Какво представлява зехтин екстра върджин?

Обновена: 14.03.2024|
Свински котлети. Точка на димене. Ползи от студено пресован зехтин. Екстра върджин зехтин.

Зехтин екстра върджин е най-висококачественият и най-полезният от всички налични видове. Той се произвежда от маслини – плодовете на маслиновото дърво, които са обилно заредени с ценни мастни киселини и букет от антиоксиданти и витамини.

Зехтинът е крайъгълният камък на много от най-полезните хранителни режими, включително и кето диетата. Днес на пазара има няколко вида, но е доказано, че здравословните ефекти от екстра върджин са най-големи в сравнение с другите.

 

Зехтин екстра върджин – какви са неговите тайни?

Има няколко категории зехтин, които се различават по отношение на хранителното си съдържание и количеството обработване, на което се подлагат. Трите основни класа включват:

  • рафиниран (преработен) зехтин
  • нерафиниран върджин зехтин
  • нерафиниран екстра върджин зехтин

Екстра върджин е най-малко преработеният вид и съответно най-здравословният от всички. Добива се с естествени методи и е стандартизиран за чистота и определени сетивни качества като вкус и мирис. Той се произвежда чрез смилане и студено пресоване на маслини, като по този начин се извлича ценното им масло.

Производственият процес е прост – не се използват химикали или топлина, което запазва в максимална степен полезните съставки на маслините. В допълнение към уникалния си вкус и аромат, зехтин екстра върджин изобилства от антиоксиданти. Те намаляват риска от редица заболявания и се свързват с широк спектър от ползи за здравето.

 

Какъв е съставът на зехтин екстра върджин?

 

зехтин екстра върджин

 

Маслиновото масло обикновено има по-високо съдържание на олеинови киселини в сравнение с други растителни мазнини. Количеството в екстра върджин е между 55-83%. Освен полезни мазнини, той съдържа и витамини Е и К. В една 14-грамова супена лъжица се съдържат следните нутриенти:

  • калории: 119
  • наситени мазнини: 14% от общите калории
  • мононенаситени мазнини: 73% от общите калории
  • полиненаситени мазнини: 11% от общите калории
  • витамин Е: 13% от референтния дневен прием
  • витамин К: 7% от референтния дневен прием

Зехтин екстра върджин е чудесен източник на полифеноли – съединения, които помагат в борбата с възпалението и хроничните заболявания.

Основните антиоксиданти на това ценно масло включват противовъзпалителния олеокантал, както и олеуропеин – вещество, което предпазва лошия LDL холестерол от окисление.

Друго нещо, отличаващо зехтин екстра върджин от останалите видове, е ниската киселинност, която най-често е между 0,8% до 1%. Той също така има тенденция да е по-тъмен на цвят от по-нискокачествените масла, като нюансите му варират между тъмнозелено и златистожълто.

Има отчетлив вкус на маслини, а разпоредбите изискват истинският зехтин екстра върджин да няма никакви вкусови дефекти.

 

Какъв е ефектът на зехтин екстра върджин върху човешкото здраве?

 

Екстра върджин зехтин.

 

Зехтин екстра върджин е широко признат за един от здравословните първенци сред растителните масла. Неслучайно той е хранителна основа на някои от най-дълголетните нации на планетата.

Благодарение на това, че е извлечен от маслините без употребяване на топлина или химикали, той е запазил максимално техните ценни свойства. Именно това го прави толкова здравословен. А сега нека разгледаме някои от многобройните здравни ползи на това най-висококачествено маслиново масло.

 

1. Подкрепя сърдечното здраве

Заболяванията на сърцето са причина номер едно за преждевременна смърт в световен мащаб. Любопитното е, че народите, живеещи в средиземноморските региони, имат ниски нива на смъртност от сърдечни заболявания. Въпреки че това се дължи на комбинация от фактори, тяхната висока консумация на това маслиново масло се смята за основен такъв.

Активните съединения в състава му имат мощни кардиопротективни качества. Те подпомагат редуцирането на кръвното налягане и предотвратяват атеросклерозата (втвърдяване на артериите).

Зехтинът намалява окисляването на LDL холестерола и подобрява функцията на ендотелните клетки, покриващи вътрешността на кръвоносните съдове. Той управлява съсирването на кръвта и също така понижава кръвното налягане.

 

2. Действа като противовъзпалително средство

 

Екстра върджин зехтин

 

Водещата причина за възпаление в тялото е С-реактивният протеин, който се увеличава при състояния като артрит.

Олеоканталът е специфично фенолно съединение, което се намира в екстра върджин зехтин. За него се счита, че е отговорен за усещането на парене или изтръпване при дегустация на висококачествен зехтин. Той притежава противовъзпалителни свойства и може да има сходен ефект с болкоуспокояващи и понижаващи температурата лекарства.

Олеоканталът подпомага изчистването на бета-амилоидните плаки от мозъка, което е в полза при болестта на Алцхаймер.

 

3. Зехтин екстра върджин може да предотврати опасността от рак

Известно е, че това, което ядем, може да повлияе на риска от онкологични заболявания. Проучвания сочат по-ниска честота на някои видове рак в региони, където консумацията на зехтин е висока. Установено е също, че хората, които консумират повече от него, имат по-нисък риск от рак на гърдата и на храносмилателната система.

Зехтинът се състои в голямата си част от олеинова киселина, която е силно устойчива на окисляване. В резултат на това има благоприятен ефект върху гените, свързани с рака. Освен това е богат на съединения, които могат да помогнат в борбата с рака на молекулярно ниво.

 

4. Повече зехтин екстра върджин – по-нисък риск от инсулт

Инсултът е вторият най-голям убиец след сърдечните заболявания. Той е тясно свързан с тях и споделя много от същите рискови фактори като висок холестерол и повишено кръвно налягане. Едно френско проучване, което сравнява употребата на зехтин и честотата на инсулт, стига до извода, че тези, които консумират най-големи количества зехтин, имат 41% по-нисък риск от инсулт.

Редица други изследвания също са стигнали до подобни резултати. Тези констатации имат смисъл, защото хората, консумиращи зехтин, вероятно заменят други, по-малко полезни за сърцето мазнини, в хранителния си режим.

Като прибавим и високото съдържание на антиоксиданти и мононенаситени мазнини в зехтин екстра върджин, става ясно защо има благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовото здраве.

 

5. Зехтин срещу инсулинова резистентност и диабет тип 2

 

Екстра върджин зехтин.

 

Зехтин екстра върджин съдържа витамин К – мастноразтворим витамин, който има най-голям ефект върху кръвта. Необходим е за правилната коагулация и регулира нивата на калций в кръвта.

Витамин К повишава чувствителността към инсулин и може да помогне за предпазване от инсулинова резистентност, която често предшества диабет тип 2.

Здравословните мазнини в зехтина са от решаващо значение за диабетен контрол и помагат за намаляване на „лошите“ липопротеини с ниска плътност. Те помагат за забавяне на усвояването на глюкозата в кръвта, стабилизирайки нивата на кръвната захар.

 

6. Подобрява костното здраве

Редовният прием на зехтин екстра върджин е полезен и за здравето на костите. Той подобрява минерализацията и калцификацията им и редуцира риска от появата на остеопороза. Полифенолите в състава му могат да предотвратят загубата на костна маса, съпровождаща стареенето на организма.

Установено е, че хората, които консумират по-големи количества от него, имат 51% намален риск от костни фрактури.

 

7. Зехтин екстра върджин за здрави очи, коса и кожа

 

Екстра върджин зехтин.

 

Всяка супена лъжица екстра върджин зехтин съдържа около 1,9 мг витамин Е – мастноразтворим антиоксидант, който оказва благотворно влияние върху очите, косата и кожата. Антиоксидантите в тази скъпоценна течност действат срещу възпалението в тялото, причинено от свободните радикали.

Много хора предпочитат и външната употреба на това масло, като нанасят малко количество от него директно върху кожата. Влага се и в маски за красива, подхранена и гъста коса, а в комбинация с лимон може да помогне при различни проблеми и оплаквания.

Според някои изследвания използваният локално зехтин може да бъде особено полезен, когато се прилага след излагане на слънце.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 08.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 09:59 | Публикувана: 8 март 2022 в 15:13 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни