15 естествени начина за сваляне на кръвно

Обновена: 12.03.2024|
Алфа липоева киселина. Чесън за високо кръвно. Прочистване на бъбреците. Киселец. Тахикардия, учестено сърцебиене. Сепсис. Понижаване на кръвното налягане.

Сваляне на кръвното налягане е цел номер едно за много хора по света, затова днес акцентираме върху 15 естествени начина за сваляне на кръвно.

Неконтролирано, то може да доведе до увеличаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Важно е да следим за неговите нормални граници, за да се чувстваме здрави и във форма.

Освен медикаментозното лечение на хипертонията, съществуват и различни естествени способи, които могат да окажат влияние върху промените в кръвното.

Някои от тях лесно могат да се превърнат в начин на живот за хора, страдащи от хипертония или да бъдат използвани като превенция за нея.

 

choko 01 400
mgnezii 01 600
choko 01 400
mgnezii 01 600

Какво представлява кръвното налягане?

Кръвното налягане е това, което циркулиращата кръв оказва върху стените на кръвоносните съдове. То е мярка за силата, която сърцето използва, за да изпомпва кръвта из тялото.

Как се измерва?

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mmHg) и се разделя на две:

 • Систолно налягане – налягането, когато сърцето изтласква кръв (систол – фаза на изтласкване на кръвта от сърцето).
 • Диастолно налягане – налягането, когато сърцето почива между ударите (диастола – фаза на пълнене на сърцето).

Например, ако кръвното ви налягане е 140 на 90 или 140/90 mmHg, това означава, че имате систолично налягане от 140 mmHg и диастолично налягане от 90 mmHg.

Важно е да знаете, че:

 • Счита се, че идеалното кръвно налягане е между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg.
 • За високо кръвно налягане се приемат стойности 140/90 mmHg или по-високо.
 • За ниско кръвно налягане се счита 90/60 mmHg или по-ниско.

 

Кои са основните причини за високо кръвно налягане?

Високото кръвно налягане често е свързано с нездравословни навици на живот, като пушене, прекаляване с алкохол, наднормено тегло и недостатъчно движение.

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увеличи риска от развитие на редица сериозни дългосрочни здравословни състояния, като коронарна болест на сърцето и бъбречно заболяване.

Кога се приемат лекарства за сваляне на високо кръвно налягане?

Лекарствените средства за сваляне на високо кръвно се наричат още антихипертензивни и целят да понижат налягането в кръвоносните съдове и така да нормализират и подобрят функцията на сърдечно-съдовата система.

Към медикаменти се пристъпва само след консултация с лекар, който да изпише подходящите такива след провеждане на необходимите изследвания.

 

Ниско кръвно налягане

 

Естествени начина за сваляне на кръвното налягане.

 

Ниското кръвно налягане е по-рядко срещано. Някои лекарства могат да причинят ниско кръвно налягане като страничен ефект. Както и да бъде причинено и от редица основни състояния, включително сърдечна недостатъчност и дехидратация.

 

Кръвното налягане при различните възрастови групи

Възраст Ниско кръвно/mmHg Нормално кръвно/mmHg Високо кръвно/mmHg
1 до 12 месеца 75/50 90/60 100/175
1 до 5 години 80/55 95/65 110/79
6 до 13 години 90/60 105/70 115/80
14 до 19 години 105/73 117/77 120/81
20 до 24 години 108/75 120/79 132/83
25 до 29 години 109/76 121/80 133/84
30 до 34 години 110/77 122/81 134/85
35 до 39 години 111/78 123/82 135/86
40 до 44 години 112/79 125/83 137/87
45 до 49 години 115/80 127/84 139/88
50 до 54 години 116/81 129/85 142/89
55 до 59 години 118/82 131/86 144/90
60 до 64+ години 121/83 134/87 147/91

 

 

15 естествени начина за сваляне на кръвно

Споделяме няколко естествени начини за сваляне на кръвно и неговото регулиране.

 

1. Движение, движение, движение

Редовните упражнения могат да помогнат за сваляне на кръвното.

Физическата активност е един от най-добрите способи за дълготрайно нормализиране на високото кръвно налягане. Това се дължи на подобряването на функциите на сърцето – то става по-силно и по-ефективно при изпомпване на кръв, което понижава налягането в артериите.

Движението във всяка негова форма – ходене, енергични упражнения, бягане, ще повлияе благоприятно върху цялостното здраве на тялото.

Всъщност 150 минути умерена физическа активност или 75 минути енергични упражнения на седмица могат да помогнат за сваляне на високо кръвно налягане и да подобрят здравето на сърцето.

 

2. Намалете приема на натрий

 

Понижаване на кръвното налягане.

 

Консумацията на сол е висока по целия свят. До голяма степен това се дължи на преработените и пакетирани храни. Поради тази причина много усилия за общественото здраве са насочени към намаляване на солта в хранителната промишленост.

Проучвания свързват високия прием на сол с повишено кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми. Макар тази връзка да не е доказана изцяло и приета от науката, повечето насоки за сваляне на кръвно налягане препоръчват намаляване на приема на натрий.

