Чудесен кето пудинг за коледната трапеза

Обновена: 01.01.2024|
. Оставете празно, ако то е с изцяло декоративна цел.

Днес приготвяме коледната трапеза и, придържайки се към здравословната кухня, сме ви приготвили една рецепта за нисковъглехидратен кето пудинг, разбира се, без никаква захар. С него можете да очаровате вашите гости и да внесете празнични аромати и настроение.

 

Коледен кето пудинг с горски плодове и течен шоколад

Вкусен, ароматен и сочен кето пудинг с малини, хрупкави орехи, канела и аромат на коледа. Перфектният десерт, с който да се насладите на топлина и уют у дома с любимите си хора.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
45 минути 6 7,2 г

Необходими продукти за приготвяне на кето пудинг:

Кето пудинг. Малини и боровинки.

  • 100 г замразени малини (или микс бери плодове по избор)
  • 10 г натрошени орехи
  • 100 г бадемово брашно
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 с. л. какао на прах
  • 2 с. л. канела
  • 1 яйце
  • 2 с. л. стевиола на прах, фино смляна
  • 2 с. л. краве масло Гхи + още за намазняване
  • 2 с. л. готварска сметана

За гарниране (по желание):

  • 30 г черен шоколад със стевия или 1 с. л. кето течен шоколад
  • кората на един лимон

Начин на приготвяне на кето пудинг:

  1. Намажете формата за пудинг с краве масло Гхи и оставете настрана.
  2. Нарежете или използвайте цели горските плодове. Смесете ги в купа заедно с натрошените орехи.
  3. Разбъркайте в друг съд яйцето със стевиолата на прах, като регулирате количеството на подсладителя за получаване на желаната сладост.
  4. Смесете в отделна купа сухите съставки – бадемовото брашно, бакпулвера, какаото и канелата. Добавете разтопеното краве масло Гхи и разбъркайте.
  5. Смесете всичко в една купа, добавете готварската сметана и разбъркайте добре.
  6. Изсипете получената смес в подготвената форма за пудинг и изпечете за около 20-25 минути на 180 градуса.
  7. Ако разполагате с термоустойчив съд и бързате да приготвите сладкиша, поставете го в микровълнова фурна за 10 минути или до готовност.
  8. След като се охлади пудингът, извадете го от формата.
  9. Поднесете готовия коледен пудинг като го гарнирате с разтопен кето шоколад със стевия или с кето течен шоколад и настъргана лимонова кора.

 

 

От къде идва наименованието „пудинг“?

Пудингът произлиза от английската кухня, като ястието може да е и сладко, и солено. Счита се, че думата пудинг произлиза от френското boudin , което пък, от своя страна, е взело корените от латинското botellus. Последното означава „малка наденица“, което през Средновековието се е отнасяло за тестени ястия, чийто пълнеж е бил от месо.

Интересно е, че понякога като вид пудинг е категоризиран и познатия ни сутляш.

В нашата рецепта за кето пудинг отново сме използвали здравословен микс от съставки, с които сме запазили коледните аромати. Освен това той се приготвя изключително лесно и бързо – необходими са само 10 минути в микровълновата или около 20 минути при 180°C  във фурната, като следите за желаната от вас степен на изпичане.

 

Пресъздайте коледния дух с чудесен коледен кето пудинг

След като извадите вече готовия кето пудинг, обърнете формата и извадете сладкиша. Можете да го покриете с готварска сметана, за да създадете усещането за снежна покривка и да настържете върху нея желаното от вас количество лимонова кора. По желание украсете с канелени пръчици за аромат и празнично настроение.

Нашия кето пудинг е готов – четири лесни и бързи порции, с които да изненадате вашите близки и приятели на коледната трапеза.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пудинг. Кето сурови бонбони.

Пригответе си вкусни кето сурови бонбони, за да почерпите с повод или без повод с нещо вкусно и нисковъглехидратно.

 

Ако нашето предложение за кето пудинг, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Гинка Тодорова 19.12.2019 at 20:06 - Отговор

    Благодаря от сърце за хубавите рецепти!
    Желая Ви Весели Празници!

Оставете коментар

Обновена: 1 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 18 декември 2019 в 15:15 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти