Горещи вълни при менопауза – как да се справим с тях?

Обновена: 11.03.2024|
Изпотяване, хиперхидроза.Горещи вълни - един от срещаните симтоми на менопаузата. Дама, която си прави вятър с ветрило.

Неприятните горещи вълни при менопауза са нещо, с което всяка жена се сблъсква в един момент от живота си. Дори менопаузата все още да е далеч от вашата възраст, ако я разбирате добре отрано, ще можете да се подготвите ефективно за нейните странични ефекти върху организма. Сред тях са и така добре известните горещи вълни.

В тази статия разказваме повече за тях. Ще засегнем още теми, като това, какви са симптомите, как да противодействаме на ефекта им, и какво е полезно да похапваме при настъпването им, а и след това, за да се чувстваме добре в кожата си.

 

Как да разпознаем характерните горещи вълни при менопауза?

Според изследвания и наблюдения на специалистите, горещите вълни са най-честият симптом на менопаузата. Важно е да уточним, че съществуват и процент случаи, в които този симптом изобщо не се проявява. И в двата случая обаче не е нужно да се притеснявате. Ето защо:

Горещи вълни при менопауза се проявяват, както и останалите симптоми, заради промените в хормоналните нива на организма. Най-често започват да се наблюдават около година-две преди настъпването на менопаузата. Респективно, те обикновено спират до около петата година след последната менструация.

Симптомите на горещи вълни при менопауза са следните:

 • Внезапно затопляне на лицето, гърдите и шията, без външна причина.
 • Интензивно изпотяване.
 • Неритмичен, забързан пулс.
 • Зачервяване на лицето.
 • Студени тръпки.

Продължителността им също е част от начина за разпознаването им. Най-често продължителността на дискомфортните горещи вълни при менопауза е между 30 секунди и няколко минути.

 

Как да преборим симптомите на горещи вълни при менопауза?

 

Портрет на жена, която е замислена за посволени храни при спазването на кето диета. Горещи вълни при менопауза.

 

Съществуват няколко начина, които са се доказали през годините, които помагат при горещи вълни при менопауза. Единият от тях, който е и по-агресивен, е хормонозаместителната терапия. През последните години обаче редица изследвания я свързаха с опасни хронични и нелечими заболявания.

Именно затова специалистите се насочиха към препоръчване на естествени начини за въздействие. Като всяка друга промяна в тялото и организма ни, и менопаузата налага да променим начина си на живот, ако искаме да се чувстваме добре в кожата си. Затова и главните препоръки на лекарите за жените в предменопауза на първо място включват именно някои изменения в ежедневието си.

 • Опитайте се да редуцирате стреса, на който излагате тялото и нервната си система.
 • Външните фактори, на които да обърнете внимание, са твърде високата външна температура на закрито и тесните дрехи. Особено важно е да регулирате добре температурата на стаята, в която спите. В противен случай, ако тя надвишава 21 градуса, рискувате влошаване на качеството на съня си.
 • Намалете кафето, алкохола и твърде силните подправки – особено пикантните.
 •  Пушенето – редуцирайте го до минимум или спрете изобщо – това ще се отрази чудесно на организма ви в този период..
 • Добавете към менюто си храни, които са богати на витамин B. Такива са моркови, спанак, ориз, мляко, зърнени храни, яйчен жълтък, ядките, киселото мляко. Другият витамин, който ще помогне на тялото да се справи с промените е витамин Е. Откриваме го в бадемите, слънчогледа, зехтина.
 • Консумирайте повече чай.
 • Правете упражнения или йога за разтоварване или си поставете за цел всяка сутрин и вечер да дишате дълбоко в продължение на 15 минути.

 

Малко повече за менопаузата

Когато говорим за менопаузата, сякаш винаги сме деликатни. В действителност, това биологично състояние е напълно естествено. То представлява необратимо прекъсване на дейността на яйчниците по отделяне на яйцеклетки. Това се придружава с окончателно прекъсване на ежемесечния менструален цикъл. Съвсем логично, това значи, че при настъпване на това състояние, забременяването става невъзможно. 

Менопаузата всъщност се предшества от години на намаляване на способностите на яйчниците за отделяне на хормони и яйцеклетки. Биологично, една жена започва този процес при съзряване на възраст малко преди тийнейджърската. В днешно време се наблюдава изместване на долната възрастова граница на съзряване, но е прието за естествено процесът да започва между 11 и 13-годишна възраст. Хормоните, които започват да се отделят, влияят на целия организъм и променят телата ни. Наред с това, започва отделянето на яйцеклетки, годни за оплождане.

Менопаузата се счита за настъпила необратимо, ако при една жена липсва менструация 12 последователни месеца. Условието е, че това да не трябва да се дължи на бременност, заболяване или прием на лекарства. Счита се, че обикновено менопаузата настъпва между 45 и 55 години, но за средна възраст се приема 50-51 години.

Ако сте близо до тази част от своя живот, имайте предвид, че менопаузата и прекъсването на способността за зачеване се придружават от неприятни странични ефекти, които започват далеч преди това в…

Перименопаузата – как се чувстваме по време на този период?

Преди окончателното настъпване на менопаузата се наблюдава период на т.нар. перименопауза. Именно през това време усещаме необратимата сила на природата и времето, защото тялото ни започва да дава сигнали за това, че менопаузата наближава.

Хормоналните промени причиняват редица симптоми и неприятни усещания. Те са предвестниците на менопаузата и обикновено започват далеч преди самата менопауза да настъпи. Времево това може да значи дори до 6 години преди настъпване на състоянието.

Какво можем да очакваме от периода на перименопауза? Всеки организъм е силно индивидуален, но има няколко симптома, които сигнализират за това, че менопаузата идва:

 • Нередовна менструация.
 • Неспокоен сън.
 • Дисбаланс в настроенията.
 • Депресия и тревожност.
 • Болка при полов контакт.
 • Намалено сексуално желание.
 • Горещи вълни при менопауза.

Всички те са предизвикани от намалените нива на хормона естроген и промяната на количествата му, отделяни от яйцеклетките. Не е задължително да имате всички тях като симптоматика, също както не е задължително те да утихнат след настъпването на менопаузата. При редица жени се наблюдава интензитета на проявяването им в рамките на няколко години след влизане в биологичното състояние.

 

Променете навиците си

 

Магнезий през лятото помага за здраве, добър метаболизъм и защита от вируси. Горещи вълни при менопауза.

 

Климактериумът – периодът, включващ предменопауза, менопауза и следменопауза, е предизвикателство, с което всяка жена се сблъсква в един момент от живота си. Симптомите са неприятни, понякога всичко се обръща с главата надолу, но е важно да запазим самообладание. Има начини да контролирате симптомите – като неприятните горещи вълни при менопауза. Повече по темата можете да намерите и в страницата Менопауза: всичко, което трябва да знаем.

Важно е още от днес да замените лошите си навици с полезни такива, за да подготвите тялото си по-леко да посрещне предизвикателствата на възрастта.

Научи повече за 5 билки за добро женско здраве в блога ни.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 07.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 13:41 | Публикувана: 7 април 2020 в 11:03 | Категория: Kрасота и грижа за тялото