Зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми

Обновена: 01.03.2024|
Зеленчуково къри с кокосово мляко.

Рецептата за зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми е подходяща за вегетарианци на кето диета, които се стремят да се хранят здравословно и разнообразно.

Разбира се, може да си приготвите ястието, ако следвате веган начин на хранене, но за целта не използвайте халуми, краве масло и заквасена сметана, а ги заменете с техните алтернативи, които сме дали в рецептата.

А сега нека преминем към апетитната рецепта за зеленчуково къри, което ще ви спечели с многообразието си от вкусове.

 

Кето зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми

Зеленчуково къри е приготвено, както може да се досетите от името му – със зеленчуци, богати на  полезни хранителни вещества.

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Ароматните билки и подправки събуждат апетита и придават на ястието свежест. Хрупкавото халуми е завършекът, допринасящ за богатото съдържание на протеини в рецептата. А карфиоленият ориз с хрупкава текстура е последният елемент, който ви е необходим, за да направите ястието още по-вкусно.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
1 час и 15 минути 6 13,3 г нетни въглехидрати, 81,4 г мазнини, 29,4 г протеин и 915 калории

 

Необходими продукти за зеленчуково къри:

  • 2 с. л. кокосово масло (или краве масло Гхи)
  • 480 мл зеленчуков бульон
  • 1 патладжан
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 червена чушка
  • 1 тиквичка
  • 300 г домати на кубчета
  • 1 малка люта чушка, наситнена
  • 240 мл кокосово мляко
  • 100 г кейл
  • ½ ч. л. морска сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин

Подправки:

  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. кориандър
  • ½ ч. л. куркума
  • 1 ч. л. червен пипер

За сервиране:

За овкусяване на халумито:

  • 250 г сирене халуми
  • 2 с. л. къри на прах
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. краве масло Гхи (или зехтин екстра върджин, кокосово масло)
  • пресен кориандър

Начин на приготвяне:

На зеленчуково къри:

  1. Изсипете зеленчуковия бульон в тенджера и оставете да къкри за 15 минути.
  2. Загрейте фурната до 190 градуса с вентилатор.
  3. Нарежете патладжаните на парчета с размери 2,5 см. Поставете ги в тава за печене, поръсете с 1 супена лъжица зехтин и щипка сол. Изпечете за 20 минути или докато омекнат и станат златисти на цвят.
  4. Междувременно загрейте кокосовото масло или кравето масло Гхи в тенджера. Запържете чушката и тиквичките, нарязани на кубчета, за около 3 минути, след което добавете нарязания зелен лук и гответе, докато омекнат, като разбърквате от време на време.
  5. Добавете подправките (чесън на прах, кимион, кориандър, куркума, червен пипер) и разбъркайте.
  6. Изсипете зеленчуковия бульон, доматите на кубчета и наситнената люта чушка.
  7. Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете сместа да къкри на слаб огън за 10 минути.
  8. Добавете кокосовото мляко и оставете да къкри за 10 минути. След това изсипете кейла и гответе, докато омекне.
  9. Свалете тенджерата от котлона, добавете останалите 2 супени лъжици зехтин и изпечения патладжан.

Овкусяване и приготвяне на сиренето халуми:

  1. Нарежете халумито на парчета с дебелина 1,4 см.
  2. Смесете зехтина и къри подправката, разбъркайте, за да се получи паста. Намажете с нея двете страни на всяко парче халуми. Поставете ги в хладилник да се мариноват за поне 15 минути.
  3. Загрейте в тиган кравето масло Гхи и запържете маринованото халуми за 3-4 минути от всяка страна, докато покафенее.
  4. Сервирайте топло хрупкавото халуми заедно със зеленчуковото къри с кокосово мляко и карфиолен ориз (по желание).

Може да приготвите някое от нашите пет предложения за рецепти с халуми за кето режим на хранене.

 

 

Къри – защо е толкова любимо на всички?

 

Къри. Пилешко къри. Подправки.

 

Кърито е ястие със сос, богато на подправки, което е свързано основно с южноазиатската кухня. То има много разновидности и е популярно по цял свят.

Думата „къри“ се използва с две значения. Едното се отнася до ястието, а другото – подправката къри. Ето и основната разлика между тях:

  • Кърито, като ястие, може да съдържа риба, месо или морски дарове, самостоятелно или в комбинация със зеленчуци.
  • Кърито на прах представлява комерсиално приготвена смес от подправки, която в наши дни е сред най-използваните за овкусяване на различни ястия.

Тя е изнесена за пръв път във Великобритания през 18 век, когато индийски търговци продават смес от подправки, подобна на гарам масала, на британското колониално правителство и армия, завръщащи се в родината си.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зеленчуково кокосово къри. Кето рибно къри.

Ето още две предложения за къри – нисковъглехидратно рибно къри с карфиол и броколи и рибно къри със спанак.

 

Ако нашето предложение за зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми, подходящо за вегетарианци на кето режим, ви е харесало, можете да разгледате още здравословни опции в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:23 | Публикувана: 11 октомври 2021 в 14:50 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф