Джинджифил срещу киселини
В цял свят джинджифилът е известен като естествено средство за лечение на всякакви здравословни неразположения. Оказва се, че употребата на джинджифил срещу киселини също действа положително – разглеждаме как в следващите редове.
Още от древността се слави като незаменим помощник при облекчаване на храносмилателни проблеми. Джинджифилът е познат със способността си да лекува редица проблеми, свързани със стомаха.
Защо е добра идея да пробваме джинджифил срещу киселини?
Богат на антиоксиданти и с голяма хранителна стойност, джинджифилът е един от малкото природни продукти, които успокояват стомаха. Освен това той помага и за намаляване на производството на стомашни киселини.
Джинджифилът е богат на антиоксиданти и химикали, които ни носят редица лечебни ползи. Например той може да намали вероятността киселините да се върнат от стомаха обратно в хранопровода. Това се дължи на фенолните съединения в него, които облекчават стомашно-чревното дразнене и намаляват стомашните контракции. Когато става въпрос за киселинен рефлукс, противовъзпалителните свойства на джинджифила играят огромна роля за намаляването на това неприятно състояние.
В допълнение, е възможно растението да намали гаденето, да предотврати болките в мускулите, както и да облекчи подуването на стомаха.
Също така джинджифилът:
- регулира потока на соковете в стомашно-чревния тракт, като така подпомага усвояването на храната
- абсорбира излишната стомашна киселина
- ускорява процеса на храносмилане
- стяга долния езофагеален сфинктер – мускулен пръстен, разположен между стомаха и долната част на хранопровода
Поради голямото разнообразие от стомашно-чревни неразположения постоянно се правят изследвания, за да се открият още повече приложения на този пикантен и ароматен корен.
Проучване от 2011 г. установява, че участниците, които приемат добавки с джинджифил, показват намалени нива на възпаление в рамките на един месец. Най-вероятно това се дължи на фенолните съединения в джинджифила, които имат способността да облекчават стомашното дразнене. Известно е също така, че фенолите намаляват стомашните контракции, които могат да позволят на киселината от стомаха да премине нагоре към хранопровода.
Какво представляват киселините?
Всеки един от нас се е сблъсквал с чувството за парене в гърдите и горчивия вкус в устата. Точно така, това са киселините. Симптомите им могат да се обострят след преяждане или когато легнем. Те се проявяват, когато съдържанието от стомаха ни се върне обратно в хранопровода. Стомашните сокове могат да раздразнят хранопровода и да причинят симптоми на киселини. Това състояние е известно и като рефлукс.
Предпоставки, които могат да влошат киселините:
- пушене
- поддържане на наднормено тегло
- консумацията на кофеин
- прием на шоколад
- употребата на алкохол
- консумация на пикантни храни
- определени лекарства като аспирин или ибупрофен
Как да използваме джинджифил срещу киселини?
Джинджифилът трябва първо да се обели, след което може да се настърже или нареже на кубчета, ако ще се използва при готвене. Също така може да се консумира суров, да се накисне във вода за приготвяне на чай или да се добави към супа, пържени ястия, салата или при други кулинарни експерименти. Едно от химичните вещества, които се съдържат в джинджифила, е съставка на някои антиацидни средства.
Най-важното, което трябва да запомните, е да приемате джинджифил срещу киселини в умерени количества. Придържането към около четири грама би трябвало да е достатъчно, за да ви донесе известно облекчение, без да влошава симптомите. Можете също така да го разделите и да приемате на части през целия ден.
Джинджифилът се предлага и под формата на прах, капсули, масло или чай. Идеалният метод за консумация на чай от джинджифил срещу киселини е безкофеинов чай от джинджифил с малко лимонов сок и мед, добавен като подсладител.
За лечение на киселини в стомаха пийте по една чаша чай от корен на джинджифил до два пъти, всеки ден.
И пак напомняме, че джинджифил срещу киселини трябва да се използва само като временно средство за облекчаване на киселинен рефлукс и не бива да се приема редовно. Хроничните киселини може да са признак на нещо по-сериозно, затова обърнете внимание на симптомите си и се свържете с лекар, ако те продължават повече от две седмици или се влошават.
Други предимства при употребата на джинджифил
- Натурално болкоуспокояващо – коренът на джинджифила има противовъзпалителен и аналгетичен ефект.
