Кето шоколадови бонбони с колаген

Обновена: 26.02.2024|
Патладжан с пармезан. Кето шоколадови бонбони с колаген.

Всички обичаме шоколадови бонбони. Опитвали сме хиляди разновидности, като повечето от тях съдържат предимно захар и съставки, които не са полезни за здравето.

Това ни мотивира да приготвим шоколадови бонбони, които не само са вкусни, но и са нисковъглехидратни и полезни.

Представяме ви две рецепти за шоколадови бонбони с колаген. Едната с приятен аромат на тропическо кокосово мляко, а другата с ядков вкус на лешников тахан.

 

Рецепта за шоколадови бонбони с колаген

За приготвянето на нисковъглехидратни шоколадови бонбони използваме 100% чист колаген на прахбогат източник на протеин от естествен произход.

Колагенът няма нито вкус, нито мирис, но има много ползи за здравето ни. Редовният му прием подобрява метаболизма.

Съдържащите се аминокиселини в състава му действат положително върху ставите, сухожилията, костите, кожата, косата и ноктите.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 1 шоколадов бонбон
60 минути 12 бонбона

Нетни въглехидрати – 4 г
Калории: 73 kcal
Фибри – 1 г
Захари – 1 г
Мазнини – 6 г
Протеин – 2 г

 

Необходими продукти:

  • 100 г шоколад със стевия
  • 80 мл кокосово мляко
  • 1 ч. л. кокосово масло
  • ½ ч. л. екстракт от ванилия
  • 5 с. л. стевиола прах
  • 1 ч.л. колаген на прах (по желание)
  • 50 г неподсладено какао на прах

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете на ситно шоколада със стевия.
  2. В малка тенджерка затоплете готварската сметана, но не я оставяйте да завира.
  3. Свалете съда от котлона и добавете нарязаните парченца шоколад. Продължете да бъркате, докато се разтопи напълно.
  4. След това добавете стевиолата на прах, колагена и екстракта от ванилия.
  5. Коригирайте сладостта по ваш вкус, добавяйки повече или по-малко подсладител.
  6. Разбъркайте и покрийте съда с фолио.
  7. Охладете сместа за една нощ или за 3-4 часа в хладилник.
  8. Изсипете какаото на прах в купа. Извадете бонбоните от хладилника и оформете малки топчета с ръце или с помощта на лъжица. Оваляйте ги в какаото и сервирайте.

Тези малки сладки изкушения могат да задоволят глада ви за сладко по всяко време. Чудесно се комбинират с чаша бронирано кафе.

 

Шоколадови бонбони с колаген и лешников тахан

Здравословните шоколадови бонбони с колаген не съдържат глутен, млечни продукти и захари. За сладост сме използвали тъмен шоколад с натурален подсладител стевия. Не е необходимо да имате опит дори, за да ги приготвите.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 1 шоколадов бонбон
30 минути 17 бонбона

Нетни въглехидрати – 8,3 г
Калории – 212 kcal
Мазнини – 20 г
Протеин – 5 г

 

Необходими продукти:

  • 340 г шоколад със стевия
  • 2 с. л. колаген на прах
  • 240 г лешников тахан
  • 120 г неподсладени кокосови стърготини

За декориране:

  • 30 г бадеми, нарязани
  • 2 с. л. неподсладено какао на прах
  • 2 с. л. неподсладени кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

  1. Напълнете половин тенджера с вода и оставете да се стопли на средно силен огън.
  2. Нарежете шоколада със стевия на малки парчета и го сложете в стъклена купа.
  3. След като водата започне леко да къкри поставете купата с шоколада отгоре върху тенджерата. Разбърквайте внимателно от време на време, докато шоколадът се разтопи.
  4. Свалете купата с разтопения шоколад от водната баня. Добавете колагена и лешниковия тахан и разбъркайте, докато се смесят.
  5. Прибавете неподсладените кокосови стърготини и отново разбъркайте.
  6. Изсипете сместа в плитка форма и сложете в хладилник да стегне за 15-20 минути.
  7. Покрийте тавичка с лист пергаментова или восъчна хартия.
  8. С помощта на лъжица или с ръце оформете малки топчета от шоколадовата смес.
  9. Оваляйте готовите бонбони в нарязани на ситно бадеми, в неподсладено какао на прах или в кокосови стърготини.
  10. Поставете в херметически затворен съд и съхранете в хладилник, ако няма да ги сервирате веднага.

Шоколадовите бонбони с колаген са годни за консумация до 2 седмици след приготвянето им.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Бонбони, шоколадови кето трюфели.

Представяме ви още една рецепта за кето трюфели с крема сирене, която може да приготвите също с добавяне на колаген.

 

Ако рецептите за нисковъглехидратни шоколадови бонбони с колаген са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар