Цинк: 7 причини да увеличим приема му

Обновена: 29.02.2024|
Катаракта. Диабетна ретинопатия. Двама колеги, намиращи се в офисна среда, носещи защитни очила за компютър.

Приемът на цинк има безброй ползи за тялото. Той е вторият най-разпространен микроелемент в тялото, след желязото и е необходим за активността на над 300 ензими, които подпомагат метаболизма, храносмилането, нервната функция и много други процеси. Също така растежът и развитието на тялото зависят от цинка поради ролята му в растежа и деленето на клетките. Цинкът е необходим и за нашите сетива за вкус и мирис.

За съжаление, организмът не произвежда естествено цинк и трябва да си го набавяме чрез храна, индивидуални или мултивитаминни добавки. В тази статия ще разберете защо е толкова важно да приемаме цинк, какви са неговите функции и ползи за здравето.

 

1. Цинк за имунната система

Цинкът помага да поддържаме силна имунната си система. Той е изключително необходим за функцията на имунните клетки и клетъчната сигнализация. Дефицитът му може да доведе до отслабен имунитет. Основната му роля е да активира Т-лимфоцитите, които помагат на тялото да контролира и регулира имунните реакции и да атакува заразените клетки.

Цинковите добавки стимулират определени имунни клетки и намаляват оксидативния стрес. 80–92 мг цинк на ден може да намали продължителността на обикновената настинка с до 33%. Ако тялото ви има нужната доза, сте по-защитени от всякакъв вид инфекции.

zink 400
zink 600
zink 400
zink 600

 

2. Ускорява зарастването на рани

 

дете с паднали предни зъбчета, което гризе праскова

 

Цинкът обикновено се използва за лечение на изгаряния, някои видове язви и други кожни наранявания. Той е необходим, тъй като играе важна роля в синтеза на колаген, имунната функция и възпалителната реакция. Всъщност около 5% от съдържанието на цинк в тялото е в кожата. Когато цинк се прилага върху рани, той не само коригира локалния дефицит на минерала, но и намалява възпалението и растежа на бактериите. Цинкът често се използва и в кожни кремове за лечение на обриви и други кожни раздразнения.

 

3. Редовният прием на цинк помага в борбата с акнето

Добавките с цинк често се използват за насърчаване на здравето на кожата и за лечение на общи състояния като акне. Цинковият сулфат е особено полезен за намаляване на симптомите на тежко акне. Приемането на 30 мг веднага дава видими резултати. Цинкът намалява възпалението, спира растежа на бактериите и потиска активността на мастните жлези, които са отговорни за появата на акне. Хората, които страдат от акне са склонни да имат по-ниски нива от минерала. Следователно, добавките няма как да не помогнат за намаляване на симптомите. Те често се предпочитат пред други методи за лечение на акне, тъй като са евтини и с много по-малко странични ефекти.

 

4. Регулира кръвната захар

Цинкът има и голяма роля в контрола на кръвната захар и секрецията на инсулин. Той може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни и да подобри чувствителността на тялото към инсулин. Добавките с цинк са ефективни за подобряване както на краткосрочния, така и на дългосрочния контрол на кръвната захар при хора с диабет. Цинкът намалява инсулиновата резистентност, което подобрява способността на тялото да използва инсулина ефективно.

 

5. Забавя макулната дегенерация

Макулната дегенерация е често срещано заболяване на очите и една от водещите причини за загуба на зрение по целия свят. Цинковите добавки често се използват за забавяне на прогресирането на възрастовата макулна дегенерация и спомагат за предпазване от слепота. Приемът на 50 мг цинков сулфат дневно в продължение на три месеца може да забави развитието на болестта.

 

6. Играе роля в това как изглеждаме

 

жена с кантар

 

Цинкът влияе на хормона лептин, който контролира апетита и теглото. Дефицитът му може да доведе до намаляване на производството на лептин от мастните клетки и съответно до покачване на теглото. Доказано е и, че добавката има благоприятни ефекти върху функцията на щитовидната жлеза, която помага за регулиране на метаболизма. Тъй като цинкът участва в клетъчното делене и растежа на клетките, той помага на тялото да расте и да възстановява скелетните и мускулните тъкани. Ето защо е изключително необходим за хората, които тренират редовно и искат да трупат мускулна маса.

 

7. Важен за репродуктивното здраве

При мъжете цинкът играе ключова роля за броя на сперматозоидите, подвижността и жизнеспособността им. Цинкът също участва в синтеза на тестостерон. Повишаващият тестостерон ефект на цинк може да помогне за повишаване на либидото и сексуалната ефективност на мъже с еректилна дисфункция.

Цинкът също играе основна роля в хормоналното здраве на жените. Недостигът на цинк е свързан с хормонален дисбаланс, който може да доведе до проблеми с функцията на яйчниците, нарушения в менструацията и безплодие. При жени със синдром на поликистозни яйчници добавката на цинк може да намали нивата на инсулин и да подобри симптомите на заболяването.

 

Как да разберем, че страдаме от дефицит на цинк?

Въпреки че тежкият дефицит на цинк е рядък, той може да се появи при хора с редки генетични мутации, кърмачета, чиито майки нямат достатъчно цинк, хора с алкохолни зависимости и всеки, който приема определени лекарства, потискащи имунитета. Симптомите на силен дефицит на цинк включват нарушен растеж и развитие, забавена сексуална зрялост, кожни обриви, хронична диария, нарушено заздравяване на рани и поведенчески проблеми.

По-леките форми на недостиг на цинк са по-чести, особено при децата. Симптомите на лек дефицит на цинк включват диария, понижен имунитет, изтъняване на косата, намален апетит, суха кожа и нарушено зарастване на рани.

 

Как да си набавим цинк?

Много животински и растителни храни са естествено богати на цинк, което улеснява повечето хора да консумират необходимите количества. Кето храните с най-високо съдържание на цинк включват: миди, омари, сьомга, пилешко, тиквени семки, кашу, мляко, яйца, гъби, зеле и др. Най-лесно цинкът се абсорбира от мидите.

Разбира се, можете да си набавите необходимото количество цинк и чрез добавка. Нашият вариант представлява вегетарианска и веганска таблетка, без мляко, лактоза, соя, глутен и пшенична мая. Една опаковка ще ви стигне за 12 месеца, защото добавката е с висока концентрация и е необходима само една таблетка на ден, за да осигури необходимото количество цинк за организма.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 29.08.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 17:04 | Публикувана: 29 август 2019 в 17:07 | Категория: Витамини и минерали, Здраве