Скариди на тиган е ястие, което се приготвя сравнително лесно и бързо. Можете да експериментирате със съставките като замените или добавите нисковъглехидратни продукти по ваш вкус.
Със сигурност това е едно от любимите ни предложения за вкусно морско ястие. Нека не губим повече време, а да видим какво ни е необходимо и как да си приготвим тези вкусни рецепти за скариди на тиган.
Скариди на тиган с лимон
Всичко, което трябва да направим, е да запържим скариди на тиган в малко масло и да ги овкусим с подправки на вкус. Точно за 25 минути ще имаме готово и изискано морско ястие, което ухае апетитно и е много вкусно.
Рецептата е подходяща за хора, които имат глутенова непоносимост, тъй като продуктите, които се използват, не съдържат в състава си глутен.
Нека започнем с приготвянето на кето рецепта за скариди на тиган.
Време за приготвяне: 25 минути
Порции: 2
Въглехидрати за 1 порция: 4,4 г нетни
Необходими продукти:
- 500 г почистени скариди
- 1 с. л. пресен магданоз
- ½ лимон
- 100 г краве масло Гхи
- 1 ч. л. чесън на прах
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете магданоза на ситно и лимона на кръгли резени.
- Разтопете кравето масло Гхи в малка купичка, след което добавете към него наситнения магданоз, чесъна на прах и овкусете със сол.
- Сложете скаридите в купа, полейте с маслената смес и леко разбъркайте, за да се овкусят от всички страни.
- Подредете скаридите в тавичка, поставете върху тях няколко резена лимон.
- Изпечете в загрятата фурна за 10-12 минути или докато скаридите станат розови и се сготвят.
- Сервирайте вкусните скариди на тиган с любимата си нисковъглехидратна гарнитура – паста от тиквички или пюре от карфиол, а защо не и със сос от авокадо.
Хранителен състав в 1 порция скариди на тиган:
- Нетни въглехидрати– 4,4 г
- Фибри – 0,6 г
- Общо въглехидрати – 5 г
- Протеин – 47,1 г
- Мазнини – 50,1 г
- Калории – 659 kcal
Кето скариди на шишчета в тиган със сос от авокадо
Нежни скариди в пикантна марината от кориандър, приготвени на грил тиган до съвършенство и поднесени с кремообразен сос от авокадо.
Време за приготвяне: 45 минути
Порции: 2
Въглехидрати за 1 порция: 7,03 г нетни
Необходими продукти за шишчетата скариди на тиган:
- 750 г скариди, обелени и пoчистени
За марината:
- 1 ч. л. червен пипер
- ¼ ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 с. л. пресен кориандър, наситнен
- ½ ч. л. сол
- сока и кората на 1 лайм
- ¼ ч. л. лют пипер
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
За соса от авокадо:
- 1 авокадо
- 60 г заквасена сметана
- 60 г домашна кето майонеза
- 60 г готварска сметана
- 3 с. л. пресен кориандър
- ½ ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. лук на прах
- щипка сол
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 2 с. л. сок от лайм
- ½ ч. л. червен пипер
- 1 с. л. краве масло Гхи за намазняване
Начин на приготвяне на скаридите на шишчета:
- Пригответе марината като смесите всички съставки, без скаридите, в купа и разбъркате.
- След това изсипете марината заедно със скаридите в кутия с капак или в плик, разбъркайте и оставете да се мариноват за 20-30 минути.
- Ако използвате бамбукови или дървени шишчета, задължително ги накиснете във вода, преди да изпечете скаридите на тиган с оребрено дъно.
- Набучете маринованите скариди на шишчетата и изпечете в загрят и леко намазнен с краве масло Гхи тиган за няколко минути от всяка страна.
- След като придобият розов цвят, скаридите са готови, може да ги свалите от тигана.
- Гарнирайте скаридите на тиган с пресен кориандър и резени лимон по желание.
- Сервирайте с гарнитура от карфиолен ориз, печени зеленчуци или зеленчукова салата.
Как да приготвим соса от авокадо в 1 стъпка?
- Смесете всички съставки за соса от авокадо в миксер и блендирайте до получаване на кремообразно пюре.
Можете да съхраните соса от авокадо в херметически затворен съд в хладилник за 5-7 дни.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение “Кето фантазии 2”.
Как се чистят скариди?
- За да почистим скаридите, започваме първо с отстраняването на главата с леки издърпващи движения нагоре и надолу.
- Премахваме след това люспите и краката на скаридите. Люспата, която е прикрепена за опашката на скаридата, може да не я премахваме, тъй като това ще улесни по-лесното захващане при консумиране на морския дар.
- Следва да направим разрез от горната част на скаридата и да премахнем тъмно оцветеното черво. То може да съдържа пясък или други частици, които не искаме да бъдат в ястието ни.
- След това измиваме всички почистени скариди и можем да започнем с приготвянето им.
Още от здравословната ни кухня

Ако се чудите какво друго морски ястие да приготвите, предлагаме ви тези вкусни и хрупкави запечени кюфтенца с риба тон и пармезан + видео рецепта за приготвянето им.
Ако тези рецепти за кето скариди на тиган са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Оставете коментар