Калмари на тиган – 2 кето рецепти
Днес в нашата кухня сме ви приготвили 2 много вкусни рецепти за хрупкави калмари на тиган. Поднесете ги с любимия си кето сос, зеленчукова салата или резен лимон.
Калмари на тиган с хрупкава коричка
Калмари на тиган, панирани в кокосово брашно, поднесени с домашно приготвена кето майонеза. Нисковъглехидратно ястие, което се включва идеално към всеки кето режим.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 2 | 11 г нетни въглехидрати 286 kcal 15 г мазнини 22 г протеин |
Необходими продукти за 2 порции калмари на тиган:
- 450 грама пресни калмари, почистени
- 1 яйце
- 60 г кокосово брашно
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. лук на прах
- 60 г кокосово масло за пържене
- 60 г домашна кето майонеза
По желание:
- пресен кориандър, наситнен
- Чили чушка
- Прясно изстискан сок от лайм
Начин на приготвяне на хрупкавите калмари на тиган:
- В малка купа разбийте яйцето. В друга купа смесете кокосовото брашно и подправките.
- Почистете, измийте и подсушете калмарите. Нарежете ги на кръгчета.
- Потопете ги след това в разбитото яйце, след което в брашнената смес.
- Загрейте кокосовото масло в голям чугунен тиган на средно висока температура.
- Изпържете калмарите на няколко порции. Не препълвайте тигана. Пържете морския дар за 2 минути на страна до златисто. Отцедете върху хартиени кърпи.
- Сервирайте хрупкавите калмари на тиган по желание с наситнен пресен кориандър, люти чушки и сок от лайм или с домашна кето майонеза.
Калмари по гръцки на тиган
Хрупкави и перфектно подправени пържени калмари по гръцки. Любимо гръцко предястие, което се сервира във всеки рибен ресторант в Гърция. Определено си заслужава да се приготви и у дома.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 7,9 г |
Необходими продукти за 4 порции калмари по гръцки:
- 700 г калмари
- 100 г бадемово брашно
- 50 г кокосово брашно
- 2 с. л. сол
- ½ ч. л. червен пипер
- 1 с. л. риган
- Зехтин екстра върджин за пържене (кокосово или краве масло Гхи)
- Лимон за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне на калмари на тиган по гръцки:
- Почистете калмарите и ги измийте старателно.
- С помощта на остър нож ги нарежете на пръстени с приблизително 1 см дебелина. Поставете ги върху хартиена кърпа, за да се изцеди излишната вода.
- Смесете в купичка солта, червения пипер и ригана заедно с бадемовото и кокосовото брашно. Овкусете калмарите с получения микс.
- Загрейте зехтин екстра върджин (или друга мазнина) в средно дълбок тиган. Запържете калмарите за около 2-3 минути на страна до златисто.
- Извадете пържените калмари с помощта на решетъчна лъжица и поставете върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина за 1-2 минути.
- Подправете на вкус, ако е необходимо.
- Поднесете панираните калмари по гръцки с изстискан лимон по желание.
Как да приготвим перфектни пържени калмари?
Когато приготвяме толкова семпло, но и много вкусно ястие като пържени калмари, тайната е в използването на качествени и пресни морски дарове.
- Можете да нарежете калмарите на малко по-дебели рингове или да ги изпържите цели.
- Оставете нарязаните парчета да изсъхнат върху хартиена кърпа, преди да ги панирате.
Не панирайте морския дар съвсем сух, тъй като по него няма да полепне панировката.
- Подправките за овкусяване на калмарите са въпрос на предпочитание. Щипка сол и прясно смлян черен пипер са традиционен микс. Добавянето на пресни билки (като риган) и подправки (като червен пипер) със сигурност ще подобрят вкуса на готовото ястие.
- Панировката прави калмарите апетитно хрупкави. Използвайте бадемово или кокосово брашно, или комбинация от тях.
Как се пържат калмари?
- За пържене на калмарите изберете зехтин екстра върджин, кокосово или краве масло Гхи.
- Загрейте мазнината на средно силен огън. Перфектната температура за приготвяне на пържени калмари е 170 градуса. Проверете дали мазнината е загряла с помощта на термометър или като потопите едно кръгче калмар. Ако започне да пращи, това означава, че мазнината е достатъчно загряла и може да започнете да пържите.
- Не препълвайте тигана. Ако сложите прекалено много калмари, няма да се изпържат равномерно.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за кето калмари на тиган са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
За всички любители на морските дарове и гръцката кухня тези ястия за саганаки с морски дарове и салата […]
Дзадзики или салата „Снежанка“, както е известна в нашата кухня, присъства редовно на трапезата ни. И неслучайно. Дзадзики […]
Миди с черупки, калмари, скариди и още много вкусни екзотични морски дарове. Няма как да не посрещнем лятото, […]
3 Коментара
Защо не пишете нищо за холестерола, на 100гр калмари е 230мг холестерол а300мг е максимума наден който може да се приема
Здравейте, може ли да заменя кокосовото брашно с бадемово? Благодаря, поздрави!
Здравейте! Да, може да замените кокосовото брашно с бадемово. Ако желаете, може дори да ги комбинирате.