Днес споделяме един чудесен и ефектен празничен десерт, който ще зарадва цялото семейство – кето коледен венец с крем меренг. Пуснете си коледни песни, запалете една ароматна ванилова свещ и се потопете в репетициите за коледното пиршество.
Кето коледен венец от меренг
Вече броим дните до Коледа и в главата ни прескачат всевъзможни варианти на празничното меню. Ето нашето предложение за рецепта, която е изключително лесна и няма да ви затрудни. А изпълнението й е истинско кулинарно удоволствие.
Време за приготвяне: 50 минути
Порции: 12 парчета
Въглехидрати в 1 порция: 2,8 г нетни
Необходими продукти за приготвянето на меренг:
- 100 г яйчен белтък (белтъците на 3 яйца)
- 70 г стевиола на прах
- ½ ч. л. бял оцет
За крема:
- 300 г сметана за готвене
- 50 г стевиола на прах
- 1 пръчка ванилия
- 100 г ягоди
- 100 г боровинки
- 100 г къпини
- ½ с. л. стевиола на прах, за поръсване
Приготвяне на рецептата за коледен венец с меренг:
- Първо си измиваме и нарязваме плодовете, слагаме ги настрана.
- След това пристъпяме към приготвянето на меренга. Върху лист хартия за печене очертаваме един голям и един по-малък кръг, за да ни е по-лесно да оформим коледeн венец.
- Загряваме фурната на 115 градуса.
- Изсипваме белтъците в купа и ги разбиваме на сняг. Купата трябва да е абсолютно суха, за да се разбият добре белтъците.
- Разбивайки с миксера, добавяме стевиолата на прах.
- Накрая изсипваме и оцета и бавно разбъркваме с шпатула.
- Разнасяме меренга в очертания кръг. Очертаваме с лъжица плитка вадичка отгоре, за да можем да наредим лесно плодовете накрая.
- Печем 30 минути, след което изключваме фурната и оставяме меренга във фурната да се охлади и да изсъхне. Необходимо е да добие почти лепкава консистенция.
- Междувременно разбиваме сметаната и стевиолата до пухкав крем.
- Изстъргваме ванилията от шушулката и я добавяме към сместа. Разбиваме.
- Прибираме в хладилника и охлаждаме.
- Когато крема е готов, изваждаме изпечения меренг, намазваме отгоре с крема и украсяваме с плодовете.
За да придадете още по-красив вид на вашия коледен венец, можете да украсите с клонки имел или розмарин.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Стевиола прах 350г | 21.60лв. |
От къде тръгва традицията за окачване на коледен венец?
„Дървото ражда венеца“, казва Ейс Колинс в своята книга Stories Behind the Great Traditions of Christmas.
Обичаят да се прибират вечнозелени растения у дома през зимата започва през 16-ти век в Европа, като на германците се приписва заслугата за традицията с коледната елха. Отсичането на елха е било част от подготовката за празника. Но, за да могат да я вкарат през вратата на къщата, е трябвало да отрежат част от стърчащите краища. И вместо да ги изхвърлят, ги сплитали във венци.
По начало се смята, че венците датират от Персийската империя, Древен Египет и Древна Гърция, но предназначението им през онези времена се различава от начина, по който се използват широко днес. В Персийската империя венците са знак за сила или власт и са носени като диадеми.
Друга история разказва, че венецът, с кръглата си форма, символизира кръговрата на живота и неговата повтаряемост. След зимата идва пролетта, после лятото и така – до безкрайност. Като символ на вечността. Затова са изплетени от вечнозелени растения.
Среща се и символиката на вечния живот, произлизаща от Исус, а кръглата форма е метафора за Бог, който няма начало и край.
Още от здравословната ни кухня

Вижте и нашето предложение за основно коледно ястие – запечена обезкостена плешка с билки.
Ако тази рецепта за кето коледен венец с меренг ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и Весели празници!
Оставете коментар