Алергия към храни е изключително често срещано състояние. Засяга приблизително 6-8% от децата под 3-годишна възраст и до 3% от възрастните. Някои деца надрастват хранителната алергия с напредването на възрастта.

В следващите редове ще разгледаме какво представлява алергията към храните. Какви са симптомите, съпътстващи я и как да реагираме бързо при настъпването й.

 

Същност на алергия към храни

Алергия към храни е реакция на имунната система, която се проявява скоро след ядене на определена храна, съдържащи алергени.

Дори приемът на малки количества от тази храна може да предизвика реакции. Пример за такива са храносмилателни проблеми, копривна треска или затруднено дишане.

При някои хора хранителната алергия може да причини тежки симптоми или дори животозастрашаваща реакция, известна като анафилаксия.

Лесно е да се обърка хранителната алергия с много по-честа реакция, известна като непоносимост към храна. Последната не засяга имунната система.

 

Симптоми на алергия към храни

Симптомите на хранителна алергия обикновено се развиват в рамките на няколко минути до два часа след ядене на храна, съдържаща алерген.

Най-честите признаци и симптоми на хранителна алергия са:

 • Коремна болка, диария, гадене или повръщане
 • Хрипове, запушване на носа или затруднено дишане
 • Копривна треска, сърбеж или екзема
 • Подуване на устните, лицето, езика и гърлото или други части на тялото
 • Изтръпване или сърбеж в устата
 • Обърканост, замаяност или припадък

Анафилаксия

При някои хора хранителната алергия може да предизвика тежка алергична реакция, наречена анафилаксия.

Това може да причини животосъстрашаващи признаци и симптоми, като:

 • Свиване и стягане на дихателните пътища
 • Подуване на гърлото или усещане за бучка в гърлото, затрудняваща дишането
 • Шок и тежък спад на кръвното налягане
 • Учестен пулс
 • Обърканост, замаяност или загуба на съзнание

За анафилаксията спешното лечение е критично важно. Нелекувано, това състояние, може да причини кома или дори смърт.

Посетете лекар или алерголог, ако проявите симптоми на алергия към храни малко след като сте ги консумирали. Потърсете спешна медицинска помощ, ако развиете някои от признаците или симптомите на анафилаксия.

Симтоми на усложнения на хранителна алергия

Усложненията на алергията към храни могат да включват:

 • Анафилаксия – животозастрашаваща алергична реакция.
 • Атопичен дерматит (екзема) – хранителната алергия може да причини кожна реакция, като екзема.

 

Причини за поява на алергия към храни

Хранителната алергия е състояние, при което някои храни предизвикват анормален имунен отговор.

Причинява се от това, че имунната ни система неправилно разпознава някои от протеините в храната като вредни. В отговор на това тя задейства клетките да освободят антитяло, известно като имуноглобулин Е (IgE). Ролята на това антитяло е да неутрализира причиняващата алергия храна или хранително вещество (алергена).

Следващия път, когато консумираме дори минимално количество от тази храна, IgE антителата усещат алергена. Те сигнализират имунната ни система да освободи химикал, наречен хистамин, както и други химикали, в кръвта ни, които причиняват симптоми на алергия.

Хистаминът кара кръвоносните съдове да се разширяват и кожата да се възпали или подуе. Засяга и нервите, причинявайки сърбеж по кожата. Носът може да започне да произвежда повече слуз, което води до сърбеж, парене и течащ нос.

 

Алергия към храни - Ядки.

 

При възрастните повечето хранителни алергии се предизвикват от определени протеини, съдържащи се в:

 • Ядките (орехи и пекани)
 • Фъстъците
 • Черупчестите (скариди, омари и раци)
 • Рибата

При децата алергии към храни обикновено се предизвикват от протеини, съдържащи се в:

 • Кравето мляко
 • Яйцата
 • Фъстъците
 • Ядките
 • Соята
 • Пшеницата

 

Синдром на поленова хранителна алергия

Синдромът на поленовата хранителна алергия е ивестен също и като орален алергичен синдром. Той засяга много хора, които имат сенна хрема.

При това състояние някои пресни плодове и зеленчуци или ядки и подправки могат да предизвикат алергична реакция.

Характеризира се с изтръпване или сърбеж в устата. В сериозни случаи реакцията води до подуване на гърлото или дори до анафилаксия.

Протеините в някои плодове, зеленчуци, ядки и подправки предизвикват реакция, тъй като те са подобни на причиняващите алергия протеини, открити в някои полени. Това е пример за кръстосана реакция.

При готвенето на храни, предизвикващи поленова хранителна алергия, симптомите след консумацията им могат да са по-леки.

Храни, които могат да причинят алергия към различни полени:

Ако сте алергични към: Прашец от бреза Прашец от амброзия Треви Цветен прашец
Може също да реагирате при консумация на следните кето храни Бадеми, целина, лешници, подправки (анасон, ким, кориандър, копър, магданоз) Краставици, тиквички Краставици, домати, тиквички Чушки, броколи, зеле, целина, карфиол, чесън, лук, подправки (анасон, черен пипер, кимион, кориандър, копър, синап, магданоз)
Други храни Ябълки, праскови, моркови, череши, кайсии, фъстъци, круши, сини сливи, картофи, соя Банани, пъпеши, дини Киви, пъпеши, дини, портокали, картофи Ябълки, моркови, чесън, лук, праскови

 

Алергия към храни, проявяваща се по време на тренировка

Консумирането на определени храни може да накара някои хора да почувстват сърбеж и замаяност скоро след започване на тренировка.

Сериозните случаи могат да включат дори копривна треска или анафилаксия.

Лишаването на храна за няколко часа преди тренировка или избягването на определени храни може да помогне за предотвратяване на този проблем.

 

С какво можем да объркаме алергията към храни?

Чести състояния, които могат да причинят симптоми, объркани с хранителна алергия, включват:

 • Цьолиакия

Цьолиакията или така наречена още алергия към глутен не води до анафилаксия.

Подобно на хранителна алергия, цьолиакията включва реакция на имунната система, която е по-сложна от тази при обикновената хранителна алергия.

Това хронично храносмилателно състояние се предизвиква от консумиране на протеина глутен. Той се намира в хляба, тестените изделия и други храни, съдържащи пшеница, ечемик или ръж.

Ако страдате от цьолиакия и консумирате храни, имащи в състава си глутен, ще възникне имунна реакция. При нея се причинява увреждане на повърхността на тънките черва, което води до невъзможност за усвояване на определени хранителни вещества.

 • Хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост или реакция към друго вещество, което сме яли, може да предизвика същите признаци и симптоми като хранителната алергия. Това може да са гадене, повръщане, спазми и диария.

При непоносимост към храна можем да ядем малки количества храни, водещи до това състояние, без да се проявяват реакции. За разлика от това, ако имаме алергия към храни, дори малко количество храна може да предизвика алергична реакция.

Един от сложните аспекти на диагностицирането на непоносимост към храна е, че някои хора са чувствителни не към самата храна, а към вещество или съставка, използвани при приготвянето й.

 • Липса на храносмилателни ензими

 

Хранителна алергия. Лактозна непоносимост.

 

Може да не разполагаме с адекватни количества от някои ензими, необходими за пълноценното храносмилане на определени храни.

Недостатъчните количества от ензима лактаза, например намаляват способността ни да усвоим лактозата, основната захар в млечните продукти. Лактозната непоносимост може да причини подуване на корема, спазми, диария и газове.

 • Хранително отравяне

Понякога хранителното отравяне може да имитира алергична реакция. Бактериите в развалената риба тон и други риби могат да образуват токсин, който предизвиква вредни реакции.

 • Чувствителност към хранителни добавки

Някои хора имат храносмилателни реакции и други симптоми, след като приемат определени хранителни добавки.

Например сулфитите, използвани за консервиране на сушени плодове, консерви и вино, могат да предизвикат пристъпи на астма при чувствителни хора.

