Супа с миди и тиквички – рецепта
Супа с миди и тиквички е една свежа, засищаща и нискокалорична лятна рецепта. Подходяща е за обяд или вечеря, но като вземем предвид, че мидите се водят тежка храна, обяд е по-препоръчителното време за консумация на супа с миди и тиквички.
Супа с миди и тиквички
Представяме ви една вкусна рецепта, която комбинира вкуса на едни от най-обичаните зеленчуци и морски дарове – супа с миди и тиквички.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 6 | 4,8 г нетни въглехидрати, 186 калории |
Необходими продукти:
- 100 мл сухо бяло вино
- 24 бр. миди без черупка
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 кг тиквички
- 2 ч. л. чесън на прах
- 600 мл пилешки бульон
- 250 г чери домати, разполовени
- 2 с. л. магданоз, пресен
- Лют червен пипер на вкус
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо измиваме обилно мидите под студена вода, загряваме виното в тенджера на средно силен огън и добавяме морските дарове. Оставяме да ври, докато мидите не се отворят.
- Изхвърляме неотворените миди, след което прецеждаме течността през цедка и съхраняваме течността в друг съд. Почистваме мидите от черупките и останалите неща, така че да остане само ядката.
- Нарязваме тиквичките на колелца и загряваме зехтина. Пържим до получаване на златист загар на колелцата. Когато всички са готови, ги връщаме в тигана.
- Добавяме подправките, бульона, винената течност и оставяме да ври за 10 минути.
- Прибавяме доматите, мидите и оставяме на котлона за още 5 минути. Накрая подправяме със сол, черен пипер, поръсваме с магданоз и разбъркваме.
Вече имаме готова супа с миди и тиквички, готова за консумация, на която може да се насладим.
Супа с миди и тиквички – защо да я изберем?
Комбинацията миди и тиквички може да направи вкусно и питателно ястие. Мидите са вид ракообразни, добър източник на протеин, омега-3 мастни киселини и различни минерали и витамини.
Като бонус към всичко това, те са с много ниско съдържание на калории и мазнини.
Тиквичките, от своя страна, са универсален зеленчук, също с ниско съдържание на калории и въглехидрати. Но, за сметка на това, богати на фибри, витамини А, С и други хранителни вещества, които е важно да приемаме. Тиквичките придават лек, мек и донякъде сладък вкус на ястията.
Приготвени заедно, мидите и тиквичките се допълват перфектно. Може да експериментираме и да приготвим различни ястия, например сотирани, пълнени с чедър, миди с пържени тиквички и, както вече видяхме, супа с миди и тиквички.
Комбинацията от двата продукта ни позволява да се насладим на вкусовете и текстурите на съставките, като в същото време се възползваме от хранителната й стойност.
Отбелязваме, че всеки човек има индивидуални вкусови предпочитания. Така че винаги може да променим или да експериментираме с рецептата, например смяна на подправките, за да открием комбинацията на съставки в супа с миди и тиквички, която отговаря на предпочитанията ни най-много.
Още от здравословната ни кухня
Ако сме фенове на морските дарове, рибата и зеленчуците, може би информацията за средиземноморската диета би била полезна. Любопитно за нея е, че е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.
Разработена през 80-те години на миналия век в САЩ, тя е вдъхновена от начина на хранене на италианците и гърците.
В менюто се включват и риби, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, сардини и риба тон, като те се консумират умерено и още други любими и необходими продукти. Храните с високо съдържание на наситени мазнини като червено месо се консумират много рядко.
Примерно седмично меню и още за средиземноморската диета може да прочетем в статията Какви са предимствата на средиземноморската диета.
Любителите на тиквички и миди може да разгледат и тези рецепти:
- Кето пълнени тиквички
- Кето салата от тиквички
- Кюфтенца с тиквички и топящ се чедър
- Миди с карфиолен ориз
И още много други в секцията “Кето рецепти“ на нашия сайт.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес сме ви приготвили две изключително вкусни рецепти за кето спагети от тиквички със сметана и сьомга. Текстурата
Миди с черупки, калмари, скариди и още много вкусни екзотични морски дарове. Няма как да не посрещнем лятото,
Тази крем супа от сьомга и тиквички има всички елементи на здравословното кето хранене. Богата на вкус и