Магнезий и менопауза – каква е връзката между тях?

Обновена: 14.03.2024|
Ползи от студено пресован зехтин. Магнезий и менопауза, остеопороза, връзка.

Много хора не знаят, че между магнезий и менопауза има връзка. Един от най-важните минерали в човешкото тяло има ключова роля и при този период на преход в живота на жените.

Магнезият влияе върху регулирането на настроението, поддържа костите и нивата на хормоните и участва в стотици биохимични реакции в тялото. При жените той е особено важен за доброто здраве и дори може да помогне за намаляване на симптомите през този преход.

 

Менопауза – какво представлява и кои са нежеланите реакции?

Менопаузата е естествена фаза в живота на жената, която настъпва средно на възраст 51–52 години, въпреки че може да се появи много години преди или след това. Характеризира се със загуба на менструация заедно с други симптоми като горещи вълни, проблеми със съня, наддаване на тегло, намаляване на костната и мускулна маса и промени в хормоните, а именно естроген и прогестерон.

 

Поради важността на поддържането на здравословно тегло, заедно със силни кости и мускули, е важно да се справите с тези проблеми в началото на менопаузата.

 

Дефицит на магнезий и менопауза – до какво води това?

Дефицитът на магнезий е силно свързан с остеопороза поради важната му роля в калцификацията на хрущяла и костния матрикс или повишената здравина на костите. Също така е свързано с по-ниската активност на паратироидния хормон (PTH) и витамин D, като и двата са от решаващо значение за развитието на костите.

Освен това изглежда, че ниските нива на магнезий намаляват активността на остеобластите и увеличават възпалението, което прави костите по-слаби с течение на времето. Крампи, сърцебиене, повишена тревожност и уклон към депресивни състояния също са вследствие на магнезиев дефицит.

 

Магнезий и менопауза – 5 ползи за здравето

 

Магнезий и менопауза, каква е връзката.

 

Тъй като магнезият играе ключова роля за здравето на костите, осигуряването на адекватни нива на минерала може да забави скоростта на костна загуба. Високият прием на магнезий чрез храна и хранителни добавки може да намали прогресията на остеопорозата и да подпомогне здравето на костите, особено в периода на менопауза. Здравето на сърцето, пълноценният сън и енергията също са пряко свързани с този минерал.

 

1. Магнезий и менопауза – как той предпазва костите?

Приблизително 60% от магнезия се съхранява в костите и играе решаваща роля за предотвратяване на остеопороза. Тя се дефинира като ниска минерална плътност на костите. Засяга между 10–30% от жените в постменопауза и се увеличава с възрастта.

Костите преминават през естествен процес на ремоделиране, известен като остеогенеза, за да се укрепят.

По време на този етап те се разграждат от остеокласти (загуба на костна маса), а след това се възстановяват от остеобласти. При младите хора костите се възстановяват по-бързо и по-ефективно.

По време на менопаузата нивата на естроген намаляват, което води до скок в активността на остеокластите. В резултат на това костите се разграждат по-бързо, отколкото се възстановяват, което води до тяхната отслабена и порьозна структура. Именно по този начин се превежда от гръцки и самият термин „остеопороза“ – порести кости.

Едно проучване при жени с остеопороза установява, че ежедневният прием на магнезий в продължение на 30 дни води до намален костен обмен, което предполага намаляване на костната загуба. Елементарният магнезий е действителното количество магнезий в хранителната добавка.

 

2. Магнезий и менопауза – защо той помага за по-добър сън?

Голяма част от жените в менопауза страдат от безсъние или имат затруднения със съня. Горещи вълни, нощно изпотяване, тревожност, депресия – това са основните причини за липсата на нормален сън в периода на менопауза. Това се дължи на намаляване на нивата на мелатонин и прогестерон – два хормона, които имат стимулиращ съня ефект.

Липсата на сън е свързана с редица съпътстващи състояния, свързани с менопаузата, като раздразнителност, депресия, стрес и повишаване на теглото. Магнезият може да насърчи съня, като регулира циркадните ритми на организма, известни като естествен часовник на тялото. Освен това този важен минерал увеличава мускулната релаксация.

