Магнезий комплекс – полезни комбинации

Обновена: 10.01.2024|

Витамините и минералите поддържат деликатен баланс в тялото ни, по тази причина магнезий комплекс с включена комбинация на някои конкретни витамини е препоръчителна. Магнезият си сътрудничи с много витамини и минерали, за да може тялото да извлече максимална полза и положителен ефект от тях.

Определени витамини и минерали се нуждаят от други такива, за да се абсорбират правилно в кръвта. Някои имат обратен ефект, като възпрепятстват усвояването на други хранителни вещества и често причиняват дефицит в организма.

Степента и скоростта, с която тялото ни може да абсорбира минерал или витамин (известни като бионаличност), се влияят от това как взаимодействат  с други хранителни вещества. Магнезият, например, играе решаваща роля в абсорбирането на някои витамини. Подробна информация за него и приема му можете да намерите и в нашата страница. Нека видим кои са подходящите комбинации с магнезий.

 

omega3 400
calc magn 600

Магнезий комплекс с калций

Магнезият помага на костите да се развият и да останат плътни и здрави. Калцият също е от съществено значение за здравето на костите. Не само за поддържане на тяхната здравина, но и за забавяне на естественото намаляване на костната плътност. А това неизменно се случва в процеса на остаряване.

omega3 400
calc magn 600

Тялото ни се нуждае от магнезий, за да абсорбира калций, но също и за да:

 • Предотвратява попадането на калций в меките тъкани, бъбреците, артериите и хрущялите, където може да бъде токсичен.
 • Подпомага калция при регулиране на сърдечната дейност.
 • Подпомага и витамините, които улесняват абсорбирането на калция, като витамин D и К, за да работят правилно.

Докато тялото може да съхранява калций за определен период от време, от магнезий се нуждае всеки ден. Консумирането на разнообразна храна може да ни осигури определено количество магнезий, но не винаги това покрива препоръчителния дневен прием. По тази причина повечето хора приемат хранителна добавка.

 

Цинк и магнезий

 

Магнезий комплекс. Мултивитамини и минерали, ползи - млада жена, която изучава ползите от опаковката на витамини

 

Всички витамини и минерали се нуждаят от подходящи условия, за да може организмът да ги абсорбира правилно. Когато се комбинира магнезий комплекс с цинк, те имат взаимна полза. Магнезият помага на тялото да регулира нивата му на цинк, докато цинкът помага на организма да абсорбира по-ефективно магнезия.

Тялото ни използва цинк за:

 • Да преработва храни
 • Да лекува рани
 • Засилва имунната система
 • Синтезира протеини и ДНК
 • Поддържа костите силни и здрави

Цинкът е от съществено значение за ежедневното здраве и благополучие. Както при магнезия, тялото ни не е в състояние да го съхранява по естествен начин, което означава, че трябва да си го набавяме ежедневно. Чрез диета или добавки е важно да поддържаме препоръчителния му прием.

Тялото ни изисква много по-малко цинк, отколкото магнезий, а препоръчителните дневни дози на цинка са много ниски. Тъй като магнезият и цинкът не се състезават за абсорбция в тялото, много добавки комбинират цинк и магнезий комплекс.

 

Магнезий комплекс с калций, цинк и витамин D

Вече разбрахме защо и как комбинацията на магнезий с цинк и калций се отразява на организма ни. И трите елемента имат участие във формирането и поддържането на здрави кости, както и засилен имунитет. Тук се включва и витамин Д – той също е необходим за качественото абсорбиране на калция. А недостигът на калций може да доведе до неприятни последици, като пародонтоза, безсъние и мускулни крампи.

Освен това, бионаличността на витамин Д зависи от магнезия. Ензимите (в черния дроб и бъбреците), които позволяват метаболизма на витамин Д, превръщайки го в активната му форма – калцитриол, не могат да работят без достатъчно магнезий.

Неконвертиран, витамин Д може действително да повиши нивата на калций, вместо да ги регулира, както трябва да бъде. А превишаването на дневната доза калций може да стимулира хормоните ни да извлекат минерала от костите – където е необходим, и да го депозират в меките тъкани, като артериите.

 

Магнезий и калий

Магнезият и калият обикновено се предписват заедно за определени видове заболявания, а не за ежедневна употреба, за да се поддържа приемът на минерали на правилно ниво.

Дефицитът на магнезий често се свързва с хипокалемия, която се характеризира с много ниско наличие на калиеви йони в кръвта. Съпътстващият дефицит на магнезий влошава хипокалемията и я прави неподатлива при лечение с калий. Предполага се, че магнезиевият дефицит повишава загубата на калий, увеличавайки отдалечената му секреция. Но не само дефицитът на магнезий предизвиква непременно хипокалемия – завишени дози натрий  и повишени нива на алдостерон също могат да допринесат за загуба на калий при дефицит на магнезий.

Магнезий комплекс и витамини от група В

Ако се чудите дали да приемате магнезий и Б-комплекс, отговорът е: да. Витамините от група Б също не се състезават  за абсорбция в тялото ни. В много добавки са комбинирани с магнезий.

Витамините от Б-група и магнезият работят в тандем за:

 • Нормалната функция на нервната система
 • Нормална психологическа функция
 • Допринасят за енергийния метаболизъм
 • Намаляват умората

Някои хора приемат витамин В6 с магнезий, за да облекчат промените в настроението, възникващи при ПМС (предменструален синдром).

 

Магнезий комплекс и колаген

 

Магнезий комплекс. Ползи от прием на колаген.

 

Комбинацията на колаген с магнезий има благоприятен ефект върху възстановяването  на състояния, свързани с износването на части от телата като кости, връзки, стави и мускули. Колагенът, като протеин, ги регенерира и подобрява състоянието им. Особено в случаи на остеоартрит, остеопороза, скъсани връзки, увреждане на кожата, разкъсани кръвоносни съдове, косопад и чупливи нокти.

Трябва да запомним, че тъканите се възстановяват от същото нещо, от което са направени: ако тези тъкани са образувани с протеин, фосфор, магнезии и витамин С, те се възстановяват със същите съединения.

Комбинирането на магнезий комплекс с колаген е полезно, тъй като магнезият играе ключова роля за образуването на протеини, включително колаген. С добавянето му се стремим да насърчим образуването на нов колаген, който ще помогне за желаната регенерация на тъканите. Свойствата на магнезия са гарантирани в Регламент (ЕС) № 432/2012, който гласи, че той допринася за нормалния синтез на протеини, за нормална мускулна функция и за поддържането на здрави кости.

Магнезий и желязо

Приемането на комплекс, включващ желязо и магнезий, не се счита за проблем. В по-редки случаи, като анемия с дефицит на желязо, може да се окаже неподходяща такава комбинация.  В този случай абсорбцията на желязото може да бъде инхибирана от приема на магнезиеви лаксатиди, като магнезиев оксид.

Анемията е свързана с възпаление и недостиг на желязо. Магнезият също се бори с възпаленията и съвместната работа на двата елемента, в някои случаи, може да подобри здравословното състояние. Но, ако имате специфичен здравословен проблем, консултирайте се с лекар преди да приемате комбинация от желязо и магнезий.

Магнезий комплекс и омега-3

Рибеното масло има способността да понижава триглицеридите и да изчиства артериите, което води до понижаване на кръвното налягане. Когато и магнезий комплекс влезе в сила, артериите се отпускат и отварят, което също може да понижи кръвното налягане. Вероятно вече си мислите, че комбинацията между двете може прекалено много да понижи общото кръвно, но според английския Национален институт по здравеопазването изследванията върху магнезия показват незначителното му влияние върху кръвното налягане.

Ако имате проблеми с регулирането на кръвното налягане, за ваша сигурност е по-добре първо да се консултирате с лекар за комбинирането на добавките.

 

Комбинирайте правилно и умно вашите хранителни добавки

Както споменахме в началото, нашият организъм е балансирана система, поддържана от взаимодействието между различни хранителни вещества и биохимичните процеси между тях. Магнезият е един от най-важните минерали за човешкото тяло. В много от комбинациите му с други витамини и минерали тялото се облагородява от взаимодействието им. В някои случаи дори действието на едни е невъзможно без помощта на други. Всичко за ползите от приема на магнезий можете да намерите и в нашата страница. Магнезий комплекс, в повечето случаи, взаимодейства положително с другите жизненонеобходими елементи. Но ако имате съмнения, въз основа на личното ви здравословно състояние, по-добре се обърнете към медицинско лице за съвет и не предприемайте самостоятелни действия.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 20.05.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 10 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 20 май 2020 в 14:25 | Категория: Витамини и минерали, Здраве