Всички обичаме шоколадови бонбони. Опитвали сме хиляди разновидности, като повечето от тях съдържат предимно захар и съставки, които не са полезни за здравето.
Това ни мотивира да приготвим шоколадови бонбони, които не само са вкусни, но и са нисковъглехидратни и полезни.
Представяме ви две рецепти за шоколадови бонбони с колаген. Едната с приятен аромат на тропическо кокосово мляко, а другата с ядков вкус на лешников тахан.
Рецепта за шоколадови бонбони с колаген
За приготвянето на нисковъглехидратни шоколадови бонбони използваме 100% чист колаген на прах – богат източник на протеин от естествен произход.
Колагенът няма нито вкус, нито мирис, но има много ползи за здравето ни. Редовният му прием подобрява метаболизма.
Съдържащите се аминокиселини в състава му действат положително върху ставите, сухожилията, костите, кожата, косата и ноктите.
Време за приготвяне: 60 минути
Брой: 12 бонбона
Необходими продукти:
- 100 г шоколад със стевия
- 80 мл кокосово мляко
- 1 ч. л. кокосово масло
- ½ ч. л. екстракт от ванилия
- 5 с. л. стевиола прах
- 1 лъжичка колаген на прах
- 50 г неподсладено какао на прах
Кокосово мляко 17% | 5.50лв. | ||
Шоколад със Стевия | 4.80лв. | ||
Кокосово масло | 7.00лв. – 21.00лв. | ||
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. |
Начин на приготвяне:
- Нарежете на ситно шоколада със стевия.
- В малка тенджерка затоплете готварската сметана, но не я оставяйте да завира.
- Свалете съда от котлона и добавете нарязаните парченца шоколад. Продължете да бъркате, докато се разтопи напълно.
- След това добавете стевиолата на прах, колагена и екстракта от ванилия.
- Коригирайте сладостта по ваш вкус, добавяйки повече или по-малко подсладител.
- Разбъркайте и покрийте съда с фолио.
- Охладете сместа за една нощ или за 3-4 часа в хладилник.
- Изсипете какаото на прах в купа. Извадете бонбоните от хладилника и оформете малки топчета с ръце или с помощта на лъжица. Оваляйте ги в какаото и сервирайте.
Тези малки сладки изкушения могат да задоволят глада ви за сладко по всяко време. Чудесно се комбинират с чаша бронирано кафе.
Хранителна стойност за 1 шоколадов бонбон:
- Калории: 73 kcal
- Въглехидрати – 4 г
- Фибри – 1 г
- Захари – 1 г
- Мазнини – 6 г
- Протеин – 2 г
Шоколадови бонбони с колаген и лешников тахан
Здравословните шоколадови бонбони с колаген не съдържат глутен, млечни продукти и захари. За сладост сме използвали тъмен шоколад с натурален подсладител стевия. Не е необходимо да имате опит дори, за да ги приготвите.
Време за приготвяне: 30 минути
Порции: 17 шоколадови бонбона
Необходими продукти:
- 340 г шоколад със стевия
- 2 с. л. колаген на прах
- 240 г лешников тахан
- 120 г неподсладени кокосови стърготини
За декориране:
- 30 г бадеми, нарязани
- 2 с. л. неподсладено какао на прах
- 2 с. л. неподсладени кокосови стърготини
Колаген 600 гр | 64.00лв. |
Начин на приготвяне:
- Напълнете половин тенджера с вода и оставете да се стопли на средно силен огън.
- Нарежете шоколада със стевия на малки парчета и го сложете в стъклена купа.
- След като водата започне леко да къкри поставете купата с шоколада отгоре върху тенджерата. Разбърквайте внимателно от време на време, докато шоколадът се разтопи.
- Свалете купата с разтопения шоколад от водната баня. Добавете колагена и лешниковия тахан и разбъркайте, докато се смесят.
- Прибавете неподсладените кокосови стърготини и отново разбъркайте.
- Изсипете сместа в плитка форма и сложете в хладилник да стегне за 15-20 минути.
- Покрийте тавичка с лист пергаментова или восъчна хартия.
- С помощта на лъжица или с ръце оформете малки топчета от шоколадовата смес.
- Оваляйте готовите бонбони в нарязани на ситно бадеми, в неподсладено какао на прах или в кокосови стърготини.
- Поставете в херметически затворен съд и съхранете в хладилник, ако няма да ги сервирате веднага.
Шоколадовите бонбони с колаген са годни за консумация до 2 седмици след приготвянето им.
Хранителна стойност за 1 шоколадов бонбон:
- Калории – 212 kcal
- Въглехидрати – 17,4 г
- Нетни въглехидрати – 8,3 г
- Мазнини – 20 г
- Протеин – 5 г
Още от здравословната ни кухня

Представяме ви още една рецепта за кето трюфели с крема сирене, която може да приготвите също с добавяне на колаген.
Ако рецептите за нисковъглехидратни шоколадови бонбони с колаген са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Оставете коментар