Днес приготвяме коледната трапеза и, придържайки се към здравословната кухня, сме ви приготвили една рецепта за нисковъглехидратен кето пудинг, разбира се, без никаква захар. С него можете да очаровате вашите гости и да внесете празнични аромати и настроение.

 

Какво ни е необходимо за нашия коледен кето пудинг?

 

Орехи в черупки, със зелени орехи, разположени на маса. Подходящи за коледен пудинг.

 

  • 100 г бадемово брашно
  • 1 яйце
  • 100 г замразени бери плодове по-избор (за полезните им свойства можете да научите повече тук)
  • 10 г натрошени орехи
  • 2 с. л. краве масло гхи
  • 2 с. л. готварска сметана
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 с. л. какао на прах
  • 2 с. л. Стевиола на прах
  • 2 с. л. канела
  • кората на един лимон за украса (по избор)
  • кокосово масло за намазняване на съда, в който ще печете вашия пудинг

 

Приготвяне на кето пудинг:

Нарежете избраните от вас бери плодове на дребни парченца. По избор можете да ги запазите и цели. Разбъркайте ги с натрошените орехи.

Смесете добре в отделна купа сухите съставки – бадемовото брашно, бакпулвера, какаото, канелата.

Разбъркайте добре яйцето със Стевиолата на прах, като регулирате количеството на подсладителя за получаване на желаната сладост.

Разтопете кравето масло Гхи. Добавете го към купата с вече разбърканите сухи съставки и разбъркайте добре. Смесете всички готови компоненти и добавете към тях бери плодовете, орехите и сметаната.

Намажете формата за пудинг с кокосово масло и изсипете получената смес. Печете около 20 минути на 180 градуса. Ако разполагате с термоустоичив съд и бързате да приготвите сладкиша – поставете го в микровълновата за 10 минути и вашият кето пудинг ще бъде готов.

 

От къде идва наименованието „пудинг“?

Пудингът произлиза от английската кухня, като ястието може да е и сладко, и солено.

Счита се, че думата пудинг произлиза от френското boudin , което пък, от своя страна, е взело корените от латинското botellus. Последното означава „малка наденица“, което през Средновековието се е отнасяло за тестени ястия, чийто пълнеж е бил от месо. Интересно е, че понякога като вид пудинг е категоризиран и познатия ни сутляш.

В нашата рецепта за кето пудинг отново сме използвали здравословен микс от съставки, с които сме запазили коледните аромати. Освен това той се приготвя изключително лесно и бързо – необходими са само 10 минути в микровълновата или около 20 мин. при 180о  във фурната, като следите за желаната от вас степен на изпичане.

Пресъздайте коледния дух с чудесен коледен кето пудинг

След като извадите вече готовия кето пудинг, обърнете формата и извадете сладкиша. Можете да го покриете с готварска сметана, за да създадете усещането за снежна покривка и да настържете върху нея желаното от вас количество лимонова кора. По желание украсете с канелени пръчици за аромат и празнично настроение.

Нашия кето пудинг е готов – четири лесни и бързи порции, с които да изненадате вашите близки и приятели на коледната трапеза.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg