Много изследвания са доказали чудесните ползи от куркумата за ставите. Тя притежава мощни лечебни свойства и има отлично влияние при болки, породени от ревматоиден артрит.

Отдавна е спечелила популярност като подправка, но нейните качества не се ограничават само с употребата й в кухнята. Представлява естествен лек за много проблеми, а в настоящата статия ще разгледаме защо има толкова големи ползи от куркумата за ставите.

 

Какво трябва да знаем за куркумата?

Използвана обилно в азиатските ястия, тя е задължителен елемент към индийското къри, придавайки му отличителен жълто-оранжев цвят. Наричана още и турмерик, тя е от семейството на джинджифила и е една от най-старите култивирани подправки на този континент. Представлява стрит прах от коренището на растението Curcuma Longa.

 

vitd3 400
kurk 600

Още италианският пътешественик и изследовател Марко Поло се натъква на растението в своите обширни пътувания и отбеляза приликата му с шафрана. В средновековна Европа за известно време тя дори е наричана индийски шафран.

Основният активен компонент е полифенолното съединение куркумин и именно на него се дължи яркожълтият цвят на подправката. Химическото му наименование е диферулоилметан и са доказани неговите ценни терапевтични свойства.

Куркуминът има силно противовъзпалително действие и се използва и като безопасно и активно средство при лечение на различни хронични заболявания, включително захарен диабет.

Една от най-важните ползи от куркумата за ставите се дължи на свойствата й за потискане на болката и подобряване на лекотата на движение при хора с артрит.

 

Ползи от куркумата за ставите – може ли да помогне наистина?

Артритът е болест, причиняваща възпаление, болка и скованост в ставите, както и неприятно подуване. Най-често срещаният тип, наречен остеоартрит, се причинява от износването на защитния хрущял на ставите.

Ревматоидният артрит, от друга страна, е автоимунно заболяване. При него симптомите се причиняват от имунната система, която атакува клетките, покриващите ставите.

Въпреки че са отделни състояния, те засягат тялото по много сходни начини, причинявайки общи болезнени ставни симптоми. Макар да са хронични, има редица добавки и промени в начина на живот, които могат значително да подобрят живота на пациентите и да ги облекчат.

Много учени доказват, че куркумата може да помогне за облекчаване на възпалителните симптоми на това състояние. Като част от индийската медицинска система Аюрведа, в исторически план подправката е била използвана за лечение на болка и подуване.

Пациентите с артрит реагират добре на добавките с активното й вещество, така че ползи от куркумата за ставите има, независимо от това кое заболяване причинява проблемите.

 

Как трябва да се приема куркумата?

 

Храни с куркумин. Как трябва да се приема куркумата

 

Можете да я приемате като добавка или да я използвате като подправка. При всички случаи е по-мощна в добавка, защото е по-концентрирана и по този начин ще има повече ползи от куркумата за ставите и за цялостното здраве. Обикновено се препоръчва прием на 500 до 1000 мг дневно.

Тъй като човек не би могъл да консумира много голямо количество от тази подправка, ще можете да оползотворите много малка част от ценните й качества. Именно затова би било по-добре да приемате под формата на капсула и да си набавите достатъчно количество.

Тъй като способността на тялото да усвоява куркума е доста ограничена, учените са открили начини за подобряване на нейната бионаличност за терапевтични цели.

 

Куркума и пиперин – в комбина за по-добро здраве

 

Ползи от куркумата за ставите.Турмерик с черен пипер.

 

За да подобрите способността на тялото да я абсорбира, приемайте я с пиперин, откриван в черния пипер. Той увеличава възможността на организма да задържа куркумин с до 2000%. Пиперинът забавя метаболизма на това активно съединение, оставяйки го на разположение на тялото за по-нататъшно усвояване.

Ако обичате и използвате подправката в различни ястия, не забравяйте да добавите малко черен пипер към тях, за да й дадете още по-здравословен тласък.

За още по-оптимално усвояване, опитайте да я комбинирате с полезни за сърцето мазнини като краве масло, авокадо, ядки и семена, които я правят по-разтворима.

Освен комбинациите от съставки, оптимизиращи ценните свойства на растението, топлината също подобрява бионаличността на подправката. По подобен начин готвенето задейства по-ефективното й абсорбиране в сравнение със сурова консумация.

За да извлечете максимални ползи от куркумата за ставите, приемайте я под формата на добавки и я поръсвайте в ястия, придружена от черен пипер.

 

Какви предимства притежава куркумата?

 

Ползи от куркумата за ставите

 

Подправката се добавя лесно към ястия и смутита и е многообещаваща като антиинфламаторно средство. Освен ползи от куркумата за ставите обаче, има и редица други проблеми, при които тя може да помогне или да предотврати.

 

1. При прием на куркума се подобрява паметта

Това ценно растение влияе добре на мозъка и способства за запазване на паметта. Може да доведе до намаляване на когнитивния спад, свързан с болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Според едно клинично проучване 90 мг куркумин, приемани два пъти дневно в продължение на 18 месеца, помагат за подобряване на паметта при възрастни хора.

Изследователите смятат, че намаляването на мозъчното възпаление и антиоксидантните свойства на куркумина водят до по-малък спад в неврокогнитивните способности.

 

2. Намалява опасността от сърдечни заболявания

 

Задължителни профилактични прегледи за жени. Сърдечносъдови заболявания.

 

Куркуминът играе ролята на блокер на опасните свободни радикали, свързани с възпалението в организма. Със способността си да редуцира окисляването, може да намали риска от сърдечни заболявания.

Изследванията показват, че той е безопасен и има способността да защити хората, изложени на риск от сърдечни проблеми, като понижи високия холестерол.

 

3. Помага в борбата с депресията

Куркуминът може да се използва и като ефикасно средство срещу депресията. Учени са категорични, че той е също толкова ефективен, колкото медикамент за намаляване на симптомите й.

Куркуминът повишава нивата на серотонин и допамин – химикали в мозъка, регулиращи настроението и други функции на тялото.

 

4. Има противоракови свойства

Според няколко проучвания куркуминът има силата да повлияе на растежа и развитието на тумори при онкологични болести. Едно изследване, фокусирано върху колоректален карцином (рак на дебелото черво), отчита 40% намаление на броя на лезиите в дебелото черво.

По тази причина, освен доказаните ползи от куркумата за ставите, турмерик е и потенциално средство за борба с онкозаболяванията.

 

Златно мляко – чудната напитка с много ценни свойства

 

Храни с куркумин. Куркуминът като подправка. Напитки за здрав сън. Леки храни за лятото.

 

Някога чували ли сте за златно мляко? Не, то не се прави от злато, макар влиянието му върху здравето да е ценно като този метал. Традиционно се приготвя с краве или растително мляко и други подправки, например канела и джинджифил.

Златното мляко има многобройни ползи за здравето и често се използва като алтернативно средство за повишаване на имунитета и предотвратяване на заболявания.

Представяме ви 6 научно обосновани ползи от него :

 1. Богато на антиоксиданти, които помагат да се предпазят клетките от увреждане, да се преборят болести и инфекции и допринасят за цялостното здраве.
 2. Джинджифил, канела, куркума и мед – основните съставки в златното мляко, могат да потиснат възпалението и болката в ставите.
 3. Мощната комбинация в напитката понижава нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност, правейки златното мляко чудесна напитка за диабетици.
 4. Тази чудна напитка притежава антибактериални и противовирусни свойства, които могат да предпазят тялото от инфекции, укрепвайки имунната система.
 5. Джинджифил и куркума могат да съдействат за облекчаване на лошото храносмилане, а също и за облекчаване на симптомите при хора с улцерозен колит.
 6. В зависимост от млякото, което използвате, напитката може да бъде богата на калций и витамин D. И двете хранителни вещества допринасят за здрава скелетна структура, намалявайки риска от костни заболявания, като остеопения и остеопороза.

 

 

Как да си направим златно мляко?

Златното мляко се приготвя лесно у дома. За да се възползвате максимално от чудните ползи от куркумата за ставите и да редуцирате риска от настинки и редица други заболявания, вижте какво ви е нужно за направата на златно мляко.

Необходими съставки за 1 чаша:

 • 120 мл неподсладено мляко по ваш избор (краве или ядково)
 • 1 ч. л. куркума на прах
 • 1 малко парче настърган пресен джинджифил или 1/2 ч. л. джинджифил на прах
 • ½ ч. л. канела на прах
 • 1 щипка смлян черен пипер
 • 1 ч. л. мед

Начин на приготвяне

За да направите златното мляко, просто смесете всички съставки в малка тенджера или тенджера и оставете да заври на не много висока степен.

Намалете температурата на котлона и оставете да къкри за около 10 минути, докато ароматите се смесят. Прецедете напитката през фина цедка в чаша и поръсете с щипка канела.

Златното мляко също може да се направи предварително и да се съхранява в хладилника до пет дни. Просто го затоплете отново, преди да пиете.

Макар мед и куркума да са чудесна комбинация за здравето, имайте предвид, че медът е високовъглехидратен и ако спазвате кето диета или друг режим с ниско съдържание на въглехидрати, е по-добре да не го добавяте към златното мляко.

 

Съществуват ли странични ефекти от куркумата?

Подправката се счита за безопасна, но дозата има значение. Както винаги, правилното количество е ключът към поддържането на здравето и повече невинаги е по-добре.

Консумирането на големи количества от нея може да има странични ефекти като главоболие и диария, но уточняваме, че става дума за прием на над 4000 мг. Подправката също е с високо съдържание на оксалат – химикал, който в големи дози може да се комбинира с калций и да създаде камъни в бъбреците.

Приемана в безопасни количества, има чудесни ползи от куркумата за ставите и за цялостното здравословно състояние.