 

3. Ограничете алкохола

Приемът на алкохол може да повиши кръвното налягане. Всъщност алкохолът е свързан с 16% от случаите на високо кръвно налягане по света.

Честата консумация на твърд алкохол е непрепоръчителна за хора, страдащи от хипертония. Ограничете приема на алкохолни напитки до минимум (100 мл червено вино,  250 мл бира, 25 мл концентрат) и заложете на здравословни алтернативи.

 

4. Консумирайте повече храни, богати на калий

Калият е важен минерал – спомага освобождаването на натрия от тялото и облекчава натиска върху кръвоносните съдове.

За да постигнете по-добър баланс между калий и натрий във вашата диета, фокусирайте се върху консумирането на по-малко преработени храни и повече пресни, пълноценни продукти.

Храните с особено високо съдържание на калий включват:

 • зеленчуци, особено зеленолистни
 • авокадо
 • млечни продукти, като мляко и кисело мляко
 • риба тон и сьомга
 • ядки и семена

 

5. Намалете приема на кофеин

 

Понижаване на кръвното налягане. Кето мока. Чаша с кафе. Премахване на целулит.

 

Ако някога сте изпивали чаша кафе, преди да сте измерили кръвното си налягане, вероятно знаете, че кофеинът предизвиква моментално повишаване.

Въпреки това няма много доказателства, които да предполагат, че честият прием на кофеин може да доведе до трайно увеличение.

Той може да причини краткосрочен скок на кръвното налягане, въпреки че за много хора не води до трайно повишаване. И все пак проследете дали имате чувствителност към него и при нужда – ограничете го до минимум.

 

6. Управление на стреса

Стресът е ключов двигател на високото кръвно налягане. Когато сте хронично стресирани, тялото ви е в постоянен режим на борба или бягство. На физическо ниво това означава по-бърз сърдечен ритъм и свиване на кръвоносните съдове.

Когато човек е подложен на стрес, често той рефлектира върху поведенческите модели. При някои хора гладът за сладки храни се увеличава, при други – нуждата от прием на алкохол и др.

Тези вредни навици могат да повлияят неблагоприятно върху нивото на кръвното налягане.

 

7. Консумация на натурален шоколад с висок процент какао

Черният шоколад и какаото на прах са богати на флавоноиди, които са растителни съединения, причиняващи разширяване на кръвоносните съдове. Богатото на флавоноиди какао подобрява няколко маркера за здравето на сърцето в краткосрочен план, включително сваляне на високо кръвно налягане.

За максимален ефект използвайте неалкализирано какао на прах, което е особено богато на флавоноиди и няма добавени захари.

 

8. Контролирайте телесните килограми

 

Понижаване на кръвното налягане. Сваляне на килограми от талията с кето диета.

 

При хора с наднормено тегло, загубата на килограми може да има голяма полза за здравето на сърцето. Загубата на 5% от телесната маса може значително да понижи високото кръвно налягане.

Отслабването може да помогне на кръвоносните съдове да вършат по-добра работа при разширяване и свиване, което улеснява лявата камера на сърцето да изпомпва кръв.

Наднорменото тегло също може да причини нарушено дишане по време на сън (сънна апнея), което допълнително повишава кръвното налягане.

Също така размерът на талията е важен. Носенето на твърде много тежест около кръста може да увеличи риска от високо кръвно налягане.

Размерите варират в следните граници:

 • Мъжете са изложени на риск, ако талията им е по-голяма от 102 сантиметра.
 • Жените са изложени на риск, ако талията им е по-голяма от 89 сантиметра.

 

9. Откажете цигарите

Тютюнопушенето е силен рисков фактор за сърдечни заболявания. Всяко “влакче” цигарен дим предизвиква леко, временно повишаване на кръвното налягане. Известно е също, че химикалите в тютюна увреждат кръвоносните съдове.

И все пак, тъй като и тютюнопушенето, и високото кръвно налягане повишават риска от сърдечни заболявания, отказването от цигарите може да помогне за намаляване на този риск.

 

10. Откажете се от добавената захар и рафинираните въглехидрати

Има нарастващ брой изследвания, които показват връзка между добавената захар и високото кръвно налягане. Всички рафинирани въглехидрати, като бялото брашно, се превръщат бързо в захар в кръвта и могат да причинят проблеми.

Нисковъглехидратното хранене е добър метод за сваляне на кръвно налягане в дългосрочен план. Ограничаването на въглехидрати и захар естествено води до бързо освобождаване от излишни килограми. Както споменахме и по-горе, връзката между отслабването и понижаването на кръвното налягане е важен фактор в превенцията.

 

11. Консумирайте повече горски плодове

 

Понижаване на кръвното налягане.

 

Бери плодовете са пълни с полифеноли – естествени растителни съединения, които са полезни за сърцето.

Полифенолите могат да намалят риска от инсулт, сърдечни заболявания и диабет, както и да подобрят кръвното налягане, инсулиновата резистентност и системното възпаление.

Освен че са изключително вкусни и полезни за сърцето, те са богати на много антиоксиданти и полезни витамини и минерали.

