Прогестерон – всичко, което трябва да знаете

Обновена: 13.03.2024|
Прогестерон . Предменструален синдром, пмс.

Прогестеронът е хормон със стероиден характер, който спада към групата на прогестогените. Той има активна роля в половата ни система и при жените отговаря за правилното и редовното протичане на менструалния цикъл, и е изключително важен в периода на бременност.

Разказваме подробно за същността му и функциите в организма.

 

Най-важното за прогестерона

Хормонът се синтезира в най-големи количества в надбъбречните и половите жлези, също и в мозъка. По време на бременността в този списък се включва и плацентата като ключов елемент за правилното развитие и износването на плода. Именно на прогестерона е и ролята да подготви тялото за плода и да осигури нормално протичане на бременността.

 

Всички тези функции са изключително важни и без тях репродукцията ни не би била възможна. Затова и едни от изследванията, които задължително се правят в процеса на опитите за забременяване и впоследствие, по време на самото износване на бебето, са за проследяване на нивата на прогестерона в тялото на майката.

Първите тестове се правят за най-точно установяване на периода на овулация – времето, в което жената е най-плодовита и шансовете за зачеване са най-големи.

Последващите изследвания пък служат за проследяване на развитието на бременността, както и на потенциално откриване на извънматочна бременност и за съжаление – установяване на аборт. Последното се дължи на това, че при дефицит на прогестерон възможността плода да бъде отхвърлен от тялото се увеличава, а лигавицата на матката не може да се подготви за „закачането“ и фиксирането за стените на репродуктивния орган.

По време на бременността и след нея пък хормонът стимулира порастването на гърдите и лактацията.

Освен това обаче той е и един от хормоните, които, заедно с естрогена, влияят силно и върху психологическото състояние на дамите.

Дългосрочни изследвания стигат в изводите си до това, че нивата на прогестерон мога да оставят трайни последици върху формирането на характера на жената в зависимост от количествата на секреция.

Не на последно място, нивата на хормона влияят и на теглото ни. При ниски нива на хормона е много по-трудно да се отървем от онези няколко досадни килограма, които толкова ни тормозят – дори да се движим активно и да спазваме строги хранителни режими.

 

Дефицит на прогестерон и последици от това

 

Прогестерон. Пубертет, промени при момичета и момчета.

 

Подобно на много други вещества в тялото ни, прогестеронът е в крехък баланс. Неговите роли обаче са толкова важни, че потенциален дефицит може да причини сериозни здравословни проблеми, с които да се наложи да се справим бавно и трудно във времето.

Добрите новини са, че науката днес познава симптомите на дефицит на прогестерон, както и това какво го предизвиква. Сред причините се нареждат:

 • Постоянните стрес и преумора
 • Лош хранителен режим, беден на витамини и минерали
 • Вредни навици – тютюнопушене, алкохол, зависимост от наркотични или лекарствени вещества
 • Някои лекарствени продукти: антибиотици, контрацептиви и други
 • Нарушени функции на щитовидната и надбъбречната жлези
 • Хронични заболявания: бъбречна недостатъчност

Последиците от недостиг на прогестерон се проявява под формата на:

 • Безсъние
 • Нервност
 • Главоболие
 • Повишено кръвно налягане
 • Липса на сексуално влечение
 • Ирегулярно или прекомерно кървене по време на менструация
 • Болки в гърдите

И дори те да звучат като част от ежедневието ви, съпътствано от стрес и напрежение, то ако дефицитът на прогестерон е причината, може да се стигне до развиване на остеопороза и дори отключването на автоимунни заболявания. Затова и забелязването на симптомите и навременното провеждане на изследвания и консултации може да е ключът към по-добро физическо и психическо здраве в дългосрочен план.

Имайте предвид, че с възрастта нивата на прогестерон прогресивно намаляват. Те спадат рязко при влизането в менопаузата и трябва да вземете предвид това, ако наближавате този период от живота си.

 

Храни, богати на прогестерон

 

Прогестерон. Орехови снежни топчета.

 

Днес науката е напреднала достатъчно, за да ни предложи точни и надеждни данни за това как можем да помогнем на тялото си да се справи с дефицита на прогестерон. Ключова част от лечението е установяването на дефицит.

Преди да пристъпим към списъка с билки, храни и лекарства, отново е важно да направим уточнението. Заради характера на прогестерона на стероиден хормон и крехкото равновесие, което поддържа в тялото ни, не бива да приемаме каквито и да е продукти, които могат да му повлияят, без да се консултираме със специалист преди това.

Храните, които се препоръчват за повишаване на прогестерона, всъщност са добре познати на всеки, който е запознат с балансираното хранене. Те са:

 • Ядки и семена: сурови или сушени, всички видове ядки съдържат по-високи или по-ниски нива на прогестерон.
 • Млечните продукти: съдържат естествен прогестерон, като в по-големи количества го намираме в по-мазните сирена, изварата и млякото.
 • Морски дарове, яйца и риба: те не съдържат самия хормон, но са богати на холестерол, който подпомага синтеза на хормона.
 • Различни видове месо: пуешко, телешко, заешко, пилешко, черен дроб.
 • Зеленчуци и бери плодове.
 • Някои билки: живовляк, маншетни листа и други.

 

За какво да внимаваме

Както е възможно да имате дефицит на прогестерон, така е също толкова възможно да се стигне и до пренасищане с хормона.

Симптомите на излишък може да варират от акне и черни точки през прекомерно окосмяване (включително на лицето) и менструални нарушения до влошаване на зрението.

Ясни знаци за прекомерно количество прогестерон са безсъние, нервност, алергии и раздразнения на кожата, както и труден контрол над теглото.

Не бива да прекалявате с храните, богати на прогестерон, ако страдате от тумори в гърдите или репродуктивните органи, склонност към отоци и наднормено тегло. Важно е да подхождате с повишено внимание и ако имате състояние, което компроментира имунната ви система, тъй като прогестеронът намалява съпротивителните сили на организма.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 02.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Били 18.08.2023 at 15:28 - Отговор

  Много полезно!

 2. Нели 06.02.2022 at 12:03 - Отговор

  Благодаря за полезната и изчерпателна информация.

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:33 | Публикувана: 2 февруари 2022 в 16:30 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве