Кето мусака с пиле и пармезан

Обновена: 19.04.2024|
Вкусна кето запеканка. Кето мусака с пиле и пармезан

Днес имаме удоволствието да ви представим рецепта за кето мусака с пиле и пармезан, с която гарантирано ще спечелите овациите на всички у дома.

Букетът от пленителни вкусове на това топящо се в устата ястие ще ви кара да го приготвяте отново и ще се превърне в любимо на цялото семейство, не само на спазващите кетогенен режим.

 

Ароматната кето мусака с пиле и пармезан се приготвя лесно и е идеална за натоварени делнични вечери или пък ако имате останало сварено пилешко, което се чудите как да оползотворите.

 

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Рецепта за кето мусака с пиле и пармезан

Нежна комбинация от сирена и богато на протеин вкусно пилешко месце са в основата на тази кето мусака, която ще задоволи всеки каприз.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
35 минути 8 8 г

 

Необходими продукти:

За заливката:

  • 50 г краве масло Гхи, разтопено
  • 100 г пармезан, настърган
  • 110 г бадемово брашно
  • 2 с. л. пресен босилек или магданоз, нарязан на ситно

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. В голяма купа комбинирайте нарязаното на кубчета сварено пилешко месо, половината от соса и сиренето рикота.
  2. Прехвърлете в подходяща тава и разпределете останалата половина от соса върху пилешката смес. Отгоре поръсете с настъргания пармезан и подредете филийките моцарела.
  3. За заливката – в отделна купа разбъркайте заедно разтопеното масло, пармезана и бадемовото брашно. Залейте мусаката със сместа и печете за 25 минути или до златиста коричка.
  4. Поръсете с нарязания на ситно босилек или магданоз и сервирайте вашата кето мусака, докато е топла.

 

Пармиджано Реджано – кралят на сирената

 

Пармезан. Пармиджано. Рецепта за кето мусака с пиле и пармезан

 

Пармиджано-Реджано е твърдо, сухо сирене, приготвено от обезмаслено или частично обезмаслено краве мляко. Има твърда бледо-златиста кора и вътрешност със сламен цвят с богат и остър вкус. Отлежава най-малко две години, а това с етикет „stravecchio“ („екстра старо“) – три или повече.

Наричано още „Кралят на сирената“, то има сложен вкус и изключително гранулирана текстура, резултат от дългото отлежаване. Италианците не слагат този етикет върху всяко старо сирене, а има критерии, които трябва да се спазват.

Думите Parmigiano-Reggiano, изписани върху него, означават, че то е произведено в една от следните италиански области: Болоня, Мантуа, Модена или Парма (от която произлиза името му).

Съгласно италианските закони само сиренето, произведено в тези провинции, може да бъде обозначено като „Пармиджано-Реджано“, а европейското законодателство класифицира името, както и превода „Пармезан“, като защитено наименование за произход.

В Италия законите DOC (Denominazione di Origine controllata) имат за цел да запазят целостта на традиционните италиански хранителни продукти, като гарантират вкуса и качеството.

Така че в рамките на Европейския съюз, според разпоредбите на DOC, пармезанът и Пармиджано-Реджано са едно и също сирене.

 

Пармезан или пармиджано – има ли разлика?

 

Пармезан. Пармиджано реджано-сирене

 

Пармезаните се използват основно за настъргване и в Италия се наричат „грана“, което означава „зърно“. Това се отнася до тяхната гранулирана текстура, а тук влиза и Grana Padano, което също е много популярно и обичано.

Пармезан е английският превод на италианската дума Parmigiano-Reggiano. В САЩ думата „пармезан“ не е регламентирана.

Сиренето, етикетирано като пармезан в Щатите, може да е истинско Пармиджано-Реджано, но е по-вероятно да е имитация. Повечето версии в САЩ обикновено са на възраст минимум 10 месеца.

Сиренето пармезан също се произвежда в Аржентина и Австралия, но никое не се сравнява с изтъкнатото италианско Пармиджано-Реджано, с неговата топяща се в устата текстура и незабравим вкус. Пармезановите сирена в други страни имат сравнително слаби разпоредби.

За щастие в България можем да се насладим на оригинално пармиджано, така че вашата кето мусака с пиле и пармезан ще е много вкусна и запомняща се, а рикотата ще придаде на ястието още по-добър и кремообразен вкус.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за кето петифури.

 

След порция от уханната кето мусака с пиле и пармезан ви препоръчваме да се подсладите с петифури с бадемово брашно и кето шоколад, които съдържат малко въглехидрати и са изключително вкусни. Напълно подходящ за кето диета десерт, който ще задоволи глада ви за сладки изкушения.

Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

Оставете коментар

Обновена: 19 април 2024 в 16:24 | Публикувана: 9 юни 2022 в 16:19 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф