Защо е добре да увеличим приема на магнезий през зимата?

Обновена: 11.03.2024|
Триптофан. Магнезий през зимата.

Приемът на магнезий през зимата е важен, особено когато времето рязко застудее и на организма ни му е трудно да се пригоди към резките температурни промени. В тези моменти и с оглед на наближаващата зима, му е нужна сериозна помощ от наша страна. А тя може да дойде само, ако разбираме от какво има нужда той.

Един от неразделните за цялото тяло елементи е магнезий и днес ще ви разкажем повече за това защо имаме нужда именно от него, за да бъдем по-здрави, по-спокойни и по-енергични и през най-тежките климатично сезони от годината.

 

Какво се случва с тялото ни през зимата?

Зимата е по-труден период за тялото ни. Липсата на достатъчно слънчева светлина и по-суровите условия навън влияят на целия организъм.

От една страна, съществува рискът от цялостен дефицит на витамини, главно заради липсата на пресни плодове и зеленчуци. От друга, намаленото количество слънчева светлина доказано влияе както на тялото, така и на психиката ни. Към тях се добавят и температурните колебания, които се отразяват дори на кожата и косата ни.

kurk 400
astaks 600
kurk 400
astaks 600

Тук идва и ролята на приема на магнезий през зимата. Благодарение на цялостното си влияние върху организма ни, елементът редуцира негативните ефекти на най-суровия сред сезоните.

На първо място той балансира веществата в нервната ни система и намалява стреса и нервното напрежение, което е доказано, че се увеличава през зимния период.

Не е за подценяване и че ни помага да се предпазим от сезонни заболявания. Това се случва при съчетанието му с антиоксидантите в тялото, които са незаменима подкрепа на нашата имунна система през времето от годината, в което върлуват грипове и множество опасности за здравето ни.

 

Детоксикация и магнезий през зимата

Зимата не е сред най-известните сезони за детокс на организма. Или поне така изглежда, докато се замислим за постите, които ни очакват преди Коледа. Макар и добре познат от векове обичай, за него рядко мислим като за прочистване на тялото преди празника. Ако погледнем по-внимателно храните, които редуцираме или напълно спираме за този период обаче, той има точно този смисъл.

Магнезият е важен за прочистването на организма ни поради две причини. Първата от тях е свързана със синтеза на антиоксиданти, които се борят с възпаленията и бактериите.

Другата, и още по-важна причина, има общо с отделянето на енергия от тялото ни при процеса на отделяне на вредните вещества. Магнезият е елементът, който е отговорен за произвеждането на енергия на клетъчно ниво и следователно, за това тялото и умът ни да са бодри и жизнени дори по време на пости и по-сурови условия.

 

Дефицит на магнезий през зимата – какви са признаците?

 

Младо момиче, което се протяга в леглото след дълъг сън. Прием на магнезий за добър сън.

 

Препоръчителните дози магнезий през зимата, които е хубаво да приемаме, зависят основно от пола и възрастта ни. Освен това обаче трябва да вземем предвид и дали и колко спортуваме и на колко стрес сме подложени. Колкото по-високи са нивата на изразходване на енергия от тялото и ума, толкова по-голяма е възможността да страдаме от дефицит на така важния елемент.

Признаци за магнезиев дефицит могат да бъдат: крампи и схващания на мускулите без видима причина или претоварване, безсъние, постоянно безпокойство, високо кръвно налягане. Към тях често се добавят и състояния на мигрена, умора, понижени нива на защита на имунната система.

Затова, за да бъдем здрави през зимата, е важно да добавим към менюто си храни, богати на магнезий. Подходящи за целта са ядките. Тяхното съдържание е богато на витамини и минерали, които не се губят във времето, трайни и питателни са. Добавете към менюто си и сушени плодове. Ако съблюдавате внимателно за съдържанието им на захар, те могат да бъдат чудесен източник на магнезий през сезона, в който най-трудно се намират пресни плодове.

 

Какво не знаем за елемента магнезий?

Магнезият е един от най-разпространените елементи в тялото ни. Той е четвърти по количество сред веществата, есенциални за правилното функциониране на тялото. Въпреки това има редица факти, които не са толкова известни за него. Показателни за това са изследванията, че мнозина подценяват важността му за организма. Вследствие на това, проучвания сочат, че около 80% от населението страда от дефицит на магнезий.

Най-голямата му роля в тялото ни е свързана с мускулите и нервите. Те се влияят от движение, ежедневното количество стрес, на което сме подложени, менюто, което следваме. Балансът в системата внася магнезият.

При дефицит на магнезий не само през зимата:

  • Костите и зъбите не могат да се сформират правилно
  • Бихме имали проблеми със сърдечно-съдовата система заради невъзможност на кръвоносните съдове да се отпускат и свиват
  • Бихме изпитвали крампи и спазми в мускулите
  • Бихме имали много по-ниски нива на енергия

 

Прием на магнезий по време на бременност.

 

Освен това, за магнезий се казва, че е “най-женският”елемент. И неслучайно, тъй като от количеството му в организма на майката при бременността зависи развитието на мускулите и нервите, комфорта и правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. При бъдещите майки нормалните нива на елемента осигуряват бременност с нормална продължителност и намаляват риска от преждевременно раждане. Освен това, магнезият влияе благотворно върху гаденето и ежедневната умора, която всяка жена изпитва с напредването на бременността.

Последен, но не и по важност, факт е, че магнезият е есенциален за нашето съзнание и спокойствие. При постоянен стрес, например, магнезий таблетки помагат да намерим покой, да спим по-добре и да имаме възможност да се разтоварим след забързания ден.

В допълнение не пропускайте да похапвате риба и млечни продукти, които да ви помогнат да си набавите от елемента.

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 01.11.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 10:17 | Публикувана: 1 ноември 2019 в 14:44 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве