Рецепта за кюфтенца от риба тон по два начина
Кюфтенца от риба тон – защото неведнъж сме писали колко са полезни и важни за организма морските продукти. Те са богати на полезни витамини и минерали, които не се срещат в месните продукти.
След тежките празнични трапези сме ви подготвили тази вкусна и лека рецепта, която може да бъде приготвена по два начина.
Това е нова за нас рецепта, която обикнахме всички след първото й приготвяне. Вкусът е наистина пристрастяващ, не отнема повече от 30 минути и е подходяща за цялото семейство.
Рецепта за кюфтенца от риба тон
Както споменахме, начините на приготвяне на кюфтенца от риба тон са два, като изборът дали да ги изпечете или изпържите е свързан с личните ви предпочитания.
Ако изберете пърженето, като метод за приготвяне, то ние ви препоръчваме да използвате съвсем малко количество мазнина Гхи за тигана.
Това масло не се разпада на свободни радикали, не превръща пърженето в нежелано и вредно обработване на храната и добавя един по-различен и много приятно-апетитен вкус.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 15 | 4 г |
Необходими продукти:
- 400 г риба тон
- 300 г бадемово брашно
- 3 с. л. краве масло Гхи
- стрък пресен магданоз
- 1-2 яйца
- домашна кето майонеза за поднасяне
- сол и черен пипер на вкус
- други подправки по желание
Начин на приготвяне на кюфтенца от риба тон:
- Отцедете рибата тон от консервения сос.
- Смесете в купа нарязания на ситно магданоз, отцедената риба тон и бадемовото брашно.
- Добавете едното яйце и разбъркайте добре. Преценете дали консистенцията на сместа е подходяща за оформяне на кюфтенца. Ако е нужно, добавете и второто яйце.
- Овкусете със сол, черен пипер и подправки по избор, след което омесете.
- От получената смес оформете с ръце малки кюфтенца. Всяко от тях оваляйте в предварително подготвена купичка с бадемово брашно.
1 начин – пържени кюфтенца от риба тон
- Разтопете масло Гхи в нагорещен тиган и изпържете кюфтенцата.
2 начин – печени кюфтенца от риба тон
Вторият вариант е да изпечем кюфтенцата, вместо да ги изпържваме. Тук изборът е напълно по ваш вкус. Ако изберете втория вариант, приготвените кюфтенца наредете в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене.
- Загрейте фурната на 150 градуса с вентилатор.
- Наредете приготвените кюфтенца в покрита с хартия за печене тава.
- Изпечете кюфтенцата в загрятата фурна за около 20-30 минути или до златиста коричка.
Накрая остава единствено да приготвите домашна кето майонеза и да поднесете хрупкавите и толкова вкусни кето кюфтенца от риба тон.
Съвети:
- Може да не използвате магданоз в рецептата, ако не сте привърженик на това листно растение.
- Препоръчваме ви да използвате риба тон в зехтин, тъй като е най-близо до естествените съставки.
- Ние използваме магданоз и дори го препоръчваме, защото в неговите листа се съдържат важни полезни елементи.
- Гарнитура от зелената салата или задушени зелени зеленчуци са чудесна комбинация, която определено препоръчваме като допълнение. Все полезни неща за хапване, особено в период на разтоварване след по-обилно хранене.
- Може да съхраните консерва риба тон в продължение на 2 до 5 години в своето мазе или килер.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Какви са ползите от консумацията на риба тон?
Туната е евтин начин за набавяне на протеини. Благодарение на това, че е богата на белтъчини, тя засища за по-дълго. Това я прави чудесен избор в менюто на всеки, който иска да отслабне.
За тези, които следят приема на калории – консервираната риба тон съдържа едва около 116 kcal в 100 грама.
Въпреки, че не съдържа много мазнини, тя е добър източник на полезните омега-3 мастни киселини. Както неведнъж сме споменавали, те са особено важни за здравето на сърцето, очите и мозъка.
В консервираната риба тон се съдържат също витамини и минерали, като витамин Д и селен.
Витамин Д е полезен за нормалния растеж и развитие на зъбите и костите. Дефицитът му се отразява и върху функциите на най-важните системи в организма ни – нервната, имунната и мускулната.
Селенът е важен за организма ни минерал, който има противовъпалителни свойства. Укрепва имунната ни защита и е особено важен за здравето на щитовидната жлеза и когнитивното здраве.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето кюфтенца от риба тон, подходящи за спазване на кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Ще се радваме да споделите вашите впечатления в коментари, ако опитате рецептата, или пък желаете да споделите авторска рецепта.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Риба тон е един незаменим източник на протеини, омега-3 мастни киселини, витамин B12, витамин D и селен.
Има дни, в които имаме нужда от нещо малко и вкусно – като запечени кюфтенца с риба
2 Коментара
300гр. бадемово брашно, да не би да има грешка в грамажа?
Може би имате грешка с царевично брашно или бадемово?