Рецепта за кето коледен венец от меренг
Днес споделяме един чудесен и ефектен празничен десерт, който ще зарадва цялото семейство – кето коледен венец с крем меренг. Пуснете си коледни песни, запалете една ароматна ванилова свещ и се потопете в репетициите за коледното пиршество.
Кето коледен венец от меренг
Вече броим дните до Коледа и в главата ни прескачат всевъзможни варианти на празничното меню. Ето нашето предложение за рецепта, която е изключително лесна и няма да ви затрудни. А изпълнението й е истинско кулинарно удоволствие.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 12 парчета | 2,8 г |
Необходими продукти за приготвянето на меренг:
- 100 г яйчен белтък (белтъците на 3 яйца)
- 70 г стевиола на прах
- ½ ч. л. бял оцет
За крема:
- 300 г сметана за готвене
- 50 г стевиола на прах
- 1 пръчка ванилия
- 100 г ягоди
- 100 г боровинки
- 100 г къпини
- ½ с. л. стевиола на прах, за поръсване
Приготвяне на рецептата за коледен венец с меренг:
- Първо си измиваме и нарязваме плодовете, слагаме ги настрана.
- След това пристъпяме към приготвянето на меренга. Върху лист хартия за печене очертаваме един голям и един по-малък кръг, за да ни е по-лесно да оформим коледeн венец.
- Загряваме фурната на 115 градуса.
- Изсипваме белтъците в купа и ги разбиваме на сняг. Купата трябва да е абсолютно суха, за да се разбият добре белтъците.
- Разбивайки с миксера, добавяме стевиолата на прах.
- Накрая изсипваме и оцета и бавно разбъркваме с шпатула.
- Разнасяме меренга в очертания кръг. Очертаваме с лъжица плитка вадичка отгоре, за да можем да наредим лесно плодовете накрая.
- Печем 30 минути, след което изключваме фурната и оставяме меренга във фурната да се охлади и да изсъхне. Необходимо е да добие почти лепкава консистенция.
- Междувременно разбиваме сметаната и стевиолата до пухкав крем.
- Изстъргваме ванилията от шушулката и я добавяме към сместа. Разбиваме.
- Прибираме в хладилника и охлаждаме.
- Когато крема е готов, изваждаме изпечения меренг, намазваме отгоре с крема и украсяваме с плодовете.
За да придадете още по-красив вид на вашия коледен венец, можете да украсите с клонки имел или розмарин.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Откъде тръгва традицията за окачване на коледен венец?
„Дървото ражда венеца“, казва Ейс Колинс в своята книга Stories Behind the Great Traditions of Christmas.
Обичаят да се прибират вечнозелени растения у дома през зимата започва през 16-ти век в Европа, като на германците се приписва заслугата за традицията с коледната елха. Отсичането на елха е било част от подготовката за празника. Но, за да могат да я вкарат през вратата на къщата, е трябвало да отрежат част от стърчащите краища. И вместо да ги изхвърлят, ги сплитали във венци.
По начало се смята, че венците датират от Персийската империя, Древен Египет и Древна Гърция, но предназначението им през онези времена се различава от начина, по който се използват широко днес. В Персийската империя венците са знак за сила или власт и са носени като диадеми.
Друга история разказва, че венецът, с кръглата си форма, символизира кръговрата на живота и неговата повтаряемост. След зимата идва пролетта, после лятото и така – до безкрайност. Като символ на вечността. Затова са изплетени от вечнозелени растения.
Среща се и символиката на вечния живот, произлизаща от Исус, а кръглата форма е метафора за Бог, който няма начало и край.
Още от здравословната ни кухня
Вижте и нашето предложение за основно коледно ястие – запечена обезкостена плешка с билки.
Ако тази рецепта за кето коледен венец с меренг ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и Весели празници!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Коледните десерти са нещо специално, затова се вдъхновихме да приготвим едни красиви кето коледни шапчици. Приготвяме ги без
Няма нищо по-коледно от рецепта за джинджифилови човечета – всеки ги е хапвал или гледал по трапезите в
Придържайки се към здравословната кухня сме ви приготвили една рецепта за нисковъглехидратен кето пудинг, разбира се, без никаква