 

12. Опитайте с медитация или дълбоко дишане

Въпреки че тези два способа могат да се категоризират като „техники за намаляване на стреса“, медитацията и дълбокото дишане заслужават специално внимание.

Както медитацията, така и дълбокото дишане могат да активират парасимпатиковата нервна система. Тази система се включва, когато тялото се отпуска, забавя сърдечната честота и понижава кръвното налягане.

Ежедневното практикуване по 15-20 минути на ден може да донесе невиждани резултати при високо кръвно.

 

13. Консумирайте богати на калций храни

Хората с нисък прием на калций често имат високо кръвно налягане. За повечето възрастни препоръката за калций е 1000 мг на ден. За жени над 50 години и мъже над 70 години – тя е 1200 мг на ден.

В допълнение към млечните продукти, можете да си набавите калций от зеленолистни и други листни зеленчуци, боб, сардини и тофу. При остра липса на калций, може да се обърнете и към хранителни добавки, които бързо ще запълнят дефицита.

 

14. Приемайте натурални добавки

 

ППонижаване на кръвното налягане. Медоносни растения, богати на омега-3.

 

Някои естествени добавки също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане:

 • Екстракт от стар чесън: Изследователите са използвали екстракт от стар чесън успешно като самостоятелно лечение и заедно с конвенционални терапии за понижаване на кръвното налягане.
 • Берберин: Традиционно използван в аюрведичната и китайската медицина, берберинът може да увеличи производството на азотен оксид, което помага за намаляване на кръвното налягане.
 • Суроватъчен протеин: Доказано подобрява кръвното налягане и функцията на кръвоносните съдове.
 • Рибено масло: дълго време използвано за подобряване здравето на сърцето, рибеното масло може да е от полза най-много на хората с високо кръвно налягане.
 • Хибискус: От цветята на хибискуса може да приготвите вкусен чай. Те са богати на антоцианини и полифеноли, които са полезни за сърцето и могат да понижат кръвното налягане.

 

15. Консумирайте храни, богати на магнезий

Магнезият е важен минерал, който помага на кръвоносните съдове да се отпуснат. Храненето с богата на магнезий диета е препоръчителен начин за предпазване от високо кръвно налягане.

Можете да включите магнезий в диетата си, като консумирате зеленчуци, млечни продукти, бобови растения, пиле, месо и пълнозърнести храни.

 

Сваляне на високо кръвно за 5 минути – възможно ли е?

Има няколко начина за бързо сваляне на кръвното налягане само за няколко минути.

Опитайте тези методи, ако търсите незабавен резултат:

 • Вземете топла вана или душ. Останете под душа или ваната поне 15 минути и се насладете на топлата вода. Това също може да помогне за намаляване на мускулното напрежение.
 • Дихателни упражнения. Поемете дълбоко въздух, задръжте дъха си за около две секунди, след което бавно издишайте. Направете пауза за няколко минути и повторете.
 • Отпуснете се! Стресът е основен фактор за високо кръвно налягане, така че направете всичко възможно, за да се отпуснете.

Тези техники могат да осигурят бързо решение, но в дългосрочен план е важно да управлявате успешно високото си кръвно налягане.

 

Хипертония и хипотония – какво представляват?

Ако кръвното налягане попада в една от следните категории, тогава състоянието се нарича хипертония (високо кръвно налягане):

 • Етап 1 – систолично между 130-139 mmHg или диастолно между 80-89 mmHg
 • Етап 2 – систолично: 140 mmHg или по-високо и диастолично: 90 mmHg или по-високо
 • Хипертонична криза – систолна над 180 mmHg и/или диастолна над 120 mmHg

Хипертонията е сериозно състояние, тъй като кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръв в тялото и ако не се контролира, може да доведе до повишен риск от инфаркти, удари и бъбречна недостатъчност.

По същия начин, хипотонията е ниско кръвно налягане. При това състояние кръвното налягане обикновено пада под систолична стойност от 90 и диастолна стойност от 60.

Ниското кръвно понякога води до замаяност и умора, но рядко е животозастрашаващо.

Как естествено да понижим високо кръвно налягане?

Някои постоянни практики оказват положително влияние – като физическата активност, понижената консумация на сол, намаляването на кофеина, здравословното тегло и др.

Какви са стойностите на високо кръвно налягане?

Счита се, че идеалното кръвно налягане е между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg (милиметра живачен стълб). За високо кръвно налягане се приемат стойности 140/90 mmHg или по-високо.

Какви са причините за високо кръвно налягане?

Често е свързано с нездравословни навици на живот, като пушене, прекаляване с алкохол, наднормено тегло и недостатъчно движение.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 02.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Васил 21.02.2024 at 8:19 - Отговор

  Не предполагате ли, че има живи хора над 64 години?
  Според вашата таблица няма.

  • Верджиния Георгиева 26.02.2024 at 14:50 - Отговор

   Привет, в таблицата е отбелязано 65+, което включва и хората над тази възраст.

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 16:49 | Публикувана: 2 март 2022 в 17:26 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни