Люти чушки – какви ползи имат за здравето?

Обновена: 23.02.2024|

Знаете ли, че съществува специална класация за люти чушки? Тя се нарича „Скала на Сковил“ и оценява нивото на активното вещество в лютите чушлета, както и колко вода е необходима, за да се неутрализира лютото в тях.

Резултатите варират от 0 до 1 641 183 топлинни единици по Сковил (SHU). Най-високата оценка е за сорта „Каролински жътвар” – най-лютата чушка на земята.

 

Какво представляват лютите чушки?

Лютите чушки (Capsicum annuum) са плодовете на растението Capsicum, което е характерно с лютивия си вкус.

vitc 400 1
vitc 600 1

Капсаицинът е основното биоактивно растително съединение в тях, на което се дължи и уникалният им остър вкус, а също и много от ползите им за здравето.

vitc 400 1
vitc 600 1

 

Какво трябва да знаем за техния произход ?

Историята на лютите чушки започва в Южна Америка. Те са многогодишни храсти от семейство Capsicum и са били непознати за голяма част от света до пристигането на Христофор Колумб в Новия свят през 1492 г.

Лютите чушки са част от семейство нощни растения, родствени на чушките и доматите. Съществуват много техни разновидности – например кайен и халапеньо. Те се използват предимно като подправка и могат да се готвят, изсушени или стрити на прах.

 

Какво трябва да знаем за хранителния им състав ?

Лютите чушки са богати на различни витамини и минерали, но обикновено се консумират в малки количества, така че не допринасят значително за дневния прием на микроелементи.

Те са богати на антиоксидантни растителни съединения, които са свързани с различни ползи за здравето. Най-забележителен е капсаицинът, който е отговорен за острия им лют вкус.

Съдържат:

  • витамин С
  • витамин В6
  • витамин К1
  • калий
  • мед
  • витамин А

Хранителните стойности на 15 грама сурови, пресни, червени люти чушки са следните:

  • калории – 6
  • вода – 88%
  • протеин – 0,3 грама
  • въглехидрати – 1,3 грама
  • захар – 0,8 грама
  • влакна – 0,2 грама
  • мазнини -0,1 грама

Основни биоактивни растителни съединения в лютите чушки:

  • капсантин – отговорен за червения им цвят
  • виолаксантин
  • лутеин
  • капсаицин – отговорен за техния лют вкус и много от здравословните им ефекти
  • синапова киселина – антиоксидант
  • ферулова киселина – антиоксидант

 

Какви са ползите от консумацията им?

 

Люти чушки. Глог. Анасон. Билка дамиана. Алкална диета. Увреждат колагена. Язва на стомаха. Хеликобактер пилори. Жена в розова, която показва полезния ефект от изчистване от токсините в червата.

 

Подобряват здравето на храносмилателната система и метаболизма

Едно от най-големите предимства на капсаицина е приносът му за здравето на червата и загубата на тегло. На второ място, люти чушки, особено под формата на прах, са богати на антиоксиданти и други съединения.

Когато са в умерени количества, консултирани със специалист, те  могат да успокоят други храносмилателни проблеми, като разстроен стомах, чревни газове, диария и спазми. Постигат това, защото стимулират стомашните сокове и действат срещу киселинността в храносмилателния тракт.

 

Помагат при главоболие

Проучванията показват, че лютите чушки могат да облекчат болката при мигрена и синусово главоболие. Известно е, че капсаицинът потиска ключов невропептид, субстанция Р, който е основният предавател на болка в мозъка.

 

В помощ при борбата с килограмите

 

Люти чушки. Отслабване с кетони. Разходка след хранене.

 

Яденето на люти чушки може да ускори метаболизма и да намали апетита ни, като по този начин помага за отслабването. Капсаицинът стимулира термогенния процес, при който тялото ни превръща калориите в топлина, която се използва за гориво.

