Прием на магнезий при сърдечни проблеми

Обновена: 21.05.2024|
Сърдечносъдови заболявания.

Чували ли сте за ползите от прием на магнезий при сърдечни проблеми? Както неведнъж вече сме споменавали, магнезият е основен минерал, който е жизненоважен за организма. Той присъства естествено в много храни и се предлага като хранителна добавка. Ролята му е свързана с над 300 ензимни реакции в организма, като тези, отговорни за регулирането на кръвното налягане, гликемичният контрол и липидната пероксидация. Следователно е от решаващо значение и за сърдечно-съдовата система.

Днес ще си говорим точно по темата защо и при какви сърдечни проблеми е важен допълнителният прием на магнезий.

Какво представлява магнезият?

Магнезият е минерал, който играе важна роля в множество биохимични процеси в човешкото тяло. Тя е необходим за здравето на сърцето, мускулите, нервната система и останалите органи. Участва и в регулирането на електрическите сигнали, които контролират сърдечния ритъм. Недостатъчният му прием може да доведе до аритмии и други сърдечни проблеми.

 

Защо магнезий при сърдечни проблеми?

Магнезият има отношение към сърдечно-съдовите заболявания, както на биохимично, така и клетъчно ниво.

Първо, магнезият активира аденозин трифосфатаза (АТФаза), която е от съществено значение за функционирането на клетъчната мембрана, помага за клетъчния метаболизъм и за изнасянето на токсини, отпадни продукти и разтворени вещества, които могат да възпрепятстват клетъчните процеси. Промяната в състоянието на мембраната се предполага, че е потенциална предпоставка за причиняване на аритмии.

Известно е също, че магнезият е важен за функционирането на ензимите в сърдечните митохондрии. Вътреклетъчният дефицит на магнезий може също да причини увеличаване на вътреклетъчните натрий и калций, което предразполага към артериален вазоспазъм, повишено освобождаване на катехоламини (които изпълняват функцията на хормони и невромедиатори в организма), повишени мастни киселини и липиди. Недостатъчният прием на магнезий може да доведе и до тромбофилия аномалия на кръвосъсирването, която увеличава риска от тромбоза (кръвни съсиреци в кръвоносните съдове).

 

При кои сърдечни заболявания е препоръчителен прием на магнезий?

 

Магнезий при сърдечни проблеми. Пресен чесън. Съдови усложнения при диабет.

 

Нека разгледаме и някои конкретни заболявания, при които се препоръчва допълнителен прием на магнезий. До него може да се стигне въз основа и на още няколко допълнителни фактора като:

 • загубата на магнезий по време на преработката на храната
 • вегетарианска диета
 • метаболитните ефекти на бременността
 • някои медикаменти, както и различното съдържание на магнезий в питейната вода.

Така че хората с проблеми със сърдечно-съдовата система трябва да имат предвид и тях.

 

Магнезий при сърдечни проблеми: Хипертония

Магнезият има отношение към високото кръвно налягане или хипертонията, защото влияе върху контракцията на гладката мускулатура на артериите. Този минерал се намира главно във вътрешната повърхност на клетъчните мембрани. Следователно играе роля в пропускливостта на клетъчната мембрана за натрий и калций.

Намаляването на нивата на магнезия в съдовата мембрана могат да доведат до вътреклетъчното намаляване на калия и увеличаването на калция и натрия. Тогава повишеният вътреклетъчен калций може да доведе до хипертония.

Като добавим и генетичната предразположеност към високо кръвно, почти сигурно е, че дефицитът на магнезий ще допринесе за развитие на заболяването. Ако вече страдате от хипертония, добавките с магнезий ще помогнат да държите кръвното в нормални граници. Препоръчва се и приемът на вода, обогатена с магнезий, както и консумацията на естествена минерална вода, която също би увеличила нивата на магнезий в кръвта.

Магнезий при сърдечна аритмия

Вече споменахме, че дефицитът на магнезий може да бъде предпоставка за сърдечни аритмии. Той води до удължаване на QT-интервала (сърдечната честота), депресия на ST-сегмента (отклонение от нормата в кардиограмата) и ниски амплитудни Т-вълни – показатели на ЕКГ при артитмия.

Най-просто казано, сърдечната аритмия е нарушение на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната сърдечната дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм в рамките на 60-100 удара за минута. Всяко отклонение се смята за сигнал за проблем. По-голям е рискът за аритмии при хора със сърдечна недостатъчност, защото те приемат тиазидни диуретици, които намаляват нивата на магнезий и калий в организма.

