Днес приготвяме коледната трапеза и, придържайки се към здравословната кухня, сме ви приготвили една рецепта за нисковъглехидратен кето пудинг, разбира се, без никаква захар. С него можете да очаровате вашите гости и да внесете празнични аромати и настроение.
Коледен кето пудинг с горски плодове и течен шоколад
Вкусен, ароматен и сочен кето пудинг с малини, хрупкави орехи, канела и аромат на коледа. Перфектният десерт, с който да се насладите на топлина и уют у дома с любимите си хора.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
45 минути | 6 | 7,2 г |
Необходими продукти за приготвяне на кето пудинг:
- 100 г замразени малини (или микс бери плодове по избор)
- 10 г натрошени орехи
- 100 г бадемово брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 с. л. какао на прах
- 2 с. л. канела
- 1 яйце
- 2 с. л. стевиола на прах, фино смляна
- 2 с. л. краве масло Гхи + още за намазняване
- 2 с. л. готварска сметана
За гарниране (по желание):
- 30 г черен шоколад със стевия или 1 с. л. кето течен шоколад
- кората на един лимон
Начин на приготвяне на кето пудинг:
- Намажете формата за пудинг с краве масло Гхи и оставете настрана.
- Нарежете или използвайте цели горските плодове. Смесете ги в купа заедно с натрошените орехи.
- Разбъркайте в друг съд яйцето със стевиолата на прах, като регулирате количеството на подсладителя за получаване на желаната сладост.
- Смесете в отделна купа сухите съставки – бадемовото брашно, бакпулвера, какаото и канелата. Добавете разтопеното краве масло Гхи и разбъркайте.
- Смесете всичко в една купа, добавете готварската сметана и разбъркайте добре.
- Изсипете получената смес в подготвената форма за пудинг и изпечете за около 20-25 минути на 180 градуса.
- Ако разполагате с термоустойчив съд и бързате да приготвите сладкиша, поставете го в микровълнова фурна за 10 минути или до готовност.
- След като се охлади пудингът, извадете го от формата.
- Поднесете готовия коледен пудинг като го гарнирате с разтопен кето шоколад със стевия или с кето течен шоколад и настъргана лимонова кора.
Кето течен шоколад 250 г | 11.80лв. – 60.00лв. | ||
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Шоколад със Стевия | 4.80лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. | ||
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. |
От къде идва наименованието „пудинг“?
Пудингът произлиза от английската кухня, като ястието може да е и сладко, и солено.
Счита се, че думата пудинг произлиза от френското boudin , което пък, от своя страна, е взело корените от латинското botellus. Последното означава „малка наденица“, което през Средновековието се е отнасяло за тестени ястия, чийто пълнеж е бил от месо.
Интересно е, че понякога като вид пудинг е категоризиран и познатия ни сутляш.
В нашата рецепта за кето пудинг отново сме използвали здравословен микс от съставки, с които сме запазили коледните аромати. Освен това той се приготвя изключително лесно и бързо – необходими са само 10 минути в микровълновата или около 20 минути при 180°C във фурната, като следите за желаната от вас степен на изпичане.
Пресъздайте коледния дух с чудесен коледен кето пудинг
След като извадите вече готовия кето пудинг, обърнете формата и извадете сладкиша. Можете да го покриете с готварска сметана, за да създадете усещането за снежна покривка и да настържете върху нея желаното от вас количество лимонова кора. По желание украсете с канелени пръчици за аромат и празнично настроение.
Нашия кето пудинг е готов – четири лесни и бързи порции, с които да изненадате вашите близки и приятели на коледната трапеза.
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си вкусни кето сурови бонбони, за да почерпите с повод или без повод с нещо вкусно и нисковъглехидратно.
Ако нашето предложение за кето пудинг, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Благодаря от сърце за хубавите рецепти!
Желая Ви Весели Празници!