Днес имаме удоволствието да ви представим рецепта за кето мусака с пиле и пармезан, с която гарантирано ще спечелите овациите на всички у дома.

Букетът от пленителни вкусове на това топящо се в устата ястие ще ви кара да го приготвяте отново и ще се превърне в любимо на цялото семейство, не само на спазващите кетогенен режим.

 

Ароматната кето мусака с пиле и пармезан се приготвя лесно и е идеална за натоварени делнични вечери или пък ако имате останало сварено пилешко, което се чудите как да оползотворите.

 

Рецепта за кето мусака с пиле и пармезан

Нежна комбинация от сирена и богато на протеин вкусно пилешко месце са в основата на тази кето мусака, която ще задоволи всеки каприз.

Време за приготвяне: 35 минути

Порции: 8

Хранителна стойност в порция: 8 г въглехидрати

 

Необходими продукти:

  • 900 г сварено пилешко, нарязано на кубчета
  • 300 мл кето сос Маринара
  • 250 г сирене рикота
  • 140 г пармезан, настърган
  • 220 г прясна моцарела, нарязана на филийки

За заливката:

  • 50 г краве масло Гхи, разтопено
  • 100 г пармезан, настърган
  • 110 г бадемово брашно
  • 2 с. л. пресен босилек или магданоз, нарязан на ситно
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. В голяма купа комбинирайте нарязаното на кубчета сварено пилешко месо, половината от соса и сиренето рикота.
  2. Прехвърлете в подходяща тава и разпределете останалата половина от соса върху пилешката смес. Отгоре поръсете с настъргания пармезан и подредете филийките моцарела.
  3. За заливката – в отделна купа разбъркайте заедно разтопеното масло, пармезана и бадемовото брашно. Залейте мусаката със сместа и печете за 25 минути или до златиста коричка.
  4. Поръсете с нарязания на ситно босилек или магданоз и сервирайте вашата кето мусака, докато е топла.

 

Пармиджано Реджано – кралят на сирената

 

Пармезан. Пармиджано. Рецепта за кето мусака с пиле и пармезан

 

Пармиджано-Реджано е твърдо, сухо сирене, приготвено от обезмаслено или частично обезмаслено краве мляко. Има твърда бледо-златиста кора и вътрешност със сламен цвят с богат и остър вкус. Отлежава най-малко две години, а това с етикет „stravecchio“ („екстра старо“) – три или повече.

Наричано още „Кралят на сирената“, то има сложен вкус и изключително гранулирана текстура, резултат от дългото отлежаване. Италианците не слагат този етикет върху всяко старо сирене, а има критерии, които трябва да се спазват.

Думите Parmigiano-Reggiano, изписани върху него, означават, че то е произведено в една от следните италиански области: Болоня, Мантуа, Модена или Парма (от която произлиза името му).

Съгласно италианските закони само сиренето, произведено в тези провинции, може да бъде обозначено като „Пармиджано-Реджано“, а европейското законодателство класифицира името, както и превода „Пармезан“, като защитено наименование за произход.

В Италия законите DOC (Denominazione di Origine controllata) имат за цел да запазят целостта на традиционните италиански хранителни продукти, като гарантират вкуса и качеството.

Така че в рамките на Европейския съюз, според разпоредбите на DOC, пармезанът и Пармиджано-Реджано са едно и също сирене.

 

Пармезан или пармиджано – има ли разлика?

 

Пармезан. Пармиджано реджано-сирене

 

Пармезаните се използват основно за настъргване и в Италия се наричат „грана“, което означава „зърно“. Това се отнася до тяхната гранулирана текстура, а тук влиза и Grana Padano, което също е много популярно и обичано.

Пармезан е английският превод на италианската дума Parmigiano-Reggiano. В САЩ думата „пармезан“ не е регламентирана.

Сиренето, етикетирано като пармезан в Щатите, може да е истинско Пармиджано-Реджано, но е по-вероятно да е имитация. Повечето версии в САЩ обикновено са на възраст минимум 10 месеца.

Сиренето пармезан също се произвежда в Аржентина и Австралия, но никое не се сравнява с изтъкнатото италианско Пармиджано-Реджано, с неговата топяща се в устата текстура и незабравим вкус. Пармезановите сирена в други страни имат сравнително слаби разпоредби.

За щастие в България можем да се насладим на оригинално пармиджано, така че вашата кето мусака с пиле и пармезан ще е много вкусна и запомняща се, а рикотата ще придаде на ястието още по-добър и кремообразен вкус.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за кето петифури.

 

След порция от уханната кето мусака с пиле и пармезан ви препоръчваме да се подсладите с петифури с бадемово брашно и кето шоколад, които съдържат малко въглехидрати и са изключително вкусни. Напълно подходящ за кето диета десерт, който ще задоволи глада ви за сладки изкушения.

Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни

Приятен апетит!