Рецепта за лютеница без захар
Днес споделяме с вас рецепта за лютеница без захар, като тази съставка не е толкова решаваща за вкуса като цяло. Изпечените и обелени на ръка зеленчуци са разковничето.
Огнище или чушкопек, казан, месомелачка, есен – първата ни асоциация не e ли лютеница? Не познаваме човек, който да не я обича или да не помагал за приготвянето й като малък.
Рецепта за лютеница без захар
Лютеница без захар е чудесно кето допълнение, което да имате винаги подръка в килера или в хладилника за неочаквани гости. Толкова е вкусна, че почти по нищо не се различава от традиционната. Ще се изумите колко бързо ще приготвите домашна кето лютеница без захар!
Време за приготвяне: около 2 часа
Порции: 5-6 бурканчета по 250 г
Въглехидрати в 100 г: 11,70 г
Необходими продукти:
- 500 г домати
- 1 кг червени чушки (пресни или изпечени и обелени)
- 250 г патладжан
- 100 мл екстра върджин зехтин
- 1 ½ с. л. сол
- ½ връзка магданоз
- ½ ч. л. кимион
- 1 ч. л. черен пипер
По желание:
- Люта чушка (за да си направите апетитка)
Начин на приготвяне:
1 вариант за лютеница без захар:
- Обелете и нарежете на кубчета патладжаните. Поставете ги в гевгир и поръсете със сол. Оставете настрана за 30 минути.
- Нарежете доматите и чушките на две половини и ги поставете с плоската страна в тавичка, покрита с хартия за печене. До тях изсипете кубчетата отцеден патладжан.
- Изпечете зеленчуците на долния ред във фурна на 180 градуса за 60-90 минути. Разбърквайте от време на време.
- Обелете изпечените домати и чушки. Нарежете чушките на малки парчета.
- Смесете в купа зехтина заедно с наситнения магданоз, солта, черния пипер и кимеона.
- Изсипете в блендер изпечените зеленчуци заедно с магданозената смес и блендирайте до фино или до желаната гъстота.
- Опитайте на вкус и ако е необходимо поправете.
- Напълнете предварително измитите и подсушени бурканчета, но не догоре – оставете един пръст отстояние.
- Препоръчително е капачките им да са с винт и добре затегнати.
- Сварете ги за около 10-15 минути в тенджера с кипяща вода, на дъното на която поставете предварително решетка. Важно е бурканчетата да са покрити с вода, за да се стерилизират добре.
- Извадете ги и обърнете с капачките надолу върху суха кърпа.
2 вариант за лютеница без захар:
- Измийте и подсушете чушките и патладжаните. Наредете ги върху хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Ако ги печете на вентилатор, ще се изпекат равномерно от всички страни. В противен случай не забравяйте, когато отмине половината време, да ги обърнете.
- Когато са готови, приберете ги в по-голяма тенджера и затворете с капак, за да се задушат, което ще ви помогне да ги обелите по-лесно.
- Нарежете доматите на малки кубчета и ги поставете в тенджера на средна температура, без мазнина. Разбърквайте равномерно, докато течността им се редуцира.
- Когато чушките и патладжаните поизстинат, обелете ги, като отстраните дръжките и семената. Препоръчително е поне за половин час да ги оставите в гевгир да се отцедят.
- След това ги пасирайте. Изсипете ги при доматите, разбъркайте хубаво и свалете от котлона.
- Добавете зехтина, нарязания на ситно магданоз, овкусете със сол и разбърквайте, докато попие мазнината.
- Напълнете бурканчетата и стерилизирайте, следвайки гореизброените стъпки.
Съвети за приготвяне на лютеница без захар:
- Вместо да изпичате чушките, използвайте стерилизирани изпечени и обелени без съдържание на захар.
- Ако искате да усещате лека сладост, добавете 3 капки стевиола сироп към сместа и блендирайте.
- Можете да добавите и 100 мл оцет към рецептата.
Името „лютеница“ вероятно идва от факта, че често в рецептите се слагат и люти чушки.
Използвайте вашата лютеница без захар като основа за сос, добавяйки я върху блат на пица или намажете филийки кето постен хляб, рецептата ще откриете в нашия блог. Ето и останалите ни предложения:
- Кето пица с блат от моцарела
- Пица с артишок и спанак
- Пица с блат от тиквички
- Нисковъглехидратна пица с блат от карфиол
Още разядки с печени зеленчуци:
Айвар – специалитет от сръбската кухня
Много подобна на лютеницата е друга балканска разядка – айвар. Разликата е, че вместо домати, в айвара се слагат само печени патладжани и чушки + подправки.
Произходът на името е турски и произлиза от османската дума havyar, което означава хайвер: вероятно това е асоциация с текстурата, придадена от чушките, първоначално преминали през месомелачка.
Защо стерилизираме зимнината?
Процесът на стерилизация е необходим, за да се отстранят всички микроорганизми. В противен случай домашните заготовки могат да започнат да ферментират и няма да се консервират успешно.
При варене бурканите се херметизират, като капачките се вакуумират и това спира достъпа на микроорганизми от външната среда.
Как да стерилизираме във фурната?
- След като измиете бурканчетата, наредете ги върху решетката във фурната. В нея можете да сложите и винтови капачки, но трябва да са без гумичка. Тези с гумичка се изваряват във вряща вода.
- Затворете фурната и чак тогава я пуснете на 100-110 градуса за 20-ина минути.
- След като изтече времето, оставете бурканите още няколко минути, за да се охладят, след това ги извадете, напълнете с подготвената зимнина, затегнете добре с капачките и обърнете върху суха кърпа.
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си алтернатива на традиционното мляко с ориз – такова с карфиол, за вашата нисковъглехидратна диета.
Ако нашето предложение за лютеница без захар ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Споделяме с вас рецептата за кето хляб Forlife, ще ви покажем и нагледно, с видео, как да си го приготвите,
Рецептата за гуакамоле е една от най-лесните, вкусни и освежаващи разядки за приготвяне. Нисковъглехидратна е и можем да
Днес пак се спираме на лесни, но ефектни ястия – рецепта за брауни и една бонус рецепта: баба
Един Коментар
Стана страхотна! Благодаря!