Днес приготвяме коледната трапеза и, придържайки се към здравословната кухня, сме ви приготвили една рецепта за нисковъглехидратен кето пудинг, разбира се, без никаква захар. С него можете да очаровате вашите гости и да внесете празнични аромати и настроение.

 

Коледен кето пудинг с горски плодове и течен шоколад

Вкусен, ароматен и сочен кето пудинг с малини, хрупкави орехи, канела и аромат на коледа. Перфектният десерт, с който да се насладите на топлина и уют у дома с любимите си хора.

Време за приготвяне: 45 минути

 

Порции: 6

Въглехидрати в 1 порция: 7,2 г

Необходими продукти за приготвяне на кето пудинг:

Кето пудинг. Малини и боровинки.

  • 100 г замразени малини (или микс бери плодове по избор)
  • 10 г натрошени орехи
  • 100 г бадемово брашно
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 с. л. какао на прах
  • 2 с. л. канела
  • 1 яйце
  • 2 с. л. стевиола на прах, фино смляна
  • 2 с. л. краве масло Гхи + още за намазняване
  • 2 с. л. готварска сметана

За гарниране (по желание):

  • 30 г черен шоколад със стевия или 1 с. л. кето течен шоколад
  • кората на един лимон

Начин на приготвяне на кето пудинг:

  1. Намажете формата за пудинг с краве масло Гхи и оставете настрана.
  2. Нарежете или използвайте цели горските плодове. Смесете ги в купа заедно с натрошените орехи.
  3. Разбъркайте в друг съд яйцето със стевиолата на прах, като регулирате количеството на подсладителя за получаване на желаната сладост.
  4. Смесете в отделна купа сухите съставки – бадемовото брашно, бакпулвера, какаото и канелата. Добавете разтопеното краве масло Гхи и разбъркайте.
  5. Смесете всичко в една купа, добавете готварската сметана и разбъркайте добре.
  6. Изсипете получената смес в подготвената форма за пудинг и изпечете за около 20-25 минути на 180 градуса.
  7. Ако разполагате с термоустойчив съд и бързате да приготвите сладкиша, поставете го в микровълнова фурна за 10 минути или до готовност.
  8. След като се охлади пудингът, извадете го от формата.
  9. Поднесете готовия коледен пудинг като го гарнирате с разтопен кето шоколад със стевия или с кето течен шоколад и настъргана лимонова кора.

 

Кето течен шоколад 250гр.8.80лв.
Кето фантазии29.00лв.
Шоколад със Стевия4.80лв.
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.

 

От къде идва наименованието „пудинг“?

Пудингът произлиза от английската кухня, като ястието може да е и сладко, и солено.

Счита се, че думата пудинг произлиза от френското boudin , което пък, от своя страна, е взело корените от латинското botellus. Последното означава „малка наденица“, което през Средновековието се е отнасяло за тестени ястия, чийто пълнеж е бил от месо.

Интересно е, че понякога като вид пудинг е категоризиран и познатия ни сутляш.

В нашата рецепта за кето пудинг отново сме използвали здравословен микс от съставки, с които сме запазили коледните аромати. Освен това той се приготвя изключително лесно и бързо – необходими са само 10 минути в микровълновата или около 20 минути при 180°C  във фурната, като следите за желаната от вас степен на изпичане.

 

Пресъздайте коледния дух с чудесен коледен кето пудинг

След като извадите вече готовия кето пудинг, обърнете формата и извадете сладкиша. Можете да го покриете с готварска сметана, за да създадете усещането за снежна покривка и да настържете върху нея желаното от вас количество лимонова кора. По желание украсете с канелени пръчици за аромат и празнично настроение.

Нашия кето пудинг е готов – четири лесни и бързи порции, с които да изненадате вашите близки и приятели на коледната трапеза.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пудинг. Кето сурови бонбони.

Пригответе си вкусни кето сурови бонбони, за да почерпите с повод или без повод с нещо вкусно и нисковъглехидратно.

 

Ако нашето предложение за кето пудинг, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg