Менопауза и либидо – всичко за връзката помежду им

Обновена: 01.03.2024|
Орехите. Храни афродизиаци. Менопауза и либидо. Добавки за простатата.

В периода на менопауза жените изпитват хормонален дисбаланс и това може да се отрази на тяхното либидо. Спадът на естроген (женският полов хормон) и тестостерон (главният мъжки полов хормон) води до промени в организма и сексуалното влечение. Поради това е възможно жените в менопауза вече да не се възбуждат толкова лесно, колкото преди настъпването на тази фаза.

Днес ще ви разкажем повече за либидото по време на менопаузата.

 

Менопауза и либидо

Преминавайки през фазите на менопауза, вероятно ще забележим, че нашето либидо, или сексуално желание, се променя. Има два варианта при които това може да се случи: или изпитваме повишаване на либидото, или спад. Не всички жени изпитват понижено либидо, но се случва сравнително често. В повечето случаи то е предизвикано от ниските нива на хормони в организма по време на менопаузата. Това състояние може да причини неволно стягане, което ще направи секса болезнен. С намаляването на тестостерон и естроген  възбуждането ще става по-трудно.

Ниските нива на естроген причиняват вагинална сухота. Това се случва, защото няма достатъчно добро кръвоснабдяване на това място и вследствие то не се овлажнява. Възможно е вагиналните стени да се изтънят, което е състояние, познато още като вагинална атрофия.

Някои от признаците на менопауза могат да ни накарат да изгубим интерес към секса като цяло. Те включват:

  • депресия
  • промяна в настроенията
  • качване на килограми
  • горещи вълни

Дискомфортът от излишните килограми може да повлияе негативно на психиката на една жена. Тъй като тя не е свикнала да се вижда по този начин, е много вероятно това да намали желанието й за секс. Другите симптоми, като горещите вълни и нощните изпотявания, биха ни изморили до степен, в която нямаме енергия за каквото и да е.

Депресията и честата промяна в настроения също оказват сериозно влияние на либидото. Ако не се чувстваме добре вътрешно, а изпитваме някакви психически проблеми, сексът е последното нещо, за което ще мислим. Това е напълно нормално, но в такъв случай трябва да потърсим помощ от специалист. Психическите проблеми понякога се лекуват по-трудно от физическите.

 

Как можем да подобрим нашето либидо и по време на менопауза?

Има начини, чрез които можем да си върнем сексуалното желание. Нека разгледаме някои от тях.

 

Хормонална терапия

Можем да се опитаме да повишим либидото си с хормонална терапия. Възможно е медикаментите с естроген да облекчат сухотата във вагината и да преустановят изтъняването на нейните стени. За съжаление тялото ни ще произвежда все по-малко от този хормон с годините.

Трябва да сме наясно обаче, че има потенциални рискове от терапия с естроген. Тя може да предизвика запушване на кръвоносни съдове, сърдечна атака или рак на гърдата. Най-добре е да използваме крем, съдържащ естроген, тъй като той не е толкова концентриран, колкото таблетките. Трябва да се посъветваме с лекар за прием на лекарства, които съдържат естроген.

Според някои анализи, малки дози на тестостерон биха помогнали на жените в менопауза да покачат либидото си. Съществува терапия и с този хормон, но има риск тя да причини повишен холистерол, засилен растеж на космите по тялото и акне.

 

Упражнения, тренировки 

Тренировката може не само да помогне в борбата с излишните килограми, но да подобри настроението и да ни зареди с енергия. Причината е, че физическите упражнения освобождават ендорфини, които редуцират стреса и предизвикват позитивни емоции.

Ако не сме правили упражнения досега, е хубаво да започнем с не повече от 10-15 минутна тренировка. Постепенно изграждаме и засилваме нашите мускули и издръжливост, затова трябва да изпълняваме упражненията внимателно. След време можем да  увеличим тренировката до 30-40 минути, или дори повече, но е важно да не се пренатоварваме.

