Ползи и функции на магнезий при редовен прием

Обновена: 12.03.2024|
Самолечение. Витамин С - бариера. Анемии. Бабини зъби. Диабетна нефропатия. Магнезий - ползи. Пробиотик: инфекции.

Всички сме запознати с елемента магнезий – ползи от неговия прием са осезаеми за нашия организъм и са изключително важни за тялото ни. За начало, магнезият е елементът, на който до голяма степен дължим енергийните си нива и това мускулите и психиката ни да бъдат в добра форма.

Кои са основните ползи и функции на магнезий при редовен прием – разказваме в следващите редове!

 

Магнезий – какви ползи ни носи?

Вече загатнахме за част от основните ползи и функции на магнезий в началото. Преди да преминем към пълното им описание, трябва да обясним малко повече за това какво представлява и къде в тялото го намираме.

Магнезият е естествена част от организмите на хората и животните, както и за растенията. При последните той е основна част от структурата им, защото отговаря за възможностите за фотосинтеза. При хората и животните е от основно значение за мускулите и нервите, но и за цялостния начин на живот.

malinovi 01 400
biotin 02 600
malinovi 01 400
biotin 02 600

Количеството му в организма е около 25 грама.

60% от него се намира в костите ни. Една четвърт от останалата част – в мускулите. Останалият магнезий се разпределя на равни части и според приоритетите на тялото – в мозъка и органите: сърцето, черния дроб и бъбреците.

В най-общ смисъл можем да кажем за балансираните нива на магнезий са важни за почти всички жизнени процеси на организма. Това е така, защото без магнезий на практика никоя клетка не може да изпълнява своите функции правилно. Парадоксално, не произвеждаме и не съхраняваме магнезий в телата си. Затова и трябва ежедневно да го набавяме.

Той е важен съюзник в борбата с умората и стреса. От огромно значение е, когато се борим с депресивни състояния – при смяна на сезоните, например. Освен това той помага на мускулите ни да функционират правилно – да се свиват, разтягат и възстановяват след натоварвания.

Магнезий откриваме и в нервната система, където спомага за предаването на нервните импулси. Освен това, веществото помага на тялото ни да регулира и чревните функции и сърдечния ритъм. Нещо повече – на него частично дължим и добрите нива на кръвното си налягане. 

Не бива да забравяме и основните ползи и функции на магнезий при бременност.

 

Ползи и функции на магнезий при мъже

 

Магнезий - ползи. Ползи и функции на магнезий.

 

От всичко, изброено до тук, става ясно, че магнезият е важен колкото за жените, толкова и за мъжете. Какви са обаче неговите по-специфични и важни ползи за силния пол?

Смята се, че мъжете, особено в активна възраст, тренират повече. По време на процеса веществото в тялото ви намалява и е важно да бъде набавено отново. Нещо повече – след тренировка, ако приемете магнезий или пък се намажете с магнезиево олио, ще възстановите много по-бързо мускулите си. Така ще бъдете по-енергични, но и ще сте сложили край на досадната мускулна треска още преди да е започнала.

Дори и да не се движите толкова, а натоварването ви да е умствено, то пак подлежите на сериозни количества умора и стрес. От това страда качеството на съня, а след това – и продуктивността. Не подценявайте нуждата ви от повече магнезий в тези случаи!

Тялото ви, като мъж, има нужда от прием на поне 420 мг./ден (за мъже над 30 години). Ако сте решили да си го набавяте по естествен път, то можете да консумирате следните храни, богати на магнезий:

  • Какао
  • Елда
  • Тъмен шоколад
  • Лешници
  • Броколи
  • Зеленчуци с тъмни листа

 

Магнезий и нивата му в женското тяло

Макар магнезият да е важен и за мъжете, и за жените, в женското тяло той изпълнява и някои допълнителни роли. Една от тези роли е по време на бременност – тогава магнезият помага за изграждане и възстановяване на тъканите. Дефицитът на магнезий по време на този период може да доведе до лош растеж на плода. Бременните жени на възраст от 19 до 30 г. трябва да приемат 350 мг магнезий ежедневно.

Тъй като магнезият помага за регулиране на кръвното налягане, на жени, които са над 31 г. се препоръчват по 320 мг магнезий на ден. Дефицитът на магнезий може да бъде допълнителен рисков фактор за постменопаузална остеопороза. Това може да се дължи на факта, че дефицитът на магнезий променя метаболизма на калция и хормоните, които го калция.

 

Ползи и функции на магнезий при деца и препоръчителни храни

 

Магнезий - ползи. Ползи и функции на магнезий.

 

Има редица вещества, които организмът ни синтезира естествено в детските и юношеските години. За съжаление обаче магнезият не е от тях. Затова и децата имат нужда от разнообразно хранене с богати на витамини и минерали продукти. Ако детето се уморява бързо или пък няма желание и стимул за каквито и да е дейности, ако е раздразнително и трудно се съсредоточава, то е много възможно да му липсва магнезий.

Освен това, от 2-3-годишна възраст чак до тинейджърските си години, децата са предимно активни и енергични. Те изразходват много енергия и се нуждаят от възстановяването й. Магнезият помага много в това начинание. Препоръчителните дози на дневен прием за деца от 1 до 3 години е между 40 и 80 мг./ден. След като детето навърши 4 години, до 8-годишна възраст, е желателно да захранва организма си с до 130мг. / ден. Количеството се покачва почти двойно, когато детето е между 9 и 13 години на 240мг. /ден. След 14-годишна възраст момичетата и момчетата започват да се различават в темповете си на съзряване и развитие. Затова и младежите е добре да консумират храни, които ще им дадат до около 410 мг./ден, а девойките – до около 360 мг./ден.

И все пак: детското меню е специфично и не винаги нашите хранителни навици са подходящи за техните нужди. От друга страна, децата не винаги обичат храните, в които намираме най-много от елемента. Опитайте с  пълнозърнести храни, вместо обичайните опции с рафинирани продукти или ядки, чипс и бисквити. Добър вариант е, ако малкото съкровище не обича зелени зеленчуци, да наблегнете и на бананите и сушените плодове. Важно е при последните да внимавате за скритата захар!

От значение е още да знаете, че предозирането с магнезий не е опасно. Затова дори да си набавите повече от елемента, няма опасност за здравето – както при деца, така и при възрастни. Ако обаче забележите дискомфорт при приема на магнезий в каквато и да е било форма, консултирайте се със специалист – особено, когато става дума за детското здраве!

 

Магнезий и неговите ползи – мнения на професионалисти

През всички години на изследване на магнезия от специалистите, са установени единодушно две неща – не можем да функционираме без този елемент и това, че той е сред най-важните за организма ни както за физическото, така и за психическото ни здраве. Неслучайно китайският йероглиф за магнезий има значението на „красив минерал“.

В САЩ се смята, че над 200 милиона човека страдат от недостига на този елемент. Д-р Мария Николова, специалист по храненето от Медицинския университет в София, в своята статия казва, че „магнезиевият дефицит много често остава недиагностициран и нелекуван“ и е важно да следим за знаците.

От друга страна, много медици смятат, че той помага и на бременните и кърмещите жени и особено – за раждане на бебе с по-висока издръжливост на стрес. От друга страна, изследвания установяват, че майките, които приемат магнезии по време на деветте месеца на износване, се възстановяват по-лесно след раждането и по-рядко страдат от следродилна депресия.

 

В обобщение можем да кажем, че:

  • магнезият допринася за нормалната мускулна функция и спомага за поддържането на здрави кости и зъби.
  • елементът помага на психическото здраве и подобрява работата на нервната система, като намалява среса и помага за по-добър сън.
  • магнезият помага да абсорбираме правилно калция.

Прочети повече и за различните комбинации от магнезий и микроелементи.

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 26.05.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 09:50 | Публикувана: 26 май 2020 в 08:38 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве