Възпаление на ставите – причини и как да се справим

Обновена: 28.03.2024|
Възпаление на ставите.

Словосъчетанието възпаление на ставите несъзнателно извиква усещане за болка. Този проблем не познава възрастови ограничения и сериозно повлиява ежедневните дейности на хората. Преди да се обезкуражим, обаче, нека разберем какво причинява възпаление на ставите и какви са начините да се ограничи и контролира ставното възпаление.

 

Какво представлява възпалението на ставите?

Макар да не оправдава болката, възпалението е естествен отговор на организма към болестни процеси. Възпалението на ставите не прави изключение и е причината за множество безсънни нощи и лутане в търсене на облекчение за оплаквания като:

 • Дискомфорт и различна по интензивност ставна болка
 • Оток на меките тъкани и деформация на ставата
 • Скованост и затруднено движение
 • Промяна в цвета и еластичността на кожата около засегнатата става
 • Фебрилна температура (над 37,2°C).

 

Човешкото тяло се задвижва от 350 стави, всяка от които притежава своя съвкупност от хрущяли, кости и съединителна тъкан. Тези сложни части от човешката анатомия подлежат на изменения и износване, като резултат от различни въздействия.

 

Какво причинява възпаление на ставите?

 

възпаление на ставите коляно

 

Възпалителните процеси в ставите рядко започват остро и внезапно. Предшествани са от лек дискомфорт и скованост, които често оправдаваме с временни неразположения. Различни са причините за възникване на тези изменения и често пъти трудно могат да бъдат избегнати. Основните фактори за възпаление на ставите са свързани с:

 

Видове ставни заболявания

Дълголетието освен благословия е и тест за издръжливост на органите и системите в тялото. Ставите не правят изключение. Подложени на гравитация, неподходящи условия на труд или тежестта на наднормените килограми, те реагират по свой възпалителен или дегенеративен начин.

Дегенеративни ставни заболявания

Те са познати още като артрози  или остеоартрози. Артрозното изменение на ставата обикновено засяга ставния хрущял. Един от факторите за това е недостиг на хиалуронова киселина в организма. Тя е основна съставка на синовиалната течност в ставната капсула. При липсата й ставите не се плъзгат, а се търкат една в друга, което ограничава движенията и е причината за силна болка и оток.

Възпалителни ставни заболявания

В тази група се включват множество хронични и автоимунни ставни заболявания, начело с артрит. Очаквано думата артрит има гръцки корен, съчетава άρθρον (arthron) , т.е. „съвместно“ с надставката „-ίτις (-itis)“ и означава съвместно възпаление. Засяга опорно-двигателния апарат и причинява болка и деформация в различни стави. При по-възрастни пациенти е честа причина за инвалидизация.

Разпространението на този вид възпаление на ставите засяга хора от всяка от възраст и раса, но има и по-малко засегнати региони в света. Данните сочат, че автоимунните заболявания са по-често срещани в развитите страни.

 

Възпалителни ставни заболявания с имунен отговор

 

възпаление на ставите ревматоиден артрит

 

При автоимунното възпаление на ставите, имунната система възприема ставите и меките тъкани около тях като враждебни и се заема да ги унищожи. Това поражда заболявания с различна локализацията и степен на увреждане на органи и системи. Ето и част от по-разпространените сред населението видове.

Ревматоиден артрит

Заболяване, при което автоимунният отговор на организма освен ставите, може да увреди сърцето, белите, дробове, зрението или нервната система. Не е ясна точната причина за поява на ревматоиден артрит, макар да се знае, че се среща по-често при жените, възможно е да се унаследи или появата му да се провокира от друг възпалителен процес като хронична ангина.

Псориатичен артрит

Псориатичният артрит е усложнение от автоимунното заболяване псориазис. И макар вероятността болните от псориазис да развият това усложнение да не е висок, диагностиката и лечението на този род възпаление на ставите не бива да се подценява.

Ювенилен идиопатичен артрит

При него е налице възпалителен ставен процес в детска и тийнейджърска възраст, без да е ясно какво точно го причинява. Освен болезнените оплаквания, този вид ставно възпаление повлиява социалния живот и контакти на пациентите.

Системен лупус еритематозус

Хронично автоимунно заболяване, което едновременно уврежда различни органи и системи в тялото. На прицел са стави, бъбреци, кожа, мозък или бели дробове. Поради множеството увреди, които нанася е трудно да се диагностицира. Често пъти симптомите и оплакванията имитират други заболявания и поставянето на диагноза и лечение се забавя.

 

Възпалителни ставни заболявания без имунен отговор

 

възпаление на стави подагра

 

Хроничното възпаление на ставите се характеризира с дълготрайно ставно възпаление и различни по тежест оплаквания, които често затрудняват ежедневните дейности на хората с тези оплаквания. Обичайно възникват в следствие на травматизъм или като усложнение от друг вид здравословен проблем. Ето и някои от по-често срещаните видове хронично ставно възпаление без имунен отговор.

Туберколозен артрит

Туберколозата или „жълтата гостенка“ освен да идва неканена и да поразява белите дробове, в някои случаи оставя своя отпечатък и върху ставите. Това вторично възпаление на ставите е болезнено усложнение на водещата диагноза.

