Нисковъглехидратни рибни кюфтета

Обновена: 13.11.2024|
Пърстърва с печурки на фурна. Кето кюфтенца от риба тон. Безглутенови храни. Рулца от патладжан с орехова разядка. Хапки от броколи. Рибни кюфтета, кето рецепта.

Приготвяме питателни нисковъглехидратни рибни кюфтета в кето вариант – лесна за приготвяне и любима рецепта на деца и възрастни. Както знаем, малчуганите обичат да хапват с ръце и формата на кюфтенцата е идеална, за да събуди апетита им.

Основните стъпки за приготвянето им са 3: подготвяне на филетата и почистване на скаридите, блендиране на съставките и оформяне на кюфтенцата, запържване до златисто. Опциите за гарнитура са много – част от предложенията ще откриете след рецептата.

Ето го и нашия вариант за рибни кюфтета с подходящи за протеина подправки.

 

Рецепта за нисковъглехидратни рибни кюфтета

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
25 минути 5 (по 2 кюфтета в порция) 1,4 г въглехидрати, 14 г протеин, 5,2 г мазнини, 109 калории

 

Необходими продукти:

  • 500 г филе от бяла риба или треска, по избор
  • 200 г скариди, почистени (начинът на почистване ще откриете в рецептата за Скариди на тиган)
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол
  • прясно смлян черен пипер, на вкус
  • ½ ч. л. червен пипер, смлян
  • ½ ч. л. къри на прах
  • 10-15 листа босилек, наситнен
  • 1 с. л. пресен кориандър, наситнен
  • 1 с. л. сок от лайм
  • 25 г бадемово брашно
  • 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
  • 6 с. л. кокосово или краве масло Гхи за пържене

 

За сервиране, по желание:

  • резени пресен лайм
  • пресни листа кориандър или копър

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете рибата на малки кубчета и я сложете в блендер, заедно със скаридите, яйцето, солта, черния и червения пипер, кърито, босилека, кориандъра и сока от лайм.
  2. Блендирайте всичко на по-ниска скорост, до хомогенност, и прехвърлете сместа в купа. Добавете към нея бадемовото брашно и зеления лук. Разбъркайте добре и оформете кюфтенца от сместа. Ще получите около 10 броя.
  3. Загрейте маслото в тиган, на средна температура.
  4. Запържете леко всяко кюфте, за 2 до 3 минути на страна.

Сервирайте с резени лайм и листенца пресен кориандър или поръсете с копър.

Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Бърза рецепта за сос с копър

Добавете към всяка порция рибни кюфтета от този свеж сос и ще завършите чинията по най-добрия начин.

Необходими продукти за 1 порция рибни кюфтета:

  • 100 г заквасена сметана
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 1 с. л. прясно изстискан сок от лимон
  • 1 с. л. копър, наситнен
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Разбъркайте всички съставки добре и поднесете с рибните кюфтенца.
blank“

 

Предложения за гарнитура

 

Рибни кюфтета. Кето пица с блат от тиквички. Майонеза.

 

Няколко идеи с какво да поднесете вашите рибни кюфтета:

  1. Гуакамоле – свежа разядка с авокадо, домат, чушка и зехтин
  2. Домашна кето майонеза
  3. Кашкавален карфиолен „ориз“
  4. Пържени „картофи“ от алабаш

Както и всяка зеленолистна сезонна салата с лек дресинг или само екстра върджин зехтин би се съчетала чудесно с рибни кюфтенца.

 

Сходни рецепти с риба и морски дарове

 

Храни без въглехидрати. Миди с черупка - 3 кето рецепти.

 

Ако сте любители на морската кухня, ще ви допаднат и тези няколко идеи за рецепти:

Единственото, за което трябва да бъдете внимателни, е откъде си набавяте рибата и морските дарове – старайте се да е от устойчиви източници, за да избегнете пластмасата в храната.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рибни кюфтета. Кето лимонова торта. Кето домашни бисквити.

Ако искате да завършите хапването с лек и вкусен десерт, без захар – опитайте тези чудесни кето домашни бисквитки с ядков тахан.

 

Ако тази рецепта за нисковъглехидратни рибни кюфтета, подходящи за спазване на кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Ще се радваме да споделите вашите впечатления в коментари, ако опитате рецептата, или пък желаете да споделите авторска рецепта.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар