Рецепта за лютеница без захар

Обновена: 18.03.2025|
Лютеница без захар, рецепта.

Днес споделяме с вас рецепта за лютеница без захар, като тази съставка не е толкова решаваща за вкуса като цяло. Изпечените и обелени на ръка зеленчуци са разковничето.

Огнище или чушкопек, казан, месомелачка, есен – първата ни асоциация не e ли лютеница? Не познаваме човек, който да не я обича или да не помагал за приготвянето й като малък.

 

Рецепта за лютеница без захар

Лютеница без захар е чудесно кето допълнение, което да имате винаги подръка в килера или в хладилника за неочаквани гости. Толкова е вкусна, че почти по нищо не се различава от традиционната. Ще се изумите колко бързо ще приготвите домашна кето лютеница без захар!

Време за приготвяне: около 2 часа

 

Порции: 5-6 бурканчета по 250 г

Въглехидрати в 100 г: 11,70 г

Необходими продукти:

  • 500 г домати
  • 1 кг червени чушки (пресни или изпечени и обелени)
  • 250 г патладжан
  • 100 мл екстра върджин зехтин
  • 1 ½ с. л. сол
  • ½ връзка магданоз
  • ½ ч. л. кимион
  • 1 ч. л. черен пипер

По желание:

  • Люта чушка (за да си направите апетитка)

Начин на приготвяне:

 

Кето лютеница без захар, рецепта.

 

1 вариант за лютеница без захар:

  1. Обелете и нарежете на кубчета патладжаните. Поставете ги в гевгир и поръсете със сол. Оставете настрана за 30 минути.
  2. Нарежете доматите и чушките на две половини и ги поставете с плоската страна в тавичка, покрита с хартия за печене. До тях изсипете кубчетата отцеден патладжан.
  3. Изпечете зеленчуците на долния ред във фурна на 180 градуса за 60-90 минути. Разбърквайте от време на време.
  4. Обелете изпечените домати и чушки. Нарежете чушките на малки парчета.
  5. Смесете в купа зехтина заедно с наситнения магданоз, солта, черния пипер и кимеона.
  6. Изсипете в блендер изпечените зеленчуци заедно с магданозената смес и блендирайте до фино или до желаната гъстота.
  7. Опитайте на вкус и ако е необходимо поправете.
  8. Напълнете предварително измитите и подсушени бурканчета, но не догоре – оставете един пръст отстояние.
  9. Препоръчително е капачките им да са с винт и добре затегнати.
  10. Сварете ги за около 10-15 минути в тенджера с кипяща вода, на дъното на която поставете предварително решетка. Важно е бурканчетата да са покрити с вода, за да се стерилизират добре.
  11. Извадете ги и обърнете с капачките надолу върху суха кърпа.

2 вариант за лютеница без захар:

 

Кето лютеница без захар, рецепта.

 

  1. Измийте и подсушете чушките и патладжаните. Наредете ги върху хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Ако ги печете на вентилатор, ще се изпекат равномерно от всички страни. В противен случай не забравяйте, когато отмине половината време, да ги обърнете.
  2. Когато са готови, приберете ги в по-голяма тенджера и затворете с капак, за да се задушат, което ще ви помогне да ги обелите по-лесно.
  3. Нарежете доматите на малки кубчета и ги поставете в тенджера на средна температура, без мазнина. Разбърквайте равномерно, докато течността им се редуцира.
  4. Когато чушките и патладжаните поизстинат, обелете ги, като отстраните дръжките и семената. Препоръчително е поне за половин час да ги оставите в гевгир да се отцедят.
  5. След това ги пасирайте. Изсипете ги при доматите, разбъркайте хубаво и свалете от котлона.
  6. Добавете зехтина, нарязания на ситно магданоз, овкусете със сол и разбърквайте, докато попие мазнината.
  7. Напълнете бурканчетата и стерилизирайте, следвайки гореизброените стъпки.

Съвети за приготвяне на лютеница без захар:

  1. Вместо да изпичате чушките, използвайте стерилизирани изпечени и обелени без съдържание на захар.
  2. Ако искате да усещате лека сладост, добавете 3 капки стевиола сироп към сместа и блендирайте.
  3. Можете да добавите и 100 мл оцет към рецептата.

Името „лютеница“ вероятно идва от факта, че често в рецептите се слагат и люти чушки.

Използвайте вашата лютеница без захар като основа за сос, добавяйки я върху блат на пица или намажете филийки кето постен хляб, рецептата ще откриете в нашия блог. Ето и останалите ни предложения:

 

Още разядки с печени зеленчуци:

 

Айвар – специалитет от сръбската кухня

Много подобна на лютеницата е друга балканска разядка – айвар. Разликата е, че вместо домати, в айвара се слагат само печени патладжани и чушки + подправки.

Произходът на името е турски и произлиза от османската дума havyar, което означава хайвер: вероятно това е асоциация с текстурата, придадена от чушките, първоначално преминали през месомелачка.

 

Защо стерилизираме зимнината?

 

Лютеница без захар.

 

Процесът на стерилизация е необходим, за да се отстранят всички микроорганизми. В противен случай домашните заготовки могат да започнат да ферментират и няма да се консервират успешно.

При варене бурканите се херметизират, като капачките се вакуумират и това спира достъпа на микроорганизми от външната среда.

Как да стерилизираме във фурната?

  1. След като измиете бурканчетата, наредете ги върху решетката във фурната. В нея можете да сложите и винтови капачки, но трябва да са без гумичка. Тези с гумичка се изваряват във вряща вода.
  2. Затворете фурната и чак тогава я пуснете на 100-110 градуса за 20-ина минути.
  3. След като изтече времето, оставете бурканите още няколко минути, за да се охладят, след това ги извадете, напълнете с подготвената зимнина, затегнете добре с капачките и обърнете върху суха кърпа.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за лютеница без захар.

Пригответе си алтернатива на традиционното мляко с ориз – такова с карфиол, за вашата нисковъглехидратна диета.

 

Ако нашето предложение за лютеница без захар ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

018ba040926593a000cf2942d4d3f99a7e39bc22a776b127615554aa7ed1089f?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Диана 18.09.2024 at 23:13 - Отговор

    Стана страхотна! Благодаря!

Оставете коментар