Защо е полезно да комбинираме куркумата с пиперин?

Обновена: 11.03.2024|

Използвате ли куркумата за готвене и овкусяване? Вероятно знаете за нейните полезни свойства, но знаете ли защо е добре да я комбинираме с пиперин?

Комбинацията между двете води до по-доброто усвояване на активното вещество в куркуматакуркумин, и съответно по-добрия му ефект върху защитните сили на организма. Какви още са ползите от комбинацията на двете съставки, прочетете в следващите редове.

 

Предимства от комбинацията на куркумин с пиперин

Ако потърсите в мрежата информация за пиперина, веднага ще го срещнете като задължително допълнение на куркумата (curcuma longa). За това си има сериозна причина.
 
Сам по себе си, пиперинът представлява екстракт от черен пипер (piper nigrum). Именно на това вещество малките зрънца дължат така специфичния си вкус. Заедно с това, те запазват свойствата на подправката, която откриваме в супи, консерви, туршии и др.
Ползите от комбинацията на куркумата с пиперин са няколко:
  • Пиперинът подобрява храносмилането и е добър помощник при режимите за отслабване. Това се дължи на възможностите на пиперина да стимулира вкусовите рецептори, които, от своя страна, дават сигнали за по-интензивна работа на стомаха. Тези фактори, комбинирани с възможностите на подправката да подпомага усвояването на полезните вещества, я правят незаменима за цялата храносмилателна система.
  • Съчетанието на куркума и пиперин помага на тялото в борбата с мастните клетки.
  • Пиперинът е и доказан антидепресант. Оттук и идеята, че заедно с куркумата се борят и в полза на психическото ни здраве.
  • Пиперинът забавя метаболизирането на куркумина от черния дроб и по този начин организмът усвоява повече от полезните свойства на куркумата.
  • Добавен към куркумата, пиперинът увеличава нейната бионаличност – количеството непроменено активно вещество, което достига до системното кръвообръщение. Така организмът усвоява възможно най-голяма част от куркумина.
kurk pep 400
kurk pep 600

В комбинация двете билки правят чудеса за организма. За увеличаване на бионаличността на куркумата е необходимо добавянето на само 5% пиперин към нея, или около 1/20-та от общата формула.

kurk pep 400
kurk pep 600

 

Как да комбинираме куркумин с пиперин?

Както вече споменахме, пиперинът може да помогне за повишаване на бионаличността на куркумин. Друг начин за употреба, който увеличава бионаличността на куркумата е тя да се консумира с източник на здравословни мазнини като авокадо, ядки, риба и т.н.

По този начин куркуминът ще се абсорбира директно в кръвния поток и ще заобиколи черния дроб, за да разгърне още повече своя здравен потенциал.

Ако се чудите за начини как да комбинирате куркумин и пиперин, ще ви предложим няколко варианта :

  • Добавете малко черен пипер и куркума към бърканите яйца
  • Поръсете тези подправки върху сотирани или печени зеленчуци
  • Използвайте тези подправки за допълнителен вкус на супи
  • Добавете ги към салата или салатен дресинг
  • Куркумата обикновено се добавя към горчица, а малко черен пипер би допълнил идеално подправката
  • Прибавете малко куркума в смути от зеленолистни зеленчуци

 

Рецепта за лесен и вкусен дресинг

Той ще бъде перфектно допълнение на салати, зеленчуци, риба или пиле.

Необходими продукти:

  •      3 с. л. тахан
  •      3 с. л. пресен лимонов сок
  •      2 с. л. зехтин
  •      ½ ч. л. смляна куркума
  •      ¼ ч. л. лют червен пипер
  •      Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Смесете и разбийте заедно всички съставки, докато текстурата стане гладка. Може да се подготви предварително и да издържи до 4 дни.

 

За куркумата – произход и приложение

За незапознатите с кулинарията и традициите в приготвянето на храна с източен произход, куркумата звучи екзотично и непознато. За тези обаче, които имат влечение към магиите в кухнята, тази подправка е далеч по-известна. От които и да сте, обаче, сме сигурни, че ще научите някои нови и полезни факти.
За произхода на куркумата се знае много. Тя идва от Югоизточна Азия, но можем да я срещнем и в далечен Китай и в близките му Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка.
Многогодишно растение е, което автоматично я прави изключително ценна. От нея се използват корените – и то не само в кулинарията, но и в медицината. В България растението се среща най-вече в саксии и често може да попаднете на него в някой дом – съхранявано и отглеждано с декоративна цел.
 
