Кето рибно къри

Обновена: 28.02.2024|

Днес се развихряме отново в кухнята, за да приготвим две рецепти за кето рибно къри, подходящи за спазване на нисковъглехидратен-високомазнинен режим. Те не съдържат глутен, лактоза и захари, но са богати на полезни мазнини, протеини, витамини и минерали.

За приготвянето на рецептите не са нужни много усилия и завидни кулинарни умения на шеф готвач. Нужно е само да имате достатъчно желание и да добавите от себе си щипка любов.

 

Кето тайландско рибно къри с карфиол и броколи

Това кремообразно печено на фурна кето рибно къри е чудесен вариант да сготвите рибата по различен начин и да я поднесете на трапезата.

keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
10 + 20 минути 4 10 г нетни въглехидрати, 5 г фибри, 74 г мазнини, 42 г протеин и 867 калории.

 

keto baner 011
keto 01

Необходими продукти:

  • 1 с. л. кокосово масло за намазняване на тавата за печене
  • 650 г сьомга, обезкостено филе или филета от бяла риба на парчета
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 30 г краве масло Гхи или кокосово масло
  • 400 мл кокосов крем
  • 2 с. л. паста от червено къри
  • 8 г пресен кориандър
  • 450 г карфиол и/или броколи

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Намазнете дъното на тава за печене с кокосово масло.
  2. Поставете филетата сьомга или бяла риба в тавата за печене.
  3. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  4. Поставете парчета краве масло Гхи или кокосово масло върху рибата.
  5. Смесете в купа кокосовия крем, къри пастата и нарязания на ситно пресен кориандър. Разбъркайте сместа и изсипете върху рибата.
  6. Изпечете в предварително загрятата фурна за 20 минути или докато рибата стане готова.
  7. Междувременно нарежете карфиолът и/или броколите на малки цветчета и сварете в леко подсолена вода за няколко минути.
  8. Поднесете ароматното кето рибно къри с гарнитура от хрупкав карфиол и/или броколи.

Съвети

  • Ако искате да приготвите кето рибно къри с по-гъста консистенция, намалете количеството на кокосовия крем. За по-течна консистенция и повече сос, добавете още кокосов крем.
  • Ако разполагате с кокосово мляко, може да замените кокосовия крем с него. Използвайте 2 консерви кокосово мляко, предварително охладени в хладилник. Използвайте само горната втвърдена част от кокосовото мляко.
  • Заделете кокосовата вода за употреба в друга рецепта, например за приготвяне на смутита и други освежаващи напитки.

 

Кето рибно къри със спанак

Рецептата за кето рибно къри със спанак не съдържа млечни продукти, глутен и захар. Подходяща е за спазване на кето режим на хранене.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
5 + 20 минути 3 3,6 г нетни въглехидрати, 18,5 г мазнини, 33,4 г протеин и 314 калории.

Необходими продукти:

  • 1 с. л. кокосово масло
  • 1-2 с. л. къри паста
  • 500 г бяла риба, нарязана на кубчета
  • 200 мл кокосов крем
  • 200 мл вода (или още кокосов крем)
  • 250 г спанак

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте кокосовото масло в голяма тенджера, добавете къри пастата и запържете на умерен огън за 2-3 минути.
  2. Добавете кокосовия крем и водата, разбъркайте и оставете да заври на котлона.
  3. Внимателно добавете нарязаните на парчета риба и намалете температурата на котлона.
  4. Оставете сместа да къкри за 10-15 минути.
  5. Добавете спанака и гответе още 3-4 минути или докато спанакът омекне.
  6. Поднесете ароматното кето рибно къри в голяма купа и му се насладете.

 

Още здравословни и нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето рибно къри. Хляб с бадемово брашно.

Пригответе си вкусно кето рибно къри и поднесете по желание с тънък слайс нисковъглехидратен хляб с бадемово брашно.

 

Ако нашите предложения за кето рибно къри с карфиол и броколи, както и със спанак са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 13:50 | Публикувана: 1 октомври 2021 в 13:21 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф