Рецепта за кето коледен венец от меренг

Обновена: 28.02.2024|

Днес споделяме един чудесен и ефектен празничен десерт, който ще зарадва цялото семейство – кето коледен венец с крем меренг. Пуснете си коледни песни, запалете една ароматна ванилова свещ и се потопете в репетициите за коледното пиршество.

 

Кето коледен венец от меренг

Вече броим дните до Коледа и в главата ни прескачат всевъзможни варианти на празничното меню. Ето нашето предложение за рецепта, която е изключително лесна и няма да ви затрудни. А изпълнението й е истинско кулинарно удоволствие.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
50 минути 12 парчета 2,8 г

 

keto 02
keto 01

Необходими продукти за приготвянето на меренг:

keto 02
keto 01
  • 100 г яйчен белтък (белтъците на 3 яйца)
  • 70 г стевиола на прах
  • ½ ч. л. бял оцет

 

За крема:

  • 300 г сметана за готвене
  • 50 г стевиола на прах
  • 1 пръчка ванилия
  • 100 г ягоди
  • 100 г боровинки
  • 100 г къпини
  • ½ с. л. стевиола на прах, за поръсване

 

Приготвяне на рецептата за коледен венец с меренг:Коледен венец от меренг.

  1. Първо си измиваме и нарязваме плодовете, слагаме ги настрана.
  2. След това пристъпяме към приготвянето на меренга. Върху лист хартия за печене очертаваме един голям и един по-малък кръг, за да ни е по-лесно да оформим коледeн венец.
  3. Загряваме фурната на 115 градуса.
  4. Изсипваме белтъците в купа и ги разбиваме на сняг. Купата трябва да е абсолютно суха, за да се разбият добре белтъците.
  5. Разбивайки с миксера, добавяме стевиолата на прах.
  6. Накрая изсипваме и оцета и бавно разбъркваме с шпатула.
  7. Разнасяме меренга в очертания кръг. Очертаваме с лъжица плитка вадичка отгоре, за да можем да наредим лесно плодовете накрая.
  8. Печем 30 минути, след което изключваме фурната и оставяме меренга във фурната да се охлади и да изсъхне. Необходимо е да добие почти лепкава консистенция.
  9. Междувременно разбиваме сметаната и стевиолата до пухкав крем.
  10. Изстъргваме ванилията от шушулката и я добавяме към сместа. Разбиваме.
  11. Прибираме в хладилника и охлаждаме.
  12. Когато крема е готов, изваждаме изпечения меренг, намазваме отгоре с крема и украсяваме с плодовете.

 

За да придадете още по-красив вид на вашия коледен венец, можете да украсите с клонки имел или розмарин.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Откъде тръгва традицията за окачване на коледен венец?

„Дървото ражда венеца“, казва Ейс Колинс в своята книга Stories Behind the Great Traditions of Christmas.

Обичаят да се прибират вечнозелени растения у дома през зимата започва през 16-ти век в Европа, като на германците се приписва заслугата за традицията с коледната елха. Отсичането на елха е било част от подготовката за празника. Но, за да могат да я вкарат през вратата на къщата, е трябвало да отрежат част от стърчащите краища. И вместо да ги изхвърлят, ги сплитали във венци.

По начало се смята, че венците датират от Персийската империя, Древен Египет и Древна Гърция, но предназначението им през онези времена се различава от начина, по който се използват широко днес. В Персийската империя венците са знак за сила или власт и са носени като диадеми.

Друга история разказва, че венецът, с кръглата си форма, символизира кръговрата на живота и неговата повтаряемост. След зимата идва пролетта, после лятото и така – до безкрайност. Като символ на вечността. Затова са изплетени от вечнозелени растения.

Среща се и символиката на вечния живот, произлизаща от Исус, а кръглата форма е метафора за Бог, който няма начало и край.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Коледен венец. Меренг. Обезкостена телешка плешка.

Вижте и нашето предложение за основно коледно ястие – запечена обезкостена плешка с билки.

 

Ако тази рецепта за кето коледен венец с меренг ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и Весели празници!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 14:00 | Публикувана: 11 декември 2020 в 13:06 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти