Няма нищо по-коледно от рецепта за джинджифилови човечета – всеки ги е хапвал или гледал по трапезите в коледните филми, даже като герои в анимации. Те придават коледен дух и аромат на трапезата, а за децата са истинско събитие.

По наша традиция си ги приготвяме безглутенови и без захар, за да са подходящи за кето режима ни. Но, имайки предвид колко си хапваме по-празниците, колкото по-малко въглехидрати има, толкова по-добре, нали?

Запретнете ръкави и нека да си приготвим весели и празнични кето джинджифилови човечета.

 

Кето рецепта за джинджифилови човечета

Ще са ви необходими формички за изрязването на човечетата, както и сладкарски пош за декорацията им.

Необходими продукти за около 16 бисквитки:

  • 200 г бадемово брашно
  • 50 г кокосово брашно
  • 100 г стевиола на прах
  • 1 с. л. канела на прах
  • 1 с. л. джинджифил на прах
  • ¼ ч. л. сушен карамфил
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • ¼ ч. л. сол
  • ½ ч. л. сода за хляб
  • 150 г кокосово масло, на стайна температура (можете да използвате и краве или пречистено Гхи – по ваш избор)
  • ½ с. л. бадемово мляко (само ако тестото е прекалено сухо)

За глазурата:

  • 100 г стевиола на прах
  • 1 ½ с. л. заквасена сметана или кокосов крем
  • малко вода или лимонов сок, за да постигнете желаната консистенция

 

Приготвяне на рецепта за джинджифилови човечета:

  1. В голяма купа разбъркваме заедно бадемовото брашно, кокосовото, канелата, джинджифила, карамфила, индийското орехче, солта и содата за хляб, докато се смесят.
  2. С помощта на миксер разбиваме маслото със стевиолата на прах, докато стане леко и пухкаво. След това бавно добавяме сухите съставки и разбиваме, докато се комбинират напълно. Добавяме млякото, само колкото е необходимо, докато тестото се сгъсти.
  3. Оформяме тестото на топка и поставяме в хладилник за поне 30 минути (може да се съхранява до 2 дни, ако го подготвите по-рано).
  4. Когато е готово, изваждаме тестото от хладилника и го разточваме между два големи листа хартия за печене до желаната дебелина.
  5. С помощта на формичките изрязваме фигурките. От изрезките оформяме топка, която разточваме и правим още няколко човечета.
  6. Подреждаме ги върху хартия за печене в тавичка, на разстояние една от друга, и печем на 180°C за 12-15 минути.
  7. Когато са готови, ги оставяме да се охладят в тавичката за около 10-ина минути и тогава ги преместваме с шпатула в друга тавичка или кухненска решетка.

За кето глазурата в нашата рецепта за джинджифилови човечета:

  1. В средна купа комбинираме стевиолата на прах със сметаната до гладка смес. Добавяме мляко, вода или лимонов сок, ако е необходимо, до желаната консистенция.
  2. Изсипваме сместа в сладкарския пош и рисуваме лица и дрехи на нашите джинджифилови човечета.

Можете да използвате рецептата и за други коледни фигурки – елхи, снежинки, ботушчета. Направете бисквитеното пиршество разнообразно и интересно.

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за джинджифилови човечета. Лабне - домашно крема сирене.

Едно предложение за разядка за коледната трапеза – лабне, мариновано с подправки.

 

Ако нашата рецепта за джинджифилови човечета ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и Весели празници!