Куркуминът като подправка – ползи и употреба
Куркумата или куркуминът като подправка е любим на много кулинари. Всъщност куркуминът е активната съставка в подправката, на която тя дължи полезните си свойства.
Ще разгледаме някои основни ползи от консумацията на куркумин, както и как да го включим в приготвянето на различни ястия.
Куркуминът като подправка – как да го използваме
Без подправки кулинарията не би могла да е същата – както в миналото, така и в днешни дни. Няма човек на света, който да може да отрече незаменимите качества на солта, черния пипер, червения пипер и всички други стотици, дори хиляди подправки по света. А една от тях е и куркуминът.
На първо място е хубаво да споменем, че той се използва и като тип естествен оцветител в производството на различни типове продукти. Можете да го откриете под абревиатурата Е100 на опаковката на изделия, които са с изразен жълт цвят.
Вече споменахме, че той се използва при приготвянето на къри – едно от традиционните индийски ястия, отдавна напуснало пределите на Индия. Даваме ви още няколко идеи как да се възползвате от подправката, и то без да изменяте съществено менюто си.
Един от най-лесните начини да добавите куркумин към ястията е под формата на различни видове маринати към месото. Имайте предвид, че не е хубаво да прекалявате, защото въпреки всичко той има леко пикантен и загряващ вкус.
Именно заради това обаче можете спокойно да го добавите към зеленчукова или месна супа – ястия, при които ароматът и топлината винаги са ценени високо.
Много добра идея за всички, които искат да подобрят бързо и лесно здравословното си състояние, е да добавят куркумина към прясно мляко и да си приготвят така нареченото „златно мляко„.
Какво е важно да знаем за куркумина?
За първи път куркуминът е лабораторно изолиран в началото на 19-ти век – през 1815 година. Тогава е извлечен от корена на куркумата – едно растение, което познаваме добре и от векове е прилагано в индийската медицина като лековито природно чудо. Още преди това обаче подправката има запазено място в тяхната народна медицина – аюрведа.
Индианците също са запознати с него и столетия наред са прибягвали към куркумина при ситуации, свързани с рани от изгаряния или порязвания.
Затова и не е изненадващо – изследвания доказват, че куркуминът има немалко полезни свойства.
В чиста форма куркуминът представлява прахообразна субстанция с ярък, жълто-оранжев цвят. Най-често се среща:
- като съставка в рецептите за ароматно къри
- като хранителна добавка в комбинация с пиперин
Защо с пиперин? Ще ви разкрием малко по-надолу, но първо ще поговорим за някои от свойствата на подправката.
Полезните свойства на куркумина
Вече бегло споменахме за едно от тях, а именно, че куркуминът е изключително силно антисептично средство. То предпазва, дезинфекцира и помага за по-бързото заздравяване на открити рани.
Редно е да споменем, че той има и много силни противовъзпалителни свойства. Толкова е ефективен в това отношение, че влияе дори на упоритите възпалителни процеси в ставите. Това може да окаже сериозно въздействие върху начина ни на живот, тъй като ставите са ключова част от опорно-двигателната система.
Смята се, че куркуминът като подправка влияе положително и на храносмилателния тракт. В това отношение изследванията твърдят, че куркуминът е незаменим при наличие на възпаления на някои части от храносмилателната система.
При проведени опити и наблюдения много голям брой участници, при които е приложено лечение, включващо куркумин, са показали по-бързо и по-голямо подобрение.
Не е за подценяване и влиянието на куркумина върху сърдечно-съдовата система. Той въздейства на нивата на лошия холестерол, като го намалява, увеличавайки нивата на добрия.
Така намалява и възможността да се образуват отлагания в кръвоносните съдове, при които да настъпи запушване или образуване на тромб.
Куркуминът може да подобри състоянието и на пациенти с вече установени сърдечно-съдови заболявания с възпалителен характер.
Куркуминът в борбата с рака
Освен това си заслужава да поговорим за друго негово полезно свойство, което го постави в полезрението на модерната медицина в началото на века: силният му противотуморен ефект. Факт е, че случаите на различни видове рак в глобален мащаб са се умножили многократно през последните десетилетия. На фона на тези страшни тенденции, изследователите постоянно търсят нови и нови възможности да се борят с коварната болест.
Опитите показват, че куркуминът умее да подбира кои клетки да атакува и насочва усилията си към елиминирането единствено на раковите клетки, без да засяга тъканите около тях.
Нещо повече – това се случва, като се предизвиква реакция, която ги кара да се самоунищожават – отново без поражения за околните клетки.
Това забележително откритие не остава незабелязано, но не става и особено известно поради две причини: от една страна, организмът трудно приема и не успява да усвои изцяло куркумина. От друга – в големи количества той става канцерогенен, като единствения начин да се елиминират негативите от него е чрез по-високи дози витамин Е.
Особености на куркумина
Въпреки всичките си позитивни свойства, трябва да предупредим за няколко особености при приема на куркумин.
На първо място – дори да го добавяте ежедневно към ястията, които приготвяте, това не значи, че ще постигнете здравословните ефекти, които той ви дава. Това е така, тъй като в естествена форма, в корените на куркумата веществото се съдържа в малки количества. Дори използван в чисто, прахообразно състояние, нашият организъм е способен да абсорбира и употреби правилно малка част от него.
Именно затова куркуминът се приема в комбинация с пиперин. Двете съставки си взаимодействат така, че тялото ни да получи оптимални здравословни дози куркумин, който да изпълни своето предназначение за здравето ни.
Важно е да знаете, че при завишена консумация на куркумин страничните ефекти са относително редки. Въпреки това, ако приемете над 450 милиграма куркумин, това може да доведе до неприятни последици:
- главоболие
- гадене
- стомашни проблеми
- обриви
Затова и винаги е добре да се консултирате със специалист, преди да пристъпите към употребата на куркумин – независимо дали под формата на подправка или хранителна добавка.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Основната съставка на любимата на мнозина горчица са семената от растението синап.
Кои храни с куркумин познаваме, освен куркумата, от която се извлича активната съставка? Тя е популярна на Изток,