Скариди на тиган е ястие, което се приготвя сравнително лесно и бързо. Можете да експериментирате със съставките като замените или добавите нисковъглехидратни продукти по ваш вкус. Сервирайте скаридите на тиган с паста от тиквички или с пюре от карфиол, а защо не и със сос от авокадо.

Със сигурност това е едно от любимите ни предложения за вкусно морско ястие. Нека не губим повече време, а да видим какво ни е необходимо и как да си приготвим тези вкусни рецепти за скариди на тиган.

 

Скариди на тиган с лимон

Всичко, което трябва да направим, е да запържим скаридите на тиган в малко масло и да ги овкусим с подправки на  вкус. Точно за 25 минути ще имаме готово и изискано морско ястие, което ухае апетитно и е много вкусно.

Рецептата е подходяща за хора, които имат глутенова непоносимост, тъй като продуктите, които се използват, не съдържат в състава си глутен.

Нека започнем с приготвянето на кето рецепта за скариди на тиган.

Необходими продукти:

  • 500 г почистени скариди
  • 1 с. л. пресен магданоз
  • ½ лимон
  • 100 г краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Щипка сол

 

Начин на приготвяне:

  • Стъпка 1:

Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете магданоза на ситно и лимона на кръгли резени.

  • Стъпка 2:

Разтопете кравето масло Гхи в малка купичка, след което добавете към него наситнения магданоз, чесъна на прах и овкусете със сол.

  • Стъпка 3:

Сложете скаридите в тиган, полейте с маслената смес и леко разбъркайте, за да се овкусят от всички страни.

  • Стъпка 4:

Подредете върху скаридите няколко резена лимон. Изпечете в загрятата до 200 градуса фурна за 10-12 минути или докато скаридите станат розови и се сготвят.

  • Стъпка 5:

Сервирайте вкусните скариди на тиган с любимата си нисковъглехидратна гарнитура – паста от тиквички или пюре от карфиол.

 

Хранителен състав в 1 порция скариди на тиган:

  • Нетни въглехидрати– 4,4 г
  • Фибри – 0,6 г
  • Общо въглехидрати – 5 г
  • Протеин – 47,1 г
  • Мазнини – 50,1 г
  • Калории – 659 kcal

 

Кето скариди на шишчета в тиган със сос от авокадо

Нежни скариди в пикантна марината от кориандър, приготвени на грил тиган до съвършенство и поднесени с кремообразен сос от авокадо.

Необходими продукти за шишчетата скариди на тиган:

  • 750 г скариди, обелени и пoчистени
  • 1 ч. л. червен пипер
  • ¼ ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. пресен кориандър, наситнен
  • ½ ч. л. сол
  • Сока и кората на 1 лайм
  • ¼ ч. л. лют пипер
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин

 

За соса от авокадо:

  • 1 авокадо
  • 60 г заквасена сметана
  • 60 г домашна кето майонеза
  • 60 г течна сметана
  • 3 с. л. пресен кориандър
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • Щипка сол
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин + още за намазняване
  • 2 с. л. сок от лайм
  • ½ ч. л. червен пипер

Начин на приготвяне на скаридите на шишчета:

  • Стъпка 1:

Пригответе марината като смесите всички съставки без скаридите в купа и разбъркате. След това изсипете марината заедно със скаридите в кутия с капак или в плик, разбъркайте и оставете да се мариноват за 20-30 минути.

  • Стъпка 2:

Ако използвате бамбукови или дървени шишчета, задължително ги накиснете във вода, преди да изпечете скаридите на тиган с оребрено дъно.

  • Стъпка 3:

Набучете маринованите скариди на шишчетата и изпечете в загрят и леко намазнен със зехтин екстра върджин тиган за няколко минути от всяка страна. След като придобият розов цвят, скаридите са готови, може да ги свалите от тигана.

  • Стъпка 4:

Гарнирайте скаридите на тиган с пресен кориандър и резени лимон по желание. Сервирайте с гарнитура от карфиолен ориз, печени зеленчуци или зеленчукова салата.

Как да приготвим соса от авокадо в 1 стъпка?

Смесете всички съставки за соса от авокадо в миксер и блендирайте до получаване на кремообразно пюре.

Можете да съхраните соса от авокадо в херметически затворен съд в хладилник за 5-7 дни.

 

Как се чистят скариди?

  • За да почистим скаридите, започваме първо с отстраняването на главата с леки издърпващи движения нагоре и надолу.
  • Премахваме след това люспите и краката на скаридите. Люспата, която е прикрепена за опашката на скаридата, може да не я премахваме, тъй като това ще улесни по-лесното захващане при консумиране на морския дар.
  • Следва да направим разрез от горната част на скаридата и да премахнем тъмно оцветеното черво. То може да съдържа пясък или други частици, които не искаме да бъдат в ястието ни.
  • След това измиваме всички почистени скариди и можем да започнем с приготвянето им.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Скариди на тиган. Кюфтенца с риба тон.

Ако се чудите какво друго морски ястие да приготвите, предлагаме ви тези вкусни и хрупкави запечени кюфтенца с риба тон и пармезан + видео рецепта за приготвянето им.

 

Ако тези рецепти за кето скариди на тиган са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg