Зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми
Рецептата за зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми е подходяща за вегетарианци на кето диета, които се стремят да се хранят здравословно и разнообразно.
Разбира се, може да си приготвите ястието, ако следвате веган начин на хранене, но за целта не използвайте халуми, краве масло и заквасена сметана, а ги заменете с техните алтернативи, които сме дали в рецептата.
А сега нека преминем към апетитната рецепта за зеленчуково къри, което ще ви спечели с многообразието си от вкусове.
Кето зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми
Зеленчуково къри е приготвено, както може да се досетите от името му – със зеленчуци, богати на полезни хранителни вещества.
Ароматните билки и подправки събуждат апетита и придават на ястието свежест. Хрупкавото халуми е завършекът, допринасящ за богатото съдържание на протеини в рецептата. А карфиоленият ориз с хрупкава текстура е последният елемент, който ви е необходим, за да направите ястието още по-вкусно.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 15 минути | 6 | 13,3 г нетни въглехидрати 81,4 г мазнини 29,4 г протеин 915 калории |
Необходими продукти:
- 2 с. л. кокосово масло (или краве масло Гхи)
- 480 мл зеленчуков бульон
- 1 патладжан
- 1 стрък зелен лук
- 1 червена чушка
- 1 тиквичка
- 300 г домати на кубчета
- 1 малка люта чушка, наситнена
- 240 мл кокосово мляко консерва, 17% масленост
- 100 г кейл
- ½ ч. л. морска сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
Подправки:
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. кориандър
- ½ ч. л. куркума
- 1 ч. л. червен пипер
За сервиране:
- 720 г карфиолен ориз
- 60 мл заквасена сметана (или кокосов крем, по желание)
За овкусяване на халумито:
- 250 г сирене халуми
- 2 с. л. къри на прах
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 с. л. краве масло Гхи (или зехтин екстра върджин, кокосово масло)
- пресен кориандър
Начин на приготвяне
На зеленчуково къри:
- Изсипете зеленчуковия бульон в тенджера и оставете да къкри за 15 минути.
- Загрейте фурната до 190 градуса с вентилатор.
- Нарежете патладжаните на парчета с размери 2,5 см. Поставете ги в тава за печене, поръсете с 1 супена лъжица зехтин и щипка сол. Изпечете за 20 минути или докато омекнат и станат златисти на цвят.
- Междувременно загрейте кокосовото масло или кравето масло Гхи в тенджера. Запържете чушката и тиквичките, нарязани на кубчета, за около 3 минути, след което добавете нарязания зелен лук и гответе, докато омекнат, като разбърквате от време на време.
- Добавете подправките (чесън на прах, кимион, кориандър, куркума, червен пипер) и разбъркайте.
- Изсипете зеленчуковия бульон, доматите на кубчета и наситнената люта чушка.
- Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете сместа да къкри на слаб огън за 10 минути.
- Добавете кокосовото мляко и оставете да къкри за 10 минути. След това изсипете кейла и гответе, докато омекне.
- Свалете тенджерата от котлона, добавете останалите 2 супени лъжици зехтин и изпечения патладжан.
Овкусяване и приготвяне на сиренето халуми:
- Нарежете халумито на парчета с дебелина 1,4 см.
- Смесете зехтина и къри подправката, разбъркайте, за да се получи паста. Намажете с нея двете страни на всяко парче халуми. Поставете ги в хладилник да се мариноват за поне 15 минути.
- Загрейте в тиган кравето масло Гхи и запържете маринованото халуми за 3-4 минути от всяка страна, докато покафенее.
- Сервирайте топло хрупкавото халуми заедно със зеленчуковото къри с кокосово мляко и карфиолен ориз (по желание).
Може да приготвите някое от нашите пет предложения за рецепти с халуми за кето режим на хранене.
Къри – защо е толкова любимо на всички?
Кърито е ястие със сос, богато на подправки, което е свързано основно с южноазиатската кухня. То има много разновидности и е популярно по цял свят.
Думата „къри“ се използва с две значения. Едното се отнася до ястието, а другото – подправката къри. Ето и основната разлика между тях:
- Кърито, като ястие, може да съдържа риба, месо или морски дарове, самостоятелно или в комбинация със зеленчуци.
- Кърито на прах представлява комерсиално приготвена смес от подправки, която в наши дни е сред най-използваните за овкусяване на различни ястия.
Тя е изнесена за пръв път във Великобритания през 18 век, когато индийски търговци продават смес от подправки, подобна на гарам масала, на британското колониално правителство и армия, завръщащи се в родината си.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми, подходящо за вегетарианци на кето режим, ви е харесало, можете да разгледате още здравословни опции в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Сирене халуми е вкусна, но и полезна част от средиземноморската кухня.
Кето предложение за свежа салата с халуми и печени чушки - подходяща за предястие или леко основно.
Днес споделяме с вас няколко страхотни рецепти с халуми - сиренето, което е национален