Куркуминът като подправка – ползи и употреба

Обновена: 13.03.2024|
Куркумата бори депресия и Алцхаймер.

Куркумата или куркуминът като подправка е любим на много кулинари. Всъщност куркуминът е активната съставка в подправката, на която тя дължи полезните си свойства.

Ще разгледаме някои основни ползи от консумацията на куркумин, както и как да го включим в приготвянето на различни ястия.

 

Куркуминът като подправка – как да го използваме

 

Куркуминът като подправка. Телешко къри. Пиле с гъби и сметана. Кето къри.

kurk pep 400
kurk pep 600
kurk pep 400
kurk pep 600

 

Без подправки кулинарията не би могла да е същата – както в миналото, така и в днешни дни. Няма човек на света, който да може да отрече незаменимите качества на солта, черния пипер, червения пипер и всички други стотици, дори хиляди подправки по света. А една от тях е и куркуминът.

На първо място е хубаво да споменем, че той се използва и като тип естествен оцветител в производството на различни типове продукти. Можете да го откриете под абревиатурата Е100 на опаковката на изделия, които са с изразен жълт цвят.

Вече споменахме, че той се използва при приготвянето на къри – едно от традиционните индийски ястия, отдавна напуснало пределите на Индия. Даваме ви още няколко идеи как да се възползвате от подправката, и то без да изменяте съществено менюто си.

Един от най-лесните начини да добавите куркумин към ястията е под формата на различни видове маринати към месото. Имайте предвид, че не е хубаво да прекалявате, защото въпреки всичко той има леко пикантен и загряващ вкус.

Именно заради това обаче можете спокойно да го добавите към зеленчукова или месна супа – ястия, при които ароматът и топлината винаги са ценени високо.

Много добра идея за всички, които искат да подобрят бързо и лесно здравословното си състояние, е да добавят куркумина към прясно мляко и да си приготвят така нареченото „златно мляко„.

 

Какво е важно да знаем за куркумина?

За първи път куркуминът е лабораторно изолиран в началото на 19-ти век – през 1815 година. Тогава е извлечен от корена на куркумата – едно растение, което познаваме добре и от векове е прилагано в индийската медицина като лековито природно чудо. Още преди това обаче подправката има запазено място в тяхната народна медицина – аюрведа.

 

Индианците също са запознати с него и столетия наред са прибягвали към куркумина при ситуации, свързани с рани от изгаряния или порязвания.

Затова и не е изненадващо – изследвания доказват, че куркуминът има немалко полезни свойства.

В чиста форма куркуминът представлява прахообразна субстанция с ярък, жълто-оранжев цвят. Най-често се среща:

  • като съставка в рецептите за ароматно къри
  • като хранителна добавка в комбинация с пиперин

Защо с пиперин? Ще ви разкрием малко по-надолу, но първо ще поговорим за някои от свойствата на подправката.

 

Полезните свойства на куркумина

 

Куркуминът като подправка. Куркумин и турмерик. Турмерик с джинджифил. Бронхиална астма.

 

Вече бегло споменахме за едно от тях, а именно, че куркуминът е изключително силно антисептично средство. То предпазва, дезинфекцира и помага за по-бързото заздравяване на открити рани.

Редно е да споменем, че той има и много силни противовъзпалителни свойства. Толкова е ефективен в това отношение, че влияе дори на упоритите възпалителни процеси в ставите. Това може да окаже сериозно въздействие върху начина ни на живот, тъй като ставите са ключова част от опорно-двигателната система.

Смята се, че куркуминът като подправка влияе положително и на храносмилателния тракт. В това отношение изследванията твърдят, че куркуминът е незаменим при наличие на възпаления на някои части от храносмилателната система.

При проведени опити и наблюдения много голям брой участници, при които е приложено лечение, включващо куркумин, са показали по-бързо и по-голямо подобрение.

Не е за подценяване и влиянието на куркумина върху сърдечно-съдовата система. Той въздейства на нивата на лошия холестерол, като го намалява, увеличавайки нивата на добрия.

Така намалява и възможността да се образуват отлагания в кръвоносните съдове, при които да настъпи запушване или образуване на тромб.

Куркуминът може да подобри състоянието и на пациенти с вече установени сърдечно-съдови заболявания с възпалителен характер.

 

Куркуминът в борбата с рака

Освен това си заслужава да поговорим за друго негово полезно свойство, което го постави в полезрението на модерната медицина в началото на века: силният му противотуморен ефект. Факт е, че случаите на различни видове рак в глобален мащаб са се умножили многократно през последните десетилетия. На фона на тези страшни тенденции, изследователите постоянно търсят нови и нови възможности да се борят с коварната болест.

Опитите показват, че куркуминът умее да подбира кои клетки да атакува и насочва усилията си към елиминирането единствено на раковите клетки, без да засяга тъканите около тях.

Нещо повече – това се случва, като се предизвиква реакция, която ги кара да се самоунищожават – отново без поражения за околните клетки.

Това забележително откритие не остава незабелязано, но не става и особено известно поради две причини: от една страна, организмът трудно приема и не успява да усвои изцяло куркумина. От друга – в големи количества той става канцерогенен, като единствения начин да се елиминират негативите от него е чрез по-високи дози витамин Е.

 

Особености на куркумина

 

Куркуминът като подправка.

 

Въпреки всичките си позитивни свойства, трябва да предупредим за няколко особености при приема на куркумин.

На първо място – дори да го добавяте ежедневно към ястията, които приготвяте, това не значи, че ще постигнете здравословните ефекти, които той ви дава. Това е така, тъй като в естествена форма, в корените на куркумата веществото се съдържа в малки количества. Дори използван в чисто, прахообразно състояние, нашият организъм е способен да абсорбира и употреби правилно малка част от него.

Именно затова куркуминът се приема в комбинация с пиперин. Двете съставки си взаимодействат така, че тялото ни да получи оптимални здравословни дози куркумин, който да изпълни своето предназначение за здравето ни.

Важно е да знаете, че при завишена консумация на куркумин страничните ефекти са относително редки. Въпреки това, ако приемете над 450 милиграма куркумин, това може да доведе до неприятни последици:

  • главоболие
  • гадене
  • стомашни проблеми
  • обриви

Затова и винаги е добре да се консултирате със специалист, преди да пристъпите към употребата на куркумин – независимо дали под формата на подправка или хранителна добавка.

Категории: Билки, Хранене и видове храни|Публикувана: 21.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:40 | Публикувана: 21 септември 2021 в 10:24 | Категория: Билки, Хранене и видове храни