Коя е най-лютата чушка в света?

Обновена: 21.01.2024|
Най-лютата чушка.

Най-лютата чушка в света е титла, която се оспорва много по-често, отколкото предполагате. Всяка година фермери търсят начин за създаване на хибриди, които да поставят нов рекорд.

 

Полезни или вредни са лютите чушки?

Лютите чушки могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти, в зависимост от начина на консумация и индивидуалните нива на поносимост.

Те са добър източник на витамин С, витамин А и други важни хранителни вещества, като е доказано, че капсаицинът, активното съединение в лютите чушки, има също противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Капсаициноидите са съединенията, които са отговорни за усещането за горещо при поглъщане.

calc magn 400
burn 01 600
calc magn 400
burn 01 600

Някои проучвания показват, че пикантните храни засилват метаболизма и загубата на тегло. Въпреки това честата консумацията на много люти храни може да причини дискомфорт, като усещане за парене в устата и стомаха при повечето хора.

Редовната употреба на изключително пикантни чушки може потенциално да причини увреждане на храносмилателната система, като язви или възпаление.

 

Какво представлява скалата на Сковил?

 

най-лютата чушка в света

 

Топлината и лютивостта на чушките се измерва в топлинни единици на Scoville (SHU), което всъщност показва концентрацията на капсаициноиди в пипера.

Американският фармацевт Уилбър Сковил създава скалата през 1912 г. чрез своя органолептичен тест, който се използва за измерване на нивото на топлина на чушка.

При скалата на Scoville се отчита топлината и лютивостта на лютите чушки, като се записва в топлинни единици на Scoville (или известни като SHU).

Тя се определя чрез тест, при който група от дегустатори опитват пипер или пикантна храна и оценяват интензивността на топлината.

Въпреки че скалата на Scoville все още се използва често, тя има някои ограничения, като например субективност и зависимост от индивидуалното възприятие на дегустатора.

Също така нивото на топлина на чушките варира в зависимост от условията на отглеждане, климата и други фактори, така че това са приблизителни граници.

 

Кои са най-лютите чушки в света?

Някои от официално признатите най-люти чушки в света, по реда на нарастване на топлината, влизат в списъка от следващите редове.

най-лютата чушка в света

Habanero – от 100 000 до 350 000 SHU

Чушките Habanero обикновено имат ярко оранжев или червен цвят и отличителен плодов вкус. Те се използват в люти сосове, салца и други пикантни подправки, а също така могат да се включват в маринати, и смеси за подправяне на месо и зеленчуци.

Важно е да внимавате с чушките хабанеро, тъй като топлината им може да бъде доста интензивна и да причини дразнене на кожата или усещане за парене.

 

Scotch Bonnet – от 100 000 до 400 000 SHU

Чушките Scotch Bonnet са разновидност на лют червен пипер, който е подобен по топлина и вкус на пипера хабанеро. Те се използват често в карибската кухня и са ключова съставка в много люти сосове, подправки и маринати.

Scotch Bonnets се оценяват много високо по скалата на Scoville и са известни със своя плодов вкус и интензивна топлина. Те обикновено са малки, кръгли чушки, които варират на цвят от зелено през жълто до червено и често се включват в ястия като яхнии и супи.

 

Bhut Jolokia – от 800 000 до 1 041 427 SHU

Bhut Jolokia, известен също като Ghost Pepper, е много люта чушка, която е родом от Индия. Някога се смяташе за най-лютата чушка в света и все още е сред първенците.

Чушките обикновено са червени или оранжеви на цвят и имат уникален вкус, който е едновременно сладък и интензивно лют. Те се използват за приготвянето на лютив спрей, поради екстремната им топлина.

 

Pot Barrackpore – 1 000 000 – 1 300 000 SHU

Pot Barrackpore е вид люта чушка, която обикновено се използва в кухнята на Тринидад. Наречена е на град Barrackpore в Тринидад и Тобаго, където се отглежда.

Чушките Barrackpore са малки и кръгли, с яркочервен цвят, когато са напълно узрели. Те са важна съставка в местни тринидадски ястия като къри и люти сосове, а също така се използват и при мариноване.

 

Naga Viper – от 1 349 000 до 1 382 118 SHU

Naga Viper е хибрид, който е създаден в Обединеното кралство чрез кръстосване на три суперлюти сорта чушки: Bhut Jolokia, Naga Morich и Trinidad Scorpion.

Някога е смятан за най-лютия пипер в света, с оценка на Scoville до 1,4 милиона топлинни единици, въпреки че действителното му ниво на топлина варира в зависимост от условията на отглеждане.

