На прага на новия сезон, в комбинация с върлуващите вируси и грипни епидемии, външната среда подлага имунитета ни на поредица от удари. Ако сме успели да го поддържаме в добро състояние през зимния период, вероятността той да се справи с атакуващите ни външни фактори, е голяма. Но ако сме от хората, които се сещат за това колко е важна имунната система, когато чуят за грипна епидемия по новините, то е абсолютно неотложно да се заемем с превенцията веднага. Така ще си спестим поредица от неприятни симптоми, усложнения и изпуснати първи пролетни лъчи заради това, че сме повалени от грипна или вирусна инфекция. Нека да видим кои са вариантите и методите, с които да въоръжим имунитета си.

Лесноизпълними активности

Активната физическа дейност винаги е била добър приятел на имунитета. Макар по време на грипни епидемии да се избягва контактът с хора (фитнес, йога), можем и сами да упражняваме тялото си.  Ето няколко предложения как това да стане, без да е необходима чужда намеса:

  1. Правете упражнения вкъщи. Вземете си постелка и си създайте навика да правите упражнения непосредствено, след като се приберете от работа. Вероятно ще бъдете изморени, но след като сте натоварили мускулите си, ще почуствате изненадващ прилив на енергия. Ще приемете повече течности (вече знаете защо е важно да пием повече вода), както и ще подобрите значително качеството на съня си. А след няколко седмици редовни тренировки ще останете доволни и от резултатите върху формата и здравината на тялото си.
  2. Пролетно почистване на градината. Ако имате градина, сте късметлия – първите цветя вече напъпват и имате възможност, на чист въздух, да релаксирате, докарвайки в спретнат вид градинката или лехите си за настъпващите сезони. Освен това ще си набавите необходимия на организма ви витамин D – необходими са ви 20 минутки на слънце за дневната ви доза от него. Това е един от най-приятните начини да заздравите имунитета си.
  3. Приготвяйте храната си вкъщи. Няма по-вкусно ястие от това, което успешно сте приготвили по някоя нова рецепта. Снабдявайте се с пресни плодове, зеленчуци и меса и ги приготвяйте вкъщи. Така ще сте сигурни, че сте подбрали подходящата термична обработка, за да запазят здравословните си качества. Хранете се разнообразно и умерено.

Продължавайте да си приготвяте билкови чайове – в преходния сезон те са полезни за поддържане на имунитета в добро състояние. А ако успеете да направите една комбинация от изброените по-горе неща и да я направите ваша рутина – тялото ви ще бъде по-силно от всякога.

Витамини и минерали, с които да въоръжим имунитета си

Момиче държи опаковка витамин С до ваза с лале. Витамини за имунитет.

omega3 400
vitd3 600

Когато се намираме в период на върлуващи инфекции и епидемии, поговорката „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.“, на практика може да се окаже недостатъчна. Имунната ни система е атакувана ежедневно, особено ако работата ни изисква контакт с клиенти. Разбира се, включването в менюто на разнообразни плодове и зеленчуци е задължително, но приемането на витамини и минерали допълнително помага на организма по-бързо и качествено да се справя с появил се проблем.  Както и да послужи като превенция на потенциални заболявания.

Някои витамини и минерали действат в организма самостоятелно, при други ефектът е по-голям, когато се комбинират. Нека видим с кои хранителни добавки можем да подсилим имунитета си ефективно:

  • Витамин С – както винаги, започваме с него, той като той е един от основните за здрав и силен имунитет. Дефицитът на витамин С може да ни направи податливи на разболяване. Той може да се открие в много храни, но всъщност много хора имат дефицит на витамин С, защото режимът им на хранене не е достатъчно разнообразен или пък изключва определени храни, сред които и тези, богати на витамин С. Затова консултация с лекар дали имате дефицит или не на витамин С ще ви помогне навреме да започнете да приемате необходимите ви дози от този имуностимулант.
  • Пробиотик – около 80% от имунитета ни се намира в храносмилателната система, което прави поддържането на добро чревно здраве ключ към силен имунитет. Превантивното приемане на пробиотик поддържа балансирани функциите на храносмилателната система.
  • Цинк – противовъзпалителните и антиоксидантни качества на цинка помагат да се облекчи тежка настинка и да се намали нейната продължителност. Ефектът е до-добър, когато започне да се приема още при първите симптоми. Приемът на цинк помага за увеличаване на левкоцитите и въздейства върху активирането на имунорегулиращите гени.