Сега е моментът да опитаме някоя физическа активност, която сме искали, но все сме намирали извинения, или е нямало време. Карането на колело и плуването биха се отразили прекрасно и на фигурата, и на начинът ни на мислене. Важно е да правим нещо, което ни харесва, за да се чувстваме добре по време на тренировка.

 

„Стегни и отпусни“ за повишаване на либидото при менопауза

Има друг вид упражнения, които можем да правим, за да поддържаме стените на вагината си здрави и стегнати. Просто стискаме и отпускаме вагиналните си мускули, като по този начин стягаме и тези около таза.

Мускулите на таза, които се намират между него и бедрата държат репродуктивните ни органи на място. Поради това е добре да се грижим и за тях. Ако те са прекалено отпуснати, това може да доведе до загуба на контрол върху пикочния мехур.

Можем да стягаме и отпускаме вагината си по всяко време, навсякъде, колкото пъти искаме и можем. Ето как по-точно да изпълняваме това упражнение:

  • Стягаме вагиналните мускули и ги задържим така 5 секунди, след това бавно отпускаме.
  • Най-добре е, ако можем да го правим по 10 пъти на ден, с по 3 серии.

 

Добрата комуникация с партньора ни винаги помага

 

Либидо и менопауза.Диабетна ретинопатия.

 

Загубата на либидо през периода на менопауза в повечето случаи се поражда от физически симптоми, които вече споменахме. Хубаво е обаче да се чувстваме свързани с нашия партньор, това ни предразполага повече в леглото. Добра идея е да си комуникираме на всякакви теми и да бъдем откровени за връзката си и периода, през който преминаваме.

Психическото ни здраве е също толкова важно, колкото физическото. Ако не се чувстваме комфортно със себе си, това ще повлияе на връзката ни.

Сексът не е единственият начин да се сближим с някого. Целуването, докосването и други, не толкова сексуални, актове могат да въздействат благоприятно на интимността. Тези малки жестове биха увеличили либидото ни, като създадат връзка между нас и партньора ни.

Добрата комуникация винаги помага, затова не трябва да се затваряме в себе си, а да споделим какво ни се случва с най-близкия ни човек. Той винаги ще ни разбере.

 

Лубрикант 

При някои жени самото чувство на сухота може да стопира сексуалното желание, ако е имало такова. Много жени споменават, че се възбуждат от това колко навлажнени са, поради факта, че виждат как това влияе на половинката им. А всяка жена обича да се чувства желана.

Лубрикантите могат да помогнат в такъв момент. Те намаляват сухотата на вагината и правят секса по-приятен и безболезнен. Разбира се, трябва да избираме висококачествени продукти, които да отговарят на нашите желания.

 

Специални облекла за либидо и при менопауза

Този начин за подбуждане на интереса у мъжете е известен на много жени по света. Хубаво е да се научим и ние да се възприемаме като сексуален обект, за да се чувстваме комфортно в кожата си. Понякога специалните облекла помагат за това. Черни жартиери, къса пола или дантелен сутиен биха накарали всяка жена да се чувства желана. Нека не пренебрегваме този малък, но толкова влиятелен трик.

Добра идея е да изпробваме нови неща по време на полов акт. Трябва да дадем свобода на въображението си и на фантазиите си. Разкажете на партньора си за някои от тях, той със сигурност ще бъде приятно изненадан.

 

Загубата на либидо в периода на менопауза може да се дължи на спада на хормони в организма ни. Вероятно е обаче проблемът да е на психическа основа, затова е добре да се консултираме с лекар, който да установи точната причина. Има начини за справяне с липсата на сексуално желание, просто трябва да разберем кой от тях работи за нас. Можете да прочетете повече за менопаузата като цяло в нашата статия – Менопауза: всичко, което трябва да знаем.

Категории: Бременност и женско здраве, Любопитно|Публикувана: 05.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 09:54 | Публикувана: 5 февруари 2021 в 13:06 | Категория: Бременност и женско здраве, Любопитно