Миди с черупки – 3 екзотични кето рецепти
Миди с черупки, калмари, скариди и още много вкусни екзотични морски дарове. Няма как да не посрещнем лятото, без да ги опитаме. Не е необходимо да посещавате изискан ресторант, за да им се насладите.
Приготвили сме ви 3 лесни и бързи рецепти за миди с черупки и други морски дарове, с които да изненадате семейството си. Яхния с кокосов къри сос, кето миди със спагети от тиквички и морска кето салата. И най-хубавото е, че рецептите са нисковъглехидратни и подходящи за спазване на кето режим.
Яхния от миди с черупки в кокосов къри сос
Тази рецепта за яхния от миди с черупки в кокосов къру сос е лесна за приготвяне, богата на приятни аромати и вкусове. С ниско съдържание на въглехидрати, но с високо на полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Кокосовият къри сос придава на яхнията богат вкус и кремообразна текстура.
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 14 г |
Необходими продукти:
- 1-2 с. л. зехтин екстра върджин
- 400 г домати на кубчета
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 2 ч. л. къри на прах
- ½ ч. л. лют червен пипер
- ¼ ч. л. сол
- 1 ч. л. копър
- 400 мл кокосово мляко консерва, 17% масленост
- 100 мл червено вино (ако сте на по-строг режим, заменете с вода)
- 900 г замразени или пресни миди с черупки
- Пресен кориандър за гарниране
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тенджера на средно силен огън.
- Изсипете доматите на кубчета и подправете с чесън, джинджифил и къри на прах, лют червен пипер и сол.
- Добавете наситнен копър на вкус и гответе за няколко минути.
- Изсипете кокосовото мляко и червеното вино (или водата) и оставете сместа да заври, след което засечете 2 минути.
- Добавете мидите, покрийте съда с капак и намалете огъня. Гответе за 4-5 минути или докато мидите се отворят (ако ги готвите с черупките).
- Сервирайте ястието гарнирано с пресен кориандър.
Понякога за приготвянето на месни ястия е необходимо повече време, за да се подобри текстурата и вкусът на ястието. Хубавото на морските храни и някои от пикантните сосове, които често придружават морските ястия, е че се приготвят много по-бързо.
Кето миди със спагети от тиквички
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 1 | 9,8 г |
Необходими продукти:
- 230 г сурови миди с черупки
- 200 мл пилешки бульон
- 1 с. л. ябълков оцет
- ¼ ч. л. червен пипер на люспи
- ¼ ч. л. черен пипер
- ¼ ч. л. сол
- 2 ч. л. чесън на прах
- 200 г тиквички
- 60 мл готварска сметана
- 70 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Сложете мидите с черупките в голяма тенджера. Подредете ги така че да не са една върху друга.
- Излейте в тенджерата пилешкия бульон и ябълковия оцет. Овкусете с червен и черен пипер, сол и чесън на прах.
- Покрийте с капак и оставете течността да заври. След това намалете огъня и оставете да къкри, докато се отворят всички миди.
- С помощта на белачка за зеленчуци настържете тиквичките на тънки ленти, подобни на паста фетучини.
- След като мидите се отворят, премахнете капак от съда. Оставете ястието да къкри за около 3-4 минути, докато течността се редуцира.
- Извадете мидите от тенджерата с помощта на щипки. Намалете силата на котлона и изсипете в съда готварската сметана. Веднага щом се затопли, изсипете настъргания пармезан. Разбърквайте, докато сиренето се разтопи и сосът се сгъсти.
- Изключете котлона, но оставете тенджерата на печката. Изсипете настърганите тиквички към соса. Разбъркайте ги и оставете да омекнат и поемат всички вкусове.
- Сервирайте тиквичките със сметановия сос и мидите. Гарнирайте ястието с любимите си билки. Може да поднесете с наситнен магданоз, копър, още настърган пармезан и резен лимон.
Морска кето салата с миди
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 2 | 6 г |
Необходими продукти за дресинга:
- ½ чаша домашна кето майонеза
- 1 стрък целина, наситнен
- 1 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. лук на прах
- Микс подправки: червен пипер, смлян кардамон, чесън на прах и други по ваш вкус
За морските дарове:
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 340 г микс морски дарове, съдържащи миди с черупки или без
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
- Пригответе дресинга като смесите домашната кето майонеза, наситнената целина, ябълковия оцет и лука на прах с ½ ч. л. от микса подправки.
- Загрейте зехтин в голям тиган на средно силен огън. Изсипете морските дарове и ги овкусете с ½ ч. л. от микса подправки. Гответе, докато омекнат.
- Отцедете и сервирайте в купа. Овкусете с дресинга и подправки на вкус (сол, черен пипер и други).
- Гарнирайте морската кето салата с наситнен магданоз и поднесете.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези предложения за нисковъглехидратни миди с черупки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа с миди и тиквички е рецепта, от която може да си набавим хранителни вещества и чудесен вкус.
Миди с карфиолен ориз е кето вариант на едно от най-обичаните морски ястия - миди с ориз.
Дали докато сме на ваканция на морето или сме в града – морски рецепти дебнат отвсякъде през летните