Срив в имунитета отключва псориазис

Обновена: 08.03.2024|
Мед от манука. Лизин. Срив в имунитета отключва псориазис.

Псориазис вулгарис е хронично, неинфекциозно, автоимунно заболяване. Засяга 3% от хората на земята. От него страдат в еднаква степен мъжете и жените.

Може да възникне във всяка възраст, често срив в имунитета отключва псориазис.

При повечето пациенти се очертават два пика на първата му поява: между 20 и 30 години и между 50 и 60 години.

 

 

probiotik 400
chrevno 600
probiotik 400
chrevno 600

Болестта не е заразна, но разстройва личния живот на пострадалите

Те се притесняват от външния си вид и проявяват склонност към социална изолация. Често са тревожни и депресирани.

Причината е, че кожата им се покрива със зачервени, леко повдигнати образувания, приличащи на плочки, малки капчици или пъпки. С времето кожните увреждания прерастват в плаки, върху които се образуват сребристи люспи.

Настъпилите промени могат да обхванат главата, тила, ръцете, гърба, коленете, ходилата. Зачервените участъци са прекалено чувствителни при допир, често сърбят и се лющят.

Понякога около ноктите се появяват възпаление и оток. Може да възникнат болки в ставите поради развитие на артрит.

Псориазисът не засяга само кожата. При него се променя липидният състав на кръвта, настъпват отклонения в редица биохимични процеси, водещи до сърдечносъдови нарушения, наднормено тегло, диабет от втори тип и други проблеми.

 

 

Често срив в имунитета отключва псориазис

 

Срив в имунитета отключва псориазис. Невен. Цьолиакия, глутенова ентеропатия. Живовляк. Обрив и сърбеж по тялото.

 

Основният виновник за болестта не е окончателно разкрит. При 30% от пациентите е установено наследствено предразположение. Днес генетиците посочват повече от 40 хромозомни региона, свързани с риск от кожни увреждания.

Съществена роля при развитието на псориазис има отслабването на имунната защита, което може да настъпи:

  • след силен стрес
  • хронични травми
  • проявени странични ефекти на някои лекарства
  • развитие на инфекциозни, алергични, еднокринни и други заболявания

Тогава имунната система атакува собствените си клетки (предимно на кожата). Разгръща се възпалителен процес, съпроводен с ускорено делене на т.нар. кератиноцити (основни клетки в епидермиса).

Тези структури започват да се възобновяват в рамките на 3-4 дни, вместо за 4 седмици, както нормално се случва. Последица от скъсения цикъл на клетъчен растеж е появата на лющещи се кожни плаки.

 

Как се диагностицира псориазисът?

В повечето случаи, за да установяване на болестта, са достатъчни преглед и изследване на кожните поражения.

Може да се извърши и биопсия. За целта парченце от зачервен кожен участък се изследва под микроскоп. Понякога се прави пълна кръвна картина, изследва се нивото на пикочна киселина в кръвта, провеждат се тестове за състоянието на черния дроб, както и други лабораторни изследвания.

 

Лечението е индивидуализирано

 

Псориазис при деца. Срив в имунитета отключва псориазис.

 

Съобразено е с особеностите на всеки отделен пациент. Целта е да се повиши качеството на живота и да се постигне безопасен контрол на болестта.

Неизменна част от терапията са средствата за локално приложение (във вид на крем, гел, пяна или спрей). Стремежът е да се постигне овлажняване и омекотяване на кожата, излющване на плаките и намаляване на субективните оплаквания.

Ползват се хидратиращи вещества, продукти с катран, както и  кремове, съдържащи витамин D, ограничаващи в известна степен ускореното възобновяване на кожните клетки.

Много надежди се възлагат на фототерапията. Тя се провежда с апарати, които дозирано отделят UVА и UVВ лъчи.

Но най-безопасен и ефективен начин за овладяване на болестта е таласотерапията. Българските дерматолози са пионери в организираното използване на естествената слънчева светлина и на морската вода за лечение на псориазис.

Таласотерапията успешно се прилага в родните черноморски курорти, също и в лечебните центрове край Мъртво море.

Други резултатни подходи срещу псориазис, въведени у нас, са калолечение, балнеотерапия и психотерапия.

Клиничната практика е показала, че хората с това заболяване са прекалено податливи на внушение и техните емоции влияят значително върху хода на лечението.

В тежките случаи се предписват различни медикаменти: цитостатици, химиотерапевтици, форми на витамин А, известни като ретиноиди и други средства, които потискат производството на кожните клетки.

Последната и най-нова терапевтична линия са биологичните лекарствени продукти, способни на различни нива да блокират болестните процеси в организма.

 

Какъв е рискът от COVID-19 за хора с псориазис?

Според водещия специалист по кожни болести д-р Иван Богданов, автор на дисертация за комбинираното лечение на псориазис, терапията на тази дерматоза не променя съществено риска от заразяване с вируса SARS-CoV-2.

Лекарят е убеден, че опасността от продължително протичане на COVID-19 е по-малка при пациентите, приемащи противовъзпалителни медикаменти. Дерматологът твърди, че в България няма болен от псориазис, който да се е влошил след полагане на ваксина срещу COVID-19.

 

Начин на живот

 

Срив в имунитета отключва псориазис.

 

Според последни проучвания, един от факторите за възникване на псориазис е променената чревната микрофлора.

Това виждане насочва медиците към търсене на начини за нормализирането й. Един от наскоро препоръчваните методи е прием на пробиотици, които имат силата да овладяват автоимунните процеси, предизвикващи кожни проблеми.

Такова е виждането на д-р Уитни Боу, клиничен асистент по дерматология в Mount Sinai Medical Center в Ню Йорк. Други медици също отбелязват, че приемът на пробиотик през устата ограничава възпалителните процеси в тялото.

Изследвания върху живота на пациенти с псориазис подчертават значението на алкалообразуващите храни при наличие на псориазис.

Съотношението на такива продукти към киселинообразуващите ястия трябва да бъде 2:1, твърдят нутрициолози.

В подкрепа на алкалните реакции в организма експертите препоръчват активна консумация на броколи, моркови, лук, аспержи, краставици, чесън, зелен фасул, целина, пащърнак.

И още – добре е два пъти седмично да се хапва месо (агнешко, пилешко, пуешко) или риба (сьомга, хек, треска, скумрия, костур, есетра).

Въглехидратите трябва да се сведат до минимум. Правилно е да се изключат всички пържени ястия от ежедневното меню и да се постави акцент върху непреработените, естествени храни, взети директно от природата.

Ако въпреки това псориазисът се обостри, налага се изчистване на червата с клизми и всекидневно пиене на минимум 1,5 литра течности.

И още един съвет –пушачите трябва да скъсат с вредния си навик, за да спасят организма си от въздействието на огромен брой токсични вещества.

Независимо от епидемичната обстановка, пациентите не бива да се изолират от обществото. Много важно е да повишават телесният си тонус чрез физически тренировки и бягане на чист въздух.

Неотдавна дерматолози препоръчаха следната рецепта за живот с псориазис:

  • Повишено внимание към болестта и правилно хранене, всеки ден.
  • Активно движение, минимум 30 минути дневно.
  • Позитивен поглед към нещата от живота, ежеминутно.
  • Срещи с приятели, колкото може човек да поеме.
Категории: Здраве|Публикувана: 03.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:03 | Публикувана: 3 септември 2021 в 10:20 | Категория: Здраве