Златно мляко е напитка, за която мнозина казват, че променя живота. Тя е от тези течности, които можем да консумираме и които са способни да повлияят изключително положително на здравословното ни състояние. Разбира се, ако я приготвим правилно. 

Затова днес вдигаме завесата над няколко тайни, включително и как да я приготвим у дома. Но преди това, започваме от това….

 

Златно мляко – какво представлява?

Не, не си говорим за нищо, свързано с метала злато, нито пък за някаква изключително скъпа напитка, до която бихте се докоснали само, ако разполагате с много средства. Напротив – готови сме да ви докажем, че за приготвянето на златното мляко най-вероятно вече имате у дома всички нужни съставки. А дори това да не е така, ще са ви нужни много малко финанси, за да си ги набавите. Резултатът, гарантираме, си заслужава!

Златното мляко води началото си от аюрведа – науката от изтока за здраве и дълголетие.

kurk pep 400
kurk pep 600

С корени в Индия и насоченост към изцяло природните начини на лечение, тя многократно се е доказала като източник на незаменима информация относно свойствата на различни съставки и как в комбинация те могат да ни лекуват.

В този смисъл златното мляко също произлиза именно от там и е една от традиционните индийски напитки. Това е така, тъй като най-важната му съставка – куркумата, също вирее в големи количества естествено в тези ширини. Там тя е и най-популярна в кулинарията – и има защо. 

В идеалния случай златното мляко е приготвено с гъста паста от куркума и черен пипер в комбинация с мляко според режима ви на хранене и целта, която искате да постигнете. Повече светлина над това ще хвърлим обаче, след като разберем повече за…

 

Свойствата на златното мляко 

 

Златно мляко. woman holding a cup of warm tea while relaxing on the sofa with eyes shut

 

Много пъти сме ви разказвали за куркумата и полезните й свойства. В златното мляко те отново се проявяват изключително силно. Причината е, че куркуминът в куркумата (още позната като турмерик) се комбинира с черен пипер за по-бързо усвояване. Веднъж смесени с млякото, двете вещества и техните активни съставки се пренасят бързо през организма. Така ползите от златното мляко попадат точно там, където тялото ни има нужда – ефективно!

Комбинацията от съставки в златното мляко до някаква степен зависи и от типа мляко, който използваме и дали добавяме още нещо по свой вкус към базовата рецепта. В най-общ смисъл златното мляко ще ни даде:

  • по-силен имунитет – куркуминът в куркумата ще се погрижи да сме по-устойчиви на различни видове възпаления;
  • възможност да пречистим черния си дроб – органът, който отговаря за детоксикацията на организма;
  • възможност да регулираме по-добре кръвното си налягане – особено при тези от вас, които са с високо кръвно, златното мляко е незаменим помощник;
  • по-добри мозъчни функции и възможности за концентрация и борба със стреса;
  • противовъзпалителни сили – куркумата ще ни помогне да се отървем от различни болежки в ставите, ще излекува кожни проблеми и дори ще подейства благотворно, ако имаме хронични заболявания;

Заедно с това, комбинацията от куркума и черен пипер в златното мляко ще ускорят метаболизма. Така тялото ни ще абсорбира повече от така полезните активни съставки, но и ще ни даде възможност да изгаряме по-бързо мазнини. Една напитка, а толкова много възможности, нали?

 

Как да приготвим златно мляко?

 

Златно мляко. Турмерик и джинджил. Противовъзпалителни билки и подправки, които са наши помощни средства за успокояване на възпаления и облекчаване на симптоми на пневмония.

 

Преминаваме към същинското предизвикателство, ако може да се нарече такова – как златното мляко да стане част от ежедневието ни и да помогне на тялото ни.

Има два основни начина, по които да приготвите златно мляко и то да има ефект за вас. Първия начин отнема малко повече време. За сметка на това, веднъж приготвили изходните съставки, ще имате за дни напред готовност за приготвяне на златно мляко за секунди.

Стъпки за приготвяне на златно мляко:

  • Първа стъпка е приготвянето на пастата от куркума и черен пипер. Съотношението на двете съставки е добре да бъде 1/4 чаена чаша куркума на прах заедно с 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер. Смесете ги добре и след това загрейте в 1/2 чаена чаша хладка филтрирана или преварена вода. Важно е водата да не е чешмяна или пък минерална, а да е възможно най-чиста. Така ще избегнете евентуална загуба на полезни вещества при взаимодействие с елементи от прочистващи химикали в чешмяната вода.
  • Когато варите сместа, внимавайте с температурата – тя не бива да е твърде висока, за да не убие полезните вещества. Заедно с това е важно да я бъркате, за да не загори. Резултатът, който търсите, е за хомогенна, гъста смес. Веднъж охладена, тя се пресипва в подходящ съд – за предпочитане стъклен (буркан, например), и може да се използва във времето при съхраняване в хладилник.
  • Златното мляко се приготвя, като от пастата се добавя 1/2 ч. л. към 1 чаша избран от вас тип мляко: краве или пък ядково, по ваш избор. Сместа се загрява на котлон на умерена температура. По ваш избор можете да добавите и лъжица растително масло: кокосово, масло гхи или комбинирано – кокосово гхи. Миксът се оставя да заври и след охлаждане можете да прибавите и малко мед – за повече вкус.

Имаме и по-лесен, но не чак толкова ефективен начин за приготвяне на златно мляко. Смесете в чаша топла вода или мляко, куркума, черен пипер и кокосово масло. Разбъркайте и изпийте след като леко се охлади. Ако желаете, към златното мляко можете да добавите и други съставки: джинджифил, кленов сироп, канела или пък кардамон.

 

Консумирането на чаша златно мляко преди сън ще направи почивката ви пълноценна, имунитета ви – силен и ще въздейства положително на здравето ви като цяло.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:36 | Публикувана: 6 юли 2020 в 11:48 | Категория: Хранене и видове храни