Калмари на тиган – 2 кето рецепти
Днес в нашата кухня сме ви приготвили 2 много вкусни рецепти за хрупкави калмари на тиган. Поднесете ги с любимия си кето сос, зеленчукова салата или резен лимон.
Калмари на тиган с хрупкава коричка
Калмари на тиган, панирани в кокосово брашно, поднесени с домашно приготвена кето майонеза. Нисковъглехидратно ястие, което се включва идеално към всеки кето режим.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 2 | 11 г нетни въглехидрати 286 kcal 15 г мазнини 22 г протеин |
Необходими продукти за 2 порции калмари на тиган:
- 450 грама пресни калмари, почистени
- 1 яйце
- 60 г кокосово брашно
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. лук на прах
- 60 г кокосово масло за пържене
- 60 г домашна кето майонеза
По желание:
- пресен кориандър, наситнен
- Чили чушка
- Прясно изстискан сок от лайм
Начин на приготвяне на хрупкавите калмари на тиган:
- В малка купа разбийте яйцето. В друга купа смесете кокосовото брашно и подправките.
- Почистете, измийте и подсушете калмарите. Нарежете ги на кръгчета.
- Потопете ги след това в разбитото яйце, след което в брашнената смес.
- Загрейте кокосовото масло в голям чугунен тиган на средно висока температура.
- Изпържете калмарите на няколко порции. Не препълвайте тигана. Пържете морския дар за 2 минути на страна до златисто. Отцедете върху хартиени кърпи.
- Сервирайте хрупкавите калмари на тиган по желание с наситнен пресен кориандър, люти чушки и сок от лайм или с домашна кето майонеза.
Калмари по гръцки на тиган
Хрупкави и перфектно подправени пържени калмари по гръцки. Любимо гръцко предястие, което се сервира във всеки рибен ресторант в Гърция. Определено си заслужава да се приготви и у дома.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 7,9 г |
Необходими продукти за 4 порции калмари по гръцки:
- 700 г калмари
- 100 г бадемово брашно
- 50 г кокосово брашно
- 2 с. л. сол
- ½ ч. л. червен пипер
- 1 с. л. риган
- Зехтин екстра върджин за пържене (кокосово или краве масло Гхи)
- Лимон за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне на калмари на тиган по гръцки:
- Почистете калмарите и ги измийте старателно.
- С помощта на остър нож ги нарежете на пръстени с приблизително 1 см дебелина. Поставете ги върху хартиена кърпа, за да се изцеди излишната вода.
- Смесете в купичка солта, червения пипер и ригана заедно с бадемовото и кокосовото брашно. Овкусете калмарите с получения микс.
- Загрейте зехтин екстра върджин (или друга мазнина) в средно дълбок тиган. Запържете калмарите за около 2-3 минути на страна до златисто.
- Извадете пържените калмари с помощта на решетъчна лъжица и поставете върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина за 1-2 минути.
- Подправете на вкус, ако е необходимо.
- Поднесете панираните калмари по гръцки с изстискан лимон по желание.
Как да приготвим перфектни пържени калмари?
Когато приготвяме толкова семпло, но и много вкусно ястие като пържени калмари, тайната е в използването на качествени и пресни морски дарове.
- Можете да нарежете калмарите на малко по-дебели рингове или да ги изпържите цели.
- Оставете нарязаните парчета да изсъхнат върху хартиена кърпа, преди да ги панирате.
Не панирайте морския дар съвсем сух, тъй като по него няма да полепне панировката.
- Подправките за овкусяване на калмарите са въпрос на предпочитание. Щипка сол и прясно смлян черен пипер са традиционен микс. Добавянето на пресни билки (като риган) и подправки (като червен пипер) със сигурност ще подобрят вкуса на готовото ястие.
- Панировката прави калмарите апетитно хрупкави. Използвайте бадемово или кокосово брашно, или комбинация от тях.
Как се пържат калмари?
- За пържене на калмарите изберете зехтин екстра върджин, кокосово или краве масло Гхи.
- Загрейте мазнината на средно силен огън. Перфектната температура за приготвяне на пържени калмари е 170 градуса. Проверете дали мазнината е загряла с помощта на термометър или като потопите едно кръгче калмар. Ако започне да пращи, това означава, че мазнината е достатъчно загряла и може да започнете да пържите.
- Не препълвайте тигана. Ако сложите прекалено много калмари, няма да се изпържат равномерно.
Още от здравословната ни кухня
Ако обичате да си приготвяте и похапвате вкусни морски ястия, предлагаме ви да си сготвите и тези хрупкави нисковъглехидратни скариди на тиган.
Ако тези рецепти за кето калмари на тиган са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
За всички любители на морските дарове и гръцката кухня тези ястия за саганаки с морски дарове и салата
Дзадзики или салата „Снежанка“, както е известна в нашата кухня, присъства редовно на трапезата ни. И неслучайно. Дзадзики
Миди с черупки, калмари, скариди и още много вкусни екзотични морски дарове. Няма как да не посрещнем лятото,
3 Коментара
Защо не пишете нищо за холестерола, на 100гр калмари е 230мг холестерол а300мг е максимума наден който може да се приема
Здравейте, може ли да заменя кокосовото брашно с бадемово? Благодаря, поздрави!
Здравейте! Да, може да замените кокосовото брашно с бадемово. Ако желаете, може дори да ги комбинирате.