Доказано е, че нивото на калий в мускулите няма да се нормализира, ако магнезият също не достигне нужните нива. Това обяснява важната връзка между двата елемента, която е особено значима при хора, предразположени към аритмии. Обикновено се препоръчва прием на добавки, които съдържат и магнезий, и калий.

 

Надкамерна (суправентрикуларна) тахикардия

Голям процент от пациентите със суправентрикуларна тахикардия имат вътреклетъчен дефицит на магнезий, въпреки че имат нормални серумни концентрации на магнезий. Нормалният серумен магнезий всъщност не предотвратява общия телесен дефицит от елемента. Намаленото клетъчно ниво на магнезий предразполага към появата на различни видове аритмии. Надкамерната тахикардия е бърз сърдечен ритъм, дължащ се на неправилна електрическа активност в горната част на сърцето. Има четири основни вида:

 • предсърдно мъждене
 • пароксизмална суправентрикуларна тахикардия
 • предсърдно трептене
 • синдром на Уолф-Паркинсон-Уайт

При някои от тях често дори се налага интравенозното приложение на магнезий, последвано от интрамускулно, за да се контролират аритмиите.  Магнезиевият дефицит се среща в най-голям процент при хора със симптоматично предсърдно мъждене.

Магнезий при сърдечни проблеми: Кардиомиопатия

Кардиомиопатията е заболяване, при което е нарушена сърдечната изпомпваща функция, поради което тъканите на тялото започват да страдат от недостиг на кислород. Това може на по-късен етап да доведе до сърдечна недостатъчност. Предпоставка за кардиомиопатия са вече споменатите по-горе хипертония и сърдечна аритмия. Ето защо трябва и тук да потърсим връзка между нивата на магнезий и заболяването.

Доказано е, че катехоламините се засилват по време на клетъчното изчерпване на магнезия. Излишъкът на катехоламини пък често води до увреждане на миокарда и до кардиомиопатия. Рискът допълнително се увеличава при хора, които страдат от алкохолизъм. Добавките с магнезий са добър начин за превенция, както и за подкрепящо лечение.

Магнезий при сърдечна недостатъчност

Магнезий при сърдечни проблеми. Елемент магнезий за дълголетие - част от Менделеевата таблица

При градацията на сърдечните заболявания, която следваме дотук, идва ред на сърдечната недостатъчност. Пациентите със заболяването могат да страдат от повишено отделяне на магнезий с урината, вследствие на намаленото му усвояване. Лекарства, като диуретици и дигоксин, също могат да влошат проблема.

Хиперактивната система ренин-ангиотензин (системата, която регулира екстрацелуларния обем – кръвна плазма, лимфа и чревен флуид) може допълнително да изостри състоянието на дефицит на магнезий. Освен това е доказано, че норепинефринът в състояние на сърдечна недостатъчност намалява магнезия чрез повишаване на мастните киселини.

Всичко това доказва необходимостта от прием на магнезий таблетки при заболяването, а и при превенцията от него. Така ще се намали риска от потенциални усложнения, свързани със сърдечната недостатъчност, ще се подобри качеството на живот, а и предполагаемо – продължителността на живота на пациентите.

Можем да заключим, че ролята на магнезий при сърдечни проблеми е от голямо значение. Елементът е отговорен за правилното поддържане на клетъчния мембранен потенциал и функционирането на митохондриите. Дефицитът на магнезий може да доведе до сериозни сърдечно-съдови заболявания като хипертония, кардиомиопатия, сърдечна аритмия и др. За щастие, бързото разпознаване на симптомите и правилната диагноза, комбинирани с навременното добавяне на магнезий към диетата, могат само да бъдат в помощ на лечението.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява магнезият?

В човешкия организъм, магнезият играе ключова роля в множество биохимични процеси, включително функционирането на мускулите и нервната система.

Защо е важен за сърцето?

Магнезият е важен за сърцето, защото помага за поддържането на нормалния сърдечен ритъм и функцията на мускулите на сърцето. Той участва в регулирането на калиевите и калциевите канали в сърдечните клетки, което подпомага стабилизирането на електрическите сигнали и контролирането на сърдечния ритъм.

В кои храни се съдържа в по-големи количества?

Магнезият се съдържа в по-големи количества в храни като шоколад, орехи, бадеми и фъстъци, зеленчуци, като спанак, броколи, цели зърнени храни, като овес и пълнозърнест хляб, банани, авокадо и други.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 13.01.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Павел 15.10.2023 at 12:01 - Отговор

  Много полезна информация! Благодаря Ви!

Оставете коментар

Обновена: 21 май 2024 в 16:53 | Публикувана: 13 януари 2021 в 11:06 | Категория: Витамини и минерали, Здраве