Ниският прием се свързва с по-малко часове сън и като цяло с по-ниско качество на съня. Установено е, че прием на 250 мг елементарен магнезий дневно води до значително увеличаване на продължителността и качеството на съня, а също и на производството на мелатонин.

 

3. Тестостерон, магнезий и менопауза – какво се случва между тях?

 

Магнезий и менопауза, връзка тестостерон.

 

Хранителен режим с ниско съдържание на магнезий се свързва с понижено производство и на тестостерон – хормон, който се секретира и при двата пола. Тестостеронът при жените се отделя от яйчниците и от надбъбречните жлези и е много важен за метаболизма на мазнините, настроението, енергията и либидото.

Нивата на този хормон естествено намаляват, заедно с други хормони, преди и по време на периода на менопауза. Това от своя страна е свързано с раздразнително настроение и ниско самочувствие както при мъжете, така и при жените. Затова е от значение да се следи за адекватния прием на магнезий, тъй като по този начин ще се поддържат и нормалните нива на тестостерон.

 

4. Нисък магнезий и менопауза – по-висок риск от депресия и тревожност

Депресията е често срещан симптом сред жените в перименопауза (период, предхождащ менопаузата), както и след самото й настъпване. Осигуряването на адекватни нива на магнезий може да облекчи симптомите на депресия.

Той играе ключова роля в мозъчната функция, регулирането на настроението и реакцията на стрес, което може да повлияе на появата и прогресията на депресивни състояния и тревожност.

Различни изследвания свързват ниските нива на магнезий с по-високите нива на депресия и връзка между магнезиевия дефицит и повишената тревожност. Затова при напредването на възрастта е особено важно за жените да получават достатъчно количество от минерала чрез своето меню или чрез хранителни добавки.

 

5. Магнезият подпомага здравето на сърцето

 

Магнезий и менопауза, каква е връзката.

 

Въпреки че менопаузата не причинява сърдечно заболяване, след нейното настъпване жените са изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане (хипертония), триглицериди и завишени нива на LDL (лош) холестерол.

Това се дължи на фактори като понижени нива на естроген, стрес, възраст. По-високите нива на магнезий в организма понижават възпалителните маркери, свързани със сърдечни проблеми. Магнезият помага за контролиране на контракциите на сърдечния мускул и нервните импулси, което позволява здравословен ритъм на сърцето.

Наред с това богатите на магнезий храни са значителен източник на антиоксиданти, здравословни мазнини, протеини и фибри, всички от които са от полза за здравето на сърцето, а и за всички системи в тялото. Сред най-наситените с магнезий храни са зеленолистните зеленчуци, ядките, семената и по-мазните видове риба.

Като се има предвид, че жените в менопауза са изложени на завишен риск от ниски нива на минерала в тялото, важно е да се обърне внимание за поддържане на по-добро сърдечно здраве. Препоръчителният прием на магнезий за жени е 320 мг дневно от храна или от хранителна добавка.

 

Кои са храните с най-богато съдържание на магнезий?

Магнезият се среща в много хранителни източници, което улеснява включването му в менюто. Храните с високо съдържание на магнезий са:

  • зеленолистни зеленчуци като спанак и манголд
  • бадеми
  • авокадо
  • броколи
  • кашу
  • мазни видове риба като скумрия, камбала и сьомга
  • тиквени семки

Въпреки многото налични храни, богати на магнезий, повечето хора не получават достатъчно от него чрез хранителния си режим.

За да поддържате здравето си, не забравяйте да приемате достатъчно храни, богати на магнезий. Това важи в пълна сила за жените в менопауза, които могат да се възползват от полезните му свойства за един по-лек преход през този период.

 

Магнезий и менопауза – накратко за връзката между тях

Магнезият играе жизненоважна роля за здравето през всички етапи от живота. По време на менопаузата той е от съществено значение за поддържане на здрави кости и предотвратяване на остеопороза.

Този ценен за организма минерал може също да намали нежеланите странични ефекти при нея, като например проблеми със съня и депресия, поддържайки същевременно и здравето на сърцето. Затова е важно да се знае, че свързаността между магнезий и менопауза е голяма и чрез нея може да се осигури гладък преход през тази фаза от живота на жените.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 09.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:01 | Публикувана: 9 март 2022 в 11:52 | Категория: Бременност и женско здраве