Подагра

Подаграта е честа причина за артрит. Засяга меките тъкани около ставите, в частност палеца на краката. Причинява остри ставни кризи, обичайно нощем. Възпалената става е силно чувствителна на допир, а движенията ограничени.

Реактивен артрит

За реактивен артрит се говори, когато възпалението на ставите е в отговор на друг възпалителен процес, причинен от стомашна инфекция или нелекувани инфекции като хламидия, уреаплазма и други бактерии.

Анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев)

Хронично възпалително заболяване, което засяга главно кръста и гръбначния стълб и по-рядко периферните стави. Честотата на заболеваемост при мъжете е по-висока. Унаследяването е водеща причина за изявата на болестта.

 

Какви са методите за диагностика?

 

възпалениe на ставите преглед

 

По-тежките случаи на ставно възпаление налагат консултация със специалист. За да се избегнат догадките и лутането в множеството възможни причини, медицината залага на утвърдени диагностични методи като:

 

На образните изследвания ясно могат да се видят настъпилите ставни изменения, деформации и тъканни промени. За да се докаже, обаче, автоимунно ставно възпаление се вземат под внимание и кръвните изследвания, сред които:

 • Ревматоиден фактор (RF) – антитяло, което се свързва с ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания.
 • C-реактивен протеин (CRP) – протеин, произвеждан в отговор на възпалителен процес.
 • Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) – показател за различни заболявания.
 • Алкална фосфатаза (ALP) – ензим, чийто нива са маркери на болестни състояния
 • Антинуклеарни антитела (АNA-титър) – индикатор за автоимунни заболявания и системни възпалителни състояния.

 

Повишените в пъти стойности на тези показатели са основание за по-детайлни имунологични и генетични изследвания и консултация с по-широк кръг от специалисти.

 

Как да се справим с възпалените стави?

За овладяване на ставните възпаления, преди всичко от значение е профилактиката и ранната диагностика. Заболяванията на ставите не са напълно лечими, затова се цели овладяване на възпалението и контрол над заболяването. Средствата за овладяване на последствията от ставно възпаление зависят от тежестта на оплакванията.

При остра форма на възпаление, силна болка и затруднено движение, се прилагат различни групи медикаменти и терапия, сред които:

 • Болкоуспокояващи
 • Нестероидни противовъзпалителни средства
 • Кортикостероидни противовъзпалителни средства
 • Физиотерапия и кинезитерапия
 • Балнеотерапия

 

В случаите, когато е изчерпано действието на лекарствените средства се предприема оперативно лечение. От значение е общия здравен статус на пациента и лекарската преценка.

 

При начални и по-леки оплаквания от възпаление на ставите е уместна употребата на хранителни добавки. В подходяща концентрация и състав, добавките укрепват опорно-двигателния апарат и повишават защитните сили на организма. В случаите на възпаление на ставите, препоръчителен е приемът на:

 • Глюкозамин и хондроитин – Важни градивни елементи на ставния хрущял и ценни съставки в синовиалната течност, която предпазва ставите от триене и износване. С напредване на възрастта производството му намалява и това налага допълнителният му прием.
 • Куркума – освен заслужено признание като подправка, куркумата е ценна и заради своето силно болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Тази нейна полза се дължи на съдържащият се в нея куркумин. Редовната й консумация носи само ползи за организма.
 • Босвелия – известна още като „индийски тамян“ билката босвелия намира приложение за облекчаване на ставни и мускулни болки. Широкото й противовъзпалително действие се дължи на съдържащите се в нея босвелиеви киселини.
 • Рибено масло – богато на ценни омега мастни киселини с доказано противовъзпалително действие. Редовният му прием спомага за по-доброто състояние на ставите и ограничаване на възпалителните процеси.

 

Полезни съвети за превенция

 

възпаление на ставите майка с дете тичат

 

Независимо колко сериозно са увреждането, важно условие за овладяване на възпалителните ставни заболявания е цялостната грижа за тялото и духа.

 • Бъдете активни: редовните упражнения укрепват мускулите и подобряват тонуса и самочувствието.
 • Поддържайте здравословно тегло – балансирана диета, богата на фибри и омега киселини е винаги в плюс за доброто здраве.
 • Откажете пушенето – доказано никотина лишава организма от ценни елементи, изграждащи ставите.
 • Живот с наслада и смисъл – малките удоволствия, приятните срещи и любимите занимания не са навредили на никого.

 

Има различни причини за възпаление на ставите, вече знаете кои са те и как да си помогнете. Оставаме насреща за още полезна информация.

Какво причинява възпаление на ставите?

Причините са разнообразни и включват травми, износване на ставите, автоимунно заболяване или усложнение от инфекции.

Как се диагностицира възпаление на ставите?

Медицинските специалисти разполагат с диагностични методи и тестове за оценка на ставните изменения.

Какво е лечението при ставно възпаление?

Навременната диагностика в комбинация с лечение, физиотерапия, и хранителни добавки спомагат за облекчаване на оплакванията.

Категории: Здраве|Публикувана: 12.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

8b33b1ef2530b84c40e13d7325f30faa?s=96&d=mm&r=g

Анелия Калчева е магистър педагог с дългогодишен академичен опит. Автор на научни публикации в реферирани издания. Развива интересите си в областта на творческото писане, медицината и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 март 2024 в 17:02 | Публикувана: 12 март 2024 в 12:02 | Категория: Здраве