Приготвяме питателни нисковъглехидратни рибни кюфтета в кето вариант – лесна за приготвяне и любима рецепта на деца и възрастни. Както знаем, малчуганите обичат да хапват с ръце и формата на кюфтенцата е идеална, за да събуди апетита им.
Основните стъпки за приготвянето им са 3: подготвяне на филетата и почистване на скаридите, блендиране на съставките и оформяне на кюфтенцата, запържване до златисто. Опциите за гарнитура са много – част от предложенията ще откриете след рецептата.
Ето го и нашия вариант за рибни кюфтета с подходящи за протеина подправки.
Рецепта за нисковъглехидратни рибни кюфтета
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 5 (по 2 кюфтета в порция) | 1,4 г въглехидрати, 14 г протеин, 5,2 г мазнини, 109 калории |
Необходими продукти:
- 500 г филе от бяла риба или треска, по избор
- 200 г скариди, почистени (начинът на почистване ще откриете в рецептата за Скариди на тиган)
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- прясно смлян черен пипер, на вкус
- ½ ч. л. червен пипер, смлян
- ½ ч. л. къри на прах
- 1 ч. л. пресен босилек, наситнен
- 1 с. л. пресен кориандър, наситнен
- 1 с. л. сок от лайм
- 25 г бадемово брашно
- 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- 6 с. л. кокосово или краве масло Гхи за пържене
За сервиране, по желание:
- резени пресен лайм
- пресни листа кориандър или копър
Начин на приготвяне:
- Нарежете рибата на малки кубчета и я сложете в блендер, заедно със скаридите, яйцето, солта, черния и червения пипер, кърито, босилека, кориандъра и сока от лайм.
- Блендирайте всичко на по-ниска скорост, до хомогенност, и прехвърлете сместа в купа. Добавете към нея бадемовото брашно и зеления лук. Разбъркайте добре и оформете кюфтенца от сместа. Ще получите около 10 броя.
- Загрейте маслото в тиган, на средна температура.
- Запържете леко всяко кюфте, за 2 до 3 минути на страна.
Сервирайте с резени лайм и листенца пресен кориандър или поръсете с копър.
Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).
В двете части на кулинарната ни поредица “Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Бърза рецепта за сос с копър
Добавете към всяка порция рибни кюфтета от този свеж сос и ще завършите чинията по най-добрия начин.
Необходими продукти за 1 порция рибни кюфтета:
- 100 г заквасена сметана
- 1 с. л. дижонска горчица
- 1 с. л. прясно изстискан сок от лимон
- 1 с. л. копър, наситнен
- 1/2 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Разбъркайте всички съставки добре и поднесете с рибните кюфтенца.
Кето фантазии 31.62лв. Кето фантазии 2 31.62лв. Бадемово брашно 300 гр 13.00лв. Краве масло Гхи 18.40лв. – 38.00лв.
Предложения за гарнитура
Няколко идеи с какво да поднесете вашите рибни кюфтета:
- Гуакамоле – свежа разядка с авокадо, домат, чушка и зехтин
- Домашна кето майонеза
- Кашкавален карфиолен “ориз”
- Пържени “картофи” от алабаш
Както и всяка зеленолистна сезонна салата с лек дресинг или само екстра върджин зехтин би се съчетала чудесно с рибни кюфтенца.
Сходни рецепти с риба и морски дарове
Ако сте любители на морската кухня, ще ви допаднат и тези няколко идеи за рецепти:
- Питателна салата със скариди
- Спагети от тиквички със сметана и сьомга
- Лаврак с различни гарнитури
- Миди с черупки
- Калмари на тиган
- Запечени кюфтенца с риба тон и пармезан
- Печена сьомга с Гхи и нудли от краставица
Единственото, за което трябва да бъдете внимателни, е откъде си набавяте рибата и морските дарове – старайте се да е от устойчиви източници, за да избегнете пластмасата в храната.
Още от здравословната ни кухня

Ако искате да завършите хапването с лек и вкусен десерт, без захар – опитайте тези чудесни кето домашни бисквитки с ядков тахан.
Ако тази рецепта за нисковъглехидратни рибни кюфтета, подходящи за спазване на кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Ще се радваме да споделите вашите впечатления в коментари, ако опитате рецептата, или пък желаете да споделите авторска рецепта.
Приятен апетит!
Оставете коментар