Най-лютата чушка в света е титла, която се оспорва много по-често, отколкото предполагате. Всяка година фермери търсят начин за създаване на хибриди, които да поставят нов рекорд.

 

Полезни или вредни са лютите чушки?

Лютите чушки могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти, в зависимост от начина на консумация и индивидуалните нива на поносимост.

Те са добър източник на витамин С, витамин А и други важни хранителни вещества, като е доказано, че капсаицинът, активното съединение в лютите чушки, има също противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Капсаициноидите са съединенията, които са отговорни за усещането за горещо при поглъщане.

Някои проучвания показват, че консумацията на пикантни храни може да помогне за засилване на метаболизма и за загуба на тегло.

Въпреки това консумацията на много пикантни храни може да причини дискомфорт, като усещане за парене в устата и стомаха при повечето хора.

Честата консумация на изключително пикантни чушки може потенциално да причини увреждане на храносмилателната система, като язви или възпаление.

 

 

Какво представлява скалата на Сковил?

 

най-лютата чушка в света

 

Топлината и лютивостта на чушките се измерва в топлинни единици на Scoville (SHU), което всъщност показва концентрацията на капсаициноиди в пипера.

Американският фармацевт Уилбър Сковил създава скалата през 1912 г. чрез своя органолептичен тест, който използва за измерване на нивото на топлина на чушка.

При скалата на Scoville се измерва топлината и лютивостта на лютите чушки, като се записва в топлинни единици на Scoville (или известни като SHU).

Тя се определя чрез процес, наречен органолептичен тест, при който група от дегустатори опитват пипер или пикантна храна и оценяват интензивността на топлината.

Въпреки че скалата на Scoville все още се използва често, тя има някои ограничения, като например субективност и зависимост от индивидуалното възприятие на дегустатора.

 

 

Кои са най-лютите чушки в света?

Някои от официално признатите най-люти чушки в света, по реда на нарастване на топлината, влизат в списъка от следващите редове.

най-лютата чушка в света

Habanero – от 100 000 до 350 000 SHU

Чушките Habanero обикновено имат ярко оранжев или червен цвят и отличителен плодов вкус. Те често се използват в люти сосове, салца и други пикантни подправки, а също така могат да се използват в маринати, разтривки и смеси от подправки за месо и зеленчуци.

Важно е да внимавате с чушките хабанеро, тъй като топлината им може да бъде доста интензивна и да причини дразнене на кожата или усещане за парене.

 

Scotch Bonnet – от 100 000 до 400 000 SHU

Чушките Scotch Bonnet са разновидност на лют червен пипер, който е подобен по топлина и вкус на пипер хабанеро. Те се използват често в карибската кухня и са ключова съставка в много люти сосове, подправки и маринати.

Scotch Bonnets се оценяват много високо по скалата на Scoville и са известни със своя плодов вкус и интензивна топлина. Те обикновено са малки, кръгли чушки, които варират на цвят от зелено през жълто до червено и често се използват в ястия като яхнии, супи и къри.

 

Bhut Jolokia – от 800 000 до 1 041 427 SHU

Bhut Jolokia, известен също като Ghost Pepper, е много люта люта чушка, която е родом от Индия. Някога се смяташе за най-лютата чушка в света и все още е сред най-лютите налични чушки.

Чушките обикновено са червени или оранжеви на цвят и имат уникален вкус, който е едновременно сладък и интензивно лют, и се използват за приготвяне на лютив спрей поради екстремната им топлина.

 

Pot Barrackpore – 1 000 000 – 1 300 000 SHU

Pot Barrackpore е вид люта чушка, която обикновено се използва в кухнята на Тринидад. Наречен е на град Barrackpore в Тринидад и Тобаго, където често се отглежда.

Чушките Barrackpore са малки и кръгли, с яркочервен цвят, когато са напълно узрели. Чушките Barrackpore често се използват в местни тринидадски ястия като къри и люти сосове, а също така се използват и при мариноване.

 

Naga Viper – от 1 349 000 до 1 382 118 SHU

Naga Viper е хибрид на люти чушки, който е създаден в Обединеното кралство чрез кръстосване на три други суперлюти сорта чушки: Bhut Jolokia, Naga Morich и Trinidad Scorpion.

Някога е смятан за най-лютия пипер в света, с оценка на Scoville до 1,4 милиона топлинни единици, въпреки че действителното му ниво на топлина варира в зависимост от условията на отглеждане.

Чушката Naga Viper има отличителна форма с неравна, набръчкана кожа и обикновено е червена или оранжева, когато е напълно узряла. Има плодов вкус с интензивна, дълготрайна топлина, която може да бъде поразителна за някои хора.

