Защо е полезно да комбинираме куркумата с пиперин?
Използвате ли куркумата за готвене и овкусяване? Вероятно знаете за нейните полезни свойства, но знаете ли защо е добре да я комбинираме с пиперин?
Комбинацията между двете води до по-доброто усвояване на активното вещество в куркумата – куркумин, и съответно по-добрия му ефект върху защитните сили на организма. Какви още са ползите от комбинацията на двете съставки, прочетете в следващите редове.
Предимства от комбинацията на куркумин с пиперин
- Пиперинът подобрява храносмилането и е добър помощник при режимите за отслабване. Това се дължи на възможностите на пиперина да стимулира вкусовите рецептори, които, от своя страна, дават сигнали за по-интензивна работа на стомаха. Тези фактори, комбинирани с възможностите на подправката да подпомага усвояването на полезните вещества, я правят незаменима за цялата храносмилателна система.
- Съчетанието на куркума и черен пипер помага на тялото в борбата с мастните клетки.
- Пиперинът е и доказан антидепресант. Оттук и идеята, че заедно с куркумата се борят и в полза на психическото ни здраве.
- Пиперинът забавя метаболизирането на куркумина от черния дроб и по този начин организмът усвоява повече от полезните свойства на куркумата.
- Добавен към куркумата, пиперинът увеличава нейната бионаличност – количеството непроменено активно вещество, което достига до системното кръвообръщение. Така организмът усвоява възможно най-голяма част от куркумина.
В комбинация двете билки правят чудеса за организма. За увеличаване на бионаличността на куркумата е необходимо добавянето на само 5% пиперин към нея, или около 1/20-та от общата формула.
Как да комбинираме куркумин с пиперин?
Както вече споменахме, пиперинът може да помогне за повишаване на бионаличността на куркумин. Друг начин за употреба, който увеличава бионаличността на куркумата е тя да се консумира с източник на здравословни мазнини като авокадо, ядки, риба и т.н.
По този начин куркуминът ще се абсорбира директно в кръвния поток и ще заобиколи черния дроб, за да разгърне още повече своя здравен потенциал.
Ако се чудите за начини как да комбинирате куркумин и пиперин, ще ви предложим няколко варианта :
- Добавете малко черен пипер и куркума към бърканите яйца
- Поръсете тези подправки върху сотирани или печени зеленчуци
- Използвайте тези подправки за допълнителен вкус на супи
- Добавете ги към салата или салатен дресинг
- Куркумата обикновено се добавя към горчица, а малко черен пипер би допълнил идеално подправката
- Прибавете малко куркума в смути от зеленолистни зеленчуци
Рецепта за лесен и вкусен дресинг
Той ще бъде перфектно допълнение на салати, зеленчуци, риба или пиле.
Необходими продукти:
- 3 с. л. тахан
- 3 с. л. пресен лимонов сок
- 2 с. л. зехтин
- ½ ч. л. смляна куркума
- ¼ ч. л. лют червен пипер
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете и разбийте заедно всички съставки, докато текстурата стане гладка. Може да се подготви предварително и да издържи до 4 дни.
За куркумата – произход и приложение
Едно от най-известните свойства на това творение на природата е неговата способност – след изсушаване на корените и стриването им на прах, да оцветява в жълто.
Полезни качества на куркумата
- Сред тях е витамин А, известен с положителните си свойства като антиоксидант за цялото тяло, особено за имунната система.
- Към него се присъединява и витамин C – безспорен помощник на организма в стремежа към по-добро общо здраве и състояние на тялото.
- Добавяме и витамин E, който е най-добър приятел на всяка дама за здрави нокти, кожа и коса.
- И за финал, не забравяме и витамин K – онзи така важен елемент, който отговаря за съсирването на кръвта.
Основна заслуга за това има главната съставка в растението – куркумин. От него идва популярното противовъзпалително действие на куркумата.
Кога да приемаме куркума?
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Много изследвания са доказали чудесните ползи от куркумата за ставите. Тя притежава мощни лечебни свойства и има отлично
Кои храни с куркумин познаваме, освен куркумата, от която се извлича активната съставка? Тя е популярна на Изток,
Куркумата или куркуминът като подправка е любим на много кулинари. Всъщност куркуминът е активната съставка в подправката, на
Един Коментар
В 15.00 ч. правя следната комбинация : 1 ч.л. куркума , 1/2 или по – малко жинжифил на прах и на върха на ч.л. смлян чер пипер , спесено с 150 мл.кисело млеко ! Това добре ли е за артрита ?
Всичко ноето прочетох ме удовлетворява !!