Кюфтенца от риба тон – защото неведнъж сме писали колко са полезни и важни за организма морските продукти. Те са богати на полезни елементи и минерали, които не се срещат в месните продукти. След тежките празнични трапези сме ви подготвили тази вкусна и лека рецепта, която може да бъде приготвена по два начина.

Това е нова за нас рецепта, която обикнахме всички след първото й приготвяне. Вкусът е наистина пристрастяващ, не отнема повече от 30 минути и е подходяща за цялото семейство. Гарнитура от зелената салата или задушени зелени зеленчуци са чудесна комбинация, която определено препоръчваме като допълнение . Все полезни неща за хапване, особено в период на разтоварване след по-обилно хранене.

 

Рецепта за кюфтенца от риба тон

Както споменахме, начините на приготвяне са два, като изборът дали да изпечете или изпържете кюфтенцата е свързан с личните ви предпочитания. Ако изберете изпържването, като метод за приготвяне, то ние ви препоръчваме да използвате съвсем малко количество мазнина Гхи за тигана, тъй като то не се разпада на свободни радикали, не превръща пърженето в нежелано и вредно обработване на храната и добавя един по-различен и много приятно-апетитен вкус.

 

Но първо да видим какво ни е нужно:

  • една голяма консерва от риба тон или две по 200 грама
  • 1 и 1/2 чаена чаша царевично брашно
  • 3 супени лъжици масло Гхи
  • стръкче магданоз
  • 2 яйца
  • майонезен сос и домашна майонеза – как се приготвя може да видите в предходни рецепти
  • сол, пипер и други подправки по вкус и желание

 

Кюфтенца от риба тон.

  1. За начало отцеждаме рибата тон от консервения сос. Ние ви препоръчваме да използвате риба тон в зехтин, тъй като е най-близо до естествените съставки. Важно е да се отцеди добре, тъй като рибата вече е един път омазнена.
  2. Нарязваме магданоза на ситно – той може и да не се използва, ако не сте привърженик на това листно растение. Ние го използваме и препоръчваме, защото в него се съдържат важни и полезни елементи, които ще си набавим лесно, благодарение на неговите листа.
  3. В смесителна купа прибавяме него, отцедената риба и царевичното брашно. Накрая прибавяме и двете яйца и разбъркваме добре. Нашият съвет е да прибавите първо само едното. Ако сместа се е получила подходяща, като консистенция, за оформяне на кюфтенца – не добавяйте второто яйце.
  4. Овкусяваме с подправки по избор и разбъркваме добре.
  5. От получената смес оформяме с ръце малки кюфтенца, като всяко овалваме в допълнителна купа с още царевично брашно.
  6. В нагорещен тиган разтопяваме маслото Гхи и изпържваме всяко кюфтенце поотделно.

 

Кюфтенца от риба тон

Втори вариант на кюфтенца от риба тон – изпичане

Вторият вариант е да изпечем кюфтенцата, вместо да ги изпържваме. Тук изборът е напълно по ваш вкус. Ако изберете втория вариант, приготвените кюфтенца наредете в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене.

Оставете да се изпекат в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 20-30 минути. Следете за получаване на златиста коричка. За по-лесно изпичане, настройте фурната на изпичане с вентилатор.

Накрая остава единствено да подготвим млечния сос от майонеза и да ви пожелаем приятен апетит!