Едно от най-известните свойства на това творение на природата е неговата способност – след изсушаване на корените и стриването им на прах, да оцветява в жълто.
Това качество се използва широко в хранително-вкусовата промишленост за оцветяване на сиропи, сладоледи, маргарини, сирена, ликьори, дори портокалов сок. И в случай, че това ви учудва, бързаме да уточним, че то присъства на етикетите с името „Е100“.
 
От друга страна, откриваме куркумата и като основна съставка на така любимото на почитателите на индийската кухня къри. Това само по себе си значи, че тя прекрасно се комбинира с ориз и яйца.
Поради по-голямото разпространение и по-ниска продажбена цена, от столетия куркумата се е сдобила и с името шафрана на бедните“. На вкус подправката е леко пикантна и затова и много често се използва широко за добавяне на лека, интересна, пареща нотка към ястията.
Откриваме я в много рецепти за маринати, особено за овкусяване на месо, но мнозина я добавят и към чая си.

Полезни качества на куркумата

 

Жълтата подправка куркума, смляна на прах в купа. Изобразена в състояние, подходящо за употреба.

 

До тук говорихме за произхода и основната употреба на куркумата. Следва да ви разкрием тайните за здравето, които идват от консумацията на извлечения от корените й прах.
 
За тези от вас, които спазват хранителен режим, е важно да знаете хранителните стойности на куркумата. В 100г. се съдържат около 350kcal и около 60г въглехидрати на 7г протеини. По-важното е, че тя внася в тялото ни добро количество фибри.
 
Освен това е важно да обърнем внимание на палитрата витамини и минерали, които се крият в куркумата:
  • Сред тях е витамин А, известен с положителните си свойства като антиоксидант за цялото тяло, особено за имунната система.
  • Към него се присъединява и витамин C – безспорен помощник на организма в стремежа към по-добро общо здраве и състояние на тялото.
  • Добавяме и витамин E, който е най-добър приятел на всяка дама за здрави нокти, кожа и коса.
  • И за финал, не забравяме и витамин K – онзи така важен елемент, който отговаря за съсирването на кръвта.
 
Извън това, в медицината куркумата намира много широко приложение в различни антисептични лекарствени средства.
Основна заслуга за това има главната съставка в растението – куркумин. От него идва популярното противовъзпалително действие на куркумата.
Но това далеч не е всичко. Смята се, че билката, и по-специфично – куркуминът, спомага за детокс на организма.
Не е за пренебрегване и способността й да намалява свободните радикали и да редуцира тяхното действие. Освен това изследвания твърдят, че куркумата, в допълнение към лекарствените средства, помага при депресия, остеоартрит и за понижаване на нивата на лошия холестерол.
Куркумата е противовъзпалителна и антиалергична, поради което е чудесна за за консумация от деца с астма. Сварете чаша мляко с 1 ч. л. куркума и я давайте на детето си веднъж на ден. Напитката ще премахне слузта и ще облекчи задръстванията в гърдите, позволявайки на детето да диша лесно.

 

Кога да приемаме куркума?

Куркумата.

С годините учени установяват, че макар да е безвредна, прекаляването с приема на куркумата може да доведе до някои неприятни последици. Сред тях основно е раздразнение на стомаха.
Не се препоръчва използването на подправката, ако боледувате от диабет например. Причината се крие в това, че тя понижава кръвното налягане. В такъв случай можете да приемате куркума под формата на хранителна добавка, за да следите за количествата приемана куркума на ден.
 
И обратното – куркумата не се препоръчва при бременност и кърмене, но само като хранителна добавка или част от състава на медикамент. Може да се използва като подправка без последствия, въпреки леко пикантния си вкус.
За да усвоите максимално активното вещество куркумин от добавката, която приемате с куркума, препоръчително е тя да бъде комбинирана с пиперин за по-добър ефект. 1-2 капсули дневно, по време на хранене, са напълно достатъчни.
Ако имате куркума вкъщи и я използвате като подправка, вижте още 10 причини за ежедневна консумация на куркума.
Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 04.03.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 13:50 | Публикувана: 4 март 2020 в 16:55 | Категория: Витамини и минерали, Здраве