 

Trinidad Scorpion Butch T – 1 463 700 SHU

 

най-лютата чушка в света

 

Trinidad Scorpion Butch T е вид лют червен пипер. Някога се смяташе за най-лютата чушка в света и все още се нарежда сред 10-те първенци. Чушката Trinidad Scorpion Butch T има уникална форма, наподобяваща опашка на скорпион, и има яркочервен цвят, когато е напълно узряла.

 

Pot Primo – 1 473 480 SHU

Pot Primo е сорт лют червен пипер, разработен от производител на чили на име Troy Primeaux. Това е хибрид на два други сорта пипер: Тринидад Скорпион и Бхут Джолокия.

Той е известен със своята екстремна топлина и е оценен много високо по скалата на Сковил, с диапазон от 1,2 до 1,4 милиона топлинни единици на Сковил. Има характерна форма, със заострен връх и леко набръчкана кора и обикновено е червен или оранжев, когато е напълно узрял.

 

Trinidad Moruga Scorpio – от 1 200 000 до 2 009 231 SHU

Trinidad Moruga Scorpion е лют червен пипер, който е родом от региона Moruga в Тринидад и Тобаго. Все още е една от най-лютите чушки в света.

 

Рекордьорът за най-лютата чушка в света

 

най-лютата чушка в света

 

Ето го рекордьорът, обявен за най-лютата чушка в света през 2013 година, и това е Carolina Reaper – от 1,4 милиона до 2,2 милиона SHU.

Чушката Carolina Reaper е официално призната за най-лютата чушка в света от Световните рекорди на Гинес.

Но производителите произвеждат най-горещите хибриди всяка година с надеждата да поставят нов рекорд.

Докато Carolina Reaper в момента е известна като най-лютата чушка в света, има сериозна конкуренция със слухове за още по-люти чушки като Dragon’s Breath.

Dragon’s Breath, който сега е най-пикантният пипер в света, достига адските 2,48 милиона по скалата на Scoville, изпреварвайки най-близкия си конкурент, Carolina Reaper, който идва с 2,2 милиона.

Този сорт, култивиран от производителя Майк Смит съвместно с Нотингамския университет, е 22 пъти по-лют от вече невинно изглеждащото хабанеро и близо 300 пъти по-пикантен от всекидневното халапеньо.

“Дъхът на дракона” всъщност все още не е бил консумиран от човек, поради страх, че смъртоносното количество капсаицин може да опали дихателните пътища, което да ги накара да се затворят и да предизвикат анафилактичен шок.

 

 

За кого не са подходящи лютите чушки?

Важно е да се отбележи, че консумацията на чушки с много високи стойности на SHU може да бъде изключително люта и дори опасна, така че е важно да бъдете внимателни при боравене или консумация.

Докато лютите чушки могат да осигурят някои ползи за здравето, те не са подходящи за всеки.

Хора със стомашно-чревни проблеми

Лютите чушки могат да раздразнят храносмилателния тракт и да изострят симптоми като киселинен рефлукс и гастрит.

Хората със заболявания като язви, синдром на раздразнените черва (IBS), болест на Крон и улцерозен колит трябва да избягват приема на люти чушки.

Хора с алергии

Някои хора може да имат алергия или чувствителност към капсаицин или други съединения в лютите чушки. Симптомите на алергична реакция могат да включват уртикария, сърбеж, подуване, затруднено дишане и анафилаксия в тежки случаи.

Бременни и кърмещи жени

Въпреки че консумацията на умерени количества люти чушки обикновено се счита за безопасна по време на бременност и кърмене, много високият прием може потенциално да навреди на развиващия се плод или бебе.

Освен това някои бременни жени могат да изпитат киселини или други храносмилателни проблеми, които се влошават от пикантни храни.

 

Заключение

Струва си да се отбележи, че нивото на топлина на чушките може да варира в зависимост от условията на отглеждане, климата и други фактори, така че това са приблизителни граници.

Освен това консумацията на изключително люти чушки може да бъде опасна и да причини значителен дискомфорт, така че е важно да внимавате, когато боравите с тях и ги консумирате.

На какво се дължи лютивият вкус и топлината в лютите чушки?

Активното вещество, придаващо лютивостта на лютите чушки е капсаицинът.

Полезна или вредна е консумацията на люти чушки?

Лютите чушки могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти, в зависимост от начина на консумация и индивидуалните нива на поносимост.

Коя е най-лютата чушка в света?

Чушката Carolina Reaper е официално призната за най-лютата чушка в света от Световните рекорди на Гинес.