Калмари на тиган – 2 кето рецепти

Обновена: 22.08.2024|
Калмари на тиган.

Днес в нашата кухня сме ви приготвили 2 много вкусни рецепти за хрупкави калмари на тиган. Поднесете ги с любимия си кето сос, зеленчукова салата или резен лимон.

 

Калмари на тиган с хрупкава коричка

Калмари на тиган, панирани в кокосово брашно, поднесени с домашно приготвена кето майонеза. Нисковъглехидратно ястие, което се включва идеално към всеки кето режим.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 2 11 г нетни въглехидрати
286 kcal
15 г мазнини
22 г протеин

Необходими продукти за 2 порции калмари на тиган:

  • 450 грама пресни калмари, почистени
  • 1 яйце
  • 60 г кокосово брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. червен пипер
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. лук на прах
  • 60 г кокосово масло за пържене
  • 60 г домашна кето майонеза

 

По желание:

  • пресен кориандър, наситнен
  • Чили чушка
  • Прясно изстискан сок от лайм

 

Начин на приготвяне на хрупкавите калмари на тиган:

  1. В малка купа разбийте яйцето. В друга купа смесете кокосовото брашно и подправките.
  2. Почистете, измийте и подсушете калмарите. Нарежете ги на кръгчета.
  3. Потопете ги след това в разбитото яйце, след което в брашнената смес.
  4. Загрейте кокосовото масло в голям чугунен тиган на средно висока температура.
  5. Изпържете калмарите на няколко порции. Не препълвайте тигана. Пържете морския дар за 2 минути на страна до златисто. Отцедете върху хартиени кърпи.
  6. Сервирайте хрупкавите калмари на тиган по желание с наситнен пресен кориандър, люти чушки и сок от лайм или с домашна кето майонеза.

 

 

Калмари по гръцки на тиган

Хрупкави и перфектно подправени пържени калмари по гръцки. Любимо гръцко предястие, което се сервира във всеки рибен ресторант в Гърция. Определено си заслужава да се приготви и у дома.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
15 минути 4 7,9 г

 

Необходими продукти за 4 порции калмари по гръцки:

  • 700 г калмари
  • 100 г бадемово брашно
  • 50 г кокосово брашно
  • 2 с. л. сол
  • ½ ч. л. червен пипер
  • 1 с. л. риган
  • Зехтин екстра върджин за пържене (кокосово или краве масло Гхи)
  • Лимон за сервиране (по желание)

 

Начин на приготвяне на калмари на тиган по гръцки:

  1. Почистете калмарите и ги измийте старателно.
  2. С помощта на остър нож ги нарежете на пръстени с приблизително 1 см дебелина. Поставете ги върху хартиена кърпа, за да се изцеди излишната вода.
  3. Смесете в купичка солта, червения пипер и ригана заедно с бадемовото и кокосовото брашно. Овкусете калмарите с получения микс.
  4. Загрейте зехтин екстра върджин (или друга мазнина) в средно дълбок тиган. Запържете калмарите за около 2-3 минути на страна до златисто.
  5. Извадете пържените калмари с помощта на решетъчна лъжица и поставете върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина за 1-2 минути.
  6. Подправете на вкус, ако е необходимо.
  7. Поднесете панираните калмари по гръцки с изстискан лимон по желание.

 

Как да приготвим перфектни пържени калмари?

Когато приготвяме толкова семпло, но и много вкусно ястие като пържени калмари, тайната е в използването на качествени и пресни морски дарове.

  • Можете да нарежете калмарите на малко по-дебели рингове или да ги изпържите цели.
  • Оставете нарязаните парчета да изсъхнат върху хартиена кърпа, преди да ги панирате.

Не панирайте морския дар съвсем сух, тъй като по него няма да полепне панировката.

  • Подправките за овкусяване на калмарите са въпрос на предпочитание. Щипка сол и прясно смлян черен пипер са традиционен микс. Добавянето на пресни билки (като риган) и подправки (като червен пипер) със сигурност ще подобрят вкуса на готовото ястие.
  • Панировката прави калмарите апетитно хрупкави. Използвайте бадемово или кокосово брашно, или комбинация от тях.

 

Как се пържат калмари?

  • За пържене на калмарите изберете зехтин екстра върджин, кокосово или краве масло Гхи.
  • Загрейте мазнината на средно силен огън. Перфектната температура за приготвяне на пържени калмари е 170 градуса. Проверете дали мазнината е загряла с помощта на термометър или като потопите едно кръгче калмар. Ако започне да пращи, това означава, че мазнината е достатъчно загряла и може да започнете да пържите.
  • Не препълвайте тигана. Ако сложите прекалено много калмари, няма да се изпържат равномерно.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Калмари на тиган. Кето скариди на тиган.

Ако обичате да си приготвяте и похапвате вкусни морски ястия, предлагаме ви да си сготвите и тези хрупкави нисковъглехидратни скариди на тиган.

 

Ако тези рецепти за кето калмари на тиган са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 12.04.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Гонзо 16.09.2023 at 20:27 - Отговор

    Защо не пишете нищо за холестерола, на 100гр калмари е 230мг холестерол а300мг е максимума наден който може да се приема

  2. Нели Петкова 28.04.2021 at 12:27 - Отговор

    Здравейте, може ли да заменя кокосовото брашно с бадемово? Благодаря, поздрави!

    • Ваня Боянова 29.04.2021 at 9:17 - Отговор

      Здравейте! Да, може да замените кокосовото брашно с бадемово. Ако желаете, може дори да ги комбинирате.

Оставете коментар