Кои витамини да комбинираме за по-голяма ефективност?

Някои витамини действат по-успешно в комбинация с други. По този начин, в тясно взаимодействие, помагат по-успешно на организма да абсорбира техните полезни свойства.

  • Витамин D3 и омега-3. Витамин D3 е мастноразтворим витамин, което означава, че се нуждае от мазнини, за да се абсорбира. Добавките с Омега-3 съдържат мастни киселини от рибено масло. По този начин мазнините от рибеното масло помагат на тялото да абсорбира D3 ефективно. Омега-3 подпомага имунния отговор при възпаления. Витамин D3  произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. По тази причина е толкова ефективен при настинки и грип.
  • Витамин В12 и фолиева киселина. Витамин В12 и фолиевата киселина работят заедно в организма за делене и репликация на клетките. Фолатът всъщност е витамин от група В и абсорбирането му зависи от витамин В12, за да се съхранява и използва от организма.
  • Желязо и витамин С. Приемът на желязо и витамин С заедно спомага за повишаване на усвояването на желязото. То е неразделна част от молекулата на хемоглобина, който е основата на червените кръвни клетки. Хемоглобинът помага за транспорта на кислород от белите дробове до останалите клетки. Нашето тяло също се нуждае от желязо за правилното формиране на протеини, имунна функция и клетъчната диференциация.

Комплекс от витамини за максимална ефективност

Момиче държи витамини в ръка, поддържане на имунитета с витамини и минерали.

Често в динамичното ни ежедневие е трудно да подберем менюто си така, че да набавим на тялото си необходимите витамини и минерали. Липса на разнообразие в храненето също води до липса на полезни вещества и от там – до отслабена имунна система. По тази причина много хора решават този проблем с приемът на мултивитамини. Предимството при тях е, че е подбрана максимално ефективна формула, която да набави на организма ни необходимите вещества (разбира се, ефектът е още по-добър, ако са комбинирани със здравословно хранене). Мултивитамините са удобен и бърз начин да си набавим необходимите елементи. Препоръчителното за тях е да се приемат превантивно, за да поддържат имунитета силен през всички сезони. Комбинацията в тях винаги е съобразена така, че отделните витамини и минерали да взаимодействат положително помежду си.

В мултивитамините на англиския производител Nu U Nutrition e използвана именно формула, която включва 24 витамина и минерала, които взаимодействат положително помежду си. В тях се съдържат изброените по-горе двойки витамин D3 и омега-3, B12 и фолиева киселина, желязо и витамин С. Пример за това как е използвана науката за комбиниране на тези витамини и минерали може да бъде открит и във взаимоотношенията между цинка и витамин А. Витамин А подкрепя зрението, кожата и имунитета. Цинкът подпомага обмяната на веществата, когнитивната функция, протеиновия синтез, поддържането на костите, но и метаболизирането на витамин А.

 “Всеки човек е автор на своето здраве или болест.” – Буда

Често неглижираме здравето си и опасенията ни започват при обявен грипен сезон или вирусна епидемия. Тогава се сещаме да разнообразим храненето си, да си набавим необходимите витамини и минерали, да сме физически активни. Всъщност не е трудно да правим това целогодишно. Имунитета е нещо, за което трябва да се грижим ежедневно, защото в социалния свят, в който живеем, никога не знаем какъв удар може да ни донесе външния свят върху здравето. Имаме възможността да се погрижим за организма си и безброй варианти за това. Важното е да направим информиран и навременен избор и да въоръжим имунитета си навреме.

Можете да прочетете още:

Как да разпознаем дефицита на витамини в тялото си?

Витамините, от които се нуждае нашето тяло

Как да избегнем антибиотиците при вирусни инфекции