 

Люти чушки при хрема, грип, настинка и гъбични инфекции

Лютите чушки помагат за изграждането на по-силна имунна система, тъй като са пълни с антиоксиданти, както и с бета-каротин или провитамин А.

Витамин А и витамин С са от ключово значение за поддържането на здрава система и ще изградят имунитета ви срещу инфекции и болести. Използват се също така и заради противогъбичните си свойства, като убиват хранителните патогени и лекуват редица възпалителни заболявания на червата.

 

Подобряват здравето на сърцето

Консумацията на люти чушки или пикантни храни може да спомогне за доброто здраве на сърцето и да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Лютите чушки могат да намалят вредното въздействие на лошия холестерол и да се борят с възпалението, което е известно като фактор за сърдечни проблеми.

 

Действат срещу възпалението

Друга ценна характеристика на капсаицина е, че той потиска субстанция Р, която е невропептид, отговорен за възпалителните процеси. Поради това се смята, че капсаицинът може да бъде потенциално средство за лечение на редица сетивни нервни нарушения, като болки при артрит, диабетна невропатия и псориазис.

 

Намаляват риска от диабет тип 2

 

Люти чушки. Рафинирани въглехидрати. Зелен лук. Ползи от сминдух. Как плодовете влияят на тялото. Задължителни профилактични прегледи за жени. Морски колаген. Хипогликемия. Диабет тип 2. Ефектите на диабета.

 

Освен че поддържат здравето на сърцето, лютите чушки могат да намалят риска от развитие на високи нива на инсулин в кръвта, което е често срещан симптом на диабет тип 2.

 

Подобряват когнитивните функции

Един от ключовите начини за поддържане на силни познавателни функции е правилното количество кислород и желязо. За щастие лютите чушки са богати на желязо. Това води до увеличаване на притока на кръв и производството на хемоглобин в мозъка ни.

Освен това те могат да намалят шансовете ни за развитие на когнитивни нарушения като деменция и болест на Алцхаймер.

 

Насърчават растежа на червените кръвни клетки

Освен че поддържат здравето на сърцето, лютите чушки могат да бъдат от помощ и за образуването на нови кръвни клетки. Благодарение на това, че са богати на мед и желязо, те са в състояние да лекуват симптомите на анемия и умора.

 

Поддържат косата и кожата здрави

Витамин С в лютите чушки не само укрепва имунната ни система, като в същото време създава и поддържа колаген, който е основен протеин в здравата коса и кожа. Лютият червен пипер е чудесна естествена съставка, която може да се добави към някои домашни маски за коса.

 

Люти чушки за предотвратяване на лош дъх

 

Люти чушки, ползи.

 

Консумацията на малко лют пипер на прах действа като дезинфектант на въздуха, който издишваме, като по този начин подобрява миризмата на дъха ни.

 

Против алергии

Благодарение на противовъзпалителните свойства на капсаицина лютите чушки могат да помогнат за предотвратяване на алергии и симптоми на алергии.

 

В борба с рака

В лабораторни условия изглежда, че капсаицинът убива клетки, свързани с повече от 40 вида рак, включително рак на дебелото черво, черния дроб, белия дроб, панкреаса и левкемия.

Пикантният химикал променя начина, по който действат някои гени, свързани с раковите клетки, и дори спира растежа им. Други изследвания обаче показват, че самият капсаицин може да е свързан с рака.

Необходими са още проучвания.

 

Какви са недостатъците от консумацията им?

 

Люти чушки. Диария. Анасон. Висок холестерол. Болка в корема при хранене.

 

Лютите чушки не са полезни за всеки. Те предизвикват усещане за парене и могат да причинят болки в стомаха и диария при някои хора. Поради тази причина съединението олеорезин капсикум, извлечено от люти чушки, е основната съставка на спрейовете с лют червен пипер.

В големи количества то причинява силна болка, възпаление, подуване и зачервяване. С течение на времето редовното излагане на капсаицин може да доведе до това някои неврони за болка да станат нечувствителни към по-нататъшна болка.

 

За кого са подходящи?

Хората често използват капсаицин за лечение на артрит и различни състояния на болка.

Той може да повлияе ефективно и на други признаци и симптоми на няколко заболявания, като например:

  • болки в гърба
  • главоболие
  • хрема
  • остеоартрит
  • болка от травма
  • гадене и повръщане след операция
  • болка след операция

 

Вкусни рецепти с люти чушки

Няма как за финал да не ви предложим и две апетитни рецепти с люти чушки, които да пробвате още сега.

Пикантно пиле с картофи

 

Люти чушки, ползи, пиле.

 

Необходими продукти:

  • 500 г пилешко бутче без кост и кожа
  • 3 средно големи глави червен лук, нарязани на едро
  • 500 г малки червени картофи, нарязани на дебели филийки
  • 2 червени люти чушки, почистени от семките и нарязани на дебели филийки
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • По 1 ч. л. смлян кимион, пушен лют червен пипер и семена от копър – леко счукани
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин
  • кора и сок от 1 лимон
  • 50 г цели бланширани бадеми, нарязани на едро
  • 170 г нискомаслено кисело мляко – за сервиране
  • малко магданоз или кориандър, нарязани на ситно – за сервиране

 

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200°C или на 180°C с вентилатор. Поставете пилешкото, лука, картофите и чушките в голяма купа и ги овкусете. В друга купа смесете чесъна, подправките, олиото и лимоновата кора и сок. Изсипете ги заедно в тава.
  2. Печете за 40 минути, като обръщате след 20 минути, докато пилето се изпече. Добавете бадемите за последните 8 минути от печенето. Сервирайте  с порция кисело мляко и малко нарязан магданоз или кориандър.

В случай, че спазвате кето режим на хранене или друга нисковъглехидратна диета, имаме много предложения в кулинарния ни блог, като:

 

Пене с песто от магданоз и червени чушки

Необходими продукти:

  • 400 г паста пене
  • 300 г печени червени люти чушки
  • Връзка магданоз
  • 75 г несолено кашу
  • 1 голяма скилидка чесън, нарязана на едро
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 50 г пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пастата, като следвате инструкциите на опаковката. Междувременно сложете чушките, магданоза, ядките, чесъна и зехтина в малък кухненски робот или мини чопър и ги разбийте до консистенция на песто. Подправете и смесете с пармезана.
  2. Отцедете пастата и я върнете в тигана с пестото. Разбъркайте и леко загрейте за 1 минута, след което поръсете с още малко нарязан магданоз и сервирайте.

Безглутенова паста за нисковъглехидратен режим сме приготвяли и в здравословната ни кухня:

Добър апетит!

Какво представляват лютите чушки?

Лютите чушки (Capsicum annuum) са плодовете на растението Capsicum, което е характерно с лютивия си вкус.

Защо някои чушки са люти?

Капсаицинът е основното биоактивно растително съединение в тях, на което се дължи и уникалният им остър вкус, а също и много от ползите им за здравето.

Какъв е хранителният състав на лютите чушки?

Лютите чушки са богати на различни витамини и минерали, но обикновено се консумират в малки количества, така че не допринасят значително за дневния прием на микроелементи. Те са богати на антиоксидантни растителни съединения, които са свързани с различни ползи за здравето

Какво е „скалата на Сковил“?

Това е специална класация за люти чушки, която оценява нивото на активното вещество в лютите чушлета, както и колко вода е необходима, за да се неутрализира лютото в тях. Резултатите варират от 0 до 1 641 183 топлинни единици по Сковил (SHU).

Категории: Здраве, Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 01.12.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Нина 25.12.2022 at 20:42 - Отговор

    Много обичам да ям люти чушки и те са полезни

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:21 | Публикувана: 1 декември 2022 в 16:18 | Категория: Здраве, Любопитно, Хранене и видове храни