Турмерик с черен пипер – комбинация с ползи за здравето
Чували ли сте за комбинацията турмерик с черен пипер? Ако отговорът е да – знаете ли защо е полезно да се консумират заедно? Куркуминът – активното вещество в турмерика (куркумата) и пиперинът (активното вещество в черния пипер) имат връзка, която се отнася до степента на усвояването им от организма. Днес ще обърнем внимание на това защо е препоръчително да правим тази комбинация и какви ползи носи тя за нашия организъм.
Защо приемаме турмерик с черен пипер?
Обикновено, когато говорим за турмерик (куркума), си мислим за екзотични индийски гозби с леко пикантен вкус. Тази слава на подправката се носи главно заради това, че е основна съставка на кърито.
Турмерикът се приготвя при изсушаването и стриването на корена на едногодишното едноименно растение Куркума. Не до там известен факт е обаче, че освен в кулинарията, той има много голямо участие в редица медицински продукти. Нещо повече – мнозина не знаят, че куркумата (още известна като турмерик), е сред най-лечебните съставки в света. Това се дължи на присъствието в състава й на веществото куркумин. То има силно противовъзпалително действие и е известно, че помага дори при хронични заболявания.
Каква обаче е ролята на черния пипер и защо е препоръчително да приемаме турмерика с него?
Оказва се, че пиперливата подправка се явява своеобразен природен катализатор на ефектите на турмерика. Нещо повече – комбинацията отключва цяла вселена възможности за облекчаване на симптомите и последиците от редица хронични и дори нелечими заболявания.
За какво помага комбинацията турмерик с черен пипер?
Абсолютно незаменим при прием на турмерика, особено когато става дума за лечебни цели, черният пипер е една от най-подценяваните подправки. Тя е налична във всеки дом и е част от почти всяко ястие от българската национална кухня.
Активната съставка на черният пипер – пиперинът, е в основата на това комбинацията от турмерик и черен пипер да е толкова успешна за нашето здраве. Важно е да отбeлежим, че само по себе си количеството куркумин в турмерика не е толкова голямо. Изследвания показват, че трябва да приемем солидни дози, за да има ефект в непреработен вид, тъй като не се усвоява лесно от организма. Ако обаче добавим към микса и черен пипер, особено във вид на хранителна добавка, то ще имаме много по-бърз ефект.
Заедно, двете съставки доказано помагат за облекчаването на различни типове болка на опорно-двигателната система. Освен това, проучвания доказват, че освен болкоуспокояващо, имат и антибактериално действие след операции и така намаляват риска от възпаления.
Ако се борите с излишните килограми, не изключвайте от микса добавки, спорт и турмерик с черен пипер. Те доказано борят високите нива на холестерола, затлъстяването и дори диабета. Полифенолите в турмерика помагат на тялото да активира мастните депа и така да се горят повече мазнини. Комбинацията от двете съставки пък забързва метаболизма и с лека диета турмерикът и черният пипер може да се окажат вашият ключ към свалянето на килограми.
Към ефектите от комбинацията на двете съставки можем още да включим възможностите им да подобряват мозъчната дейност и когнитивните функции. Освен това не можем да отречем ролята им при грижата за кожата – особено при наличие на вертиго и проблеми с пигментацията.
Произход на турмерика
Както вече уточнихме, турмерикът като подправка произхожда от растението Куркума. Негова родина е Югоизточна Азия. Макар и зародил се там, той открива подходящи условия за растеж и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, както и в страните, разположени на Карибските острови.
Турмерикът е готов за сушене и преработка, когато листата на растението пожълтеят. Това се случва заради куркумина в състава му. Затова и впоследствие подправката има силно изразен жълт или оранжев цвят. Любопитен факт е, че куркуминът е много рядко срещан и освен в турмерика, можем да го открием и в джинджифила. Това всъщност е по-логично, отколкото се смята, защото растенията са от едно и също семейство: Джинджифилови. Друго разпространено разбиране е, че заради цветовата прилика с шафрана, турмерикът (куркумата) има славата на „шафранът на бедните“.
В днешно време турмерикът се отглежда в добре известните ширини, споменати по-горе, но и с декоративна цел в саксии. Именно в такъв вид можете да го намерите и в България в свеж, необработен вид. В хранителната индустрия, освен в кърито, можете да го забележите в състава на редица продукти. Сред тях са маргарин, различни видове сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове. В описанието им най-често е изписан като добавка Е100.
Свойства на турмерика
Както разбрахме до тук: колкото и да е полезен турмерика, основната му съставка е куркуминът. Той, макар и с изключително силно антибактериално действие, е много трудно да бъде усвоен от храносмилателната система. Именно тук идва ролята на черния пипер и по-точно, на активната съставка в него: пиперинът. Чрез него черният пипер помага на куркумина да се разгради правилно и по-големи количества от него да преминат от червата към кръвта и лимфните тъкани.
Извън това турмерикът (куркумата) се счита за вещество с:
- противовъзпалителен ефект: дори при остеопороза и артрит активните съставки доказано намаляват болката;
- превантивен ефект срещу различни видове нелечими болести: дори на рак и левкимия;
- облекчава болката и отоците при вече установени хронични заболявания: атрит, остеопороза и др.
- високо ниво на антиоксиданти, които се грижат за това клетките ни да са защитени от свободните радикали и вредните въздействия на веществата;
- изявени положителни ефекти при депресивни състояния и стрес;
- възможности за повишаване на нивата на добрия холестерол;
Важно е обаче да отбележим няколко неща! Тъй като има действие върху сърдечно съдовата система и по-точно, на възможностите на тялото за съсирване на кръвта, трябва да прекратите приема на турмерика няколко дни по-рано, ако ви предстои операция. Други странични ефекти могат да бъдат подуване на стомаха и увеличено количество газове.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Комбинацията между турмерик и джинджифил е много популярна в азиатската кухня. Джинджифилът добавя сладко-пикантен вкус към ястията, докато
Турмерик, известен още като куркума и индийски шафран, е кореноплодно растение от семейството на джинджифила и се консумира
Куркума и турмерик – вероятно сте чували и двете и сте се замисляли има ли разлика и ако