Тестостерон – защо е важен не само за здравето на мъжете, но и на жените?

Обновена: 26.03.2024|

Тестостеронът е основният полов хормон при мъжете и е отговорен за развитието на много от техните физически характеристики. Но жените също произвеждат този хормон, макар и в много по-малки количества. Днес ще ви разкажем защо той е от огромно значение не само за господата, но и за дамите.

 

Как се отразява производството на тестостерон при мъжете и жените?

Тестостеронът е стероиден хормон, който принадлежи към клас хормони, наречени андрогени. Той се произвежда в тестисите и надбъбречните жлези на мъжа, и в яйчниците и надбъбречните жлези на жената. При мъжете този хормон е това, което ги превръща от момчета в мъже.

По-конкретно, момче, което преминава през пубертета, може да забележи, че пенисът и тестисите му растат, започва окосмяването по лицето, гласът става по-дълбок, мускулите и костите – по-силни и ръстът се увеличава. От своя страна промените при жените в пубертета се дължат най-вече на естрогена и прогестерона.

 

Хормонът тестостерон е особено важен за поддържането на костна плътност и мускулна маса на жените, тъй като и двете са склонни да се влошават с възрастта. Всъщност и при мъжете, и при жените производството на хормона намалява значително след 30-годишна възраст.

Хормонът може също да има влияние върху настроението и сексуално желание на дамите. И най-интересното – тестостеронът играе огромна роля в получаването на оргазъм, както за жените, така и за мъжете.

 

Ниски и високи нива на хормона – как се отразяват?

 

Тестостерон. Лоши хранителни навици по време на работа.

 

Често основен виновник за симптомите на понижен тестостерон е възрастта. С времето те могат да станат постоянни и да се влошават, ако не се вземат мерки.

При жените нивата на хормона достигат пика си през 20-те години на жената и когато тя е на 50 години, те най-вероятно ще са намалели с около 50% и продължават да падат с всяка изминала година. Когато това се случи, както при мъжете, така и при жените, това може да доведе до редица симптоми:

Тези симптоми могат драстично да намалят качеството на живот. За облекчаването им се използва хормонална заместваща терапия (включително и при жените). Изследванията показват, че тя може да облекчи и симптомите на менопаузата, като горещи вълни, проблеми със съня, раздразнителност.

Високите нива на хормона също носят неприятни последствия, особено за дамите. Според проучвания, ако жена има по-високи нива на тестостерон и това не се коригира своевременно, могат да се появят нежелани странични ефекти, които включват:

  • Увеличеното окосмяване по тялото
  • Оплешивяване
  • Акне и мазна кожа
  • Мутиране на гласа (по-рядко)
  • Уголемен клитор (по-рядко)

 

Ползи на тестостерона за женския организъм

 

Тестостерон, мъже и жени.

 

По въпроса за мъжете и тестостерона е писано много, затова нека да разгледаме някои от важните роли, които хормонът играе при дамите.

 

Секс и вагинално здраве

Признак за ниски нива на тестостерон при жените е хипоактивното разстройство на сексуалното желание. Процентът на жените, които изпитват сексуална дисфункция на възраст между 18 и 60 години, е около 50%, което вероятно е резултат именно от нисък тестостерон.

Тестостеронът регулира желанието за секс. Оптималните нива на хормона при жените помагат за стимулиране на либидото, сексуалната реакция, оргазма и цялостното сексуално удовлетворение.

Макар намаленото сексуално желание да може да се случи поради много причини, при жени на възраст над 40 години ниските нива на тестостерон са основен рисков фактор за ниско либидо.

 

Влиянието върху мозъка

Нормалните нива на хормона при жените са от ключово значение за здравето на мозъка. Яснотата на мисълта и добрата концентрация се дължат на него. Когато нивата му спаднат, се появяват проблеми.

Промените в нивата на тестостерон при жените също са свързани със значителни промени в настроението, включително тревожност, депресия и раздразнителност.

 

Ползи за здрави кости

 

Тестостерон, жени, мъже, нива.

 

Загубата на костна плътност е свързана с повишен риск от счупване на кости и фрактури, и е важен проблем за жените с напредване на възрастта. Остеопорозата е отговорна за загубата на височина, фрактури на прешлените, болки в гърба, необичайно изкривяване на гръбначния стълб и дори увреждане на нервите.

Установено е, че ниските нива на хормона при жените са рисков фактор за загуба на костна плътност. Привеждането на тестостерона до нормални нива може да бъде важна част от поддържането на здрави кости, особено при налични проблеми.

 

Значение за уринарния тракт

Доказано е, че ниският тестостерон увеличава както стреса, така и инконтиненцията при жените. Стресова инконтиненция е, когато урината изтича неволно– например когато кашляме или се смеем.

Императивната инконтиненция се появява, когато урина изтича при внезапен позив за уриниране. Тъй като тазовите мускули отслабват при нисък тестостерон, рискът от инконтиненцията се увеличава.

 

Защитен ефект върху гърдите

Тестостеронът може да помогне за предпазване от рак на гърдата. Можете допълнително да подобрите защитата, която хормонът осигурява, като приемате добавка с дехидроепиандростерон (DHEA).

 

Цялостно подобряване на качеството на живот

Жените се чувстват по-добре, когато нивата на тестостерон са в норма. Това е така, защото сексуалното здраве се подобрява, чистата мускулна маса се връща, загубата на тегло става по-лесна и нивата на енергия се повишават.

Всички тези положителни промени водят до подобрено чувство на благополучие и качество на живот. Жените се чувстват по-уверени и отношенията им се подобряват. Тестостеронът помага и за по-младежки вид, защото има компонент против стареене на кожата, косата и ноктите.

Един от неприятните ефекти на стареенето е умората и липсата на енергия. Сред причините да губим толкова много енергия е именно поради спадащите нива на тестостерон.

Хормонът стимулира производството на червени кръвни клетки и може да стабилизира нивата на желязото.

Червените кръвни клетки и желязото работят заедно, за да пренасят кислород до клетките. Когато те нямат достатъчно кислород, започваме да се чувстваме уморени. Връщането на тестостерона към нормалните му нива може да повиши общите енергийни нива.

 

Как хормонът се отразява на теглото?

 

Тестостерон. В добра форма без спорт.

 

Правилните нива на тестостерон могат да помогнат за отслабване и да се избегне натрупването на мазнини в областта на корема и гърба. И при двата пола това е хормонът, отговорен за увеличаването на мускулната маса, костната плътност и окосмяването по тялото. Ниските нива на тестостерон и при мъжете, и при жените могат да доведат до затлъстяване.

Жените наддават тегло по-лесно от мъжете. С напредване на възрастта на дамите нивата на половите хормони естроген и прогестерон започват да се колебаят, едновременно с тестостерона. Така хормоналният баланс се нарушава и в резултат теглото се покачва.

Когато мускулната маса се увеличава, се подобрява и метаболизмът. Загубата на тегло се случва, когато количеството на консумираните калории е по-малко от количеството изгорени калории.

Когато подобрите реакцията на тялото си към тренировките чрез увеличаване на тестостерона, вероятно веднага ще забележите ползите – нужда от по-малко калории и отслабване.

Ролята на тестостерона в женската физиология продължава да се изследва, но това, което знаем със сигурност е, че хормонът е не по-малко важен за дамите, отколкото за мъжете. Затова жените също е добре да следят неговите нива и да си помогнат за едно по-здраво и красиво тяло отвътре и отвън.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 25.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Лени 21.09.2022 at 19:29 - Отговор

    Блниагодаря беше полезно за мен

Оставете коментар

Обновена: 26 март 2024 в 17:47 | Публикувана: 25 януари 2022 в 11:49 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве