Питателна салата със скариди

Обновена: 10.07.2024|
Кето шницел. Салата със скариди. Спагети конджак с агнешка кайма.

Ако търсите нещо бързо за приготвяне, засищащо и здравословно, тези две рецепти за салата със скариди са точно за вас. Богатство от вкусове и полезни хранителни вещества, пъстри и свежи салати, подходящи за питателен обяд.

 

Салата със скариди и бейби спанак

Обичамте да си хапваме морски продукти, особено скариди. Комбинираме ги с бейби спанак и възбуждащ апетита дресинг с вкус и аромат на бекон. Насладете се на тази гурме салата с ниско съдържание на въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
20 минути 4 2 г нетни въглехидрати, 42 г мазнини, 24 г протеин и 495 калории

Необходими продукти:

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 450 г сурови скариди, обелени и почистени
  • 1-2 ч. л. чесън на прах
  • 170 г пресен бейби спанак
  • 2 твърдо сварени яйца, нарязани
  • 55 г бекон, запържен и нарязан
  • 30 г настъргано сирене пармезан (по избор)
  • сол и черен пипер на вкус

За топлия дресинг:

  • 120 мл мазнина, отделила се от пърженето на бекона (или зехтин екстра върджин)
  • 60 мл. ябълков оцет
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на кето салата със скариди:

  1. В голям тиган на средно силен огън разтопете кравето масло Гхи.
  2. Подсушете скаридите с хартиена кърпа.
  3. Задушете скаридите с чесъна на прах в тигана със сгорещената мазнина за 3-5 минути, докато скаридите станат ярко розови и напълно готови. Прехвърлете ги след това в чиния.
  4. Сервирайте спанака в 4 чинии, след това поставете във всяка по половин твърдо сварено яйце, парченца бекон и задушени скариди. Поръсете с настърган пармезан.
  5. В малка тенджера на умерен огън разтопете мазнината от бекон или загрейте зехтина.
  6. Добавете ябълковия оцет и дижонската горчица. Подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте.
  7. Овкусете вкусната салата със скариди с горещия дресинг и сервирайте веднага.

Съвети:

  • Дресингът за кето салата със скариди може да се приготви предварително и да се затопли непосредствено преди сервиране. Съхранете в плътно затворен буркан и в хладилник до 10 дни.
  • По желание може да добавите печено месо на скара или на фурна за допълнителен протеин към нисковъглехидратната салата със скариди и бейби спанак.
  • Добавете към салатата разнообразни зеленолистни зеленчуци, зеле, рукола, домати и няколко бадема.

 

Зелена салата със скариди и авокадо

Скариди, сервирани върху легло от спанак с авокадо и хрупкава краставица. Поднесете тази питателна салата с дресинг от джинджифил и чесън.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути 2 6 г

Необходими продукти:

  • 1 авокадо (около 200 г)
  • Сока на ½ лимон
  • 140 г краставица
  • 55 г бейби спанак
  • Морска сол на вкус
  • Пресен кориандър или магданоз за сервиране

За скаридите:

  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1-2 ч. л. чили на прах
  • 280 г сурови скариди, обелени и почистени
  • Сол и черен пипер на вкус

За дресинга:

  • 60 мл. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • Сока от ½ лимон
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Дресинга:

  1. Пригответе дресинга като пасирате в купа зехтина, джинджифила на прах, лимоновия сок, чесъна на прах, солта и черния пипер.

Салатата:

  1. Нарежете авокадото наполовина и отстранете костилката. С помощта на лъжица извадете вътрешността и я нарежете на лентички. Поставете ги в малка купа и овкусете със сока от лайм.
  2. Сервирайте в чиния бейби спанака, авокадото и краставицата, нарязана на полумесеци. Овкусете с морска сол и оставете настрана.

Скаридите:

  1. Загрейте зехтина в средно голям тиган на умерен огън.
  2. Добавете скилидките чесън, чилито на прах и скаридите. Разбъркайте и изпържете, докато скаридите станат розови и се сготвят идеално.
  3. Внимавайте да не прекалите с пърженето на скаридите, защото може да станат жилави. Предварително сготвените скариди, ако използвате такива, трябва да се затоплят в тиган за 1-2 минути.
  4. Премахнете скилидките чесън, подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте.
  5. Използвайте лъжица, за да поставите скаридите в чинията за сервиране, заедно с пикантната мазнина, в която сте ги готвили.
  6. Овкусете с дресинга, поръсете с пресен кориандър или магданоз и поднесете.
  7. Ако не сте на строг режим, може да гарнирате пикантната салата със скариди и авокадо с няколко бадема.

Други нисковъглехидратни предложения ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

 

 

Още предложения за питателни кето салати:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата със скариди. Гювечета с кайма.

Пригответе си вкусно гювече с кайма в глинен съд с любимите си нисковъглехидратни съставки или някои от нашите предложения.

 

Ако тези две рецепти за питателна салата със скариди са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 19.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар