3.

Причината е, че тези мастни киселини се грижат за целостта на кожните бариери. Още повече, те предотвратяват загубата на хидратация и предпазват от вредители, които могат да причинят сухота и дразнене.

При някои хора появата на акне след 25-годишна възраст може да е индикация за недостиг на омега-3. Тези мастни киселини намаляват възпалителните процеси в организма, а именно те са причината за появата на акне.

Освен това приемът на храни, богати на омега-3, или добавки с тях, може да намали чувствителността на кожата към ултравиолетова светлина.

Тези мастни киселини са важни за поддържането на оптимално здрава кожа.  По тази причина, ако страдаме от дефицит на омега-3, е много вероятно това да се отрази негативно върху нея.

 

  1. Депресия

Омега-3 е основен компонент в клетъчните мембрани на мозъка и е известно, че има невропротективни и противовъзпалителни ефекти. Възможно е те да помогнат за лечение на невродегенеративни заболявания и мозъчни разстройства, като болестта на Алцхаймер, деменция и биполярно разстройство. Според много анализи има корелация между ниските нива на омега-3 и по-високият шанс от развиване на депресия.

Ще ви дадем пример с един систематичен анализ, който включва 6 проучвания и 4,605 участника. Всички те проявявали симптоми на депресия и приемали 1,3 г омега-3 на ден. След няколко седмици много от участниците забелязали намалени признаци на психичното разтройство.

Много фактори влияят на развиването на проблеми с психиката като депресията. Можем да намалим шанса от заболяване с психични разстройства, ако приемаме храни, богати на омега-3, или добавки с тези мастни киселини. Хубаво е да се консултираме със специалист, който да прецени правилния подход за лечение при вече проявени такива заболявания.

 

  1. Сухота в очите

Омега-3 мастни киселини подпомагат здравето на нашите очи. Това включва поддържането им хидратирани и стимулирането на слъзните жлези. Поради тази причина много офталмолози предписват добавки с омега-3 за облекчаване на синдрома на сухите очи.

Симптомите на това състояние могат да бъдат: раздразненост, дискомфорт при четене или вглеждане в екран за дълго и дори понякога проблеми с виждането.

Ако забележим, че очите ни са по-сухи и раздразнителни от обикновено, това може да е признак за недостиг на омега-3.

Трябва да се замислим дали успяваме да си набавим тези важни мастни киселини само чрез хранене. Ако отговорът е не, добра идея е да започнем прием на добавки.

Има много причини, поради които можем да страдаме от синдрома на сухите очи, затова е важно да се консултираме с лекар, който да установи къде е проблема.

 

     4. Болки в ставите

Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-вероятно е да изпитваме болки в ставите. Това може да бъде свързано със състояние, наречено остеоартрит. При него хрущялът, който покрива костите, се разпада с времето. Вероятно е болките в ставите да бъдат свързани и с възпалително автоимунно състояние, наречено ревматоиден артрит (РА).

Добавките с омега-3 могат да помогнат при тези състояния. Мастните киселини вероятно ще облекчат симптомите им. Поради тази причина, ако забележим, че изпитваме болки в ставите, причината може да е дефицит на омега-3. Можем да увеличим нивата на тези мастни киселини като приемаме храни, богати на тях, или чрез добавки.

Важно е да говорим с личния си лекар ако изпитваме такъв тип болки, за да назначи изследвания. Така ще разберем със сигурност причината за тях и кое лечение е правилно в случая.

 

 

  1. Проблеми със здравината на косата

Омега-3 се грижи не само за здравето на очите и кожата ни, но и за косата. Промени в текстурата, целостта и плътността й може да са индикация за недостиг на тези мастни киселини.

Ако приемаме добавки с омега-3, косата ни няма да се накъсва и да пада толкова, колкото преди. Дори обратното, тя може да стане по-здрава и гъста. Много вероятно е тези добавки да помогнат за възстановяването на целостта й.

 

Как  да разберем дали имаме дефицит на омега-3?

 

дефицит на омега-3

 

За съжаление личните лекари не правят рутинни изследвания, които да установят нивата на тези мастни киселини в организма на човек. Няма един универсален тест, който да диагностицира дефицита им. Въпреки това има начини, чрез които можем да разберем какви са нивата на омега-3 в организма.

Можем да си направим пълни кръвни изследвания, които показват какво съдържание на омега-3 имаме в кръвната плазма. Те се изразяват като процент от общите фосфолипидни мастни киселини спрямо теглото.

Друг начин, по който лекарите могат да установят непряко състоянието на омега-3, е като анализират състава на мастните киселини на червените кръвни клетки. Този подход дава изглед за дългосрочния хранителен прием на мазнини в продължение на няколко месеца. Също така той може да даде представа и за общия прием на омега-3.

Все пак е важно да отбележим, че количеството мастни киселини в кръвта може да варира значително, в зависимост от това с какво сме се хранили напоследък. Ето защо повечето лекари изискват от нас да не приемаме храна през нощта преди взимането на кръвна проба. Така могат да анализират липидите в кръвта ни най-успешно.

Може да сме изложени на по-висок риск от дефицит на омега-3, ако не консумираме: риба, морски дарове и хранителни източници на ALA (алфа-линоленова киселина). Или в случай, че не приемаме добавка, която съдържа EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина).

 

Как да подобрим нивата на омега-3 в организма?

ALA е предшественик на DHA и EPA, което означава, че тялото ни може да превърне част от него в тези две омега-3 мастни киселини. За съжаление скоростта на преобразуване често е много ниска.

Поради това е най-добре да се съсредоточим върху приемането на достатъчно EPA и DHA директно от нашата диета или добавки, вместо да консумираме алфа-линоленова киселина. Все пак понякога трябва да включим и източници на ALA в нашия хранителен режим. Някои от най-богатите такива включват растителни масла, ленени семена, орехи.

Можем да приемаме добавки с DHA и EPA, приготвени от рибено масло или масло от крил. Съществуват и веган добавки с омега-3, при които хранителните вещества се извличат от водорасли, вместо от морски дарове.

 

Дефицит на омега-3 е състояние, при което нивата на тези мастни киселини в организма са изключително ниски. Това обикновено е резултат от недостатъчната консумацията на хранителни източници на омега-3 в дългосрочен план. Можете да прочетете повече за тях в статията Всичко за омега 3 мастни киселини и здравето.

Категории: Здраве, Витамини и хранителни добавки|Публикувана: 04.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b9fe27cbb0947cade1c6d407f8dc11d6?s=96&d=mm&r=g

Михаела Ахчиева създава основани на проучвания статии, практически и мотивационни съвети по различни здравни теми. Нейните ангажиращи и информативни публикации имат за цел да вдъхновят читателите за положителни промени към по-здравословен и щастлив начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 10:10 | Публикувана: 4 март 2021 в 11:32 | Категория: Здраве, Витамини и хранителни добавки