- Намалява теглото – съединенията в корена от джинджифила могат да стабилизират нивата на кръвната захар, а това от своя страна е от ключово значение за отслабването.
- Освежава дъха – благодарение на съединение в корена на джинджифила, се активира ензим в слюнката, който е способен да се справи с бактериите, причина за неприятните миризми, свързани с лошия дъх.
- За здраво сърце – понижава кръвното налягане, възпрепятства образуването на кръвни съсиреци и подобрява кръвообращението.
- Пръв приятел на мозъка – антиоксидантите и биоактивните съединения в джинджифила могат да спрат възпалителните реакции.
- Мощен имуностимулатор – същите тези антиоксиданти могат да помогнат за укрепване на имунитета и намаляване на стреса.
- Помага при гадене – коренът от джинджифил от векове се използва за успокояване и на симптоми на морска болест и се явява чудесна алтернатива на традиционните лекарства против гадене.
- За красива и здрава коса – джинджифилът успешно лекува възпаленията на скалпа и по този начин благоприятства за цялостния добър вид на косата.
- Укрепва ноктите и спомага растежа им – джинджифилът е естествено противогъбично средство и оказва силно действие върху подобряване на здравината на ноктите.
- Справя се успешно в борбата с целулита – премахва подпухването, което помага да се сведе до минимум появата на кожа с неравности.
Странични ефекти
Когато се приема джинджифил срещу киселини в малки дози, има малко странични ефекти, свързани с употребата му.
Незначителните странични ефекти могат да включват газове или подуване на корема.
Ако обаче имате възпалително заболяване, каквото например е рефлуксът, приемането на повече от четири грама джинджифил в рамките на 24 часа може да предизвика допълнителни дразнения на стомашната лигавица и да увеличи количеството на киселините.
Страничните ефекти се проявяват най-често при джинджифила на прах.
Ето в кои случаи трябва да избягвате приема на джинджифил срещу киселини:
- ако имате заболявания на кръвта
- ако сте бременна
- ако приемате лекарства за диабет или високо кръвно налягане
- ако имате поднормено тегло
Заключение
Приемът на джинджифил срещу киселини в малки дози може да бъде безопасно и ефективно средство за лечение и облекчаване на симптомите на киселинен рефлукс.
Ако решите да изпробвате ползите на чудодейния корен, не забравяйте да уведомите лекаря си. Той може да предложи повече насоки и да гарантира, че това няма да взаимодейства с всички лекарства, които приемате момента.
Вашият лекар може да ви помогне и ако рефлуксът ви е станал тежък. Използването на джинджифил срещу киселини е чудесен начин за лечение на това състояние по естествен път – без силни лекарства. Освен това той добавя и допълнителни хранителни вещества към ежедневната ви диета.
В допълнение към включването на джинджифил към менюто си, може да увеличите и приема на чисти билки, плодове и зеленчуци. Така значително ще повдигнете тонуса си и ще подобрите общото си здравословно състояние.
Често задавани въпроси
Помага ли джинджифил срещу киселини?
Богат на антиоксиданти и с голяма хранителна стойност, джинджифилът е един от малкото природни продукти, които успокояват стомаха. Освен това той помага и за намаляване на производството на стомашни киселини, но трябва правилно да се дозира.
Какво представляват киселините?
Киселините представляват неприятното усещане за кисел вкус и дразнене в гърлото, за парене и горене зад гръдната кост. Проявяват, когато съдържанието от стомаха ни, което е солено-кисело, се върне обратно в хранопровода.
Как да използваме джинджифил срещу киселини?
Джинджифилът трябва първо да се обели, след което може да се настърже или нареже на кубчета, ако ще се използва при готвене. Също така може да се консумира суров, да се накисне във вода за приготвяне на чай или да се добави към супа, пържени ястия, салата или при други кулинарни експерименти.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Джинджифилът е сред най-здравословните и вкусни подправки в кулинарията. Той е цъфтящо растение, което произлиза от Китай, и
Обичате ли вкуса на освежаващ джинджифилов чай? Днес ще си поговорим за чудесните ползи за здравето от тази
Комбинацията между турмерик и джинджифил е много популярна в азиатската кухня. Джинджифилът добавя сладко-пикантен вкус към ястията, докато