Миди с черупки, калмари, скариди и още много вкусни екзотични морски дарове. Няма как да не посрещнем лятото, без да ги опитаме. Не е необходимо да посещавате изискан ресторант, за да им се насладите.

Приготвили сме ви 3 лесни и бързи рецепти за миди с черупки и други морски дарове, с които да изненадате семейството си. Яхния с кокосов къри сос, кето миди със спагети от тиквички и морска кето салата. И най-хубавото е, че рецептите са нисковъглехидратни и подходящи за спазване на кето режим.

 

Яхния от миди с черупки в кокосов къри сос

Тази рецепта за яхния от миди с черупки в кокосов къру сос е лесна за приготвяне, богата на приятни аромати и вкусове. С ниско съдържание на въглехидрати, но с високо на полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Кокосовият къри сос придава на яхнията богат вкус и кремообразна текстура.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 4

Въглехидрати в порция: 14 г

Необходими продукти:

  • 1-2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 400 г домати на кубчета
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 2 ч. л. къри на прах
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 ч. л. копър
  • 400 мл кокосово мляко
  • ½ чаша червено вино
  • 900 г замразени или пресни миди с черупки
  • Пресен кориандър за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в тенджера на средно силен огън.
  2. Изсипете доматите на кубчета и подправете с чесън, джинджифил и къри на прах, лют червен пипер и сол.
  3. Добавете наситнен копър на вкус и гответе за няколко минути.
  4. Изсипете кокосовото мляко и червеното вино и оставете сместа да заври, след което засечете 2 минути.
  5. Добавете мидите, покрийте съда с капак и намалете огъня. Гответе за 4-5 минути или докато мидите се отворят (ако ги готвите с черупките).
  6. Сервирайте ястието гарнирано с пресен кориандър.

Понякога за приготвянето на месни ястия е необходимо повече време, за да се подобри текстурата и вкусът на ястието. Хубавото на морските храни и някои от пикантните сосове, които често придружават морските ястия, е че се приготвят много по-бързо.

 

Кето миди със спагети от тиквички

Време за приготвяне: 25 минути

Порции: 1

Въглехидрати в порция: 9,8 г

Необходими продукти:

  • 230 г сурови миди с черупки
  • 200 мл пилешки бульон
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • ¼ ч. л. червен пипер на люспи
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • ¼ ч. л. сол
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 200 г тиквички
  • 60 мл готварска сметана
  • 70 г пармезан, настърган

Начин на приготвяне:

  1. Сложете мидите с черупките в голяма тенджера. Подредете ги така че да не са една върху друга.
  2. Излейте в тенджерата пилешкия бульон и ябълковия оцет. Овкусете с червен и черен пипер, сол и чесън на прах.
  3. Покрийте с капак и оставете течността да заври. След това намалете огъня и оставете да къкри, докато се отворят всички миди.
  4. С помощта на белачка за зеленчуци настържете тиквичките на тънки ленти, подобни на паста фетучини.
  5. След като мидите се отворят, премахнете капак от съда. Оставете ястието да къкри за около 3-4 минути, докато течността се редуцира.
  6. Извадете мидите от тенджерата с помощта на щипки. Намалете силата на котлона и изсипете в съда готварската сметана. Веднага щом се затопли, изсипете настъргания пармезан. Разбърквайте, докато сиренето се разтопи и сосът се сгъсти.
  7. Изключете котлона, но оставете тенджерата на печката. Изсипете настърганите тиквички към соса. Разбъркайте ги и оставете да омекнат и поемат всички вкусове.
  8. Сервирайте тиквичките със сметановия сос и мидите. Гарнирайте ястието с любимите си билки. Може да поднесете с наситнен магданоз, копър, още настърган пармезан и резен лимон.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Морска кето салата с миди

Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 2

Въглехидрати в порция: 6 г

Необходими продукти за дресинга:

  • ½ чаша домашна кето майонеза
  • 1 стрък целина, наситнен
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. лук на прах
  • Микс подправки: червен пипер, смлян кардамон, чесън на прах и други по ваш вкус

За морските дарове:

  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 340 г микс морски дарове, съдържащи миди с черупки или без
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе дресинга като смесите домашната кето майонеза, наситнената целина, ябълковия оцет и лука на прах с ½ ч. л. от микса подправки.
  2. Загрейте зехтин в голям тиган на средно силен огън. Изсипете морските дарове и ги овкусете с ½ ч. л. от микса подправки. Гответе, докато омекнат.
  3. Отцедете и сервирайте в купа. Овкусете с дресинга и подправки на вкус (сол, черен пипер и други).
  4. Гарнирайте морската кето салата с наситнен магданоз и поднесете.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Миди с черупка.

Научете за полезните свойства на мидите и как да изберете качествени морски дарове за приготвянето на тези вкусни ястия.

 

Ако тези предложения за нисковъглехидратни миди с черупки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!