Чушката Naga Viper има отличителна форма с неравна, набръчкана кожа и обикновено е червена или оранжева, когато е напълно узряла. Има плодов вкус с интензивна, дълготрайна топлина, която може да бъде поразителна за някои хора.

 

Trinidad Scorpion Butch T – 1 463 700 SHU

 

най-лютата чушка в света

 

Trinidad Scorpion Butch T е вид лют червен пипер, също смятан за най-лютата чушка в света и все още се нарежда сред 10-те първенци. Чушката Trinidad Scorpion Butch T има уникална форма, наподобяваща опашка на скорпион, и има яркочервен цвят, когато е напълно узряла.

 

Pot Primo – 1 473 480 SHU

Pot Primo е сорт лют червен пипер, разработен от производител на чили на име Трой Приймакс. Това е хибрид на два други сорта пипер: Trinidad Scorpio и Bhut Jolokia

Известна със своята екстремна топлина, тази чушка е оценена много високо по скалата на Сковил, с диапазон от 1,2 до 1,4 милиона топлинни единици. Има характерна форма, със заострен връх и леко набръчкана кора, като обикновено, когато е узряла е червена или оранжева на цвят.

 

Trinidad Moruga Scorpio – от 1 200 000 до 2 009 231 SHU

Trinidad Moruga Scorpion е лют червен пипер, който е родом от региона Moruga в Тринидад и Тобаго. Все още е една от най-лютите чушки в света.

 

Рекордьорът за най-лютата чушка в света

 

най-лютата чушка в света

 

Ето го и рекордьорът, обявен за най-лютата чушка в света през 2013 година, и това е Carolina Reaper – от 1,4 милиона до 2,2 милиона SHU.

Чушката Carolina Reaper е официално призната за най-лютата чушка в света от Световните рекорди на Гинес. Но производителите произвеждат най-горещите хибриди всяка година с надеждата да поставят нов рекорд.

Докато Carolina Reaper в момента е известна като най-лютата чушка в света, има сериозна конкуренция със слухове за още по-люти чушки като Dragon’s Breath.

Dragon’s Breath, който сега е най-пикантният пипер в света, достига адските 2,48 милиона по скалата на Scoville, изпреварвайки най-близкия си конкурент, Carolina Reaper, който достига до 2,2 милиона.

Този сорт, култивиран от производителя Майк Смит съвместно с Нотингамския университет, е 22 пъти по-лют от вече невинно изглеждащото хабанеро и близо 300 пъти по-пикантен от всекидневното халапеньо.

„Дъхът на дракона“ всъщност все още не е бил консумиран от човек, поради страх, че смъртоносното количество капсаицин може да увреди дихателните пътища и да предизвика анафилактичен шок.

 

За кого не са подходящи лютите чушки?

Важно е да се отбележи, че консумацията на чушки с много високи стойности на SHU може да бъде доста опасна, така че е важно да бъдете внимателни.

Докато лютите чушки могат да осигурят някои ползи за здравето, все пак те не са подходящи за всеки.

Хора със стомашно-чревни проблеми

Лютите чушки могат да раздразнят храносмилателния тракт и да изострят симптоми като киселинен рефлукс и гастрит.

Хората със заболявания като язви, синдром на раздразнените черва (IBS), болест на Крон и улцерозен колит трябва да избягват приема им.

Хора с алергии

Някои хора може да имат алергия или чувствителност към капсаицин или други съединения в лютите чушки. Симптомите на алергична реакция включват уртикария, сърбеж, подуване, затруднено дишане и анафилаксия в тежки случаи.

Бременни и кърмещи жени

Въпреки че консумацията на умерени количества люти чушки обикновено да се счита за безопасна по време на бременност и кърмене, много високият прием може потенциално да навреди на развиващия се плод или бебе.

Освен това някои бременни жени може да изпитат киселини или други храносмилателни проблеми, които се влошават от пикантни храни.

 

Заключение

Светът на лютите чушки не е за хора със слаби сърца, но за онези, които се осмеляват да го изследват, наградата е вълнуваща. Те носят в себе си пикантна страст, която променя вкуса и изживяването на храната. Така че, ако и вие сте сред ентусиастите и сте готови да се изправите пред техния предизвикателен вкус, пригответе си за едно наистина незабравимо огнено преживяване.

На какво се дължи лютивият вкус и топлината в лютите чушки?

Активното вещество, придаващо лютивостта на лютите чушки е капсаицинът.

Полезна или вредна е консумацията на люти чушки?

Лютите чушки могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти, в зависимост от начина на консумация и индивидуалните нива на поносимост.

Коя е най-лютата чушка в света?

Чушката Carolina Reaper е официално призната за най-лютата чушка в света от Световните рекорди на Гинес.

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 28.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 април 2023 в 09:40 | Категория: Любопитно, Хранене и видове храни