 • Хистаминова токсичност

Някои риби (риба тон, скумрия и други), които не се охлаждат правилно и съдържат големи количества бактерии, също могат да съдържат високи нива на хистамин.

Това вещество предизвиква симптоми, подобни на тези при хранителна алергия. Вместо алергична реакция, това състояние е известно като хистаминова токсичност или отравяне със скомброид.

 

Рискови фактори

Рисковите фактори за възникване на алергия към храни са:

 • Семейна обремененост

Имате повишен риск от развитие на хранителни алергии, ако често срещани състояния в семейството ви са астма, екзема, копривна треска или сенна хрема.

 • Други алергии

Ако имате алергия към дадена храна, може да имате повишен риск от алергия и към друга. По същия начин, ако имате друг вид алергични реакции, като сенна хрема или екзема, рискът от алергия към храни е по-голям.

 • Възрастта

Хранителните алергии се срещат по-често при малки деца и кърмачета. С напредването на възрастта храносмилателната ни система узрява. Тялото ни става по-способно да не абсорбира хранителни компоненти, които предизвикват алергии.

За щастие децата обикновено израстват алергията към мляко, соя, пшеница и яйца. Някои алергии, като например тези към ядки и морски продукти, могат да останат.

 • Астма

Астмата и алергията към храни често вървят ръка за ръка. При тях симптомите могат да бъдат много тежки.

 

Бърза реакция при алергия към храни

Понякога хранителната алергия се открива за първи път при възникване на лека реакция. Пример за такива са изтръпване на устата и устните, копривна треска, сърбеж по кожата или разстроен стомах.

Някои от тези симптоми обаче могат да показват и ранни етапи на анафилаксия, така че трябва да внимавате да ги разпознаете.

При случай на алергична реакция могат да се предприемат следните бързи реакции:

 • Спрете да ядете

Ако тялото ви реагира на храна, която сте яли, първата стъпка е проста: Спрете да ядете тази храна. Не „тествайте“ дали храната причинява симптомите, като ядете повече и не лекувайте алергичната реакция с пренебрежение.

 • Прием на антихистамини

Те се предлагат под формата на гелове, течности или таблетки. Обикновено са ефективни за хора с леки или умерени симптоми на алергия към храни.

Някои антихистамини помагат при копривна треска и сърбеж, но ако се появят внезапно, това може да е сигнал за настъпване на анафилаксия.

Хистамините са химикали, които причиняват повечето симптоми на алергия, както вече споменахме. Докато антихистамините блокират ефекта им.

 • Епинефрин (адреналин)

Това лечение се прилага при хора с хранителни алергии, които могат да доведат до анафилаксия. Епинефринът поддържа кръвното налягане чрез свиване на кръвоносните съдове. Също така отпуска дихателните пътища.

 

Превенция при алергия към храни

Най-добрият начин за предотвратяване на алергична реакция е да се избягва консумацията на храни, които причиняват признаци и симптоми.

Ако имате хранителна алергия, следвайте тези стъпки:

 • Внимавайте какво ядете и пиете. Четете внимателно етикетите на храните.
 • Носете медицинска гривна, информираща, че страдате от хранителна алергия.
 • Внимавайте какво си поръчвате в ресторантите. Уверете се, че храната ви не е приготвяна върху повърхности или съдове, които съдържат някоя от съставките, към които сте алергични.
 • Планирайте храненията си за деня. Приготвяйте си у дома храната.

Ако детето ви има алергия към храни, предприемете следните предпазни мерки, за да осигурите неговата безопасност:

 • Уведомете ключови хора, че детето ви има хранителна алергия.

Това може да са училищния персонал, родителите на приятелите на вашето дете и други възрастни, които редовно общуват с него. Предупредете ги, че алергичната реакция може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавни действия.

 • Уверете се, че детето ви знае, че трябва да поиска помощ в случай на алергична реакция.
 • Обяснете какви са симптомите на хранителна алергия. Научете хората, прекарващи време с детето ви, как трябва да ги разпознаят и да реагират.
Обновена: 12 юли 2022 в 02:28 | Публикувана: 12 юли 2021 в 14:16 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни